Haagse PVV’ers maken treffende punten over bestuurlijke openheid en taalgebruik, maar dan: “als ik ‘neger’ zeg, dan zeg ik ‘neger'”

De Haagse PVV’ers Sebastian Kruis en Karen Gerbrands, weigeren mee te doen aan de ‘veredelde heisessie van tienduizenden euro’s’, zoals ze de raads-conferentie voor aanstaande vrijdag noemen. Daarin zouden onderlinge omgangsvormen, politieke spelregels en integriteit worden besproken, maar ook taalgebruik! Daar zijn de PVV’ers op tegen.

Zij zouden graag willen zien dat de raadsfracties zelf zoiets zouden organiseren, en het liefst in het openbaar. Maar wat hun het meest dwarszit is de opmerking van interim-burgemeester Johan Remkes, die de hele bijeenkomst van zijn blauwdruk heeft voorzien:

‘raadsleden zich moeten onthouden van uitlatingen jegens groepen burgers waarvan aannemelijk is dat zij die als beledigend ervaren’

Voor de PVV’ers is dit een poging tot het beteugelen van de vrijheid van meningsuiting. Op die manier zou namelijk iedere burger, die zichzelf als onderdeel van een groep beschouwt, het slachtoffer kunnen gaan spelen. Het is het verplicht rekening houden met gevoelens, terwijl een mening nou eenmaal áltíjd kwetsend kán zijn. Maar dan halen ze een akkefietje aan over Sebastian, die tijdens een raadsdebat ‘negers’ zou hebben gezegd. Veel mensen waren daar schijnbaar bij weggelopen, terwijl zij een hele andere context ervaren. Gerbrands:

“Ja, een klein groepje blanke, linkse mensen zegt dat we het woord neger niet meer mogen gebruiken. Op straat vinden ze dat echt niet.”

Ondanks dat ze in theorie gelijk hebben, komt het er met zo’n uitspraak over ‘negers’ wel héél beroerd uit. Volgens mij is het overduidelijk dat men door het gebruik van het woord op scherp wordt gezet. Het creëert direct meerdere wereldbeelden, of contexten. De één ziet het oprecht zoals de PVV’ers het beschrijven. De ander beschouwt het direct als een hatelijke opmerking én een deel van de mensen ziet het als een bewuste, onnodige provocatie. En die twee laatste categorieën komen tot dezelfde conclusie: onnodig en smaakloos.

De PVV-raadsleden merken echter wel op, en terecht wat mij betreft, dat vanuit (met name) ‘links’ niet op eenzelfde manier wordt gereageerd als dit soort contexten voor hun worden gecreëerd. Kruis:

“Het raadslid van de Islam Democraten zei in een debatje dat mijn woorden hem aan oorlog en Auschwitz deden denken. Bizar, maar hij gaat z’n gang maar. Ik vind het wel vreemd dat niemand toen zei: ‘Misschien is het raar om Auschwitz erbij te halen’.”

In beide gevallen zorgt zo’n context ervoor dat de discussie niet meer kan worden gevoerd en men een labeltje krijgt opgeplakt. En dat maakt waarom de PVV’ers gelijk hebben in hun kritiek, ondanks dat het er vrij beroerd uit is gekomen.

Voor zowel de ‘neger-roepers’ als de ‘nazi-roepers’ zou de blauwdruk van Remkes op dit punt een ongeschreven regel moeten zijn, en zou men er geen geschreven regel van moeten willen maken. Dus ja, je zou alles moeten kunnen zeggen, of het nou kwetsend is of niet. Maar nee, je zou niet de maximale vrijheid moeten willen gebruiken, uit respect voor de discussie en de in stand houding ervan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. denktenk

  Ik ben blank en voel mij zeer gekwetst, als men mij wit noemt.
  Wit is het nieuwe scheldwoord voor een blanke, uit de koker van oa Meulendijk Bergman en Simons.

  1. EU kok

   Dan zit u goed bij Denk meeeer tenk.

   1. Hard

    EU kok?

    1. Fonz

     EU dickhead?

     1. hans-e-pans

      Nee hoor, het moet zijn EU dick.

 2. Rammstein

  Het vaststellen en voorschrijven van deug-taalgebruik is een infame aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet, binnen de grenzen van de wet, ongehinderd kunnen zeggen wat hij/zij wil.

