Voorzitter MH17 stichting spreekt: ‘Russen kunnen voorbeeld nemen aan Iran’

Piet Ploeg, voorzitter Stichting Vliegramp MH17, zegt in een interview met het AD dat de Russen een voorbeeld kunnen nemen aan de Iraniërs. Volgens hem doet de Iraanse regering wat de Russen sinds 2014 weigeren: verantwoordelijkheid nemen. Een gewaagde stelling van de man, want hoe zeker is het nu dat het Kremlin achter MH17 zat en niet gewoon een paar Russische wapenhandelaren die een wapendeal hadden gesloten met rebellen in Oekraïne?

Uiteraard is het enorm treurig dat we nog steeds geen enkele vooruitgang hebben geboekt in de kwestie MH17. Toch is misschien nog treuriger om te zien dat personen/politici de enorme vliegtuigramp in Iran gebruiken/misbruiken om meteen naar de Russen te wijzen. Terwijl dit toch echt twee verschillende kwesties zijn.

Onze D66 ‘know it all’ was er als de kippen bij om te wijzen naar de Russen.

Piet Ploeg zingt gelukkig geen lofzang voor Iran, want het is simpelweg niet goed te praten uiteraard.

,,Ik heb geen zin om Iran complimenten te geven, maar dit is een goede stap. Rusland heeft bij de MH17-ramp steevast ontkend dat ze verantwoordelijkheid dragen voor wat er is gebeurd. Wat dat betreft kunnen de Russen een voorbeeld nemen aan Iran. Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat ze erkenning krijgen voor hun leed. Dat is iets waar wij als nabestaanden al 5,5 jaar voor vechten.”

MH17 is en blijft een pijnlijke episode voor Europa, en met name de nabestaanden moeten leven met dit politiek getouwtrek.

,,Het geeft je een heel machteloos gevoel. Ik vergelijk het wel eens met een medische misser. Als een arts een grote fout maakt, maar dat vervolgens niet toegeeft, is dat voor slachtoffers of nabestaanden ook niet te verkroppen. Je bent niet uit op wraak, maar je wil gewoon dat er verantwoording wordt afgelegd. Zo is het bij MH17 ook. Als dan de partij die in jouw ogen de dader is maar blijft ontkennen, of anderen de schuld geeft, dan word je daar razend van. Het is niet respectvol, en het zorgt ervoor dat nabestaanden niet verder komen in hun rouwproces. Het bekennen van schuld en het aanbieden van excuses zou voor ons ontzettend belangrijk zijn. Ik ben totaal niet jaloers op de nabestaanden van de vliegramp in Iran, maar op dit punt hebben ze het beter getroffen dan wij, hoe stom dat nu ook klinkt.”

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. fusilier

  Twee raketten van Russische makelij,GEKOCHT door Iran, schieten boven Iraans grondgebied een vliegtuig uit de lucht.

 2. ikweetwatikwil

  Ik ben totaal niet jaloers op de nabestaanden van de vliegramp in Iran, maar op dit punt hebben ze het beter getroffen dan wij, hoe stom dat nu ook klinkt.”

  Hoe vreselijk de ramp van MH17 ook was, als je niet ziet hoe je daar schuld aan hebt en het ook niet is bewezen hoef je geen schuld te erkennen , hoe graag u de Russen ook schuld wil laten bekennen ,want het is Rusland.

 3. Seneca

  de heer Ploeg vergeet, dat onze regering m.n. de heer Rutte het in zijn achterlijke brein heeft gehaald om o.a. Oekraïne het vetorecht te geven. daardoor kan dat land, elke haar onwelgevallig feit, van publicatie uitsluiten. die onderste steen gaat steeds dieper de grond in ondanks alle mooie praatjes en de idiote tweet van de heer Sjoerdsma.

  1. shidaian

   Precies Oekraïne is ook een bondgenoot (door dat Oekraïne verdrag)dus moet het buiten schot gehouden worden En dan wijst het vingertje naar Rusland).

