shutterstock 752947078

Mysterieuze ‘Nederlander’ lijkt de nieuwe spil in Oekraïne-affaire Donald Trump

Geen categoriejan 19 2020, 11:03
Een Nederlander lijkt ineens een belangrijke rol te spelen in de Oekraïne-affaire die leidde tot de impeachment-procedure tegen de Amerikaanse president president Donald Trump. Het gaat om ene Anthony de Caluwe, die Marie Yovanovitch zou hebben bespioneerd toen ze nog ambassadeur van de Verenigde Staten was in Oekraïne. Zelf spreekt Caluwe van een 'goede grap'...
De Caluwe, die volgens een zaterdag verspreide persverklaring een Nederlands staatsburger is, had vorig jaar een mailwisseling met de Republikein Robert Hyde. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
De berichten zijn voor Oekraïne aanleiding om de mogelijke bedreiging of het bespioneren van Yovanovitch verder te onderzoeken. Ze werd afgelopen mei teruggeroepen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington. Zelf zegt Yovanovitch dat ze het slachtoffer is geworden van een lastercampagne door Rudy Giuliani, de vriend en advocaat van president Donald Trump.
De e-mails en berichten van de mysterieuze 'Nederlander' zijn door Hyde destijds doorgestuurd naar zakenman Lev Parnas, die samenwerkte met Giuliani om schadelijke informatie over Joe Biden boven te ontmaskeren. Parnas heeft de afgelopen tijd informatie overhandigd aan de Democraten die vanwege de Oekraïne-affaire proberen om de Amerikaanse president af te zetten.
De Caluwe laat via zijn woordvoerster aan The Washington Post weten ‘dat hij op geen enkel moment betrokken was bij het bespioneren van Amerikanen’. Ook zegt hij geen contacten in Oekraïne te hebben en Parnas niet te kennen. Zijn berichten met Hyde waren ‘een ludieke uitwisseling’. Ook Parnas zegt de berichten tussen de Nederlander en Hyde nooit serieus te hebben genomen.
Wie de mysterieuze De Caluwe precies is, is nog altijd onduidelijk. De 'Nederlander' zou volgens zijn woordvoerster een adviseur in financiën zijn. Zijn berichten verstuurde hij met een telefoonnummer dat kon worden gekoppeld aan België. Hyde en De Caluwe zouden elkaar al vaker hebben ontmoet in het Trump Hotel in Washington en daarna nog eens in Florida.
Op sociale media gebruikt hij ook de naam Anthony Hemelrijk en de Engelse variant Anthony Heavenrich. Laatstgenoemde komt terug op Wikileaks in de zogeheten Global Intelligence Files. De Caluwe zegt in Palm Beach in de staat Florida te wonen, dezelfde woonplaats als Parnas. Een Twitter-account dat mogelijk aan hem toebehoort en waar hij zich zeer actief uitspreekt tegen de Democraten en vóór president Trump, omschrijft hem als beurshandelaar en privébankier. Hij woont volgens de Twitter-biografie in Miami, het Zwiterse Zurich en Londen.
"Ik houd van je en Amerika houdt van je", Twitterde Anthony de Galuwe eerder deze maand naar president Donald Trump. Ook Retweette hij op 15 januari jl. een Tweet in het Nederlands, wat zou bewijzen dat De Galuwe in ieder geval wegwijs weet te vinden binnen het Nederlandse taalgebied.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten