Lol! Docent ROC Nijmegen schrijft kritisch boek: wordt direct geschorst.

shutterstock_674781289
Foto: Een docent vertelt, terwijl studenten luisteren. Foto: Shutterstock: door Feel good studio

Een docent van het ROC Nijmegen schreef een kritisch boek over de opleiding waar ze les aan gaf. Ze schreef over de overgang naar gepersonaliseerd leren, waardoor feitelijk alle lessen vervallen en docenten ‘leercoaches’ worden. De school kon het niet waarderen en schorste de docent in kwestie

Het boek Wanneer krijgen we weer les? was vooral een kritisch betoog tegen deze nieuwe onderwijstrend, de docent in kwestie is van mening dat leerlingen gewoon les moeten krijgen van docenten. Al die moderne trends met coaches werkt gewoon niet, en zeker niet op een ROC. Ze schreef onder ander het volgende:

‘Als docent was ik vooral met kennisoverdracht bezig en met didactiek. (…) Ik heb gewoon een andere baan gekregen. Op zo’n verandering moet je je personeel heel goed voorbereiden.’

En: ‘Het zou heel verstandig zijn geweest om het eerste jaar grondig te evalueren en van daaruit verbeteringen door te voeren. Dat is niet wat ik heb zien gebeuren. (…) Ik zie helaas genoeg studenten die dreigen te verzuipen.’

De schoolleiding vond de kritiek niet kunnen en schorste de docent.

‘We hebben de docent erop gewezen dat de manier waarop kritiek is geuit niet acceptabel is. De vrijheid van meningsuiting en kritische, inhoudelijke feedback juichen we natuurlijk toe, maar een aantal spelregels heeft de docent overtreden. (…)

Deze vorm van openbaarheid zorgt ervoor dat collega’s zich in hun integriteit en privacy voelen aangetast. Er ontstaat angst, het laatste wat we nodig hebben als we een open dialoog willen voeren. Op deze manier frustreert het boek de innovatiekracht van ROC Nijmegen.’

Wat de schoolleiding nu onder ‘angst’ verstaat is ons een raadsel. Zij wakkeren eerder angst aan door haar te schorsen, het komt over alsof kritiek uiten een doodzonde is.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

27 reacties

 1.   

  Het is een uitvloeisel van die verachtelijke linkse ideologie, kritiek hebben op komt je op verbanning, negeren dan wel vervloeking te staan.

  Vernietig politiek links,
  Stem FvD/PVV.

  1.   

   Slappe linkse hap…..heb er ook nog enkele in de achterban.Eentje met zelfs zo’n vierkante pet op,heeft mij ook verbannen,want ben te”negatief”,dus dan spoor je niet in de linkse gedachtenwereld.

 2.   

  Uit het Haarlems Dagblad

  (Hij erkende stom te zijn geweest. Een 52-jarige Haarlemmer zat vrijdag voor de politierechter op verdenking van bedreiging van minister-president Mark Rutte. Op 18 december 2018 reageerde hij op een op Twitter geplaatst bericht van RTL Nieuws. ’Met Rutte samen tegen de muur zetten en afknallen. Het liefst met een nekschot.’

  De reactie viel op bij het team van de politie dat zich bezighoudt met online dreigementen aan het adres van politici. De premier werd op de hoogte gesteld en namens hem werd aangifte gedaan.)

  Met al die duizenden dreigementen tegen o.a. Baudet en Wilders. Zal de politie het wel erg druk krijgen.

  1.   

   @Bockbeer. Wat heeft jouw bericht te maken met het bovenstaande artikel over
   hoge onderwijs?

 3.   

  Totaal verkeerd en verdraaid nieuws. Je moet je schamen om zo een verkeerd beeld te suggereren Bart!

  1.   

   @Johnsen. Ik heb genoten van mijn jarenlange studie, en van de college’s van de professoren en hoog-leraren. Die belangrijke lessen vergeet je nooit, en je blijft deze kennis gebruiken, door je hele carriere. Als je werkelijk van je vak houdt, dan heb je inspiratie van de hoog-leraren nodig om je studie door te zetten, en jouw ideeen steun te geven. Want het halen van een Bachelor of Master diploma is niet zo eenvoudig in Europa. Het gaat makkelijker in Amerika, maar de studie programma’s zijn veel minder eisend. Laten wij onze hoge-onderwijs systeem in Nederland handhaven en niet
   gaan verslappen!

   1.   

    Niet dat het echt belangrijk is , maar hoog-leraren .

 4.   

  Onderwijs: zo rot als een Linkse Mispel.
  Als docent moet je s’morgens de Volkskrant onder je oksel hebben. De Telegraaf is streng “verboten”!
  En maar wauwelen over democratie: ja,……… “hun democratie”!

  1.   

   ‘Bildzeitung’ ?

 5.   

  We wachten vol spanning op de toelichting van Johnson hoe het werkelijk zit. Komt dat er niet dan is voor mij duidelijk dat Johnson een linkse leuterkont is.

  1.   

