Oh nee, daar komt de Draghi uit de mouw! ‘De euro kan een Japan-scenario verwachten’

We waren er allemaal bang voor, het beleid van de ECB onder Mario Draghi kon onder critici niet veel steun vinden. Het eindeloos bij printen van euro’s kon uiteraard niet lang goed gaan. Nu Draghi net is afgetreden als president van de ECB komt hij natuurlijk met dit rampzalige toekomstbeeld. De EU wacht hetzelfde lot als de Japanners…

Volgens Draghi stevenen we af op een Japan-scenario, wat erop neerkomt dat we een enorme deflatie van de munt kunnen verwachten. Op zich hartstikke logisch, het bij printen van miljarden euro’s komt met een prijskaartje.

Toch hebben we nog tijd om de ‘Japanificatie’ – de ludieke naam voor dit desastreuze toekomstbeeld – tegen te gaan meent Draghi. Gelukkig hoeft hij nu niet meer zijn best te doen om dit te voorkomen. Draghi is nu president af en kan lekker genieten in een van zijn vakantiehuisjes terwijl Europese leiders hun hoofden breken over deze kwestie.

„Het is nog geen voldongen feit. De eurozone heeft nog wat tijd om orde op zaken te stellen, maar de tijd hiervoor is niet oneindig. Beleidsmakers moeten dan wel gauw reageren. En hun beleid moet proactief, doortastend en gecoördineerd zijn.”

Met inhoudelijke tips komt hij niet, mogelijk omdat die er niet zijn. De tekenen van een nieuwe eurocrisis zijn niet meer te missen, en we kunnen onder andere Draghi hiervoor bedanken…

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Stanly2000

  “Beleidsmakers moeten dan wel gauw reageren. En hun beleid moet proactief, doortastend en gecoördineerd zijn.”
  De Eu en snel, proactief, doortastend en gecoördineerd reageren??

  1. Blitzkrieg

   Stanly2000 : Als het gaat om de pensioen tot record hoogte te korten of zelfs af te schaffen staan ze in de rij, wedden? Nu al wordt ons pensioen geld gebruikt voor de klimaatdictatuur.

 2. Heras

  Dat wisten de financiële Bobo’s al van tevoren hoe de euro devalueert.
  Daar hebben ze weer iets voor bedacht.
  Willem Middelkoop heeft dat haarfijn uit de doeken gedaan., bij cafe weltz….
  Het komt er uiteindelijk op neer dat de belastingbetaler blijft betalen (ja…iets meer) en de rijke elite blijft z’n inkomen behouden.

 3. Blitzkrieg

  Nou Eurofielen en globalisten come-in, graag jullie antwoord op dit doom-scenario.

  1. Fonz

   Het is de schuld van Wilders/Baudet/extreemrechts/zwarte piet oh ja natuurlijk de boeren

   1. Blitzkrieg

    Fonz : Het draagvlak voor een Nexit zal alleen maar gaan toenemen. We moeten zo snel mogelijk uit die pleuris EU.

   2. janszm

    U bent de Russen nog vergeten.

 4. Fonz

  Draghi is een mammon zwijn

  1. Watcher

   @Rechtsaf is een christenterrorist.

   1. Blitzkrieg

    Watcher : Watcher is een… Nogal een Kinderachtig spelletje! Ik hoor het je al zeggen ja-maar-fonz-begon, wat een kleuter ben je toch eigenlijk.

    1. Annoying Orange

     Watcher.

   2. Top

    En jij een lafaard!

   3. Hard

    Watcher?

 5. Bullshit15

  Het zijn allemaal zwijnen in liegen kunnen ze als de best stem fvd of PVV uit de eu
  Voor die linkse ratten heb ik nog een tip kijk nog even naar jensen.nl krijg je misschien je hersenen weer terug

  1. Blitzkrieg

   Bullshit15 : Yep, vanavond knalt bij mij weer het echte geluid de woonkamer binnen. Ik heb de Jensen show al omgedoopt tot het schaduw journaal. De lange gesprekken tijdens kerst en oud en nieuw waren machtig mooi en heb ervan genoten.