  1. EU kok

   U spreekt vanuit de bovenkant van uw rug.

   1. bifbof

    Laten we u tegen u zeggen omdat we moeite met de l hebben

    1. EU kok

     Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie.

     1. Fonz

      Taalnazi’s als EU verwarren taalnaziën met logopedie..

      Wetenschap bewijst: taalnazi’s als EU zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

     2. Hard

      EU kok?

   2. nu ik

    beter dan door je onderbuik cockje

 3. Robert75

  Een debat moet over de inhoud gaan en niet over de toon. Als het over de toon gaat dan gaat het niet meer over de inhoud en is debatteren eigenlijk zinloos geworden.

 4. Piet Klein

  De dwangneurose van de politieke correctheid zorgt ervoor dat bepaalde taal de lading krijgt van bijvoorbeeld racisme. Het woord neger is een goed voorbeeld. Voor zover ik weet was vroeger het woord neger totaal niet beladen. Ik weet niet zeker of dit komt omdat ik totaal niet racistisch ben opgevoed ofwel met de paplepel heb binnengekregen dat alle mensen gelijk zijn en andere mensen zijn opgevoed dat dit eigenlijk niet het geval is. Dat onderscheid naar ras en of kleur zit soms diep geworteld is sociale structuren. Niet alleen de islam nu maar vroeger hadden ook kerken het onderscheid. Voor de tweede wereld oorlog was het een issue als een katholieke man met een gereformeerde vrouw trouwde. Dat kon een groot issue zijn. In de jaren 60 verdween dit mechanisme. Het is langzaam weggeëbd. Ook was dit de tijd dat de homo-emancipatie vorm kreeg. Een tweede erfenis die mogelijk in Nederland voort leeft is de grote gevoeligheid voor het schuldbesef. Vroeger gingen mensen naar de (strenge) kerken om te horen dat ze zondig waren, dat ze schuld droegen. Nu worden we bijna dagelijks met name door links geduid dat we schuldig zijn aan het leed van bijna iedereen. Wij zijn schuldig aan vluchtelingen die worden opgejaagd door isis, Turkije, Rusland etc. die flink huishouden in het midden oosten waar nu de Amerikanen het wel voor gezien houden. Wij zijn schuldig aan de slavernij uit het verleden waar wij en vaak onze voorouders part nog deel aan hadden. In de zwarte pieten discussie laten mensen zich makkelijk een racisme verwijt aanpraten hoewel nagenoeg bijna niemand ooit zwarte Piet als een symbool voor racisme zag. De Nederlandse maatschappij was en is nog steeds in een grote mate niet racistisch. Sommigen lijken die affiniteit om schuld aangepraat te krijgen te cultiveren. Bijvoorbeeld de linkse kerk die dan vooral wil duiden wie slachtoffer zijn door onze schuld. En de linkse helden zijn herkennen dit. Deze linkse sprekers voelen zich zelf superieur omdat zij het herkennen en de slachtoffers in bescherming nemen. Zo wist Felix Rottenberg bij de DWDD de hele Nederlandse bevolking te diskwalificeren omdat een Turk van een of andere idioot te horen had gekregen dat hij maar z’n roots moest terugkeren. Eén opmerking van iemand tegen een Turk is goed genoeg om heel volk te diskwalificeren. En zie hier de held Felix. Bijzonder was dat Ali B ging uitleggen dat je daar niet aan moest storen als iemand negatief tegen je deed (Iedereen kan wel iemand vinden die niet negatief over je is). Leg die reactie naast je neer was het advies van Ali en trek je spoor wat hem bijster goed gelukt is. Er is zo langzamerhand een eng sfeertje van politieke correctheid aan het ontstaan met daarin verboden woorden omdat deze woorden gelabeld worden met een negatief sentiment. Je moet met je taalgebruik oppassen omdat er mensen kunnen mensen die het negatief zouden kunnen gaan uitleggen. Een eng sfeertje. Hoe eng het is kun je best zien aan het volgende. De film van Monthy Pyton, the life of Brian was een parodie op het christendom, wat sommigen mensen niet konden waarderen maar men accepteerde dat er parodiën werden gemaakt. Het is volslagen ondenkbaar als het niet over het christendom zou gaan maar over de islam. Wie dit constateert moet ervaren hoe eng politiek correct we vandaag de dag dreigen te worden. Het derde aspect is dat de politiek verloedert. Gevestigde politici, politici van de grote partijen deinsen er niet voor terug om hun tegenstanders voor oud vuil uit te maken. Zij geven het voorbeeld hoe je anderen mag diskwalificeren, en als deze ‘hoog geplaatste’ figuren die doen waarom de gewone burger dan niet. Wie al deze constateringen herkent moet ook herkennen hoe eng het gesprek dreigt te worden. We mogen niets meer zeggen omdat de ander zich beledigd kan voelen en tegelijkertijd verliezen we het gesprek met elkaar. Remkes mag nog wel een keer achter zijn oor krabben en zich afvragen of hij roomser dan de kerk aan het worden is.

