Groene stroom blijkt grijs, Nederlander keihard bedrogen

‘Energieboekhouding’ noemen ze het bij de NRC. De Nederlandse energieproductie bestaat voor 8,6 procent uit duurzame energie. Toch is bijna de helft van die verkochte energie aangemerkt als ‘groen’, en dus duurder. Maar hoe kan dat? Door te sjoemelen natuurlijk.

‘Garanties van oorsprong’
De opwekking van duurzame energie wordt strak bijgehouden in Europa. Mede doordat er keurmerken (GvO’s) worden afgegeven om mee aan te kunnen tonen hoe ‘groen’ een energieleverancier precies is. Zegt zo’n bedrijf 25 procent groene energie te kunnen leveren en koopt die voor die 25 procent aan keurmerken? Dan wordt er dus gekeken of inderdaad een kwart van de totale opgewekte energie uit een zonnepaneel of een windmolen komt. Toppie toch? Weet iedereen wat ‘ie geleverd krijgt!

Sjoemelen
Helaas, er wordt flink gesjoemeld met dit systeem. Want die GvO’s zijn voor in Nederland opgewekte duurzame energie wel tien keer zo duur (5-6 euro per megawattuur) als wanneer je ze voor het buitenland koopt. Voor de Belgische groene stroom betaalt men vijftig cent.

Maar hoe werkt dat sjoemelen nou precies? Nou de Nederlandse energieleveranciers hebben hoog van de toren geblazen over hoe groen hun stroom wel niet is, waardoor consumenten massaal op hun af zijn gekomen voor die ‘ietwat duurdere’ belofte van groene stroom. De kosten van die GvO’s worden namelijk doorberekend aan de consument. Doordat zij niet aan die vraag konden voldoen, moesten ze goedkope GvO’s bijkopen en hun groene stroom uit het buitenland halen. Nederlanders betalen dus flink veel meer voor groene stroom omdat zij denken dat dit in Nederland wordt opgewekt, terwijl het eigenlijk voor een fractie van de prijs in het buitenland wordt opgewekt!

En dan is het nog maar de vraag hoe goed er met dit systeem wordt gecontroleerd, omdat energieproducenten (dus in tegenstelling tot energieleveranciers) niet gebonden zijn aan zo’n certificaat. Je hoopt dus eigenlijk maar dat zo’n producent eerlijk is geweest tegenover de leverancier, die jou al naait met z’n goedkope buitenlandse groene stroom…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Watcher

  Hypocriete DDS gaat buurten bij de NRC wanneer het hun goed uitkomt.
  Morgen de NRC weer volledig afzeiken?

  1. Agios

   Doet pijn he? Zo’n bericht leest een deuger niet graag. Het is een schot op zijn luchtkasteel. Ja dan ga je natuurlijk roepen dat het bericht gestolen is. Stakker!

  2. Fonz

   Hypocriete watcher dé islamverheerlijkende nedermoslim?

  3. nu ik

   een kwaliteitskrant kan je nooit pakken , een boulevard blaadje en een linkse betweter zonder kennis naai je zo een oor aan

 2. nu ik

  Als de ratten groene stroom willen leveren moeten ze dat doen. Als ze grijze stroom willen leveren moeten ze dat doen. Ik neem het laagste tarief 🙂

 3. Kristalix

  Klopt, groene stroom bestaat niet. De produktie ervan is vervuilend. En na gebruik? Goedkoop is het ook niet. Ondanks de verkooppraatjes met niet bestaande rendementen.

  Er is een goed alternatief, geothermal. Stoom turbines. Het kan. Ook in Nederland. En goedkoop. Maarja de burger uitknijpen is belangrijker.

  1. Limburgse Separatist

   Een stoomturbine werkt vaak op hoge drukken en temperaturen. Dat behaal je met geothermisch niet.

 4. Jack Flash

  Ik werd ooit gebeld of ik groene stroom wilde nemen.Ik heb toen gezegd dat dat helemaal niet kon.
  Dit is al 15 jaar geleden hoor.

  1. Fonz

   Ik ben ook wel eens gebeld, mijn eerste vraag was, hoe kom jij aan mijn nummer?

   1. Hard

    Mij bellen ze dus niet.

    1. Fonz

     Mij ook niet meer, een tip voor mensen die toch gebeld worden, zeg dat ze met een bewindvoerder moeten gaan praten dan is het gesprek snel voorbij..

   2. Hard

    Ik ben absoluut geen fan van Lubach, maar in de onderstaande link legt hij feilloos uit dat groene stroom niet bestaat en dat de stroom (het heet eigenlijk spanning) die wel beschikbaar is van windturbines (niet molens) en zonnecollectoren (niet panelen) amper tot 3% komt.

    Niets groens aan dus! O ja, die turbines en collectoren worden neergezet van ons belastinggeld, het bestaat vooral uit subsidies die worden betaald uit klimaat- en milieubelastingen. Een groene sigaar uit eigen doos.

    Helaas ligt het overgrote deel van de kiezers te slapen en laten ze zich gewillig naaien met klimaatleugens. Je kunt het klimaat namelijk niet regisseren en als je denkt dat het op aarde beter of anders wordt wanneer je miljarden aan belastingen aan de staat levert, dan moet je vooral dom blijven.

    youtube.com/watch?v=xW-VLPyxqAM

    “Groene stroom – Zondag met Lubach (S08)”

    1. Limburgse Separatist

     Spanning is het magnetisch effect in je bron dat een electronenstroom aantrekt. Geen spanning geen stroom. Jaren in de E sector gebivakeerd om te weten dat goedkoop geproduceerde energie door een geliberaliseerde markt zeer duur wordt.

 5. StanleyC

  Alle grote energie leveranciers een dwangsom van €100 miljard opleggen. Dan kunnen we in 1 klap de staatsschuld aflossen , dat scheelt jaarlijks ruim 10 miljard op de rijksbegroting. Het restant kan geïnvesteerd worden in zorg. En dan kan de inkomstenbelasting ook omlaag.

  1. Limburgse Separatist

   Laat de belastingbetaler dat maar lekker in zijn zak houden.

 6. Fonz

  “Groene” stroom bestaat niet, zwz heeft stroom geen kleur, groene stroom is een verdienmodel die niet werkt..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.