Ook VVD lijkt steeds meer naar vuurwerkverbod te neigen

Vuurwerk ligt weer, zoals ieder jaar, onder vuur. Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes, opperde vanmiddag bij Buitenhof al het idee van een totaalverbod. En ook diverse mediakanalen doen alsof Nederlanders klaar zijn met vuurwerk. Opvallend is dat dit geluid nu ook steeds meer bij VVD’ers te horen is.

VeiligheidNL beweert dat er 385 vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht zijn gekomen op 1 januari 2020. Daarnaast zijn er nog zo’n 900 slachtoffers met lichte verwondingen bij een huisartsenpost geholpen. Bijna 1300 slachtoffers dus. Normaal consumentenvuurwerk zou voor 81 procent van de gevallen de oorzaak zijn.

Maar dat ‘steeds meer mensen’ tegen een (totaal)verbod op consumentenvuurwerk zouden zijn, is misleidend. Al die verenigingen van chirurgen, oog-, huis- en ziekenhuisartsen pleiten ieder jaar weer opnieuw voor een verbod. En als we Trouw mogen geloven zijn er dit jaar zo’n 350.000 Nederlanders geweest die een online petitie tegen vuurwerk hebben getekend, terwijl dat vorig jaar nog 190.000 was. Dus ja, er is een flinke stijging, maar nee, dat is nog lang geen meerderheid. Want bedenk wel dat er dit jaar een nieuw record qua vuurwerkverkoop is geweest: 77 miljoen euro.

Het probleem waar burgemeester Remkes bij Buitenhof mee kwam is reëel. Ik snap iemand als de (VVD-)burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, ook heus wel. Dat een halve stad als een soort oorlogsgebied wordt omgetoverd is van de zotten. Maar dat daarom een totaalverbod gerechtvaardigd is, gaat mij te ver. Meneer wilde namelijk niet alleen een totaalverbod op consumentenvuurwerk maar wilde ook nog eens de EU erbij betrekken. Al dat illegale vuurwerk moest maar eens aan banden worden gelegd. Hartstikke leuk en aardig allemaal, maar qua handhaving gebeurde er ook te weinig.

Wat mij zo ontzettend stoort is dat overal wordt gedaan alsof een meerderheid voor een totaalverbod is, terwijl dat klaarblijkelijk niet het geval is én ook nog eens onnodig is. Kan er niet eerst worden gekeken naar een verbod per gemeente? Laat de inwoners daar desnoods zelf over beslissen.

Hier in Enschede ging het er ook aardig hard aan toe, al leek het op geen enkele wijze op de situaties in de Randstad. Maar hier heb je ook veel buitengebied waar prima vuurwerk afgestoken kan worden, waarom dan direct pleiten voor een totaalverbod? Heel dom van de nu uitgesproken VVD’ers dat ze die stap overslaan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Fonz

  Maar echt verschrikkelijk véél Nederlanders vinden niet dat vuurwerk verboden moet worden, en als dit een minderheid mocht blijken te zijn moeten WE daar maar eens naar luisteren, Nederland is namelijk gek om het rekening houden met minderheden…

 2. nu ik

  Ach , wat gaat een vuurwerk verbod nu brengen opportunisten ? Populistisch gelul over verbieden van “legaal consumenten ” vuurwerk terwijl ze de stoom overlast gevend illegaal vuurwerk nu al niet eens kunnen handhaven,

  Straks op elke hoek van de straat een handhavertje ? Zo een drop lul in een uniform die de klappen mag opvangen van het wanbeleid van het linkse partijkartel. Van handhavers blijf je af roept dan de volgende populist. 🙂 🙂

  wat een sukkels

 3. RvdBe

  Het is hier geen USA waar de politie respect afdwingt, het is hier NL waar 6 politieagenten zoals afgelopen week niet in staat bleken een uiteraard verwarde man met hamer in te rekenen.
  Of zoals gisteren waar politieagenten zich met stenen laten bekogelen bij 1 of ander eritrees feest ofzo iets.
  En dat stel padvinders moeten dan gaan handhaven samen met de slappe linkse rechtspraak.

  1. DidiMadloba

   U pleit voor zware straffen? Islamitische straffen zijn meedogenloos. Dus u bent een voorstander van de Sharia!

   1. Ron

    Als daders islamitisch zijn waarom dan niet volgens hun wet straffen?

   2. Mycase

    Je lult weer eens uit je nek

    1. Ron

     Hoezo ze willen hun cultuur niet opgeven, waarin dan niet straffen volgens wat ze zelf aanhangen?

 4. Hard

  VVD moet het met GroenLinks doen want ze zijn de meerderheid kwijt in de Tweede Kamer.

 5. DidiMadloba

  test

 6. Mycase

  Misschien moeten we er een referedum

  1. Mycase

   Over houden

 7. Hard

  Een VVD-verbod lijkt mij beter!

 8. Geert van Beuningen

  Tot mijn genoegen bleek vandaag dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is ontstaan die een volledig vuurwerkverbod wenst. Het werd tijd!

  Ik begreep dat de VVD en het CDA nog aarzelen deze meerderheidsopvatting bij te treden, hoewel alle burgemeesters van VVD- en CDA-huize zulks wel nadrukkelijk bepleiten. Eerder werd al duidelijk dat een ferme meerderheid in het volk evenzeer een totaalverbod op vuurwerk verlangt.

  Het komt mij voor dat de regering deze druk niet langer zal kunnen en willen weerstaan. We kunnen dus uitzien naar een rustige en veilige jaarwisseling naar 2021.

  1. Rammstein

   Wesley, ga met je pik spelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.