Het Herman Koch-effect in actie: Jinek verliest in één dag 236.000 kijkers

Woensdagavond keken er maar liefst 200.000 minder mensen naar het programma van Eva Jinek op RTL dan ze gewend is. Ze moest het doen met een magere 600.000 kijkers. Dat is de laagste score die ze gehad heeft sinds ze overstapte naar RTL, en het waren er maar liefst 236.000 minder dan de dag ervoor. 

Interessant genoeg waren Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel juist in staat om iets meer kijkers naar zich toe te trekken, hoewel we het dan wel over een marginale groei hebben: van 835.000 naar 857.000. Percentueel is dat natuurlijk een minieme toename, maar ja, het is wél groei. Dit in tegenstelling tot mevrouw Jinek, die zo’n kwart van haar kijkers verloor. In 24 uur tijd.

De reden laat zich raden: de dag ervoor had volidioot Herman Koch FVD-leider Thierry Baudet een verkeersongeluk toegewenst.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus!

Zoals Jan Dijkgraaf terecht stelt kun je dit verlies van 25% van haar publiek “het Herman Koch-effect” noemen. Ze heeft dit aan hem te danken. Hij vond het nodig om een Pimmetje te doen, en zie, kijkers keren zich meteen tégen het programma.

Het zal de leden van het mediakartel verbazen, maar de gewone Nederlander zit helemaal niet te wachten op doodsverwensingen aan het adres van rechtse politici. Die film hebben we al een keer gezien, en we weten hoe die eindigt: met een lijk op straat, en krokodillentranen van linkse politici en fopjournalisten.

Misschien is het domste nog wel dat een significant deel van de mensen die afstemden op Jinek uitgesproken rechts zijn en haar graag een kans wilden geven, in de hoop dat ze wat minder extreem-links zou zijn bij een commerciële zender. Helaas bleek niets minder waar te zijn. Jinek op RTL is net zo links als Jinek op de NPO. En ja, in beide gevallen wordt haar de hand boven het hoofd gehouden door haar leidinggevenden; die van RTL zijn net zo politiekcorrecte en extreemlinks als die van de publieken.

Volg mij op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Watcher

  Tjeetje, wat kan rechts toch janken als het gaat over die extreem rechtse lavendel snuivende pianist.

  Hee Mike, ga je het huisreglement nog aanpassen?

  1. Blitzkrieg

   Watcher : Niet iedereen heeft zin in de constante demonisering van Baudet, de TV uitzetten lijkt me een logische reactie. Persoonlijk kijk ik nagenoeg geen TV meer, de constante indoctrinatie rondom klimaat en milieu komen me mijn neus uit. Fake new, indoctrinatie en meer is het niet. Meer en meer mensen krijgen er genoeg van, en gelukkig maar.

   1. Piet51

    Sterke promo van Michaël van der Galien. Maar ik vraag me wel af wat die impact is die hij beweert in Amerika te hebben. Dan lijkt het me vooral nuttig om correcte info te verspreiden en geen nep-nieuws. Hij beweert in zijn bericht over de impeachment van Trump, dat het een zielige vertoning was of iets van die strekking.
    Dat onderbouwde hij met de bewering dat de impeachment-pennen die uitgereikt werden zelfs een spelfout bevatten van het woord “united”. Er zijn inderdaad bij een impeachment wel eens pennen met een spelfout uitgereikt. Maar dat was ruim 20 jaar geleden bij de Clinton-impeachment.

    Het spelfoutje van Michael zelf vergeef ik hem graag. Hij schrijft namelijk: “Alleen was er één probleem met de pennen: het wordt “United” was verkeerd gespeld.”

    Mijn vraag nu: wat is de nieuwswaarde van zijn andere artikelen?

    1. nu ik

     Mijn vraag nu: wat is de nwaarde van jouw subjectieve onderbuik reacties ?

    2. Op Koers

     Morgen is het weer anders. Die kijkcijfers hebben voor mij geen waarde, ik zie beide programma’s. Misschien is het voor de liefhebbers interessant om dagelijks geïnformeerd te worden.

   2. Julian

    Haha en dat beweert dat anderen de kop in het zand steken….Je kan niet tegen het bewijs wat er dagelijks langs komt.. Noemt dat Fake news zonder omdat het niet de informatie bevat die jij wil horen…..
    Ik wil ook niet horen dat er klimaatchange is.. Maar die is er en wij jagen die vrolijk aan en weigeren de rekening te betalen. In Nederland en er ver omheen…

    1. nu ik

     Wat probeer je te zeggen Julian ?

     welke rekening bedoel je ?
     # energietransitie
     # massa immigratie
     # huisvestigings problemen
     # negatieve rente
     # EU debacle

     Alle kritiek op het linkse wanbeleid wegzetten als fake nieuws is zeker je kop in het zand steken struisvogel

    2. Bockbeer

     Wesley Julian?

