Wereldvreemde onderzoekers van de universiteit van Tilburg: ‘Geef gevangenen een eigen mobiel en hun cel sleutel’

Nee het is nog te vroeg voor 1 april. Een paar wereldvreemde pipo’s van de universiteit van Tilburg vinden de gevangenissen in Nederland maar kille en nare plekken. Waarschijnlijk vinden ze die mensen ook nog ‘slachtoffer van het systeem’, vandaar dat ze pleiten voor meer vrijheid voor gevangen. Want de gevangenissen mogen best een stuk leuker worden…

De onderzoekers menen dat de agressie van gevangen flink zal afnemen als we ze meer vrijheid geven. Hierbij moeten we denken aan gratis mobieltjes, en zelfs de sleutel van hun eigen cel. Al met al klinkt een tijdje in het gevang zo niet slecht.

De onderzoekers zien dat een harde behandeling van gevangen alleen maar voor meer agressie zorgt. Hun oplossing is dan ook deze arme mensen met de gouden paplepel behandelen.

Een streng regime leidt tot méér in plaats van minder ongewenst gedrag”

Ze pleiten niet voor een strafvermindering of iets dergelijks, de onderzoekers menen dat ze vooral de dag van een gedetineerden willen veranderen. Dit omdat dit voor iedereen binnen een gevangenis het leven een stuk plezieriger zou maken.

“De gedetineerden zitten iedere nacht van 16.45 uur tot 7.30 uur vast, daar veranderen we niets aan. Wat we wel veranderden is hoe hun dag er verder uitziet.”

We zijn benieuwd of dit idee ook zal worden opgepakt.

“Uiteindelijk komen al deze mensen vrij en uit eerdere onderzoeken bleek al dat de kans op terugval bij ex-criminelen veel groter is als ze veel agressie hebben ervaren in de gevangenis.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. Piet51

  Zo gek is dit idee niet en zeker de moeite van het onderzoeken waard. Op het Noorse eiland Bastøy wordt dit al langer in de praktijk gebracht. Er is zeer veel interesse voor in een groot aantal landen. De recidive is 29%, normaal is dat in Nederland ruim 75%.
  Meer info op: volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-gevangenis-waar-je-haast-een-moord-voor-zou-doen~b9f3b528/

  1. Ben Venuti

   Wat zeg ik, afschaffen die gevangenissen, criminelen worden er enkel maar crimineler van, de nieuwe film Flodder wordt opgenomen binnenkort en men zoekt nog een Sjakie als sosjoloog, is wel wat voor jou toch Piet51, je bent er geknipt voor met je lulkoek.

   1. Piet51

    @Ben Venuti
    Heb je eigenlijk wel in de gaten hoe zopiets als dit DDS-forum werkt??? Ik zal het je in zoveel mogelijk Jip-en-Janneke-taal uitleggen.

    Hier op DDS zijn mensen actief die van verschillende onderwerpen iets vinden. Dat proberen ze op te schrijven, wat de één gemakkelijker afgaat dan de ander. Sommigen geven een heel eigen mening, anderen schrijven wat ze ergens gelezen of gehoord hebben. Daar hebben ze misschien zelf nog helemaal geen mening over, maar soms ook wel. Op die eerste groep met een eigen mening kunnen anderen reageren, met instemming of afkeuring; vragen stellen ter verduidelijking kan ook, maar komt hier niet zoveel voor. Instemming gebeurt een enkele keer, afkeuring vaker en geregeld in de vorm van schelden, afkeuren, beledigen, etc. Dat is niet zo erg, want het is wel meteen heel duidelijk. Alleen ontbreken meestal de argumenten voor afkeuring. Maar ook dat geeft niet, want niet iedereen is even intelligent; buikgevoel is niet altijd een slechte raadgever.

    Op DDS zijn soms ook bijdragen te lezen die alleen informatie bevatten. De schrijver heeft dan de moeite genomen om zijn mede-deelnemers van iets op de hoogte te brengen van iets waarvoor hij belangstelling veronderstelt. Op DDS is het niet ongebruikelijk om ook zo’n informant neer te sabelen, net als in de Griekse oudheid gebeurde met de boodschapper die een verloren oorlog of andere rampspoed kwam vertellen.

    Waarom schrijf ik dit? Mijn bijdrage, waarop je reageert, is alleen informatie die ik uit de pers en een documentaire op TV haal. Meer is het niet. Ik ging ervan uit, dat deze informatie het artikel van Bart Reijmerink wat nuanceert. De eerste zin van mij wijst daar al op. Maar iedereen zou iets aan deze info kunnen hebben, alleen al om het gerapporteerde veel lagere recidivepercentage. Als iemand geen aanvullende informatie wil, slaat hij mijn tekst gewoon over. Zo simpel is dat. Maar jij kunt het niet laten de boodschapper te veroordelen. Misschien kun je het tot je laten doordringen, dat ik er ook niets aan kan doen, dat men in Noorwegen een fraai experiment heeft gedaan met onverwachte successen. Jij wilt dat niet horen, anderen gelukkig wel.

