Brits kabinet zet de aanval in op publieke omroep BBC: ‘Maak er een commerciële betaalzender van!’

De Britse premier Boris Johnson heeft de aanval geopend op de publieke omroep BBC. Hij is van mening dat het verplichte kijk- en luistergeld moet worden afgeschaft en dat de BBC moet worden omgevormd tot een commerciële betaalzender.

Volgens Johnson is een publieke omroep, waarvoor alle Britten verplicht kijk- en luistergeld betalen, niet meer van deze tijd. Driekwart van de begroting van de BBC is afkomstig van het geld van het volk. Liever ziet Johnson dat de BBC zich omvormt tot een betaalzender waarop mensen zich vrijwillig kunnen abonneren.

Hoewel Johnson zelf nog niet heeft gereageerd op de plannen, lekte zijn voorstel uit via The Sunday Times. Naast het omvormen van de BBC tot een betaalzender zou het Britse kabinet ook van plan zijn om het aantal radio- en TV-kanalen van de omroep in te perken.

Volgens de Britse media is het plan van Johnson en zijn regering het gevolg van hoogopgelopen spanningen tussen de BBC en de Conservatieve Partij. De conservatieven zijn nog steeds boos over de -in hun ogen- eenzijdige en gekleurde berichtgeving van de verkiezingen van vorig jaar. Zo is er ondertussen ook al een ‘ministerverbod’ in werking getreden. Dat wil zeggen: geen enkele Britse minister mag nog optreden in het gezaghebbende radioprogramma Today, dat elke ochtend door de BBC wordt uitgezonden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Rompui

  Dat geld ook voor Nederland afschaffen dat kijkgeld NPO 123 is achterhaald

  1. Original NL

   De NPO moet zich niet met politiek bemoeien, dat we de NPO nodig hebben voor onafhankelijke berichtgeving is een links fabeltje.
   Ook de BBC is tot een links bolwerk verworden, jammer.
   In duitsland zijn de staatszenders ook pro links, en hun opinie programma”s tenenkrommend pro merkel en eu!
   Nooit een woord van kritiek op het vreemdelingen beleid en de hierdoor ontstane peoblemem, maar wel de AFD als extreem rechts of nazi’s wegzetten als deze partij de vinger op de zere plek legt.

  2. hans-e-pans

   Als je als omroeporganisatie betaald wordt met belastinggeld dan moet je daar als omroeporganisatie iets tegenover stellen, dat gebeurd totaal niet.

   Behalve dan dat je al dat extreen linkse gelul en gedram moet aanhoren.

 2. Mar

  Dus Johnson wil BBC dat omgevormd naar een commerciële zender. Dan heeft de regering geen zeggenschap meer over de zender.

  Het volgende is dan een loze kreet:

  “Naast het omvormen van de BBC tot een betaalzender zou het Britse kabinet ook van plan zijn om het aantal radio- en TV-kanalen van de omroep in te perken.”

 3. Baron von Munchhausen

  En slappe Slob (Links CU) ?
  Nog maaaaar 100 Miljoen erbij en dan hebben “onze” staatszenders een MILJARD (1.000.000.000.,00 !) per jaar!
  Volgens de PVDA Miljonairs aan de magere kant!

 4. JFU

  Prima zaak….zelf kiezen wat je wilt zien..en daar voor betalen.
  Zullen die propaganda programma’s en al de z.g.n ‘deskundigen’ een stuk minder worden.
  Direct invoeren….

 5. Lambieck

  Waar zou DDS zonder NPO of andere onbetrouwbare media hun nieuws van moeten kopiëren ?

  1. Bockbeer

   Lambieck?

  2. Heinrich

   lammebik/
   Definieer eerst eens wélk soort van nieuws je bedoelt!
   Politiek, overlijdensadvertenties, BNNer prietpraat, linksgeleuter in z’n algemeen?
   Als je politiek nieuws bedoelt is het antwoord eenvoudig, de links gefilterde media berichtgeving ignoreren, en je eigen mening vormen.
   Kamerdebatten volgen, tweets analyseren etc, en binnenkort de ongefilterde nieuwsgaring via `Ongehoord Nederland’!

  3. Seneca

   @lambieck
   Ik heb begrepen dat jij in jouw omgeving, de wandelende muurkrant wordt genoemd. als jij het ‘nieuws’ kan vinden dan toch zeker DDS!

 6. Cootje

  Als je de publieke zenders in Europa bekijkt en hun berichten en verslagen , dan zijn de leiders van deze landen gewoon vergelijkbaar met een dictator , en is hun publieke berichten zuiver gekleurd , het zelfde gebeurd met hun gedachte hoe de wereld er moet uit zien , terwijl ze in Irak en Libanon plus Syrië hun geliefde dictators graag weer terug willen ,

 7. ikweetwatikwil

  Lijkt me geen slecht idee om het hier ook te doen . Dan ga je zelf bepalen waar je naar gaat kijken. Nu kijk ik zelden TV niets van mijn gading, maar moet wel het volle pond betalen.

