Altijd lachen met de NRC: ‘GroenLinks en PvdA, fuseer of laat de macht aan Rechts’

Een opinie in de NRC, een goed momentje om met een kop koffie in de hand even goed te lachen. Dick Pels en Niesco Dubbelboer roepen de Groene en Rode broeders op om de verschillen opzij te zetten en eindelijk te fuseren. Zij menen namelijk dat dan links eindelijk weer de grootste partij van Nederland kan leveren. Ondertussen realiseren zij zich niet dat de ‘speelruimte’ voor links gewoon enorm beperkt is op dit moment. 

Economisch-links is ideologisch gezien dood, het onderwerp klimaat is zeker goed voor wat zetels, maar als het puntje bij paal komt trekken mensen zich toch terug als hun portemonnee hard wordt getroffen door een mogelijke ‘Green-deal’.

Inderdaad: de scepsis over de marktwerking was nog nooit zo groot, net als de ergernis over de ongelijkheden van inkomen en bezit. We willen minder flex en meer baanzekerheid, en structurele oplossingen voor de woningnood, het lerarentekort, de afbraak van de zorg en de druk op politie en justitie. Ook de klimaat- en stikstofimpasse dwingen tot hervorming van de bestaande kapitalistische orde. En dan is er nog de crisis in de representatieve democratie, waarvan de legitimiteit voor grote groepen te wensen overlaat.

Dit is een interessant punt, al jaren – en eigenlijk al decennia lang – waarschuwt de SP ons voor marktwerking. Toch staat de partij er al jaren niet goed voor, tot nu toe is het keer op keer verlies voor de socialistische broeders van de SP.

Mensen koesteren niet zo zeer wantrouwen tegen marktwerking, maar eerder tegen het ontstane beleid van de overheid. Al die wet- en regelgeving is juist desastreus, wat een groot wantrouwen heeft veroorzaakt jegens de overheid.

GroenLinks is bovendien roder en de PvdA groener geworden. Bij GroenLinks is door Van Ojik en Klaver het accent sterker op sociaal-democratische waarden als sociale bescherming, rechtvaardigheid en herverdeling gezet. De PvdA heeft op haar beurt de klimaatpolitiek omarmd – geen organisch onderdeel van de sociaal-democratische traditie. Het is dus niet zo gek dat een meerderheid van hun achterban wil dat beide partijen samengaan.

Toch maken beide auteurs wel een goed punt: het klopt dat de PvdA en GL voor 90% één pot nat zijn. Maar dat is de achterban niet, en dat is nu net het probleem. GL geniet veel steun onder studenten en oudere ‘radicale types’, waar ik een beetje het CPN- en PPR-publiek mee bedoel. De oude garde van GL valt niet samen te voegen met de oude garde van de PvdA, de mensen die heimwee hebben naar de SDAP-tijden of naar de opleving van Drees jr.

Ik snap dat Links iets moet doen om weer het kabinet in te komen, maar een fusie tussen GL en de PvdA gaat weinig opleveren. Mocht dit gebeuren, dan worden zowel de VVD als FvD ook een stuk groter. De VVD omdat zij zich als ‘redelijk alternatief’ zullen neerzetten, wat ze in 2012 – pre Rutte II – ook deden. Forum zal gaan stijgen omdat ze ‘gelijk’ krijgen. Links is één groot kartel, dus met fuseren werk je in de hand dat Forum ook enorm gaat groeien.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. plakband

  Fuseren die hap. Een groot links schip. Vaart alleen maar naar bakboord.
  Hoewel, kennen Klaver en Ascher wel ambachtelijke vaktermen ?

 2. Peetjoh

  Ja een kat int nauw maakt rare sprongen. Gelukkig zal echt rechts nooit fuseren met zulk volk.

 3. Kidogo

  Eén links schip wat over bakboord vaart heeft in principe voorrang maar als je als FVD hoger aan de wind zeilt kan je ze de loef afsteken
  Stem FVD dan gaat dat zeker lukken !