   3. Dropje

    We zullen het maar niet over de vrijwel dagelijkse demonisering van Rob en Sylvana hebben hier op DDS
    Want demonisering is prima zolang het maar niet Thierry of Geert betreft

   4. Op Koers

    Hopelijk kijkt u wel naar de mooie natuurseries van de EO ?

    1. Hard

     Op Koers?

  2. Top

   Waarschijnlijk, niet voor lafaards!

  3. Bockbeer

   Watcher?

 2. Bockbeer

  Ik stond net bij de tramhalte…

  1. RvdBe

   Toedeledoki, dat waten betere tijden!

 3. RvdBe

  Extreem links heeft het monopoly op doodverwensingen, een grapje over bv homo,s doen ze dan weer wel hysterisch af als homofobie en nazi gedrag.
  Hoop dat de kijkcijfers van evil jinek nog verder inzakken.

 4. Jack Flash

  Het einde van de linkse negatieve propaganda is in zicht.

 5. Duckday

  Breek ook dit KARTEL en schakel de TV gewoon uit

  1. Blitzkrieg

   Duckday : Niet aanzetten is nog beter.

   1. Watcher

    Beter nog 1 euro per maand overmaken naar Mike, voor het echte nieuws 🙂 🙂 🙂

    1. Top

     Treiteren, daar glijdt hij op, maar het is vis nog vlees deze lafaard!

 6. Kretoloog

  Die snerpende stem van Jinek. Hooguit 2 minuten verdraag ik dat. Dus na de trailer ben ik al weg.

  En dan dat geëxalteerde gedrag. Vergeleken met die veramerikaanste Tsjechische zijn alle presentatrices van Op1 beter te pruimen. Vooral Carrie ten Napel is een verademing. Maar die komt uit Drenthe. Een heerlijk nuchtere meid!

  1. Grote Trek

   Dat verbaast mij voor een @Kretoloog…snerpende stem.

   1. Bockbeer

    Wesley Grote Trek?

   2. Hard

    Wesley Op Koers inderdaad!

 7. Beukman

  En waaruit blijkt dat Jinek deze keer minder kijkers trok omdat de uitzending ervoor een van de gasten een minder politiek correcte uitspraak had gedaan, en niet bijvoorbeeld omdat de gasten deze keer minder interessant waren?
  De wens is de vader van de gedachten, en strooit naar hartelust zand in de ogen.

  1. nu ik

   Bekmannetje en zijn defecte glazen bol

 8. Bullshit15

  Ha ha nog veel te weinig maar het is een goed begin ga zo door jenek je komt er wel ha lol

 9. RvdBe

  Evil lult uit jenek zou een passender naam zijn voor die clinton en Jetten lover.

 10. Cootje

  Ik doe niet aan dood verwensingen , maar ik neem altijd een biertje als een oud politici gestorven is van de oude politieke partijen , en ik geef er niet om hoe oud ze zijn geworden. Dat blijft bij die lui om het even proost

  1. Watcher

   HeP je bij de dood van Janmaat een krat soldaat gemaakt?

   1. Cootje

    Nee wel bij Wim kok en Lubbers, en bij Henry keizer die is reclame aan het maken voor zijn /gestolen ?/begrafenis onderneming , maar die zat in de vereniging van zwart gelakte bladzijden , dus die zal postuum wel in ere worden hersteld

  2. Op Koers

   Het is: politicus, @Cootje (enkelvoud).

   1. Top

    Blablabla Blaaskaak! Hij kan zich niet langer inhouden, dus verraadt hij zichzelf!

    Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

    “Scientists have found that people who constantly get bothered by grammatical errors online have “less agreeable” personalities than those who just let them slide.
    And those friends who are super-sensitive to typos on your Facebook page? Psychological testing reveals they’re generally less open, and are also more likely to be judging you for your mistakes than everyone else.”

 11. Top

  Dat zijn dan ook de misbaksels, die, als je ’s morgens opstaat, al op je rug mee liften voor een aalmoes. Volk zonder toekomst!

