In memoriam: Ruger Scruton, dé filosoof van conservatief Engeland & inspirator van Thierry Baudet

Gisteren kwam het trieste nieuws naar buiten: Roger Scruton is overleden. Met het overlijden van Scruton verliest Engeland een steengoede, conservatieve filosoof en Brexiteer van het eerste uur. Ook in Nederland waren er veel bewonderaars te vinden van de iconische denker. Van links tot rechts, de man werd zwaar gerespecteerd. 

De term ‘oikofobie’ – een graag geuite kritiek van Baudet op de huidige elite – komt niet uit de koker van Baudet zelf. De term heeft hij overgenomen van één van de stamvaders van het modern Brits conservatisme. Scruton was voor Baudet niet alleen een inspirator, hij was ook zijn begeleider tijdens zijn promotieonderzoek.

Ook buiten de Rechtse gordel had Scruton invloed, ook de door Klaver weg gezuiverde Zihni Özdil werd geïnspireerd door de immer erudiete Scruton.

Scruton was het stereotype van een beschaafd conservatief. Liefhebber van Wagner, orgelmuziek, literatuur, het Engelse platteland en wijnen.

Binnen conservatieve kringen was hij maar een rare vogel, althans volgens zijn critici dan. Vaak werd hem verweten dat hij te reactionair was of dat de afstand met de samenleving te groot was. Toch was hij geliefd binnen de hoogste rangen van de Conservatieven in Engeland. In 2016 werd hij tot ridder geslagen waarna hij in een speciale commissie kwam die de regering advies gaf rondom nieuwe bouwprojecten.

De wereld verliest hiermee een dwarse en eigenwijze denker.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Watcher

  -Vaak werd hem verweten dat hij te reactionair was of dat de afstand met de samenleving te groot was.-

  Inspirator van Thierry Baudet.

  1. EU kok

   Quote: Toch was hij geliefd binnen de hoogste rangen van de Conservatieven in Engeland.
   .
   Dat is inderdaad het “volkse” gedeelte van de samenleving.

  2. Bockbeer

   Watcher?

  3. Top

   En daar is de huislafaard weer!Een klein en zielig stukje anusurft, die naar de aarde stinkt.

 2. henk43

  In 2002 liet deze meneer zijn boerderij met tienduizenden financieren door een tabaksgigant (JTI) in ruil voor dat hij in de Britse media het recht op roken zou verdedigen.
  Ik hoop niet dat Thierry deze praktijken ook overgenomen heeft.

 3. EU kok

  Quote: Van links tot rechts, de man werd zwaar gerespecteerd.
  Quote: een steengoede conservatieve filosoof
  Quote: Ook buiten de Rechtse gordel
  .
  Bart Reijmerink
  Student geschiedenis van de Nederlandse taal.
  Kan geen dag zonder.

  1. Bockbeer

   EU kok?

  2. Top

   Glibber glibber en wat een stank!

 4. Op Koers

  Baudet heeft niets van hemzelf. Duidelijk aangetoond is dat hij niet de goddelijke gaven bezit om zelfstandig iets aan inspiratie te ontwikkelen. Derhalve grote vragen of hij het gaat redden in zijn ‘eentje’ Is hij wel de erudiet ofwel de zeer begaafde capabele danwel de eminente politicus die leiding geeft aan het FvD?

  1. DidiMadloba

   Nee, hij zorgt voor het geld waarmee louche reclamebureaus giftige concepten kunnen ontwikkelen die meer stemmen trekken, op gewetenloze wijze.

   Een democratie die zo verloedert vraagt om een militaire staatsgreep. Een tijdje dictatuur. Dat werkt bijv. In Thailand uitstekend.

 5. Rosasolis

  Met Baudet is er helemaal niets nieuw of bijzonder. Hij is een copy-cat en een dandy,
  die probeert met sensatie leden te lokken, en in de belangstelling te komen. Vorige week was er een gesprek met Baudet in Trouw gepubliceerd. Waarvan de interviewer een merkwaardig ontdekking vond toen hij voor het gesprek in het kantoor van Baudet kwam: daar zat Baudet aan zijn kantoor-vleugel te spelen. Onder zijn colbert droeg hij geen overhemd…die hing boven de deksel van de vleugel.

  1. Politiek Profeet

   knettergek…maar het busje komt zo….busje komt zo…eventjes wachten want het busje komt zo…

   1. Rosasolis

    @Politiek P. Ach arme jongen, is je gevulde busje nog niet gearriveerd? Heb je soms te weinig geld? Krijg je alleen een bescheiden uitkering, en leef je op een wekelijkse voedsel pakket van de gemeente?

 6. DidiMadloba

  Wie de term “oikofobie” verzint is niet wijs. Dat is een belediging voor mensen die hun eigen land relativeren, en de westerse cultuur niet per als de “hoogste” beschouwen. Dit schrijf ik in het Verre Oosten, waar veel landen duizenden jaren meer cultuur hebben dan West-Europa.

  Die meneer Scruton gaf kleinburgerlijkheid een chique tintje, de stakker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.