   THIERRY BAUDET INTERVIEW – DE JENSEN SHOW #75
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=Os9LQF2HXFI

   DRIES VAN LANGENHOVE INTERVIEW: BELGIË IS VERRADEN DOOR EIGEN LEIDERS – DE JENSEN SHOW #76
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=YxYeQ2__8kk

   MARCEL CROK INTERVIEW: EEN EERLIJK GESPREK OVER KLIMAATVERANDERING – DE JENSEN SHOW #77
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=5QCkuEOcuy8

   SHASHI ROOPRAM INTERVIEW: WAAR ZIJN BLANKEN MEE BEZIG? – DE JENSEN SHOW #78
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=AE5aO3aLMmg

 6. Timber

  Er is wel een oplossing voor ons. NEXIT NU! Dan betalen we het minst aan de collaps aan de EURO.

  1. DidiMadloba

   Niet alle EU landen maken deel uit van de € zone, en er zijn zelfs € landen die geen deel uitmaken van de EU, of we dat willen of niet.

   1. Blitzkrieg

    DidiMadloba : De euro koerst af op een totale ineenstorting, let op mijn woorden. De megalomane euro is er nooit geweest voor de burger (was ook nooit de bedoeling) of voor wereld problemen. Corruptie en macht dat zijn de enigste doelen. Slechts onwetende, totaal debielen en machtswellustelingen zijn voor de euro. Tijdens de euro crisis zal op alles gekort, bezuinigd en beknibbeld moeten worden, behalve… het klimaat (zelfs als we bloembollen moeten vreten). Klimaatbeleid heeft echter niks te maken met (het klimaat), maar alleen met macht. Het overgrote deel van de wereld doet namelijk helemaal niet mee aan deze economie verwoestende totaal-debielerie. De uitstoot van CO2 gaat wereldwijd namelijk nog steeds omhoog, vooral door landen zoals china waar wij onze economie aan uitverkopen waar ze niet gehouden zijn aan enige vorm van klimaatbeleid (beleid, voor een niet bestaand probleem!!!).

    Nederland gaat uit de EU dat is zeker, of dit voor of na de totale ineenstorting is valt nog te bezien.

   2. Mycase

    Noem eens een paar landen ???

    1. Blitzkrieg

     Mycase :

     Eurozone
     h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Eurozone

 7. Blitzkrieg

  Vreemd he, nu zijn mensen zoals Beukman, Meriadoc Brandebok of zelfs Wesley nergens te bekennen.

  1. Watcher

   @B = provocateur.

   1. Blitzkrieg

    Watcher : Niks daarvan! Dagelijks worden we door deze eurofielen weggezet als echtreem rechtse nazi’s en het hoogste woord hebben met betrekking tot de euro-geilheid, nooit is het gek genoeg. Als het er echt op aan komt zijn ze nergens te vinden. Het zijn allemaal onderkruipers die niks anders doen als anderen de maat te nemen maar te laf zijn om hun eigen ideeën te verdedigen. Dit is toch een discussie forum, waar zijn onze “helden” nu?

    1. Blitzkrieg

     echtreem = extreem

     1. M. Brandenburg

      Ik vind echtreem wel lekker klinken. Doet de waarheid ook meer eer aan.

   2. Top

    Lafaard!

   3. Hard

    Watcher?

  2. Watcher

   Prachtig, fam Lugár is eindelijk weggejorist en opgerot.

   1. Annoying Orange

    Watcher ?

   2. Hard

    Watcher?

  3. Annoying Orange

   Belbow en Beukman.

   DDS schoon!

 8. DidiMadloba

  In Thailand gebeurt precies het omgekeerde van wat in het € gebied gebeurt: de corrupte overheid laat de koers van de lokale munt heel sterk stijgen, omdat sommige officials daar belang bij hebben. Gevolg is dat dit mooie land onbetaalbaar wordt voor toeristen, en exporteurs failliet gaan.

  Gelukkig kunnen toeristen uitwijken naar buurlanden als Cambodja, Laos of Myanmar, landen die nog steeds goedkoop zijn.

  1. Blitzkrieg

   DidiMadloba : Nog even geduld, dan hebben de mensen uit de eurozone helemaal geen geld meer om überhaupt nog op vakantie te gaan.