 12. Cootje

  Jinek is een schoolvoorbeeld van links lullen en recht vullen , en wie bij haar gaat zitten profileert zich als vrijwillig vee om haar tolk show in stand te houden . Heeft verder geen waarde en invulling in onze maatschappij , waar de wegkijk mentaliteit een zuivere tweedeling heeft gerealiseerd , en de populaire Wilders en Baudet zich de steun van de schooljeugd mag bekommeren om die tweedeling uit te vergroten

 13. Watcher

  Vraag aan Jinek – hoe hoog is het modaal inkomen- eh 80000 euro.

  Toen ben ik afgehaakt en dat is al heel wat jaartjes terug..

  1. nu ik

   vreemd , altijd een oordeel over de inhoud kennelijk in de blind dus.

 14. Cootje

  Over twee maanden kan RTL een reclame blok van een uur uitzenden waneer Jinek begint . Want alleen dorps idioten kijken er nog naar

  1. Piet51

   @cootje
   Ik hoop en gun het haar. Een reclameblok van een uur kan alleen als de interesse van bedrijven zo groot is door het overweldigende aantal kijkers. Ik schat zo’n 13 miljoen, bijna iedere kijker dus. Als het aantal kijkers naar Jinek tot bijna nul is gedaald, daar doel je waarschijnlijk op, is het aantal reclamespots ook nul, zelfs als het gratis is.

   1. Cootje

    Je kan en je mag het letterlijk nemen . Maar ik bedoel het tegenovergestelde

    1. Piet51

     @cootje
     Sorry, ik bracht het iets te serieus. Het was natuurlijk ironisch bedoeld, als grapje dus eigenlijk.

     1. nu ik

      Malle pietje begrijpt het weer eens niet. Verrassend die linkse naieviteit.

 15. marco kruidenberg

  Goed zo. Nog een paar keer en zijn we van het hysterische gekakel af. Hoewel: ik had al besloten niet meer te gaan kijken. Altijd dezelfde koppen en feel good onderwerpen. Niets nieuws onder de zon.

 16. Vit

  Zoals ik al schreef is met wandelen ‘langs’ een snelweg niks mis zolang je maar niet oversteekt, Thierry is wel zo intelligent dat hij dat nooit zou doen, Herman Koch blijkbaar wel plus het klapvee.

  1. Vit

   Het PvD is een partij voor intelligente mensen en gelukkig zijn dat er heel wat.

   1. Vit

    Herstel: FvD natuurlijk.

    1. DidiMadloba

     Voluit: Forum voor Demagogie.

 17. Sergeant Monty

  “die afstemden op Jinek uitgesproken rechts zijn en haar graag een kans wilden geven, in de hoop dat ze wat minder extreem-links zou zijn”

  Alsof je door het kijken naar iemands programma je zijn mening kan veranderen.

  In de jaren 50 zaten mensen ook netjes gekleed voor TV omdat ze dachten dat de presentator hen kon zien.

  1. Top

   Misschien bij jou thuis! Die zijn toch al ‘uniformpjes gek’. Nun quat nun quam.

   1. Ron

    Top dat is de lijfspreuk van het KCT niet van de marine.
    De bieslookjes hebben Qua Patet Orbis

    1. Ron

     Maar ook die gaat niet op voor Monty want die wereld reikt niet verder dan zijn kamer 12 hoog achter.

     1. Sergeant Monty

      “want die wereld reikt niet verder dan zijn kamer 12 hoog achter”

      Aan jullie dagelijks geklaag over ons land getuigt er van dat jullie niet veel van de wereld hebben gezien.

      Ik weet beter.

     2. Ron

      Dan heb je niet goed opgelet.

   2. Sergeant Monty

    “Misschien bij jou thuis!”

    Nee hoor bij ons thuis weten we dat de presentator je niet kan zien.
    Bij ‘uitgesproken rechts’ schijnt dit nog niet helemaal te zijn overgekomen.

    1. Ron

     Volgens mij komt bij jou iets niet goed over, want jij doet en uitspraak waar nergens een aanleiding voor is gegeven.
     Met andere woorden zie je weer dingen die er niet zijn.

  2. Op Koers

   Hij is goed @Sergeant! Kinderen zwaaiden terug naar tante Hannie. Gaaf!

   1. Hard

    Op Koers?

    Met een stuk of vijf accounts klieren omdat je het nooit meer kan winnen!

    Wesley Johnsen?

 18. Sergeant Monty

  Gelukkig is er voor ‘Rechts’ dagelijks het kijkcijferkanon Jensen met zijn dagelijks show.

  Die wil toch niemand missen.