  1. Pronounce

   Deze bijdrage verdient het om vanwege de leesbaarheid in alinea’s opgedeeld te worden, maar inhoudelijk is het volkomen raak.

 5. Fonz

  Prima verwoord door de pvv-ers..

 6. ikweetwatikwil

  Links kan er niet goed tegen dat ze weerwoord krijgen . Links denkt de wijsheid in pacht te hebben. Hun geloof is heilig.
  Het is op een “theedrinkende” manier geprobeerd om ze duidelijk te maken dat hun leer in veel gevallen niet meer opgaat. Die leer is te gemakkelijk om er misbruik van te maken. Zie de resultaten . Open grenzen , nivelleren, gelukzoekers. Het is niet gelukt . Nu ze op een wat hardhandiger manier toegesproken worden (het zelfde geld ook voor hun meelopers) gaan ze huilen en moeten er monden gesnoerd worden.
  Wie gooide als eerste met woorden als nazi, racist . Dat was links. Ik ben trots op mijn blank zijn en een neger op zijn zwart zijn. Zo hoort het.

 7. Henk Albarda

  Totdat Groen Links, D66 en pvda het woord nigger of neger als racistisch en stigmatiserend begonnen te benoemen, gebruikte ik het woord neger vrijwel NOOIT. Sinds ze daarover begonnen te zeiken, gebruik ik het woord neger EN Nigger veelvuldig per dag. Linkse partijen zetten aan tot racisme, puberaal gedrag, discriminatie en geweld.

  1. EU kok

   Hilarische Henk roept heel stoer: Neger!
   Vervolgens zegt hij ter verontschuldiging dat de linkse partijen verantwoordelijk zijn voor Hilarische Henk zijn gedrag.

   1. Meriadoc Brandebok

    Als Henk koffie drinkt met zijn collega’s roept hij plotsklaps: “neger”. Als Henk zijn teen stoot, roept hij “neger” en als Henk op zijn tong bijt roept hij zoiets als “… eger”.

    Hij verexcuseert zich steevast met de mededeling dat zijn puberale gedrag wordt veroorzaakt door de linkse partijen.

  2. Piet51

   @Henk Alberda
   Is dat niet ietwat puberaal gedrag, dat ik nog van mijn kinderen herken en, eerlijk gezegd, ook van mezelf: als zij merkten,d at ze met bepaald gedrag anderen raakten, deden ze het juist om vooral maar uitdagend te zijn.

   Waarover spreek je eigenlijk zo de dag door? Ik gebruik het woord “neger” en “nigger” nooit, maar het woord zwarte of gekleurde of iets met dezelfde betekenis maar zelden. Ik praat vooral over andere onderwerpen. Maar misschien is het bij jou beroepshalve.

   1. Rammstein

    Het gaat niet om het woord neger. Het gaat er om dat de deugbrigade woorden wil uitbannen die wettelijk toegestaan zijn. Als dit geaccepteerd is wordt er een filter over de hele taal gelegd en zijn we definitief in ‘1984’ aangeland: de gedachten- en taalpolitie bepaalt wat je mag zeggen en de vrijheid van meningsuiting is een artefact geworden.

  3. Piet51

   De mooiste slogan van de laatste verkiezingen was voor mij afkomstig van een mij sympathieke partij zonder me aanhanger te willen noemen, ik meen de CU, anders het SGP: “In Nederland mag je alles zeggen, maar het hoeft niet”.