 9. Piet Klein

  De centrale banken hebben een beleid gevoerd waarbij er massief geld is bijgedrukt. Verkoopargumentatie was dat dit nodig is om de economie op gang te brengen. In beperkte mate kan het bijdrukken van geld bijdragen aan het opstarten / groeien van de economie omdat bijdrukken geld goedkoper maakt en daarmee de drempel verlaagt om te gaan investeren wanneer ondernemers kansen zien. Echter de mate waarin geld is bijgedrukt is buiten proportioneel en heeft er alleen toe bijgedragen dat de kapitaal markten gespekt werden. En alhoewel het al jaren duidelijk was dat het bijdrukken van geld nagenoeg geen effect had om de economie van arbeid en diensten bleef men vrolijk doorgaan met het bijdrukken van van geld. De financiële markten, de banken voeren feitelijk de regie over de ECB. De gewone economie groeide mondjesmaat. De kapitaal markten bleven stevig groeien. Kapitaalbezitters zagen hun vermogen stijgen. De economie bestaat uit de facto uit twee delen de economie van arbeid en diensten die in Europa veel te lijden heeft onder de scherpe concurrentie uit Azie. En de kapitaal economie. Het economisch evenwicht is een labiel evenwicht. De stabiliteit in de economie wordt vooral bepaald door een groei al dan niet een lichte groei. De nullijn is in een vrije markt instabiel. Voor de kapitaal markten was het jarenlang feest omdat het bijdrukken van geld de groei in stand hield. Stoppen heeft effect als het terugdraaien van de luchtpomp op een luchtkussen. Stoppen kan z’n weerslag hebben om de gewone economie. En als dat gebeurt zullen financiële instellingen weer in de problemen komen en mag wederom de belastingbetaler opdraaien. Centrale banken en politici een fout spoor gevolgd en weten niet hoe hier uit te komen. Er zijn verschillende methoden om er uit te komen maar dat vraagt onconventionele maatregelen waar financiële instellingen geen belang bij hebben en politici lijken onvoldoende bekwaam. Een alternatief is om de falende (centrale) banken achter u te laten en dat zou kunnen door een digitale munt te starten waarvan de geldhoeveelheid (het bijdrukken van geld) bepaald wordt door de productiviteit in de economie en met daarop een beperkt mogelijkheid tot afwijken (vooraf bijdrukken van geld). Digitale munten zoals de bitcoin zijn sterk speculatieve munten. Daarom is er een vaste wisselkoers nodig bijvoorbeeld binding aan de euro, de dollar of andere dominante munten van nu. Daarmee is het speculatieve er af. Helaas moeten we constateren dat politici en bankiers niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen en als zij dat niet kunnen verdient overweging om deze verantwoordelijkheid bij hen weg te halen door een technisch en gecontroleerde munt. Het toezicht zou waarbinnen strakke regels bewogen kan worden zou moeten plaats vinden door deze munt in eigendom te geven bij de burger. Dat zal moeilijk ontstaan. Een alternatief is dat bedrijven zoals facebook of google en bij voorkeur voor Europa een europees bedrijf dergelijke munten regelen waarbij dan de voorwaarde is dat het monetaire beleid van deze munt zeer strak geregeld is.

 10. Lex

  Ach dan gaan we toch weer streng bezuinigen en komen de jaren 45/50 weer terug.

 11. Toverkol

  Kom eens met wat nieuws… de gemiddelde boeren lul wist dit al lang, en het is logisch. Toch frappant hoe onze “kapitein” in Den Haag moedwillig het schip “Nederland” richting ijsberg stuurt. Het heeft ook een voordeel we hoeven niet meer te zeuren over onze pensioenen want die zullen er niet meer zijn. Maar goed… wij zijn in Nederland goed in het doen van aangiften, wij als aandeelhouders van het bedrijf “Nederland” kunnen ook massaal aangifte gaan doen wegens wanbeleid. Kunnen we de politiek verantwoordelijken achter slot en grendel opsluiten. Leve de republiek!

 12. Cootje

  Schrijf ik al 10 jaar wie een paar spaarcenten bezit is er maar EEN wereld munt dat is de dollar dus wie geen dollar rekening bezit , bezit wel monopolie geld en gaat verder naar af

 13. Cootje

  Als je de oplopende vergrijzing ziet in Frankrijk Italië Spanje Portugal Griekenland Cyprus die begrotingen van die landen die hervormingen van die landen dan kan het niet anders dat er in de geschiedenisboekjes van Europa komt te staan nederland WAS een rijke provincie van Europa

 14. Cootje

  Wat is het verschil tussen crimineel geld en het witwassen en monopolie geld ? De ene koopt een huis van 3 ton euro.s en betaald er 5 de andere betaald 3 ton monopolie geld , die gene die 3 ton euro.s op de bank heeft staan wordt voor 240000€ belast door de belasting en als dadelijk de euro klapt als monopolie geld kan hij er een schuurtje voor kopen , terwijl de banken stenen hebben die niet verrotten , de criminelen als ze het goed gedaan hebben huizen boten en kunst bezitten , wat tegen die tijd de waarde bezit wat ze er voor betaald hebben . En u met u spaarcenten op een houtje kan bijten . Prettig vooruitzicht voor u kinderen

  1. Joost mag het weten

   De oplossing hiervoor is niet sparen en een zo groot mogelijke hypotheek afsluiten. Als de Euro deflateert dan is je schuld waardeloos maar bezit je wel een hoop stenen die enorm in waarde (in Euro’s althans) waard is.

