Lol! Nederland heeft minste duurzame energie van hele EU

Ondanks het feit dat je helemaal dood wordt gegooid met groene, duurzame en klimaatvriendelijke maatregelen, loopt Nederland helemaal achteraan van álle EU-landen! Veel woorden, weinig daden. Maar alles wordt wel duurder.

Twee rapporten die de voortgang van de hoeveelheid duurzame energie in de EU in kaart brachten, stelden beide vast dat Nederland helemaal achteraan loopt. In 2018 was slechts 7,4 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Dat becijferde Statistiekbureau Eurostat. Dat is 6,6 procentpunt lager dan waar Nederland volgens EU-afspraken nu aan had moeten voldoen (14 procent). Het gemiddelde van de andere EU-landen ligt zelfs op 18 procent! Maar dat komt ook door uitschieters als Zweden die al  bijna op 50 procent zit en Finland, die op 41 procent zit. Onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, Rabobank en KPMG wijst zelfs uit dat Nederlandse bedrijven voor slechts 6,2 procent van groene stroom worden voorzien.

Maar ondanks dit dramatische resultaat, en het feit dat Nederland met maar liefst 1,7 procent (lol) vooruitgaat, blijft men optimistisch! Bij het Planbureau voor de Leefomgeving weten ze namelijk dat er binnenkort veel windparken zullen worden aangesloten op het net. We zouden dus een enorme inhaalslag gaan maken, waardoor we de 16 procent doelstelling van 2023 wél halen.

Maar de echte conclusie is eigenlijk dat er veel wordt geluld, maar er eigenlijk vrij weinig is gebeurd. En als dat allemaal aangesloten wordt, zullen de kosten voor die investeringen ergens op verhaald worden. Er waren al signalen dat dit zou kunnen worden gaan doorberekend aan de klant. Maar dan is de stroom waarvan je al dacht dat ‘ie groen was, dat dit keer ook écht. Is dat even fijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Bockbeer

  Schuld van de Boeren, en Donald Trump.

 2. Neutral

  Houden zo, er zijn genoeg windmolens en zonne’weides’.

 3. RvdBe

  Dat betekent nog meer windmolens en zonnewindparken, ik zie er de LOL niet van in.

 4. Op Koers

  Op volle kracht vooruit met de aanleg van windparken op de Noordzee en in het land.
  Meer zonnepanelen toepassen. Baudet negeren. Geen tijd te verliezen.

  1. Bockbeer

   Alleen mensen met aandelen in die branche roepen dat.

   1. Fonz

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=500

   2. Kl luider

    Idd

   3. Hard

    @Bock: Je voert de oude zuigtrol.

  2. nu ik

   nog meer fossiele brandstoffen verspillen aan die bull shit ?

  3. Hard

   Op Koers?

 5. Job Jansen

  Nederland was in de jaren 90 al ver vooruit op de moderne techniek. Dankzij de gasbel heeft Nederland zich volledig gefocust op het stoken van aardgas, daar waar veel landen nog op stookolie draaiden. Nederland heeft zeer zuinige cv installaties ontworpen met zeer hoge rendementen.
  Het is makkelijker voor met name Oostblok landen, en buitengebieden van de modernere landen, om over te schakelen van een zwaar vervuilende installatie naar zogenaamde groene energie. Nederland heeft het goed op orde maar niet naar de maatstaven van Anno 2020. Daarbij krijgen veel achterstandslanden hoge subsidies dit snel te realiseren. In Nederland moeten we van een goed werkend systeem over naar een groen systeem, daar waar andere landen over moeten gaan van bijna niets naar een groen systeem.

  1. DidiMadloba

   Het is een natuurwet (“thermodynamica”) dat energie die nog wrl geschikt is om te verwarmen niet meer geschikt is voor energieopwekking.

   Anders gezegd: de restwarmte van elektriciteitscentrales (kerncentrales evengoed als kolen- of gascentrales) gaat nu massaal het koelwater in en verwarmt onze rivieren zo hard dat daar nu tropische vissen in zwemmen, maar zou moeten worden gebruikt om huizen te verwarmen.

 6. Vee

  Zolang ze die extreem vervuilende houtstook als heenieuwbaar en co2 neutraal zien hebben landen als Zweden en Finland natuurlijk een flink voordeel. Gezien de hoeveelheid bos en inwoners kunnen ze iok nog wel even vooruit (plus nog de witte energie). Nederland zou zijn “bossen” er in 1 winter doorheen jagen.

 7. Bullshit15

  Als die cijfers net zo betrouwbaar zijn als die van het KNMI dan lust ik er nog wel een.mensen trap er niet langer in.
  Het zijn leugens van die linkse ratten iemand die regelmatig in het buitenland komt zo als ik zie toch duidelijk een ander beeld of het moeten onzichtbare molens zijn maar ik zie ze niet
  Mensen Let op je tellen je word verneukt waar je zelf bij staat door die linkse ratten
  Stem fvd of PVV UIT de eu

  1. DidiMadloba

   U moet een brilletje kopen want Duitsland staat vol windmolens.

 8. Fonz

  Ja want er moet nog een scheppie bovenop natuurlijk, het is sektarisch deze klimaat religieuzen

 9. goedisfout

  Wij hebben al jaren de schoonste energie van de EU.

 10. nu ik

  QUOTE In 2018 was slechts 7,4 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen. END

  🙂 🙂

  lachen , uitgebrande windmolens zijn gewoon schroot , niets hernieuwbaar aan

 11. DidiMadloba

  Momenteel ben ik te gast in een land dat massaal inzet op waterkracht, ook een vorm van duurzame energie.
  Gevolgen zijn groot: watervallen die tieristenattracties waren vallen droog, riviervissers verliezen hun broodwinning, etc.
  De elektriciteitsvoorziening in dat land is nog steeds wankel, want het regime verkoopt liever stroom aan het buitenland.

  Met het gevolg dat elk hotel een stinkende dieselgenerator in de achtertuin heeft staan voor als de stroom uitvalt.

  Je moet wat over hebben voor schone energie!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.