Kunduz-missie Afghanistan blijkt kansloos te zijn geweest, ambtenaren en missieleiding logen tegen Tweede Kamer

De Amerikanen durfden een tijdje terug schoorvoetend te melden dat de invasie van Afghanistan toch meer een soort Vietnam was geworden, als in: ‘totaal kansloos met een hele hoop doden voor niets en we wisten het van tevoren, sorry!’ Maar Nederlandse ambtenaren en de missieleiding logen de Tweede Kamer óók voor, zónder druk van Amerikanen.

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, blijkt eigenlijk totaal kans- en zinloos te zijn geweest. Cursisten werden dubbel meegeteld, ook als ze al waren afgehaakt, en certificaten werden uitgegeven voor mensen die er niet voor in aanmerking kwamen. Alles om de cijfers maar op te krikken en te doen alsof het zin had dat we in Kunduz waren. Dat blijkt uit de post-missiebeoordeling (PMB) die naar de Kamer is gestuurd.

Daaruit blijkt ook dat heel die missie bij voorbaat al kansloos was, zelfs al zouden de cijfers wél kloppen. Want om GroenLinks en de ChristenUnie destijds over de streep te trekken om die missie te steunen, wilden zij bepaalde voorwaarden aan de missie verbinden. Zo mochten de getrainde agenten alleen in Kunduz worden geplaatst én alleen defensief worden ingezet. Want stel je toch eens voor dat zo’n getrainde agent daadwerkelijk iemand van de Taliban arresteert of neer knalt. Wat barbaars! Diverse ministers (Blok, Bijleveld, Kaag en Grapperhaus) zeggen even snel sorry daarvoor. Iets met ‘onvoldoende ruimte en aandacht’.

En dat die missie geen zoden aan de dijk zou gaan zetten, wist volgens mij iedereen al. Een beetje diplomatiek aan de minimale eisen van de VS voldoen, en klaar. Maar moet je toch eens nagaan als dit over een tijd op EU-niveau, als er ooit een EU-leger komt, óók zo gaat? Dat vooruitzicht is nog veel grauwer dan het nieuwsbericht over die domme Kunduz-missie zelf.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Cycle25

  Mission accomplished…..o wacht..

 2. Cootje

  In onze bananen republiek is een leugentje voor bestwil de normaalste zaak van de wereld in onze nep democratie hebben we zelfs een premier die zijn geheugen en herinneringen van zelfs 70 dode,n Verdwijnt in zijn achterkamer , als deze premier voor elke leugen een week gevangenisstraf zou krijgen zijn we de eerste 15 jaar van hem af

 3. DidiMadloba

  De westerse soldaten werden door de Afghanen en algemeen in de islamitische wereld als terroristen beschouwd. En dat leidt ertoe dat ze vroeg of laat terugslaan.
  De Kamer had gevraagd moeten worden of ze een paar aanslagen in het westen op de koop toe wilden nemen

  1. gargamel

   In algemeen zijn dat in elke wereld gewoon bezetters!

 4. Fonz

  Wat?! hebben ze gelogen? nou ja zeg wie had dat nou verwacht, dat doen ze toch niet!

  1. Politiek Profeet

   Tja, als oud(!) beroeps wisten wij bij defensie(de echte dus,landmacht).. sdat het een grote leugen was, net als de missie in het oude yoego…
   De luchtaanval op servie was een groot debacle, een eu wens die nog jaren vreet.

 5. Willem Bever

  wat hoor ik TOP-ambtenaren

 6. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Overal waar de Zio Nazi Amerikanen komen breekt de hel los…
  En onze gluiperige Rutte mompelt na ieder betoog nog snel even De Russe de Russe oh de Russe…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.