Rijke EU-landen maken ruzie over hun financiële bijdrage, Europese leiders komen ‘met spoed’ bijeen

In alle haast hebben bijna 30 EU-leiders besloten om een extra EU-top te organiseren. De aanleiding voor het ‘Europese spoeddebat’ is een hoog opgelopen ruzie over de Europese financiële begroting. De rijke landen die daar netto gigantisch veel aan mee betalen staan op ramkoers met de armere landen die juist veel geld uit Europa ontvangen.

Nederland, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken zijn de financiële afdracht aan ‘Europees ongezonde landen’ helemaal zat en dreigen nu om de subsidiekraan stop te zetten. De vijf landen weigeren om nog meer vermogen af te dragen dan de 1 procent van hun bruto binnenlands product.

Volgens staatsmediabureau NOS is het vanwege de Brexit onduidelijk geworden wie wat moet gaan betalen.

Tot op heden dragen de Britten nog een riante 14 miljard bij aan de totale Europese begroting van 160 miljard. Nederland betaald al jarenlang jaarlijks acht miljard aan Brussel om zodoende “een Ode an die Freude te brengen”, als we EU-bobo Frans Timmermans zouden moeten citeren.

Als het aan Nederland ligt moet de Europese Unie juist bezuinigen. Bij monde van Mark Rutte laat het kabinet weten dat “als je minder geld binnenkrijgt, je zuiniger aan moet doen”. Verder is het kabinet Rutte III van mening dat er minder geld moet worden uitgegeven aan landbouw en dat we moeten beknibbelen op het potje met financiële reserves voor de armere Europese lidstaten. In de praktijk wil dat zeggen dat er vooral een financiële kaalslag plaats zal vinden wat betreft Europese subsidies.

Het ingelaste spoedberaad van de Europese Unie zal plaatsvinden op 20 februari. Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans, onder andere Europees commissaris voor Betere Regelgeving, heeft nog niet gereageerd op de financiële perikelen binnen de EU. Enfin, het duurt ook nog bijna een maand voordat de ‘spoedtop’ van start zal gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. BFG

  Ach…… als of we dat ruggengraatloze sukkeltje als onze minister president (hij is de naam niet eens waardig) moeten geloven. Let maar op, hier op de televisie verkondigen dat er geen euro bij komt, en vervolgens in Brussel gewoon “ja en amen zegt!”
  Het brusselse financiele beleid begint steeds mee op dat van een zuid europees land te lijken, “geld uitgeven wat je eigenijk niet hebt. In nederland hebben ze daat een heel mooi spreekwoord voor, dat heet “de terig naar de nering zetten!!”

  1. hans-e-pans

   “BFG” De man waarvan je de naam even kwijt bent, heeft alle wetten en verdragen die de EU voor de komende 25 jaar gaat maken en invoeren al getekend.

   Je kunt trouwens beter zijn naam weten, en de persoon zelf kwijt zijn.

 2. ikweetwatikwil

  Nou dat is een spoedberaad , al op 20 februari . Snel hoor. Het is te gek voor woorden dat we de halve wereld moeten onderhouden. De Afrikanen en de arme landen in Europa.

 3. henk43

  Subsidies aan landen die de trias politica overtreden ,en zo de rechtstaat ondermijnen, stopzetten (Polen en Hongarije) Dat levert meer dan genoeg op.

  1. Fonz

   subsidies aan Afrika bedoeld henk denk ik

  2. Cootje

   Dat zijn nu juist geweldige landen , nu nog in Frankrijk le Penn en in Italië Salvini en het zooitje kan omvallen , van die suffe Nederlanders hoeven we niets te verwachten zit in het bloed en de genen om onderdanig JA te knikken

   1. Blitzkrieg

    Cootje : Nederland heeft helemaal niks te vertellen. Bek dicht… tekenen!

 4. Agios

  GB valt weg en Timmermans wil vele miljarden voor een zinloos project. Zie daar het Europese probleem. Dat alles wordt dan ook nog eens weggelachen door knuffelpoppie Flinten Ushi, die op het paard geholpen is door Mutti, die op haar beurt de hand boven het hoofd wordt gehouden door Macron, die op hun beurt worden toegelachen door Markie. Het is alles zo treurig en zo kapotgemaakt dat de hele EU-crew ingesloten zou moeten worden. De stekker eruit en heel snel!

  1. Fonz

   Nexit!

 5. Heras

  Deze strakke houding is geldig tot na de verkiezingen en dan gaan we vrolijk voort.
  De rijken worden rijker en de armen…

  De regering moet ook eens kijken naar de vergoedingen die die EU leden krijgen.
  Velen lopen even het gebouw (in Brussel) in en uit zonder iets te doen, maar wel geld declareren aan het einde van de maand. En wat te denken van de exposities aldaar; rond 20.000 euro/terwijl hier gezinnen zijn die onder de armoedegrens leven.

 6. Jack Flash

  Paniekvoetbal.Het einde is in zicht.De vraag is alleen wanneer precies.