    1. Ben Venuti

     Steek je badinerende in Jip en Janneke taal geschreven lulverhaal maar lekker waar de zon niet schijnt Piet51, maar ik reageer op die lulkoek van je precies zoals ik zelf wil, en zoals je zelf al stelt, als je het niet bevalt kan je het gewoon negeren.

     1. Piet51

      Je hebt groot gelijk, Ben Venuti. Gewoon blijven wegkijken en de oplossingen voor de vermeende problemen verschijnen vanzelf op je netvlies. Ik dacht je wat te helpen, maar je boodschap is duidelijk.

     2. Beukman

      @Piet
      De een vindt het wraakaspect van de straf belangrijker dan de ander. Dat een gevangene na het uitzitten van zijn traditionele straf veel eerder recidive pleegt, bijvoorbeeld door iemand dood te slaan, vinden sommigen, zoals Ben, ondergeschikt aan het feit dat de dader tenminste flink is gestraft. Lullig voor degene die is doodgeslagen, absoluut.

      Die gevangenis staat ook op het ongetwijfeld extreem-linkse wikipedia:

      nl.wikipedia.org/wiki/Bast%C3%B8y

     3. Rammstein

      Beukman, je zelfverzonnen voorbeeld slaat nergens op. Of denk jij dat dit voor 100% opgaat voor zwaargestraften?

      Links is altijd bereid om de daders te pamperen en vinden dat slachtoffers niet zo moeten zeuren. Links denken is een hersenziekte, dat wordt weer eens bewezen.

     4. Ben Venuti

      Beukman maakt er weer zijn eigen verhaal van en meent te weten wat ik wil, criminelen moeten gewoon zwaar gestraft worden en niet van dat slappe gedoe zoals in Noorwegen en naar blijkt nu hier ook.
      Recidive vindt toch wel plaats, het is dan ook naïef om te denken dat die gasten hun leven ineens gaan beteren na zo’n fopstrafje zoals zij hier krijgen. Dus snel invoeren die doodstraf voor moordenaars en levenslang voor zware delicten, dan weet je in ieder geval dat recidive is uitgesloten, en dat willen jullie toch zo graag?

     5. Beukman

      Als de kans op recidive bij gevangenen die in een dergelijke gevangenis hebben gezeten inderdaad veel lager is, heren, en je vindt het bevredigen van je wraakgevoelens ondergeschikt aan de kleinere kans dat er slachtoffers worden gemaakt door gevangenen die al hebben gezeten, dan volgt hieruit met wiskundige precisie dat een dergelijke gevangenis een zeer aantrekkelijk alternatief is voor wat we op dit moment hebben.

     6. Rammstein

      Beukman oreert: “en je vindt het bevredigen van je wraakgevoelens ondergeschikt aan

      Het woord wraakgevoelens gebruikt Beuk uitsluitend vanwege de hoge lading. Vervang je dit door gerechtigheid of rechtvaardigheid dan wordt de zin al gelijk heel anders.

      Ja, ik vind gerechtigheid belangrijker dan de kleinere kans dat er slachtoffers worden gemaakt door gevangenen die al hebben gezeten.

      En het pleidooi van Ben Venuti voor de doodstraf of levenslang spreekt me ook erg aan: dit is de beste mogelijkheid om de maatschappij te beschermen tegen recidive.

     7. Piet51

      @Ben Venuti en Rammstein
      In landen waar de z.g. gerechtigheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel staat zijn de misdaad- en recidivecijfers hoger dan in veel andere landen, zoals Nederland. Doodstraf is geen enkele garantie voor lagere misdaad- en recidivecijfers, zo wijst de praktijk uit. Kijk maar naar de VS. Dat slachtoffers in hun eigen specifieke geval kiezen voor vergelding, kan ik me voorstellen. Toch zijn er voorbeelden te over waarin slachtoffers ook empathie tonen met de misdadiger en zich kunnen vinden in lagere straffen. Die mensen zijn verstandig want ze kiezen voor de oplossing die uiteindelijk het meeste oplevert.

     8. Rammstein

      Piet51, je hebt vast wel feiten, cijfers en bronnen voor je bewering.

     9. Beukman

      Ach gut @Ramstein, het woordje wraakgevoelens is niet politiek correct genoeg voor jou. “Gerechtigheid”, “rechtvaardigheid” is waardoor jij wordt gedreven, niet dat akelige “wraak”.

