Oplopende spanning Libië: Troepen Haftar draaien kraan oliepijpleiding dicht tijdens vredesoverleg

Terwijl generaal Khalifa Haftar vandaag een vredesoverleg tussen hem en de officiële erkende Libische regering bijwoonde, knepen zijn troepen de olietoevoer van het land dicht. Hierdoor dreigt de regering enorme bedragen mis te lopen, die het hard nodig heeft om overeind te kunnen blijven als regering.

In middeleeuwse termen zou het waarschijnlijk een manoeuvre tijdens een belegeringssituatie zijn genoemd. Tijdens een diplomatiek overleg ergens een stad omsingelen en in feite uit laten hongeren, door niets meer toe te laten naar de stad. Eigenlijk gebeurt hier hetzelfde. Het grootste olieveld van Libië, dat zo’n 300.000 olievaten per dag produceert, is afgesloten. Een kleiner olieveld gaf even later ook aan de productie terug te moeten schroeven.

De Libische regering wordt daarmee in het nauw gedreven en onder druk gezet, want het is grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit die olieproductie. De situatie in het land is al nijpend genoeg en de regering kan de onrust nu al nauwelijks in bedwang houden. Door de leiding af te sluiten is het een kwestie van (weinig) tijd voor écht het hele land ontregelt is.

Dit kan dan ook grote internationale gevolgen hebben. Want diverse landen zijn bij dit vredesoverleg betrokken. Daar zitten ook landen tussen met aan elkaar tegengestelde belangen. Het zou zomaar kunnen leiden tot een aanzuigende werking, waardoor het conflict en/of haar partijen ineens worden uitgebreid. Strategisch gezien is het vanuit Haftar een zéér gedurfde zet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. nu ik

  tja , Europa zou wel even de Arabische lente afroepen en begeleiden.

  Net zo naief als de multikul of de oproep van trutje merkel wir schaffen das.

  Hoe krijg je de regio weer stabiel met al die dubbele agenda’s ?

  1. Lambieck

   Allez straks Gij, ge heb ook overal verstand van of commentaar op.

   1. nu ik

    allez Lambieck als gij nog wat over het topic wil wauwelen zeit ge welkom of zeit gij de nieuwe nick van onze kunst van het niet doorsnijden ?

    1. Mycase

     @nu ik ik dacht dat we al zijn nick’s nu weer door hadden toch ? Gewoon niet meer op reageren daar kan onze W I M niet tegen

    2. Nestor Makhno

     Nu ik Zeit ge schrijf je met IJ ipv van ei. Dom mannetje met groot volume

 2. Cootje

  Ze hebben een akkoord bereikt dus?

 3. Kristalix

  Hafter veegt zijn reet af met dit vod papier.

  En terecht. Laat ze elkaar lekker uitmoorden.
  Hoe minder hoe beter.

  1. Bolkestein

   Erdo wil geen Haftar. Want Haftar wil geen Moslimbroeders. Daarom steunt Erdo de heersers in Tripoli.

   1. Politiek Profeet

    Laat ome Haftar maar een jaartje regeren daar, eu staat voor paal, gelukszoekers terug naar hun achter(lijke)landen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.