   Dat is precies ook, wat met de woorden “neger” en “nigger” bij me opkomt. Je mag het zeggen, maar het hoeft niet. Als andere mensen zich eraan ergeren of beledigd voelen, dan doe je het toch gewoon niet.
   We mogen ook vloeken, zelfs GVD mag. Maar het is gelukkig voor de meeste mensen een teken van beschaving als ze dergelijke woorden achterwege laten tegenover mensen die zich daar erg aan storen. Die terughoudendheid gebeurt in persoonlijk contact heel vaak, maar ook via internet en in de media kunnen mensen gekrenkt worden. Meestal worden dergelijke krenkende uitdrukkingen alleen geuit om mensen te raken, als het op een andere manier niet lukt.

   Mij lijkt dezelfde houding passend bij de woorden “neger” en “nigger” en andere dubieuze woorden. Die “heisessie” is dan ook bedoeld om deze afspraken te laten landen in de Haagse raad. Alleen fascisten en racisten zullen hier bezwaar tegen maken.

   1. Rammstein

    Kijk, hier komt de dreig-aap uit Piet zijn mouw: “Alleen fascisten en racisten zullen hier bezwaar tegen maken.”

    Wat ben je toch een vieze, gore dominee Bregman zeiksnor. Je beseft zelf niet hoe erg je bent. Eerst oproepen tot ‘een beschaafd debat zonder scheldwoorden’. En wie daarin niet wil meelopen is een fascist en racist.

    Zo kennen we extremistisch links weer.

    1. Piet51

     @Rammstein
     Heerlijk! Ik hoopte, maar rekende eigenlijk ook wel op zo’n reactie. Ik hoop niet, dat je mij die uitdaging kwalijk neemt, excuus.

     Men kan volgens sommigen zwarten gewoon “neger” of “nigger” noemen, omdat dat Nederlandse woorden zijn (nigger ook?) of omdat ze in de Van Dale staan, zoals iemand van de PVV onlangs nog zei. Maar het even normale Nederlandse woord “fascist” of daarvan afgeleide termen, roept meteen reacties op zoals die van jou. Die was nog wat sterker dan ik verwachtte.

     Zou het kunnen, dat de term “neger” bij zwarte mensen dezelfde soort reactie oproept als het woord “fascist” bij jou? Zo ja, dan gebruik je dat woord toch gewoon niet? Er zijn zoveel alternatieven.

     Even voor de goede orde, ik vind jou geen fascist en verder niemand hier, want daarvoor ken ik de deelnemers hier te weinig. Sommigen solliciteren overigens wel naar die kwalificatie. Mijn bijdrage was gewoon een uitlokkertje. Volledig geslaagd en hopelijk wordt die door de lezers hier begrepen. Voor jou nogmaals: “Excuus”.

     1. Rammstein

      Lulletje, je mag mij gewoon een fascist, racist en xenofoob noemen. Prima! Je begrijpt vanuit je zalvende deugmoraal nog steeds het punt niet waar het om draait: “Het vaststellen en voorschrijven van deug-taalgebruik is een infame aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet, binnen de grenzen van de wet, ongehinderd kunnen zeggen wat hij/zij wil.”

      IEDEREEN MOET, BINNEN DE GRENZEN VAN DE WET, ONGEHINDERD KUNNEN ZEGGEN WAT HIJ/ZIJ WIL.

      DAT is vrijheid van meningsuiting. DAT is een vrije maatschappij. DAT is een open debat. En daar hoort ook bij eelt op de ziel kweken.

      Het gaat er om dat de deugbrigade -jij- woorden wil uitbannen die wettelijk toegestaan zijn. Als dit geaccepteerd is wordt er een filter over de hele taal gelegd en zijn we definitief in ‘1984’ aangeland: de gedachten- en taalpolitie bepaalt wat je mag zeggen en de vrijheid van meningsuiting is een artefact geworden.

     2. Piet51

      @Rammstein
      Nogmaals wat ik vind (niet zelf bedacht): “In Nederland mag je alles zeggen, …”. Niks uitbannen van woorden (woorden zijn in Nederland gelukkig niet wettelijk verboden en dat zal ook niet veranderen), daar zijn we het dus over eens. Maar ik vind nog iets (ook niet zelf bedacht): “…., maar het hoeft niet”. Ook daar zul je het waarschijnlijk mee eens zijn. Ik zie daarom je punt niet.