      Als jij het rechtvaardig vindt dat iemand door een recidivist wordt beroofd die niet was beroofd als de dader door zo’n alternatieve straf geen recidivist was geworden, maar weer was keurig gaan meedraaien in de maatschappij, dan ben jij een waardige Zoon van Geert, @Ramp. Je bent een uitmuntend mens.

     10. Piet51

      @Rammstein
      Zeker heb ik bronnen en cijfers. Maar ik heb al zo vaak bronnen en cijfers gepresenteerd over diverse onderwerpen om vervolgens neergemaaid te worden in uiterst grove beledigingen en scheldpartijen, dat ik dat nu even niet doe. Ik heb voldoende informatie, trefwoorden gegeven, dat iedereen met maar een klein beetje interesse en handigheid op internet dat zelf in 3 minuten zal vinden. Als er niet voldoende interesse is, zullen mijn bronnen en cijfers ook niet overtuigen. Een gebrek aan handigheid is gemakkelijk in eigen kring op te lossen; DDS deelname lukt tenslotte ook. Die mensen mogen dan van mij gerust blijven wegkijken van de werkelijkheid.

      En jij hebt al zoveel bagger over me heen gestort, dat ik me nu verbaas je überhaupt nog te willen antwoorden. Ik schaam me soms voor de reacties op mijn bijdragen als ik die aan collega’s en mijn workshopdeelnemers presenteer. Anderzijds geven de bijdragen hier, vooral ook die van jou, altijd voldoende stof voor boeiende gedachtewisselingen over gedrag in groepen en teams, mijn werkterrein.

     11. Rammstein

      Beukman en Piet51 wanen zich reuze progressief – poeh, poeh wat een moderne, vooruitstrevende rakkers zijn het toch.

      Beuk doet daarbij gelijk maar even of de recidive met 100% terugloopt. Beuk, laat je nakijken, de recidive loopt -volgens dit kortlopende programma- alleen wat terug.

      Inderdaad ben ik voor gerechtigheid en zware straffen. Het interesseert me geen bal wat er met de daders of hun zielenheil gebeurt: het gaat me allereerst om de maatschappij die beschermd moet worden. Bij doodstraffen (moord) en levenslange straffen (zware misdaden) wordt de samenleving optimaal beschermd – beter kan niet.

      Fuck de daders.

     12. Beukman

      Het interesseert me geen bal wat er met de daders of hun zielenheil gebeurt: het gaat me allereerst om de maatschappij die beschermd moet worden.

      Je spreekt jezelf tegen, maat. Als je met me eens bent dat:

      – dieven en overvallers, rijdende dronkelappen die brokken veroorzaken en plegers van geweldsdelicten niet levenslang of de doodstraf moeten krijgen

      en dat

      – de recidive kennelijk wel flink terugloopt met zo’n moderne Noorse gevangenis

      dan volgt daaruit dat de maatschappij daarmee meer beschermd wordt dan met ons eigen gevangenissysteem.

      Daarnaast stroken die praatjes van jou over wraak… oh pardon, over rechtvaardigheidsgevoelens, niet met jouw andere praatjes over de bescherming van de maatschappij.

      In het strafrecht is er altijd sprake van een balans tussen wraak en het belang van de dader. In het ene tijdsgewricht slaat ie uit naar de ene kant, in het andere naar de andere kant.

      Overigens wordt er in Nederland op het moment strenger gestraft dan pakweg 20 jaar terug.

     13. Blitzkrieg

      Piet51 :

      Als eerste een definitie: Straf volgens wikipedia
      Een straf is een sanctie waarbij men een ‘gestrafte’ opzettelijk een onaangename ervaring laat ondergaan teneinde die te motiveren in de toekomst in gelijkaardige situaties ander (‘wenselijker’) gedrag te vertonen. Een straf wordt opgelegd door een persoon of instantie die daartoe de macht en bevoegdheid heeft. Overdrachtelijk spreekt men ook van straf wanneer een tegenslag ‘verdiend’ lijkt zonder door iemand opgelegd te zijn.

      Straf impliceert lijden (een onaangename ervaring), als je dit lijden uit de straf weghaalt is het geen straf meer bij de definitie van straf zelf. Dan over genoegdoening (wraak)… Ik zelf denk dat genoegdoening (of wraak) een begrip is wat aan verschuiving onderhevig is. Als iemand in koele bloede jouw hele familie uitmoord denk ik persoonlijk dat je anders gaat aankijken tegen straf (uiteindelijk moet er recht gedaan worden).

      Het primaire doel van straf is de bescherming (in brede zin) van de samenleving en de tweede is genoegdoening. Aan beide moet recht gedaan worden.

     14. Piet51

      @Blitzkrieg
      Je reageert op mij, maar ik weet niet op welke bijdrage precies. In ieder geval ven ik het met je eens. Al ben ik altijd wel heel voorzichtig met het citeren uit Wikipedia.

