Nederland is nergens bang voor: hervat gewoon trainingsmissie Irak

Het ministerie van Defensie heeft zojuist bevestigd dat de Nederlandse trainingsmissie in Irak de komende dagen zal worden hervat. Deze was vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten stilgelegd.

Na de liquidatie van Iraanse generaal Soleimani door de Verenigde Staten, en Iran’s reactie hierop, was het even héél benauwd voor iedereen in Irak. Dat land, waarvan zelfs de wederopbouw alweer nieuwe ruïnes achter heeft gelaten, dreigde namelijk het strijdtoneel te worden tussen de VS en Iran. Nederland besloot toen maar even geen trainingen meer te geven, want voor je het weet raakt een Nederlandse militair gewond en heb je de poppen aan het dansen.

Nu het allemaal weer wat lijkt te zijn bedaard, is Nederland ook weer bereid om de trainingsmissie te hervatten. Mariniers en commando’s zijn in respectievelijk Noord-Irak en Bagdad trainingen aan het geven. Koerdische strijders in Erbil en Iraakse speciale eenheden in de hoofdstad. In beide gevallen gaat het om het verslaan van IS.

Dergelijke trainingsmissies kunnen nog wel eens nare gevolgen gaan hebben. Het is een mooie term die verhult dat het eigenlijk om een proxy-oorlog gaat, waarbij Nederland met relatief weinig risico wél kan bijdragen aan dit soort conflicten. Mochten die Irakezen sneuvelen, dan is er geen haan in Nederland die er naar kraait. Als een Nederlandse militair sneuvelt, laait hier direct een hele discussie op. En dat is allemaal wel begrijpelijk. Het probleem is alleen dat de kennis en vaardigheden die worden overgedragen, ook door die Irakezen/Koerden weer kunnen worden overgedragen aan anderen.

Ik zal het toelichten. IS is nu wel zo’n beetje verslagen. Het is in ieder geval niet meer een daadwerkelijke strijdende mogendheid maar meer een opgebroken geheel van vervelende (explosieve) splinters. Toch worden Koerden nog getraind om IS te verslaan. Koerden weten ook donders goed dat ze binnen de kortste keren met andere groeperingen aan de stok krijgen. Nederlandse kennis en vaardigheden zullen dan goed van pas komen. Daarmee beïnvloedt Nederland dus onbedoeld een nieuw/ander conflict, zonder de gevolgen daarvan te kunnen overzien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. nu ik

  tja , en de individuele soldaat wordt straks weer aangeklaagd door het politiek correcte OM

  mafklappers , stem sociaal , stem PVV

 2. Cycle25

  Ja EU, gewoon verantwoording nemen, Trump wil weg uit het M.O.

 3. Cootje

  Ach soldaatje spelen met de moderne wapens met gebruik van luchtsteun en sterke verhalen aan de keukentafel , maar de werkelijkheid is dat de taliban met bermbommetjes en een paar speelgoedwapen al in de tijd van de Russen een ravage aanricht en echt soldaatje spelen was in Srebrenica andere koek

 4. Bullshit15

  Nederland is toch heel goed onze kennis weg te geven ze hebben ten slotte Nederland al verkocht aan Brussel zo leren ze de sineesen toch ook dat de koeien meer melk gaan geven zo dat ze zelf babyvoeding kunnen maken in als ze dat eenmaal kunnen dan hebben ze onze babyvoeding niet meer nodig in worden Nederlandse boeren weer naar Nederland getrapt met misschien een dank je wel nee ons landje is goed bezig
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 5. Tman

  Ik ben van mening dat de overwegend jonge “vluchtelingen’ die uit die regio komen, daar maar heen gestuurd moeten worden, het is en moet toch een eer zijn, om je eigen vaderland te verdedigen, inplaats van het te laten opknappen door Europeanen en Amerikanen!

 6. JochemX

  Vechten en moorden is het enige wat ze in die landen goed kunnen. Maar het kan natuurlijk altijd iets beter, vandaar die trainingsmissies.

 7. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Weer zo een totaal wereldvreemd stuk van een bazelende kleuter die al gaat krijsen bij een natte onderbroek…

 8. Rud56

  Ach Wout, als er burgersslachtoffers vallen dankzij de trainingen van Nederlanders mag Nederland weer dokken. Daar zorgt het zwakzinnig deug-Nederland dan wel weer voor!

  Ja, we moeten af van dat Rutte c.s., geheel de weg vrij voor PVV en FvD. Tijd voor realisme, nuchterheid en écht regeren, waarin het belang van het eigen volk voorop komt te staan. Hoog tijd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.