 19. DidiMadloba

  In elk geval is duidelijk dat de vrijheid van meningsuiting niet te verenigen is met de kijkcijferwedstrijd die de media de praatprogramma’s opdringen.

  Van Herman Koch had ik wel een wat subtielere vloek verwacht.

  Ik denk dat de kijker niet zo dom is om morgen niet te kijken als de “linkse” Koch zich wat heeft laten gaan. Integendeel: de journalistieke natuurwet is dat alle reuring kijkers oplevert, links of rechts kan niet donderen.

  1. Op Koers

   Exact. Verbieden om je in een bepaalde buurt op te houden veroorzaakt extra drukte door kijkers.

   1. Hard

    Wesley Op Koers?

 20. P. Breetveld

  Kijkers van commercieel hoeven over het algemeen niet constant gedramd te worden met die linkse NPO flauwekul. Wat op 1,2,3 lachen gieren brullen is om linkse humor krijgt de commercie de pin op de neus doordat het programma door het ijs zakt en veel verlies gaat opleveren…Dus madam de ijsheks, effe oppassen met die “ Humor” van je. Anders mag je straks alleen kaliber nikkie, Roelvinks, mislukte rappers en R. De Vries aan tafel uitnodigen

 21. AS210854

  Inderdaad ze zat er bij te lachen ipv van hem te corrigeren. Totaal ongeschikt, en zo partijdig als maar wat, om een talkshow te presenteren .

 22. Rosasolis

  Ik kijk steeds minder naar televisie, die nu zo vervelend is met al die die domme
  “actuele nieuws” programma’s met boze pseudo intellectuelen; en oude films, die 1001 advertenties ieder 15 minuten met de film delen. Wat een saaie spul. Moeten we gaan taarten bakken, en moeten we vrouwen voor boeren zoeken? En moet er ook nog een nieuwe talk-show komen van iets dat Ongehoord Nederland heet. Terwijl Radar nu 25 jaar oud is, en ieder week over onrechtwaardigheden in onze samenleving aandacht besteed. En dan is er ook nog een bekende consumenten programma: kassa. Zijn deze bekende programma’s niet voldoende? Moet er nu nog ook een extreem rechts politieke omroep komen om nog meer TV rotzooi te leveren?
  Omdat ik in een dorp vlakbij Den Helder woon, krijgen wij ook vanuit deze Beste Openbare Bibliotheek van de Wereld 2019! ook al de nieuwe best-seller boeken te lenen. In het Engels of vertaald in het Nederlands.
  Maar er is ook iets heel anders. In plaats van je tijd in de laten avond uren verspillen om voor de TV te verdoen, kan je een heel andere wereld ontdekken, vooral met interessante, actuele boeken. Merkwaardig dat de Bibliotheek Den Helder heeft dit vorige jaar bewezen! Deze prachtige mooie bieb is nu verklaard door een Internationale commissie als de beste openbare bibliotheek van de hele wereld! Gedurende vele maanden hangen er overal posters om de Helderse Bibliotheek te eren. En wat hebben ze het verdiend! Eindelijk is Den Helder bekend voor nog meer dan alleen onze Kon. Marine. Hopelijk ben ik niet de enige boekenwurm. Die zoveel uit actuele boeken leest en veel kan lezen over hoe het nu gaat in onze wereld, geschreven door deskundigen. Merkwaardig is het dat Den Helder nu een van de meest belangrijke informatie centrums van de wereld is geworden.

 23. Vliegenvanger

  Die linkse Peter vd Vorst weet wel wat hij in huis haalt die mafklapper. Jensen moet wijken omdat hij zogenaamd geen kijkers heeft, maar een RTL 5 zender geeft continu herhalingen en die blijven wel uitzenden.
  Nu weer een grote linkse kat in huis gehaald genaamd Eva Jinek. Goed bezig Peter vd Vorst! Mag hopen dat er veel mensen nu afhaken bij RTL, we zitten niet op weer een linkse omroep te wachten.

 24. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Evil lult uit Jenek” hahahaaa!!!!!!!!! goed verwoord, en wat dacht je van deze : “Evil in the league with Satan” hoop dat die 236.000 kijkers weg blijven. En ik hoop dat het hard oploopt. Denk dat Jinek het nog wint van de duivel.

 25. Lefty

  Ik kijk vooral naar Jinek omdat ik haar een lekker mokkeltje vindt. Inhoudelijk interesseert ze me geen reet.

  1. nu ik

   een beetje het vrouwelijke type dus , hordes vrouwen stemde op woutertje bos om zijn lekkere kontje , het gevolg , nivelleren is een feest

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.