 15. Vee

  Vraag je maar eens af waarom de gezamelijke banken al maanden spotjes maken om je hypotheek af te lossen. Zij zien dit scenario al aankomen

 16. Johnsen

  Alleen maar stemmingsmakerij en bangmakerij om de boel op te jutten!

  1. Hard

   Johnsen?

  2. Op Koers

   Precies Johnsen ! Dat is het.  Nexit en uit de Euro.

   De Nexit leidt tot heronderhandelingen van de handelsverdragen tussen de EU en Nederland. Het merendeel van het handelsverkeer valt nu namelijk onder EU-verdragen en die gelden bij een vertrek niet meer. Hier vallen onder andere beleggings- en betalingsdiensten en benodigde documentatie van transacties onder. Eindeloze onderhandelingen en heen en weer reizen van delegaties. Hoe kom je op het idee hier voor te zijn.

   1. Hard

    Johnsen op Koers, vult zichzelf aan.

   2. Annoying Orange

    Wesley op Koers?

    1. Hard

     Yep, vier tegelijk.

     1. Annoying Orange

      DDS schoon!

 17. J.Rademaker

  Dragi is binnen en wij staan buiten.
  Een ding is zeker hij wist wat hij deed.

 18. Joost mag het weten

  Alle geld wordt als schuld gecreëerd. De oplossing is daarom ook het aflossen van de gemaakte schulden omdat dat de geldvoorraad verkleint. Dit gaat natuurlijk niet gebeuren want regeringen leven bijna allemaal boven hun stand.

 19. Veteraan

  Euro snel omwisselen voor Britse ponden, winst gegarandeerd de komende jaren.
  Veel grote investeerders verlaten de EU al en zeker de euro.
  De EU gaat vallen en dat binnen 10 jaar, ik wil er een ton op zetten.

  1. Crassus

   M.a.w. gbp/euro kopen in het zicht van 31 januari 2020?
   Wie zijn die investeerders?
   Bent u vergeten dat de koers van het Pond voor het referendum nog boven 1.3500 noteerde? De koers nu omstreeks 1.1800
   Het gaat een lange weg worden wil het Pond de weg terug vinden.
   DFT op 31 december 2019 : “AMSTERDAM – De dollar is voor de vierde dag verzwakt tegen de euro en andere handelsmunten. Met een naderende handelsdeal tussen de VS en China is er minder behoefte aan de veilige haven van de Amerikaanse dollar gekomen….

 20. C.A.Barstow

  Prachtig!
  Ik hoop maar één ding,
  dat de EU zover in elkaar dondert dat het nooit meer overeind kan komen.
  De gehele geschiedenis door is gebleken dat machtswellustelingen het nooit erg lang maken, er komt een keer een eind aan.
  met die voor de gewone burger vervloekte EU zal het dezelfde kant uitgaan.

  Stem,
  FvD/PVV.

 21. Kristalix

  Niet verbazingwekkend. Dit was zo’n beetje door iedereen te voorspellen die een huishouding heeft.

  Tel hier bij op dat de munt geen politiek draagvlak heeft. En ook begrotingsregels van landen met voeten getreden worden.

  Was het geheel een appeltaart? Magnifiek recept. De rookwolken slaan er dus uit nu. Volkverneukers in Brussel laten de oven klep nog dicht. En rennen keihard weg als straks de vlammen eruit slaan. Het moment dat de burger zich in een 2e financiele crisis ziet gevangen. De samenlevingen in Europa vertonen de Brussel moeheid. Geinstigeerd door individuele landelijke politici. De burger is in onrust en Timmerfrans gaat miljarden uitgeven als het aan hem ligt. De incompetentie spat eraf. In Nederland doet de burger er goed aan een Nexit af te dwingen. Eruit voor de bom afgaat. Want dat die afgaat, niet of maar wanneer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.