      Misschien is het volgende nog een toevoeging. Langdurig opsluiten is een straf, zonder enige twijfel. Als je dat onder onmenselijke omstandigheden doet, is die straf nog strenger. Maar ook in een “Hilton-achtige” omgeving is het nog steeds een straf, lijden zo je wilt. Mensen zijn namelijk afgescheiden van waar ze graag zijn, bij familie, vrienden en aan het werk, uitgaan kan niet, etc., etc. Ik vind het een toonbeeld van ontwikkeling als je als mens en als samenleving ermee kunt leven om ook de zwaarste criminelen een straf te geven die bij onze beschaving past. Daar hoort voor mij het bieden van kansen na de straf, behandelen als het om een stoornis gaat. Dieren behandelen we ook steeds beter, in tegenstelling tot lang geleden en tot minder ontwikkelde landen elders op de wereld. En ook onze benadering van mensen is gelukkig anders, vind ik, dan men in veel andere landen hanteert. Hier bekende voorbeelden zijn verschillende islamitische landen.
      Als men dergelijke praktijken ook hier wil uitvoeren is dat voor mij een gigantische stap terug in de beschaving. Het gaat natuurlijk wel om het afwegen van belangen, waarbij die van het slachtoffer ook een belangrijke rol speelt.

      Het boeiende is, dat nu uit decennia lang onderzoek blijkt, dat menswaardiger straffen de maatschappij ook nog eens helpt: minder recidive, goedkoper, plezieriger werken voor personeel en andere betrokkenen, minder belasting van de familie van gestraften. Noorwegen is een voorbeeld, maar ook in Nieuwegein (de in het artikel niet genoemde plaats van het Tilburgse experiment) zijn de afgelopen jaren boeiende ervaringen opgedaan, zoals uit een artikel in de Telegraaf gisteren en Trouw vandaag blijkt. Zie trouw.nl/binnenland/minder-agressie-in-de-gevangenis-laat-een-gedetineerde-zelf-koken~bc698bd9/

    2. Piet51

     @Blitzkrieg
     Nog een kleine aanvulling, na lezing van een bijdrage van iemand anders. Ik ben eigenlijk helemaal niet begaan met het lot van daders. De bahanelding van daders die ik voorsta, is wat mij betreft vooral gericht op onze samenleving. Het gaat erom of wij het als samenleving kunnen opbrengen om ons altijd en overal menselijk te gedragen. Daar hoort nu natuurlijk een definitie van menselijk bij, maar dat is voor hier even teveel gevraagd.
     Ik leef graag in een ontwikkelde menselijke samenleving en daar horen voor mij geen draconische straffen bij. Behalve natuurlijk die enkele gevallen waar geen andere oplossing is dan voor altijd buiten de samenleving houden. Maar als ook dat in een (bij wijze van spreken!!!) “Hilton-achtige” omgeving kan, vind ik dat heel acceptabel voor die menselijke.

     1. Rammstein

      In 2018 werden (voor het eerst) meer mensen met een migratie-achtergrond verdacht van een misdrijf dan Nederlanders.

      Denkt Piet51 werkelijk dat dit allochtone (b.v. Marokkaanse) tuig na zo’n vorstelijke behandeling hierdoor minder in recidive vervalt?

     2. Piet51

      @Rammstein
      Dat zijn wel belangrijke vragen. Maar vaak zie je bij zulke vragen, dat men meent te moeten kiezen tussen wit of zwart (in overdrachtelijke zin). Een menselijker behandeling zou dan ALLE recidive moeten voorkomen. Maar zo is het natuurlijk niet. In Noorwegen is die ruim 50% gedaald. Ook als dat niet voor alle categorieën geldt, is het te interessant om zomaar af te serveren.

   2. nu ik

    mooi gesproken Ben en inderdaad een rol die malle pietje op het lijf geschreven is

  2. van Urk

   “Noorse eiland”. En ga nu even goed nadenken Piet51 of er ergens in ons land ook een gevangenis op een afgelegen eiland staat.

   1. Piet51

    @van Urk
    We hebben eilanden zat. Er moet alleen een gevangenis gebouwd worden. Rottum misschien? Of anders creëren we een eiland. Ik beschouw het Noorse experiment als een serieuze optie, zeker na lezing van het Volkskrant-artikel en het bekijken van de DOC2 documentaire. Ik vermoed cynisme bij jou. Dat mag, maar doe jezelf nu eens een lol en neem die informatie tot je. Echt interessant en een mening vormen kan daarna prima.
    Ik hoop overigens, dat Bart Reijmerink hetzelfde doet. Hij heeft nog veel te leren.

