Hoera! Eerste Franse ISIS-strijder heeft celstraf uitgezeten en is weer vrij man! Frankrijk is minder blij

In Frankrijk is de eerste Syriëganger vrijgekomen. De man heeft zijn straf van 7 jaar celstraf volledig uitgezeten en is nu weer een vrij man, klaar om volop deel te nemen aan de Franse maatschappij! Want iedereen verdient een tweede kans, ook als je een moordlustige jihadist bent die het liefst de koppen afhakt van alle ongelovigen.

Om één of andere reden zijn de Fransen onrustig door dit nieuws. Ergens heerst toch het vreemde idee dat een voor terrorisme veroordeelde Syriëganger na 7 jaar cel niet ineens een modelburger is geworden. Sommige Fransozen denken zelfs dat deze 33-jarige Flavien Moreau gewoon wéér radicaliseert (of nog erger: nog steeds geradicaliseerd is!).

Qua Syriëgangers is dit wel een totale mafkees trouwens,  en zelfs voor ISIS-strijders een vreemde eend in de bijt:

“Hij komt uit Zuid-Korea en werd als 2-jarige peuter door een Frans echtpaar geadopteerd. In Frankrijk volgde hij een bakkersopleiding. Als tiener kwam hij op het criminele pad, bekeerde zich daarna tot de islam en radicaliseerde.”

Eind 2012 reisde hij namelijk naar Syrië, deed een beetje stoer in een interview met een Zwitserse krant, waarin hij zei:

“Moslims in Frankrijk zijn de vijand in eigen land, ze zijn misschien nog wel erger dan ongelovigen.”

Hij verbleef echter maar kort in Syrië want, zo zei hij tegen de rechter, ‘je mocht er (in ISIS-gebied) niet roken’. Niet de meest snuggere Syriëganger, zeg maar. Na Syrië te hebben verlaten en in Turkije te zijn beland, werd hij het land uitgetrapt. Diverse pogingen om terug te keren naar Syrië, faalden. Om die reden is er (voor zover ik heb kunnen lezen) geen bewijs voor daadwerkelijke terreuracties.

Frankrijk zet zich echter schrap voor wat komen gaat, want er zitten nog iets van 1.500 mensen vast die zijn veroordeeld voor, of ‘slechts’ verdacht worden van, terrorisme of radicalisering. De kans is héél dik aanwezig dat dat niet allemaal vergelijkbare ‘twijfelgevalletjes’ zijn zoals deze Moreau dat is. De Franse regering verwacht dat er zo’n 30 per jaar vrij zullen komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Fonz

  Ja lang leve de rechtsstaat

 2. Bolkestein

  Het wachten is op weer een aanslag.

 3. Baron von Munchhausen

  Dus ook richtlijnen volgens Brussel MOETEN volgen.
  M.a.w. “begripvolle D66” rechters,……… ook in Frankrijk?

 4. Sergeant Monty

  Misschien treft hem een noodlottig ongeval of verdwijnt hij opeens.

  Zou maar zo kunnen gebeuren.
  Frankrijk is groot, de oceaan heel diep.

 5. Michael M

  Wees slim, volg die man een aantal jaren. Valt ie in herhaling dan weet men wat te doen bij IS monsters. Geef ze aan Irak. Betere straffen voor het kwaad!

 6. Jack Flash

  Dit soort gevaarlijke gekken behoren onder een ander strafrecht te vallen.
  Echt levenslang tot de dood erop volgt.

  1. Fonz

   Oei Jack dat vinden onze deugmenschen niet goed hoor..

 7. Blokkeer-Fries

  Ik voel een “Goede Vrijdag” special aankomen bij “Mensen met M”, daarna een boek, toneelvoorstelling en een televisieserie bij de staatsomroep, die vervolgens de rechten voor grof geld verkoopt aan Netflix, zodat de belastingbetaler dubbel moet betalen voor ongevraagde content, door de strot geduwd door de EU.

 8. Rosasolis

  Hoeveel gevangenissen heeft Frankrijk; hoe veel ruimte is er voor al die Isis
  criminelen? Hoe hoog is het budget voor gevangenissen? En wat staat er in de Franse wetboek over gevangenis straf? Al dit is grotendeels onbekend in Nederland. Behalve rechters en advocaten die verdiept zijn in Internationale rechten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.