 4. Veteraan

  Na al die jaren nog het melodrama van de MH17.
  Ook niet goed voor de nabestaanden om iedere keer er weer mee bezig te zijn.
  Het is oorlog op deze aardkloot en af en toe vallen er ook hier doden. Get a life please.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Een boerenlul die praat over MELODRAMA !

 5. ikweetwatikwil

  PS. Het is een smerig politiek spel geworden en het schijnt dat er een stichting is die daar wel aan mee wil werken.

 6. van Urk

  Kan voorbeelden geven. De Italiaanse vlucht 870 werd in 1980 neergehaald door een Frans raket omdat de Fransen dachten dat het de vliegtuig was van Kadhaffi, De Koreaanse vlucht 007 werd in 1983 door de Sovjet Unie neergehaald vanwege een navigatiefout en… de Russische vlucht 1812 die door het Oekrainse leger tijdens een oefening op de Krim werd neergehaald. Daarna werd de MH-17 neergehaald.

  1. Sergeant Monty

   “Daarna werd de MH-17 neergehaald.”

   Alleen wel jammer dat de verantwoordelijke voor dit drama zich niet wilt melden.

 7. Lex

  Iran is een schurken staat maar ze nemen wel verantwoordelijkheid en trekken het boetekleed aan.

  Iran kan ook niet anders er is zo enorm veel bewijs dat ze het niet kunnen ontkennen.

  Terecht dat de vergelijking met de MH17 word gemaakt en duidelijke boodschap aan Rusland word gegeven kijk zo kan het ook.

 8. Piet51

  Lees ik het goed? Komt Bart Reijmerink hier met een zoveelste en compleet nieuwe theorie op de ramp met de MH17?: “een paar Russische wapenhandelaren die een wapendeal hadden gesloten met rebellen in Oekraïne”.
  Een paar van die theorieën zijn door de Russen zelf naar buiten gebracht en vervolgens weer vervangen door andere theorieën. Maar deze hebben zelfs de Russen niet bedacht.

  Zolang het Kremlin geen schuld bekent, zal hun aandeel door menigeen geminimaliseerd worden.

  Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen de Russen toen en Iran nu. De Russen schoten die raket af in een burgeroorlog elders en op een grondgebied waar ze niets te zoeken hadden en zelfs hun aanwezigheid daar ontkenden. Iran schiet de raket af van eigen grondgebied in een heel spannende periode waarin ze grote door henzelf opgeroepen en door Trump bevestigde dreiging van Amerika beleefden. Geen enkel excuus, wel een verklaring. Ik ga er overigens vanuit, dat beide rampen heel grove blunders van betrokkenen waren.

 9. Beukman

  @Bart beweert:
  Uiteraard is het enorm treurig dat we nog steeds geen enkele vooruitgang hebben geboekt in de kwestie MH17.

  Welnee, het is inmiddels glashelder wat er is gebeurd, lees de berichtgeving van het JIT en Bellingcat. Alleen zijn de verdachten nog niet veroordeeld, en zal dit waarschijnlijk ook niet gebeuren, aangezien ze door Rusland worden beschermd.

 10. Op Koers

  Rusland, Poetin weet van de hoed en de rand. Als het tot een berechting komt, geeft Rusland de betrokkenheid bij de oorlog samen met de afschedings beweging in Oost Ukraine toe. Dat is het laatste wat hij zal doen. Iedereen houdt van Poetin, toch?

 11. toetssteen

  Wellicht dit eens lezen:

  h**ps://newspunch.com/mh17-australia-say-russia-not-to-blame-evidence-tampered-with/

 12. RvdBe

  Iran schiet een vliegtuig uit de lucht en bekent dit, nu moet Rusland dus ook bekennen, lekker steekhoudend argument.