      Als het om dat teken van beschaving gaat, dan verschillen we daarover van mening, al gaat het mij niet om wetgeving, o.i.d. Ook jouw krasse taal hoeft niet, wat mij betreft. Ik bedoel het serieus en verwacht dan eigenlijk ook een serieuze en beschaafde reactie. Als je dat niet lukt, kun je ook besluiten om niet te antwoorden.

      Wat ik inmiddels wel geleerd heb: Empathisch vermogen en rechtse politieke standpunten zijn in één individu geen vanzelfsprekende combinaties. Sorry, voorzichtiger kan ik het niet formuleren.

     3. Beukman

      DDS is een prima case study. Als die zo geroemde vrijheid van meningsuiting ontaardt in gescheld, houden beschaafde potsers die het moesten hebben van argumenten, het voor gezien.

     4. Rammstein

      Piet51, de vrijheid van meningsuiting is niet onderhandelbaar. Gedenk de woorden van Van Randwijk: ‘Een volk dat voor tirannen zwicht….enz’.

      De tirannen van nu komen op kousenvoeten en haast ongemerkt binnengeslopen: de SJW’ers, de verering van de inclusiviteit, een gemeenteraadsconferentie omgangsvormen en nog meer sektes.

      Allemaal willen ze nieuwe regels, aangepast woordgebruik, een herbezinning van houding en opstelling. Dit grote gevaar, dat onherroepelijk leidt tot uitholling van de vrijheid van meningsuiting, zie jij niet. Je bent verblind door fatsoen en bereid daarvoor alles op het spel te zetten, zodat je je prettig in je hoofd voelt.

      DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING IS ABSOLUUT EN KAN NIET ONDERHANDELBAAR ZIJN. ‘Dan dooft het licht’.

     5. Rammstein

      Deugman, jij komt alleen met een wapperend fatsoensvingertje. Ik breng argumenten in die jij niet wilt zien en waar je niet op in gaat. Uiterst zwak.

     6. Beukman

      @Scheldstein, schermen met Van Randwijks woorden om te rechtvaardigen om anderen uit te schelden en/of te kwetsen is hilarisch. De VVMU brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om er netjes mee om te gaan, al wordt misbruik niet bestraft.

      Op DDS zien we wat er gebeurt als mensen die verantwoordelijkheid niet voelen: het ontaardt in één grote lawaaibak met elkaar overstemmende grote kleuters. Je kan me de pot op met je Randwijk, in de oorlog zijn ze niet gestorven voor het recht om elkaar uit te schelden of te beledigen.

     7. Rammstein

      Deugman, ik heb het over de NIEUWE tirannen die binnensluipen en die jij niet wilt zien.

      De SJW’ers bepalen al op de universiteiten all over the world wat er wel en niet gezegd mag worden. De inclusiviteitsgroepjes doen daar nog vele scheppen bovenop. En nu komt een gemeenteraad met een cursus omgangsvormen!

      Dat jij de glijdende schaal niet ziet die uiteindelijk uitmondt in totale ZELFCENSUUR maakt duidelijk dat je hele grijze massa zo geinfecteerd is door ‘fatsoen & beschaving’ dat je daarvoor alles wilt opofferen. Ook de vrijheid van meningsuiting.

      Jij bent gewoon de useful idiot van de nieuwe gedachten- en taalpolitie, terwijl je jezelf alleen maar o zo beschaafd en fatsoenlijk acht. Je kent jezelf erg slecht.

     8. Beukman

      Jij verwart vorm met inhoud, @Darmstein. In principe moet er overal over kunnen worden gepraat. Jammer dat sommige universiteiten dit elementaire recht verkwanselen.

      Over de manier waarop valt echter wel van gedachten te wisselen. Hiero op DDS zien we hoe gescheld uitlokt tot meer gescheld. Dat staat een uitwisseling van meningen echter in de weg.

      Daarom zou ik politici als Kuzu en Kruis willen zeggen: hou je een beetje in. Taal is een communicatiemiddel. Wil je communiceren? Spreek dan een taal die iedereen verstaat, zonder ruis. En aanvaard het gezag van de voorzitter.
      Rost van Tonningen werd destijds niet door zaalwachters de Kamer uitgezet vanwege zijn mening, maar vanwege het feit dat hij die mening zo bracht dat het verdere discussie onmogelijk maakte.