  1. plakband

   Fijn dat je zo goed op de hoogte bent van de internationale afspraken.
   Dat komt de veiligheid ten goede.
   Jammer dat Klaver en Ascher altijd maar wat aanrommelen.
   Maar ja, als je zelf een storende factor bent geef je het klimaat de schuld.

   Stemmen op FvD. Ik weet het nog niet.
   Ik heb bewondering voor de PVV-mensen die zich in de demoniserende omgeving van de 2e kamer hebben weten te handhaven. Dat er weinig is bereikt ligt niet aan hun goede wil en capaciteiten maar aan de onwil van het partijkartel om echte problemen te benoemen en aan te pakken. Met de komst van FvD is mijn hoop voor de toekomst weer wat groter geworden.

 4. perry

  Links Nederlandse partijen zijn in nabije toekomst kansloos!
  De kiezers zien het gebeuren, prachtige peperdure electrische auto’s, met structureel een lege accu, gebrek aan laadpunten hoogbouw en stadscentra, uitval electriciteits netwerken, inconsistent/inconsequent milieubeleid, ontransparantie mbt kosten consument, infrastructuur elektra nog in babyschoentjes, wisselende besluitsvorming etc!
  Op naar rechts Nederland!

  1. Kidogo

   Top !!

 5. inert

  Rutte3 huldigt memoreert consquent één valse leugen: “Rutte3 representeert de wil van het volk”.
  De waarheid is, dat het volk onderworpen is aan de EU regelgeving en convenanten, met Rutte als verraderlijke leugenachtige uitvoerder!
  We worden/werden met ons allen belazerd, dit moet normaal gesproken consequenties hebben met de komende Tweede Kamer verkiezingen!

 6. Bullshit16

  Het is gewoon beter voor het land als pvda in gl helemaal op zou doeken in dat de zetels naar fvd of PVV gaan dan komt het helemaal goed met Nederland anders blijft er niks over van Nederland
  Deze kartel partijen heeft Nederland al in de uitverkoop gedaan de crisis is nu al zich baar in dat komt niet door die corona virus maar door onze landverraders
  STEM FVD OF PVV uit de eu

 7. Baron von Munchhausen

  Nog beter als de CU ook samengaat met PVDA en Groen-Links.
  CU heeft zichzelf verraden: protestante afdeling van links-facistisch Groen-links.

 8. Mikael Blomkvist

  Economisch-links is ideologisch gezien dood

  ——————————————————

  In het artikel waarnaar wordt verwezen wordt duidelijk gemaakt dat dit onzin is:

  ” „De behoefte aan correcties op het kapitalisme leeft over de volle breedte, van VVD tot en met SP.” Inderdaad: de scepsis over de marktwerking was nog nooit zo groot, net als de ergernis over de ongelijkheden van inkomen en bezit. We willen minder flex en meer baanzekerheid, en structurele oplossingen voor de woningnood, het lerarentekort, de afbraak van de zorg en de druk op politie en justitie. Ook de klimaat- en stikstofimpasse dwingen tot hervorming van de bestaande kapitalistische orde. En dan is er nog de crisis in de representatieve democratie, waarvan de legitimiteit voor grote groepen te wensen overlaat.”

  De grote steun voor de ‘socialist’ Sanders in de V.S. zou ons aan het denken kunnen zetten.

  1. Baron von Munchhausen

   Mikael Blomkvist

   Je reactie is gelijk aan “Das Kapital” van Karl Marx.
   M.a.w. super links geleuter.
   Als u enige kennis hebt, weet u hoe dat ALTIJD afloopt: desastreus!
   Wordt tijd dat u zich laat informeren van “alle denkbeelden/gedachtes”.
   Niet alleen facisistische linkse wanorde rotzooi lezen.

 9. rujoleki

  Op de PVV en het Fvd na hebben alle partijen dus Ook de SP het pact van Marrakesh ondertekend .Asielparasieten kom maar binnen. Op de PVV en het Fvd na hebben alle partijen dus Ook de SP de energietransitie getekend waardoor veel mensen hun energierekening bijna niet meer kunnen betalen. En die wordt nog veel hoger.
  Onze enige kans is de PVV of het FvD. De rest van de partijen verraden ons land en zijn voor de islam en de asielparasieten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.