    1. van Urk

     Het is geen cynisme van mij. Het is logisch dat een experiment werkt als gevangenen toch eigenlijk geen kant op kunnen. In dit land hoef je niet te dromen van een gevangenis op een eiland want hier worden gewoon gevangenis dicht gegooid. Er zijn vanaf 2014 al meer dan 19 gevangenissen gesloten met het oog dat het aantal gevangen met de jaren terug loopt. Onze criminelen hebben dus helemaal geen sleutel of telefoon nodig omdat hun straf meestal met taakstraffen, enkelband, behandeltraject of met geldboetes worden afgedaan.

     1. Piet51

      @van Urk
      Die opmerking over cynisme moet je niet al te letterlijk nemen.
      Maar als in Nederland gevangenen met een helicopter van een luchtplaats getakeld kunnen worden, zal dat op een eiland heel zeker ook lukken. Die gevangenen kunnen veel kanten op, alleen niet over het water want dat is te ver. Maar …………….. ze doen het niet. Ze blijven waar ze zijn, gedragen zich, komen vrij en blijven voor een heel groot deel zich gedragen. Gevangen criminelen kunnen met een reëel toekomstperspectief zich blijvend goed gedragen. We maken te vaak de denkfout dat geldt: “ooit een boef, altijd een boef” Ze krijgen geen kans hun gezonde kant te tonen, en vervallen dan snel weer in oud gedrag.

      En die afhandeling met taakstraffen, enkelband, behandeltraject of met geldboetes valt in de praktijk reuze mee, of tegen als je het van de criminele kant bekijkt.

    2. Heinrich

     piet51
     Indien voor gedetineerden zo’n behandeling de norm zou worden, welk nut heeft dan opsluiting nog?
     Waaruit bestaat dan nog de afschrikking om een misdrijf te plegen?
     Denk dáár eens even over na Pietje Naïef!

     1. Piet51

      @Heinrich
      Wat moet hier steeds toch veel uitgelegd worden. Zo’n straf heeft natuurlijk zin, want het is toch echt een straf. Jarenlang in een gevangenis, of op zo’n eiland gaat je niet in de koude kleren zitten. Stel je eens voor, dat je wordt afgescheiden van je familie, vrienden en de rest van de wereld, dat lijkt mij geen pretje. En ik denk dat er weinig gezonde mensen zijn, die uitzien naar zo’n toestand. Maar onder bepaalde voorwaarden kan dergelijke afzondering mensen toch veranderen, in positieve zijn. Dat gebeurt in traditionele gevangenissen te weinig. De Noren bewijzen dit met hun eiland al meer dan 10 jaar. Ik zou zeggen, denk jij daar eens over na: dit functioneert al 10 jaar. Dan zal ik over jouw suggestie nadenken. O.k.?

   2. Beukman

    @Urk
    Bastøy is inderdaad een eilandje iets ten zuiden van Noorwegen.

    1. van Urk

     Als je de gevangenen ook nog boten als cadeau gaat geven dan is er van agressiviteit helemaal geen sprake meer.

  3. Fonz

   pietje vindt het vooral heel erg zielig voor al die gevangenen, die zijn volgens pietje natuurlijk slachtoffer.
   peitje is niet van de harde aanpak nee pietje en tevens z’n voorbips maatjes beukhol en co, zijn zachte heelmeesters..

 2. Arbeider65

  Ik zeg Anne Faber. Laten ze het boek daar over maar eens lezen. Stelletje ratten.

  1. Top

   Ik zeg een uitwisselingsprogramma. Een half jaartje Black Dolphin in Rusland, Amerika, zuid Amerika, Afrika. Ze kunnen dan gelijk de taal leren en zitten niet alle jaren op dezelfde plek. Het lijkt mij, een prima plan!

 3. RvdBe

  Een gevangenis moet zo slecht zijn dat je er nooit meer terug wil keren, na de gevangenisstraf pak je het NL paspoort af en stuurd ze terug waar ze vandaan komen.

  1. Piet51

   @RvdBe
   Uitwijzen, het overwegen waard. Maar dat kan alleen als iemand nog een tweede paspoort heeft. Maar Holleeder, de moordenaars van Marianne Vaatstra, Anne Faber, e.a. moeten gewoon blijven.
   Een gevangenis lijkt me altijd iets waar je nooit meer naar terug wilt. Daar hoef je geen onmenselijke behandeling voor op te zetten. Ook in landen waar ze dat wel hebben, komt even goed heel veel recidive voor. Gevangenen komen er slechter uit dan ze erin gingen. Dat Noorse experiment is zo gek nog niet en gelukkig zijn Tilburgse onderzoekers met iets vergelijkbaars bezig.

   1. Fonz

    pietje vindt het dus prima dat moordenaars een hiltonbehandeling krijgen

 4. Veteraan

  Onderzoekers een half jaartje opsluiten tussen de kansenpareltjes.
  Komt helemaal goed dan.