     9. Rammstein

      Deugman, het begint met het inperken van normale woorden als ‘neger’. In de volgende rondes worden steeds meer woorden gezocht en gevonden die ‘aanstootgevend, onfatsoenlijk of onverantwoordelijk’ zijn. De toegestane woordenschat wordt steeds beperkter en eufimistischer. En het eindigt ermee dat niemand meer durft te zeggen wat hij denkt, omdat er per ongeluk een woord tussendoor kan slippen waardoor iemand beledigd kan zijn. Zoals nu al geen cabaretier meer een grap over Mohammed durft te maken. Als je die glijdende schaal niet ziet, ben je stekeblind.

      En jij kunt wat mij betreft het dak op met je flinterdunne vernislaagje ‘fatsoen en verantwoordelijkheid’.

      Blijf met je poten van de vrijheid van meningsuiting af!

     10. Blitzkrieg

      Beukman : Dominee Gremdaat heeft het helemaal bij het rechte eind, doe er je voordeel mee.
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

     11. Blitzkrieg

      Beukman : Dominee Gremdaat heeft het helemaal bij het rechte eind, doe er je voordeel mee.
      Dominee Gremdaat – Beledigen
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

      Deze keer met titel.

     12. Piet51

      @Rammstein
      Je legt de slotregels uit een gedicht van Van Randwijk nu wel heel beperkt uit. Van Randwijk had het niet slechts over vrijheid van meningsuiting, maar over alle verzet in een land in oorlog. Ik zou het streven naar vrijheid van meningsuiting in Nederland niet willen zien alsof het overeenkomt met verzet van de inwoners van een land in oorlog. Van Randwijk was trouwens sterk links als politieke richting, wist je dat?

      Je voorbeelden van huidige op kousenvoeten binnensluipende tirannen vind ik nog niet erg overtuigend: SJW’ers, de verering van de inclusiviteit, een gemeenteraadsconferentie omgangsvormen en nog meer sektes. Eigenlijk wel een beetje lachwekkend en knap gevonden maar niet overtuigend.

      Rammstein, geef nou gewoon toe, dat je wel wat onbeheerst reageerde met je eerste reactie op mijn uitdagrnde tekst; je trapte er gewoon in. Je bent nu alleen maar bezig om dat goed te praten. Prima, maar je hebt je wel door mij laten misbruiken. Mijn punt is duidelijk: op DDS wordt uitgedragen dat “negers” en “niggers” door rechts-aanhangers wel mag, maar “fascist” of “racist” door aanhang van links mag niet.

     13. Blitzkrieg

      Piet51 : Hoe noem je een neger dan, een blanke met een kleurtje?

     14. Piet51

      @Blitzkrieg
      Echt een goede vraag, schieten we wat mee op, tenminste …… als er op wordt geantwoord. En dat ga ik in ieder geval niet doen. Ik heb mijn lolletje gehad, vandaag, met Rammstein die in een wijdopenstaande val stapte. Jammer voor hem, maar daar geniet ik met mijn vrienden nog even van.
      Verder houdt die hele discussie over negers, niggers, zwarten, gekleurden me op geen enkele manier bezig. Ik zie het meestal niet, mijn kinderen hadden gekleurde vriendjes en dat is ze ook nooit opgevallen. Dus waarom sommige mensen hier perse die paar woorden willen gebruiken die andere mensen kwetsen, vind ik vooral een vraag aan hen.

     15. Blitzkrieg

      Pet51 : Het is niet zozeer dat wij deze woorden willen gebruiken maar dat ze “verboden” worden omdat iemand er aanstoot aan zou kunnen nemen. Lees mijn zijn goed “zou kunnen nemen”. Degene die er aanstoot aan zou kunnen nemen zijn vooral de moralistische deugknaapjes.

     16. Piet51

      @Blitzkrieg
      Ik heb het YouTube-filmpje van dominee Gremdaad bekeken. Echt heel leuk. Maar je weet toch wel, dat Paul Haenen een grote satiricus is en dat je dit filmpje ook door zo’n bril moet bekijken?

     17. Rammstein

      Piet51: “Rammstein, geef nou gewoon toe, dat je wel wat onbeheerst reageerde met je eerste reactie op mijn uitdagende tekst; je trapte er gewoon in. Je bent nu alleen maar bezig om dat goed te praten.” Ga je nog in op de argumenten die ik geef, of blijft het alleen bij het onnozele ‘goed praten’ en ‘dat vind ik niet overtuigend’. Lees mijn reacties nog even door en je komt de argumenten over een glijdende schaal die leidt tot zelfcensuur vanzelf tegen. Waarschijnlijk ben je uitgepraat en verschuil je je nu achter een oneigenlijke woordenbrij.