 7. Pescador

  Gewoon uit de EU stappen is de oplossing, toen ons gevraagd werd of we in de EU zouden willen, hadden ze het nog over een samen werkingsverband , snellere afwerking aan de grenzen vrij wonen binnen de EU enz. Enz. Nu is het betalen betalen en nog eens betalen ons geld waar wij hard voor werken vliegt de deur uit maar niet voor iets waar wij wat aan hebben. En onze rechten gaan ook ten gronde, wij krijgen straks rechten die timmerdoos en van hofstad graag willen. En dat betekend dat ieder een een slaaf wordt van de upperten.

  Mensen wordt toch eens wakker uit de EU is onze enige redding.

  1. Politiek Profeet

   Laat deze puppetregering en beftekkel van de eu het vel maar verder over de hollandse oortjes trekken.
   Totdat men eindelijk van de honger geen ontlasting meer heeft.
   Pas dan,niet eerder, wordt men wakker in nederigland.
   Zodra ouders hun jong niet meer kunnen voeren beseffen ze pas waar ze aan toe zijn en wie de schuldigen zijn.
   Een volk dat zich apatisch laat leiden naar de afgrond en er ook nog zelf inspringt…verdient niets anders dan pinokkio en zijn roverskliek.

 8. Jan de Ligt

  Je gelooft je ogen niet als je dit leest.
  Ik durf te wedden dat als het erop aankomt Rutte heel braaf gaat tekenen bij het kruisje, zonder verder ook maar één restrictie.
  Dat is het VVD-beleid van de laatste jaren.
  En anders “helpen” de linkse makkers van D666/GL hem wel.

 9. Heinrich

  Binnenkort zijn de Tweede Kamer verkiezingen, dan komt alles goed!
  80% van het electoraat stemt dan ‘rechts’, niet dan???
  Oftewel de Nederlanders zijn masochistisch en verzot op zelfkastijding!

 10. Veteraan

  Wat raar dat Amerika steeds meer protesteert en uitkeringen aan Europa en andere landen/continenten stop zet en America First wil.
  En steeds minder wil betalen aan het in stand houden van een leger die de vieze zaakjes voor Europeanen opknapt en dat nog onder politiek correct protest.
  Het moet blijkbaar nog veel slechter worden.
  De EU is corrupt en werkt averechts, stop ermee en probeer het als landen volwassen zijn en deze samenwerking aan kunnen zonder hun eigen identiteit te verliezen.

  1. Tman

   veteraan:
   Klopt helemaal++++

  2. Cycle25

   Het zijn incompetente idioten, die dankzij baantjescarrousels “denken” de mondiale waarheid in pacht te bezitten.

 11. nu ik

  NEXIT , aub met gepaste spoed. In ieder geval voordat demonen 666 dit lidmaatschap verankerd heeft in wetgeving. 13.000.000.000 euris voor een grens wissel tarief is totaal krankzinnig

  stem sociaal , stem PVV ,
  de enige partij die volmondig uittreden uit de parlementaire unie nastreeft.

 12. Bullshit15

  Maak jullie je maar geen zorgen Rutte tekent bij het kruisje net als bij Griekenland weet je nog geen cent meer naar Griekenland wie deze clown nog gelooft is echt rijp om opgesloten te worden
  Stem fvd of PVV UIT de eu

 13. Cesare

  Die Rutte heeft een ruggengraat van rubber. Reken er maar op dat we meer mpeten gaan betalen als het van hem afhangt. Ik denk dat we moeten hopen dat Denemarken en Duitsland hun been stijf houden.

 14. Cycle25

  Paniekknop in Brussel, Brexit…

  Eens kijken welke dictatoriale uitspraken op ons af gaan komen namens Brussel.

 15. Wim Vreeswijk

  Die afdracht wordt nog veel groter door de brexit. De arme landen moeten hun eigen broek leren ophouden en anders moet het EU-experiment maar gestaakt worden.

 16. JFU

  Stelt niets voor….gewoon voor de bühne….daarna wordt er door onze ruggengraatloze regering de handtekening gezet bij het kruisje voor accoord, en gaan we weer meer betalen…

 17. M. Brandenburg

  Na Brexit, nog 27 vazallen binnen de EUSSR, mar nu vet er een spoedberaad met 30 Europese leiders (moet uiteraard zijn EU-leiders, Europa is iets anders)…. Wie zijn die andere drie?

 18. Denneden

  De VK doet jaarlijks een riante bijdrage van 14 miljard? Als dat al riant is, zijn wij Nederlanders echt helemaal gestoord of die riante bijdrage van de VK is helemaal niet riant. Want als een land met 66 miljoen inwoners (VK) en een bbp van 2,85 biljoen, een bijdrage van 14 miljard Euro doet en wij met onze 17 miljoen inwoners en een bbp van 886 miljard een bijdrage van 8 miljard Euro doet, klopt er toch ergens iets niet. Dat staat echt niet in verhouding. Wie is hier nu de uitzondering? Betalen wij verhoudingsgewijs veel meer dan andere landen of betaalt het VK veel minder dan andere landen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.