  1. Piet51

   @Veteraan
   Oei, dat duurde toch zomaar bijna een uur voor iemand de term “kansenparel” of iets van gelijke strekking introduceerde, al kwam die eerdere suggestie van paspoort intrekken wel in de buurt. Maar dit duurde te lang, hoor. Dat kunnen jullie beter. We doen later nog een poging, o.k.?

   1. Politiek Profeet

    Kind ooit met het badwater weggepleurd en het nageboorte de naam piet51 meegeven?
    Triest bestaan tot magere hein je komt zeisen…
    nieuwe kans, nieuwe kijk op een positief leven,bestaan.
    Helaas ben je hier de zuurpruim,de troll, de wegkijkert,deugkneus,linkse rat en vooral een vunzig iets….

    1. Piet51

     @Politiek profeet
     Dat was een heel stuk tekst en helemaal foutloos. Knap! Helemaal alleen gedaan?

     1. Ron

      Ben jij soms Edwin

     2. Piet51

      @Ron
      Wie bedoel je met Edwin?

   2. Ron

    @piet.

    Mijn excuses wederom, maar jij valt over het feit dat het een uur duurt voor iemand kansparels zegt en je bent het daar niet mee eens. Dat mag en is je volste recht. Dat betoog je nog geen 10 minuten voor dit bericht in een ander bericht hier helemaal bovenaan.

    Maar je bericht andere van de toon in hun antwoord, maar jouw toon in dit bericht is ook niet echt openstaand of gaat geen gevoel uit dat jij je boven de ander wil stellen.

    Die discussie is al vaker gevoerd hier over hoe denigrerend jij jezelf opstelt soms.
    Dat er dan reacties komen van malle Piet vind jij raar.

    I ga geen discussie aan van wat is het kip en het ei, maar verbeter de wereld begin met jezelf.

    1. Piet51

     @Ron
     Ik begrijp geen woord van wat je wilt zeggen.

     1. merlot

      Wat begrijp je hier niet aan: “Die discussie is al vaker gevoerd hier over hoe denigrerend jij jezelf opstelt soms.”

      Je bent een pedant kereltje en dat roept weerstand op.

      Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen?

     2. Ron

      Dat dus.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Ron

      In dat geval kun je dat, in tegenstelling tot Rammstein die hetzelfde beweerde en dat niet kon, vast wel hardmaken door een citaat te leveren, waaruit Piets pedanterie zou blijken.

     4. Ron

      Quote van Piet klein stukje naar boven scrollen staat er nog 1.
      Maar hier vooruit :
      @Politiek profeet
      Dat was een heel stuk tekst en helemaal foutloos. Knap! Helemaal alleen gedaan?

     5. Ron

      Vooruit dan nog maar 1.
      Quote piet:
      Maar dit duurde te lang, hoor. Dat kunnen jullie beter. We doen later nog een poging, o.k.?

     6. Meriadoc Brandebok

      @Ron

      Politiek Profeet poneerde een scheldpartij tegenover Piet51. Hij reageerde daarop met een snedige opmerking terug. Daar is niets pedant aan, dat is gewoon verbaal een klap terug uitdelen als je wordt uitgescholden. Deze quote is geen ondersteuning van je punt.

     7. Meriadoc Brandebok

      “Oei, dat duurde toch zomaar bijna een uur voor iemand de term “kansenparel” of iets van gelijke strekking introduceerde, al kwam die eerdere suggestie van paspoort intrekken wel in de buurt. Maar dit duurde te lang, hoor. Dat kunnen jullie beter. We doen later nog een poging, o.k.?”

      Hier is ook niets pedant aan. In het geval van het “pedant-zijn” plaatst een persoon zichzelf boven de ander. De eigen persoon wordt in deze tekst niet boven de ander geplaatst.

      Een goed voorbeeld van pedanterie is de tekst van Thierry Privéjet: “dit debat is beneden mijn waardigheid”. Uit geen van de quotes blijkteen pedante houding.

     8. Blitzkrieg

      Quote : “Een goed voorbeeld van pedanterie is de tekst van Thierry Privéjet: “dit debat is beneden mijn waardigheid”. Uit geen van de quotes blijkteen pedante houding.”

      Totaal mee oneens. Als het over oorlog gaat en er wordt over gedebatteerd en het enige antwoord dat je krijgt is “daar heb ik geen actieve herinnering aan” heb je groot gelijk om dat soort dingen te zeggen. In de tweede kamer gaat het constant op deze manier. Als een stoïcijn dingen ontkennen levert geen goed debat op.

      Jij bent degene die pedant is, de feiten staan niet aan jou kant. Hoewel je het met me oneens kan zijn geldt dat niet voor het overgrote deel van de bevolking die met politiek bezig is. Gelijk ontstaat niet door iets vaak te herhalen en soms doe je er wijs aan er boven te staan.