   Quote.. Komt dat er niet dan is voor mij duidelijk dat Johnson een linkse leuterkont is………
   Dan pas????

   1.   

    De vent weet alles beter. Niets van wat een ander zegt is juist. Maar een toelichting vragen aan de alleswetende, wordt niet beantwoord. Hij zwelgt in zijn eigen arrogantie. Kortom een ontzettend vervelende vent.

 6.   

  tja , als je aan de directeur zijn centjes komt ga je op zwart.

  Het old boys network houdt de gelederen angstvallig gesloten

 7.   

  Ik moet niet aan denken dat college’s (lessen) op universiteit of hoge-school onderwijs
  worden geschrapt… en in plaats van de leerzaam voordrachten van professoren en hoog- wetenschap leraren, dat alles wat de studenten krijgen zou hun studie-boeken zijn, en af en toe een “coach”! Dit zou stagneren van vooruitgang van het hoge onderwijs betekenen.
  Vele studenten zullen afhaken gedurende hun eerste of tweede jaar…omdat zij de weg niet weten in hun gekozen hoofdvak! De hoog-leraren zijn degenen die voor inspiratie zorgen. Zij zorgen dat de eerste interesse en beginnende ervaring tot bloei komen. En ook stimuleren zij, gedurende de hele studie programma nieuwe ideeen.
  Coaches zijn alleen nodig in middelbare en lager scholen met kinderen met studie problemen.

  1.   

   @rosasolis
   ondanks uw lans breken voor het onderwijs, moet mij toch van het hart, dat u de lessen van de door u bejubelde hoogleraren en professoren niet echt begrepen heeft. deze docent schrijft over een verandering in onderwijs en het gebrek aan evaluatie. ROC is Hogeschool noch universiteit. dus waar praat u over? blijft u bij de les en indien u een topic niet goed begrijpt, dat op zich niet ernstig is, raadpleeg iemand anders, uw partner, uw buurman of buurvrouw, maar plemp niet zomaar iets neer.

   1.   

    @Seneca. Laat ons een horen over uw onderwijs ervaring? Maar ik betwijfel dat u enige hoge-onderwijs heeft gevolgd. Wat weet u over hoge onderwijs?
    Ik heb mijn eind diploma Cum Laude… Maar ik betwijfel dat u welke diploma dan ook heeft gekregen!

    1.   

     Rosasolis : Ik hoop niet dat je een diploma hebt in de Nederlandse taal, want die laat nog wel eens te wensen over, desalniettemin lijk je goed geïntegreerd.

     Graag geeft ik je de volgende suggestie:
     Laat ons eens iets horen over uw onderwijs ervaring? Ik betwijfel dat u hoger onderwijs heeft gevolgd. Wat weet u over hoger onderwijs?
     Ik ben cum laude afgestudeerd… Ik betwijfel echter of u ooit een diploma heeft behaald.

     1.   

      @Blitzkrieg. 1. Eind-diploma Royal Conservatory of Music, Toronto
      2. Eind-diploma Master of Music, Cum Laude, University
      of Toronto.
      3. Enkele jaren extra prive lessen als ruil student vocalist,
      Koninklijk Conservatorium, Den Haag.

   2.   

    Dat is haar probleem ze ziet elke leraar als proffesor.
    Ze ziet elk diploma inclusief strikdiploma als hogeschool diploma cum laude.
    Je praat over periodes waar jij in bent opgeleid waar het onderwijs nog lang niet zo goed was als nu, laat staan dat er al zoveel mensen destijds hogeschool afgerond hebben.
    Maar vooral was onderwijs in die periodes een privilege want de meeste kinderen moesten werken toen jij schoolgaande was.

    1.   

     Professor correctie

  2.   

   Leuteraar, schrijf eerst eens beter Nederlands, dan dat gewauwel hierboven, inbeciel

 8.   

  Democratie welke demonstratie is dat er nog alles wat je over links zegt dat is goed in dat word aangemoedigd maar als je ook maar iets positiefs van rechts rechts zegt dan word je of ontslagen of geschorst
  Nogmaals wat democratie?
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 9.   

  Wat hier voor lol aan is, ontgaat mij even.

  Tegenwoordig hebben brugklassers het niveau van leerlingen uit groep 6 van de basisschool van 20 jaar geleden. Taal en rekenen kunnen ze amper, schrijven is hopeloos. Ze spreken beter Engels dan Nederland en zijn zeer bedreven met hun smartphones.

 10.   

  Je mag best commentaar hebben als je maar niet kritisch bent, want dan vlieg je eruit.

 11.   

  Kritiek is iets anders dan een vrije mening. Kritiek kan wel degelijk het bedrijfsbelang (organisatie) schenden.

  1.   

   Nimwege…tja, links bolwerk aan de waal….waalhallah ondertussen.
   Wordt niks,was al niet veel meer na de linkse overname…en de toekomst is een getto-landschapje van tokkies,importcanadezen zonder echte opleidingen en moslims….

 12.   

  Noord Korea in het land van Maas en Waal met hele lange tenen.