 13. fusilier

  Je moet er toch niet aan denken dat zon schurkenstaat als Iran een atoombom heeft,en geheel toevallig op het verkeerde knopje drukt

 14. Rieks

  Waardering voor Iran dat al snel eerlijk toegeeft dat zij een fout hebben gemaakt is op zijn plaats. Geen politicus heeft dat gedaan. Neen, Iran heeft nog maar net schuld bekend of er worden al claims neergelegd voor compensatie. Natuurlijk is compensatie aan de orde maar al binnen uur na de bekentenis?! Dat is pas respectloos. Ploeg heeft het over het afronden van een rouwproces maar ook bij hem gaat het om euri en niets anders.

 15. Drollevanger

  Een groot aantal hier gaat ervan uit dat de Russen in de Oekraine het MH17 vliegtuig uit de lucht hebben geschoten, hoewel dezelfde Oekraine zelf meer dan 100 BUK raketten heeft en had.
  Wat als de Russen nu eens niet liegen?
  Wat als de destijds Nazi-Oekrainse(Svoboda) ministers, wel opdracht gaven om dat vliegtuig te vernietigen? De Oekraine minister wist dat daar burgerflats bombarderende vliegtuigen uit de lucht werden geschoten. Of werd dat vliegtuig speciaal over dat gebied gestuurd?
  Ikzelf vertrouw Nazies die aan het Jozef Goebels Instituut uit het vroegere Lemberg hebben gestudeerd, zoals die Oekrainse nazi ministers destijds voor geen meter.

 16. Rud56

  Ook wat betreft deze ramp in Iran, zéker op dat moment was er sprake van reele oorlogsdreiging, Iran verwachte op elk moment een aanval van de VS.
  Dus zijn verantwoordelijke soldaten tot het uiterste gespannen: zij dienen hun taak te verrichten en wel het tegenhouden van vijandig verkeer. Dus als in zo’n periode een vliegtuig hun kant op komt, ook nog militair terrein, kan er gauw te snel worden gehandeld. Logisch, want het is dan “of jij of ik”!

  Maar of die soldaten dan schuldig zijn? Neen, degenen die ook nu een vliegtuig over gespannen oorlogsgebied (er was een aanval geweest) hebben laten vliegen, veelal uit economisch belang, hebben dus het bloed van de slachtoffers aan hun handen!

  Hetzelfde geldt nog meer voor de kwestie MH17, daar was actieve oorlogsvoering!
  Dus logisch dat daar alles wat voor handen was werd ingezet. En tja, ten koste van een vliegtuig met onschuldigen, lui die dachten veilig vervoerd te worden.

  Want om de échte en énige schuldigen uit de wind te houden is er een heel politiek circus opgetuigd om de vermeende daders te berechten. Waarbij het volk vooral en beslist moet geloven dat Rusland verantwoordelijk is. Met volle steun van onze manipulerende main stream media.

  Want de schuldigen? Die vind je bij de (onze) politiek, betrokken luchtvaartmaatschappij én luchtvaartdiensten. Z i j waren op de hoogte dat het té gevaarlijk was om daar te vliegen en toch kon die MH17 daarheen.

  Maar het politiek gewin lijkt de overhand te moeten hebben, ook hierin! Want de EU moet uitbreiden, ook richting Rusland, dus ….

 17. Lefty

  Laat me niet lachen. Waarschijnlijk zijn die Iraanse schutters opgeleid door het Nederlandse incompetente leger. In Srebrenica scheet Dutchbat ook al in zijn broek. Ik blijf het zeggen. Ze kunnen beter bonnen uitdelen.

  1. nu ik

   Dutchbat had een mandaat en kreeg geen steun. Wat ben je een schijthuis om de dutchbatters zo een verwijt in de maag te splitsen. Misschien met je even de geschiedenis en de twijfelachtige rol van de NAVO destijds tegen het licht houden

 18. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Loos gereutel in de ruimte ! Steeds meer bewijzen komen boven water dat het hier weer om een false flag gaat… Door elektronische manipulatie zou het vliegtuig uit zijn koers gelokt kunnen zijn. De Zio Nazi Amerikanen / Israëli zijn tot alles in staat !

  1. Kretoloog

   Flikker eens op naar Stormfront, CLC, met je smerige antisemitische praatjes.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…
    HAHAHA !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.