      Verder kletst Piet51: “Mijn punt is duidelijk: op DDS wordt uitgedragen dat ‘negers’ en ‘niggers’ door rechts-aanhangers wel mag, maar ‘fascist’ of ‘racist’ door aanhang van links mag niet.”
      Je liegt Piet51: ik heb duidelijk gezegd dat je mij een fascist, racist en xenofoob mag noemen. Ik vind dat allemaal prima. Net zoals ik het woord neger gebruik als dat zo uitkomt. Kortom, met je reactie lieg je dat je barst, willens en wetens. En dat is voor zo’n moralistische fatsoensrakker als jij bent, niet netjes.

     18. Piet51

      @Rammstein
      Ik ga niet in op je argumenten. Ik onderschrijf die niet. Ik vind, dat je de wereld te somber ziet en dat spijt me voor je. Die glijdende schaal kun je alleen zien als je je best doet en andere verschijnselen negeert, maar andere kwalificaties kunnen net zo goed. Nederlanders zijn te eigenwijs voor veel zelfcensuur.

      ” Kortom, met je reactie lieg je dat je barst, willens en wetens.”
      Ik liegt niet, ik stel iets waarmee je het niet eens bent. Maar, beste Rammstein, je moet niet alles op jezelf betrekken. Hier op DDS zijn verschillende deelnemers die woest worden als ze uitgemaakt worden voor fascist of racist. In jouw eerste reactie wek je de indruk daar ook bij te horen, maar ik begrijp nu dat verkeerd te zien.

  4. EU kok

   Hilarische Henk geeft op zoveel mogelijk platforms heel stoer onder zijn eigen naam zijn zeer uitgesproken mening.
   Zijn internationale visitekaartje op linkedin is niveau OLO.
   Vervolgens snapt hij niet dat hij als wereldberoemde internationale handelsagent zoveel tijd overhoudt.
   Hoe zou dat toch komen?

  5. Beukman

   @Henk
   En wat vind je van “roetmop”?

   1. Blitzkrieg

    Beukman :
    Quote : “En wat vind je van “roetmop”?”
    Persoonlijk vind ik helemaal niks van het woord roetmop. Woorden krijgen lading (vinden van) door de associatie die eraan verbonden is. Uiteraard ken ik het woord maar hoor het maar weinig, verder heb ik niet zozeer een negatieve associatie met gekleurde mensen. Bovendien ligt het er helemaal aan hoe de woorden bedoelt zijn. Zelfs het woord roetmop kan IK nog zeggen met een knipoog.

    Bijvoorbeeld : “Hè roetmop mag ik nog zo’n lekkere kop koffie op deze mooie dag”.
    Gecombineerd met een welgemeende glimlach van mij denk ik dat IK vaak nog goed begrepen kan worden. De intentie waarmee de woorden gezegd worden is veel belangrijker dan de woorden zelf. Als mensen me een beetje kennen weten ze dat het slechts geinponemerij is en moeten ze hard lachen.

    Om te schelden hoef je geen beladen woorden te gebruiken, dat snap je toch wel pitloze druif.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Zo simpel is het :

  Neger (Engels: negro) is een aanduiding voor de oorspronkelijke, donkerhuidige negroïde bewoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Neger is afgeleid van het Spaanse en Portugese negro, dat “zwart” betekent (en weer afgeleid is van het Latijnse niger).

  De term werd vanaf de 17e eeuw gebruikt om zowel zwarte slaven als vrije personen uit Zwart-Afrika aan te duiden. Later werd de term vrij gangbaar voor mensen met een donkere huidskleur in Afrika, Europa of Amerika, maar in de 21e eeuw wordt de term steeds meer door LINKSE wauzen als racistisch gevonden.