     9. Ron

      Wil jij beweren dat dit :Dat kunnen jullie beter. We doen later nog een poging, o.k.?/
      Niet denigrerend is?

     10. Ron

      Defenitie.
      Pedant.: 1) Aanmatigend 2) Aanmatigend mens 3) Aanstellerig 4) Alweterig 5) Arrogant 6) Belerend 7) Betweter 8) Betweterig 9) Dandy 10) Eigenwijs 11) Elitair 12) Fat 13) Frikkerig 14) Frikkig 15) Iemand die let op de kleinigheden 16) Iemand met hoge waan 17) Ingebeeld 18) Kwast 19) Kwasterig 20) Laatdunkend

      Dan komen we op laatdunkend uit:
      1) Aanmatigend 2) Arrogant 3) Degenererend 4) Elitair 5) Fier 6) Geringschattend 7) Hautain 8) Hooghartig 9) Hoogmoedig 10) Ingebeeld 11) Kleinerend 12) Met minachting, want niet op tijd scorend bij basketbal 13) Minachtend 14) Neerbuigend 15) Niet aardig 16) Overmoedig 17) Pedant 18) Trots 19) Uit de hoogte

     11. Meriadoc Brandebok

      @Ron

      Niet meer denigrerend (of pedanter) dan het bericht van Veteraan, boven het bericht van Piet51.

      “Onderzoekers een half jaartje opsluiten tussen de kansenpareltjes.”

      Hier wordt gesteld dat onderzoekers tijdelijk moeten worden opgesloten tussen criminelen. In de eerste plaats is het opsluiten van deskundigen fascistisch en in de tweede plaats is het absurd dat hier weer “kansenparels” (een rechts-populistische benaming voor meestal allochtone criminelen) worden bijgehaald.

      Elke snedige opmerking van Piet51 wordt uitgelokt door denigrerende opmerkingen ten opzichte van hem dan wel ten opzichte van de bekwame onderzoekers die tot deze conclusies zijn gekomen.

      Je mag bekwame onderzoekers wel uitmaken voor rotte vis, en mede-reageerders wel uitmaken voor alles wat lelijk is, maar als mede-reageerders dan een geprikkelde opmerking terugmaken, springen de hyena’s met hun moraliserende deugvingertjes op je rug om je pedanterie uit te maken. Dat is de tendens.

     12. Ron

      Daarom geef ik al aan ik weet niet wat de kip en ei is.
      Maar wat ik aangeef is, dat als Piet het veroordeeld 10 minuten van tevoren en vervolgens antwoord met denigrerende opmerkingen is dat niet echt consequent zijn in je eigen uitdragingen van wenselijke communicatie.
      Mij valt alleen op dat tegenwoordig het gescheld begint na denigrerende opmerkingen vanuit Piet. Wie er begon is niet te achterhalen meer.

      Dan zeg jij dat Veteraan een denigrerende opmerking maakt dmv kansenparel en dat Piet denigrerend reageerd. Was kansen parel gericht op Piet?

      Dan geef jij aan dat ik als een hyeana op Piet zijn rug spring (althans die interpretatie trek ik eruit) ook dat is onjuist. Ik zeg feitelijk alleen doe niet wat je een ander verwijt.

     13. Ron

      Trouwens ik begrijp uit je laatste reacties dat het mij wel gelukt is om voorbeelden aan te dragen aangezien je niet gericht antwoord maar wel toegeeft dat Piet dus denigrerend opmerkingen plaatst als reactie op.

 5. Jack Flash

  Je kunt die gevangenen ook gewoon loslaten en smartengeld geven en een ingericht huis enzovoorts.

  Knettergek.

 6. JFU

  Op de Noordpool zou het wel kunnen denk ik…lekker fris…gaan ze niet ver ..

 7. Bockbeer

  Gevangenis is een prettiger onderkomen dan een 5 sterren hotel. Misdaad loont, en dat weten de immigranten ook, die naar Nederland komen.

  1. Piet51

   @Bockbeer
   Je bent blijkbaar nog nooit in een vijf sterrenhotel geweest.

   1. nu ik

    quote Piet51 1 minuut ago Beantwoorden
    @Bockbeer
    Je bent blijkbaar nog nooit in een vijf sterrenhotel geweest. end

    malle pietje is kennelijk nog nooit in een HvB geweest 🙂 🙂

    1. Piet51

     @nu ik
     Je kent me misschien een beetje, maar niet voldoende. Ik zie en hoor nog wel eens wat.
     Ik heb jaren geleden advieswerk gedaan voor de interne organisatie van de gevangenissen.
     En bovendien is de kortgeleden vertrokken plaatsvervangend secretaris generaal van het ministerie van J&V een goede zakelijke relatie van mij.