  1. Bbroer

   Het grootste probleem is dan dat de beste programma’s het meeste geld gaan kosten. Bagger voor een paar centen…

 8. Rosasolis

  Ik zie de bui nu al hangen: gewone televisie moet stap voor stap verdwenen en overgenomen door vooral politieke programma’s. Bekende kleinere omroepen zoals de
  EO, Max, en VPRO moeten verdwenen om meer zend tijd te maken voor politiek getint programma’s; vooral talk-shows. Dus in plaats van bijv. de bekende BBC natuur series op de EU, na de NOS nieuwszending, zouden wij binnenkort moeten kiezen voor alweer een talk-show van een nieuwe “omroep” dat “Ongehoord Nederland” zou gaan heten…of een oude film op een van de commerciele zenders.

 9. Brenda Welsh

  Hoe meer geld er van de grootsts sponsoren erin gepompt wordt hoe meer men de sponsornaam wil terug zien. “Het dagelijks nieuws mede mogelijk gemaakt door Nestlé enz. ” BBC is een wereldmerk. Zit de abonnee daarop te wachten. Baudet achter een betaalmuur ?

 10. Bullshit16

  Die hele linkse propaganda van npo in radio zijn niks meer in niks minder dan ordinaire staatszenders net als noord Korea die beslist wat je wel in niet mag zien daarom houden ze ON ook zo lang mogelijk weg wand dat geluid mag mensen met gezond verstand niet horen wand dan was er al lang een volksopstand geweest maar ze houden ons met opzet voor de gek net als die landverraders van de overheid mensen word wakker
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. DidiMadloba

   Als trol moet je toch wat variatie in je geweeklaag brengen.
   Noem mij één voorbeeld van “linkse propaganda”.
   Verder wordt bij een staatsomroep zoals u bedoelt de inhoud van de programma’s bepaald door de regering, en u wilt toch niet beweren dat vanuit het torentje opdrachten naar Hilversum worden gestuurd?
   Onze huidige regering gaat trouwens voor behoorlijk rechts door, dus wat zeurt u?

 11. DidiMadloba

  Het Engeland begrijpen ze dat het verschijnsel “omroep” technisch verouderd is. Honderd jaar geleden kon iedereen alle programma’s “uit de ether” plukken, tegenwoordig kun je haarfijn besturen dat kijkers precies betalen voor waar ze naar kijken. Dus een omroepbijdrage, al dan niet gefiscaliseerd, is uit de tijd.

  Maar DDS koppelt dit bericht aan z’n eigen stokpaardje: dat de NPO zo verschrikkelijk links zou zijn.

  Nou, ik ben behoorlijk allergisch voor linkse berichtgeving, maar zie die niet bij de NPO. Zelfs weinig bij de omroepverenigingen, terwijl die toch een recht hebben om een eigen inkleuring te geven.

  Wat betekent “links” tegenwoordig? In mijn tijd betekende dat “socialistisch”. Maar populisten zijn helemaal paranoïde van de vrees dat hun ophitserij doorbroken wordt door onwelgevallige feiten. Demagogie en feitelijkheid gaan slecht samen. Wie meent dat moslims ook mensen zijn is voor DDS al verschrikkelijk links.

  1. Bullshit16

   Ik weet het niet hoor maar weet toch zeker dat dat alles wat links is word goed gepraat en als rechts ook maar een verkeerde tweet stuurd dan hebben ze er de hele week over om die partij maar slecht te maken net zo als ze ook trump constant slecht maken man doe je oordoppen uit je oren dan kan je beter horen

   1. DidiMadloba

    Links of rechts – het probleem zijn populisten die de werkelijkheid verdraaien omdat ze dat meer stemmen = meer macht belooft.

    Als je beweert dat alle moslims verschrikkelijk zijn ben je een rechtse populist, als je beweert dat alle multinationals verschrikkelijk zijn dan ben je een linkse populist.

    Gaap.

  2. M. Brandenburg

   Moslims zijn ook mensen, zoals Socialisten ook mensen zijn, echter bij beide leid hun ideologie uiteindelijk altijd naar het echte fascisme en totalitaire controle opgelegd door de overheid, in beide is de individuele vrijheid direct in het geding. Het individu onderworpen aan een kleine elite waar vrije mening en individueel recht niet meer bestaan.

   Het lijkt mij dat niemand met gezond verstand daar in mee gaat.

 12. M. Brandenburg

  Links schiet in de kramp, raakt staatsteun kwijt voor hun propaganda en weet dat het net als met al die andere subsidies clubjes niet rond kan komen zonder het geld van het merendeel van de belastingbetalers. Zoals zo goed als geen enkel links initiatief overleeft zonder ongwenste staatsteun (lees: bergen belastinggeld).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.