  1. Piet51

   @Ben-NIET-Groen-L
   Je bent je bewust van de wetenschappelijke waarde van Wikipedia??? Als je die waarde erkent, zou je ook het vervolg van je gekopieerde tekst moeten geven, omdat die de term in een context plaatst: “De Taaltelefoon, een taaladviesdienst in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, adviseert het gebruik van zwarte in plaats van neger in bijvoorbeeld journalistieke teksten. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee) stelt dat het voor ‘witte Nederlanders’ respectvol is om het woord niet te gebruiken, “want wie ben jij om te beoordelen dat een ander van die term geen last mag hebben?”.”

   Dat een woord van betekenis verandert is niet zo vreemd. Zo’n honderd jaar geleden en decennia daarna was het “fascisme” gewoon een politieke stroming in Italië o.l.v. Mussolini. Als je nu iemand van fascisme beschuldigt staan meteen de nekharen overeind. De benaming “neger” is niet zo maar, van de ene op de andere dag, van betekenis veranderd. Daar gingen heel veel jaren van stuitende acties, vooral in discriminerend Amerika, aan vooraf.

  2. Ben Venuti

   Als neger op hun lange tenen zijn getrapt om het woordje neger moeten zij lekker optyfen naar Aapfrika, zij blij en wij nog veel blijer.

  3. Beukman

   En een hakenkruis is gewoon een stokoud hindoeïstisch symbool. Zo simpel is het.

   1. Rammstein

    Jij bent door je oneindige deugen degene die zich er door gekwetst voelt. Fatsoen is de dekmantel waar je je laffe ziel achter verschuilt.

    Begin maar eens jezelf af te vragen waarom jij er zo nodig aanstoot aan moet nemen.

   2. Beukman

    Leuk @Swastikastein. Als jij in Buitenveldert een zaak opent tegenover de sjoel en je zet een groot hakenkruis op je raam want laat je dat toevallig hebben gekozen als logo en er lopen een paar joden langs die protesteren, dan ga jij je deugproza over de Vrijheid van Meningsuiting aan ze voordragen.

    Kom van dat dak af man! Gewoon een beetje rekening met elkaar houden op een aards niveau. Als jij denkt dat we daarmee de hele VVMU overboord gooien, dan heb je het mis.

 9. Beukman

  Interessant is wat Kruis van de PVV onlangs in de Raadszaal vertelde.
  Hij vindt dat hij het woordje “neger” mag gebruiken omdat hij negers kent die niet van dat woord houden.
  Met dat argument schiet hij in zijn eigen voet. Er bestaan ook negers die dat woord vervelend vinden, waaronder Raadslid Yilmaz. Waarom zou hij dan geen rekening met hen houden?

  Een verstandig persoon gebruikt het woord gewoon inderdaad niet meer, aangezien het wel degelijk die vrije uitwisseling in de weg staat.

  Gebruik je verstand, PVV. Wijsheid komt boven het eigen gelijk. En doe die cursus, of maak in ieder geval duidelijke afspraken over taalgebruik, en erken de autoriteit van de voorzitter van de vergadering in deze. Dit heeft allemaal niets te maken met de “beteugeling van de vrijheid van meningsuiting”. Gewoon een beetje rekeneing met elkaar houden, wat is daar voor moeilijks aan?

  1. Ben Venuti

   Zeik niet Beukman, die negers schelden elkaar constant uit voor nigger in de rapwereld, die moeten eens een beetje eelt op hun ziel kweken wanneer zij zo snel beledigt zijn.

   1. Beukman

    Alsof alle negers in de rapwereld zitten, @Ben.

    1. Ben Venuti

     Nee zij zitten ook in de cokehandel.

     1. Beukman

      Dat zijn dezelfde negers, @Ben.

     2. Ben Venuti

      Negers zijn negers Beukman!

     3. Beukman

      Ja, maar de ene neger is de andere niet, net zoals de ene blanke de andere niet is.
      Jij bent mij bijvoorbeeld niet en je zal mij nooit worden, hoe graag je dat ook zou willen @Ben!

     4. Ben Venuti

      Beukman verzint weer eens iets, alsof ik zijn huid zou willen kruipen of iets dergelijks, beste man ik vind jou een van de meest weerzinwekkende figuren die hier rondhangen, dus steek je gelul maar lekker in je reet deuggleuf!

     5. Beukman

      Precies @Ben. Jij wil mij niet worden (wat je sowieso niet zou lukken). Net zo wil de ene neger de andere niet worden. Je kan ze dus niet allemaal over één kam scheren. “Negers zijn negers”? Onzin!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.