     1. Ben Venuti

      Nou geweldig Piet, we zullen nu allemaal even de wave inzetten…..overigens heb ik een tandarts die trekt met zijn been…..

     2. Beukman

      De mijne loopt op zijn tandvlees. Misschien moeten ze gaan samenwerken.

     3. Piet51

      @Ben Venuti
      Een raak antwoord, echt. Het was trouwens aan “nu ik” gericht, die zich afvroeg of in wel eens Huizen van Bewaring was geweest. Ik gaf gewoon fatsoenlijk antwoord. Ik hoop, dat dat mag, ook als het jou niet zo past.

      Weet je wat jouw probleem en van veel anderen wel eens zou kunnen zijn? Jullie beschuldigen anderen, mij onder meer, gemakkelijk van “framen” of iets van gelijke strekking. Maar het lijkt mij, dat jullie jezelf framen. Jullie lijken jezelf te bezien vanuit een heel beperkt denkraam en reageren vanuit dat beperkte doorkijkje. En dan komen in feite fatsoenlijke reacties, zoals nu die van mij, al gauw over als narcistisch en denigrerend. Zie jezelf eens als iemand die iets voorstelt, want dat doe je waarschijnlijk. Presenteer jezelf niet voortdurend als een loser. Ik vind je geen loser, want ik ken je niet, maar gedraag je dan ook niet zo. Ik vind het in ieder geval gênant als mensen zich op die manier laten zien.

 8. Broodnuchter

  Logisch dat gevangen dat prettiger vinden. Op lange termijn zal dit nadelig zijn. Ook dat is logisch voor iemand die zijn verstand kan gebruiken. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 9. Fonz

  Logisch want ze kunnen de gevangenen niet handelen met al die dames, je zou eens in Rusland moeten kijken hoe ze dat daar doen…

 10. Hard

  42 reacties zonder fakking Wesley Johnsen. Op een redelijk beschaafde toon met elkaar in discussie zonder noemenswaardig gezuig, geklier en geëtter. Het kan dus wel!

  🙂

  1. nu ik

   Uiteraard kan dat , zolang de linkse betweters niet kunnen komen trollen

 11. nu ik

  geef ze ook een sauna , 50 maagden , een zwembad en roomservice

  op de universiteit zijn ze van de trap gevallen , een zandverschuiving in die lege bovenkamers

 12. DidiMadloba

  De paradox: populistische moslimhaters zijn voorstanders van een meedogenloos strafrecht zoals ook de Sharia dat kent.

  Wilders maar ook een Joost Eerdmans, pleitbezorger van on-westerse straffen, zijn dus stiekem een beetje moslim.

  Bij de westerse cultuur horen al sinds de 18de eeuw milde straffen, een uitvloeisel van de Verlichting. Als Baudet de westerse cultuur zo prijst kan hij dat niet negeren.

 13. Vit

  Of men zorgt ervoor niet in de gevangenis terecht te komen, misschien is dat een idee.

 14. Rosasolis

  Beperkte vrijheid in de gevangenis kan wel, en is succesvol in Norwegen en in Engeland.
  Alleen in de nachtelijk uren worden ongevaarlijk gevangenen opgesloten. Zodat zij overdag mogen komen en gaan naar hun cel. Zij hebben met schuldgevoelens te leven, maar beperkte vrijheid helpt. Ik weet niet als het een goed idee is dat ieder gevangen en mobieltje zou moeten krijgen. Maar vele volgen een cursus in het gevangenis, en kunnen zelfs eind-examens doen en een diploma krijgen. Een voorsprong voor wanneer zij eindelijk vrij komen en een baan kunnen zoeken. Vele gevangenen doen aan een hobby. Quilten is jarenlang mijn hobby. Vorige jaar was er een uitgebreide artikel in een Britse Quilt magazine over gevangenen die quilten en lid zij van de Britse Quilters Gilde. Hun projecten waren gericht op de herdenking van
  WW 1. Zij maakten prachtige wand quilts, met poppies (papavers) als thema. Ook
  veel van deze gevangenis quilters toonde de loopgraven in hun werk. Deze quilts werden tentoongesteld op de Britse nationale tentoonstelling. Tenminste een keer per jaar wordt de prachtige film, The Shawshank Redemption op TV uitgezonden,
  dat over een strenge gevangenis in Amerika gaat, waarbij een van de gevangenen zorgde voor meer begrip en vrijheid voor zijn mede-gevangenen.

  1. Politiek Profeet

   knettergek die verwarde theemuts….busje komt eraan….eventjes wachten want het busje komt zo….

   1. Rosasolis

    @Politiek P. Arme kerel! Hoelang moet je wachten voordat je eindelijk jouw
    busje krijgt? Of heb je te weinig geld voor je nieuwe voorraad?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.