CDA en SP spelen weer een spelletje: ‘WE WILLEN EEN NATIONAAL HISTORISCH MUSEUM!’

Dit is dus gewoon lachwekkend. Zowel het CDA als de SP roepen dat er zo snel mogelijk een “nationaal historisch museum” moet komen, zodat we het patriotisme onder Nederlanders kunnen aanwakkeren. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat ze dit eerst en vooral ‘willen’ omdat FVD en PVV het zo goed doen in de peilingen.

Het Algemeen Dagblad bericht dat CDA en SP het idee voor een nationaal historisch museum nieuw leven hebben ingeblazen. Dit nadat dezelfde partijen veertien jaar geleden al eens hetzelfde voorstelden. Toen werd daar niets meegedaan — zogenaamd omdat er geen geld voor was, want crisis. Maar, zeggen de christendemocraten en de socialisten, nu gaat het economisch ge-wel-dig (haha). Dus, bouwen maar!

Fractieleiders Lilian Marijnissen en Pieter Heerma vinden dat het tijd is voor zo’n museum omdat dit ons in staat stelt “meer historisch besef” te kweken en tegelijkertijd de saamhorigheid binnen de samenleving” te vergroten. Met andere woorden, het zou daadwerkelijk een soort van nationale identiteit moeten scheppen. Dat 1 op de 1.000 mensen zo’n museum mogelijk zou bezoeken doet daar blijkbaar niets aan af.

Hoe dan ook, Heerma legt uit:

“De ene kant wil de geschiedenis helemaal uitgummen en vindt bijvoorbeeld dat de Coentunnel geen Coentunnel meer mag heten. Wie anders denkt, is een ‘racist’. De andere kant vindt iedereen die de schaduwkanten van het verleden benoemt juist een ‘landverrader’. Wie een genuanceerde positie inneemt, wordt door beide kanten aangevallen. Dat is een vorm van vruchteloze polarisatie die alleen maar verliezers kent. Een museum kan een rol spelen om gezamenlijkheid te zoeken.”

Oke, dat is dus al meteen je reinste flauwekul. Mensen die kritiek hebben op Nederlandhaters als Sylvana Simons vinden heus niet iedereen die “de schaduwkanten” van het verleden belicht een verrader. Dat is onzin. Het gaat erom dat die mensen geen enkele waardering hebben voor onze vaderlandse geschiedenis en onze cultuur. Dát zijn de mensen die “landverrader” worden genoemd. Niet de mensen die ons land liefhebben maar ook toegeven dat het niet altijd koek en ei was.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 140 DDS-lezers gingen u al voor!

Hoe dan ook, in principe is dit natuurlijk een prima idee. Maar er zijn wel twee problemen mee:

1. Deze partijen willen het hier ongetwijfeld bij laten. Ze bouwen een Nationaal Historisch Museum en klaar, denken ze. Voor de rest doen ze niets om de Vaderlandse Trots te stimuleren.

2. Deze partijen doen dit eerst en vooral nu omdat ze de hete adem van FVD en PVV in hun nek voelen. Als het gemeend was zou je nog wat waardering voor ze op kunnen brengen. Maar dit is één grote theatershow voor de bühne… en ze denken dat we daar nog intrappen ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Mees

  Hee Mike, freelance blogger begrijp ik, maar wat betekent – opinionado.
  Surfen over het web levert niets op.

  1. Lambieck

   Een opinionado is een condumicus die stereopenisme bedrijft.

 2. Neutral

  Sommige dingen horen in een museum omdat ze best wel achterhaald zijn, maar de Nederlandse cultuur hoort daar niet bij.
  Een museum is voor mij iets als ‘kijk eens hoe goed wij waren, dat komt niet meer terug’.

  1. Blitzkrieg

   Neutral : Een museum… voor Sinterklaas en de moorkop zeker.

 3. Jack Flash

  Voor mij kunnen CDA PVDA CU D66 VVD SP het museum in.
  Es war einmahl.
  Geschiedenis.
  Stem PVV/FVD

 4. Blitzkrieg

  Laat het CDA eerst maar eens tegen CETA stemmen.

 5. DidiMadloba

  Ik wil een museum over Europese geschiedenis.
  Niet een museum dat een uur in de wind stinkt naar spruitjes.

  1. RvdBe

   Zolang de stank van jou cous cous maar weg blijft.

   1. DidiMadloba

    cous cous is niet Europees.

 6. Cycle25

  Grapjurken, geloof deze charlatans niet want ze zijn allemaal dienaren van Brussel.

 7. Baron von Munchhausen

  Verkiezingen voor de deur!
  Laat u niet in de maling nemen!
  Hat huidige Kartel verkoopt Nederland met huid en haar! Onder leiding Goeroe Klaver met voorlichting/adviezen van de PVDA/gr-Links/D66 Ministeries!

 8. Bullshit16

  Zo zie je maar weer dat wat ze er voor over hebben om zieltjes te winnen In ja inderdaad het zal hun sieren om tegen ceta te stemmen maar dat zullen die landverraders wel niet doen dus trap niet meer in deze leugens van deze kartel partijen in
  Stem fvd of PVV uit de eu

 9. RvdBe

  Hypocrieten, zeker een museum vol met excuses, nederigheid, islam en de zo geweldige immigratiestroom.

 10. Mikael Blomkvist

  Het met veel belastinggeld willen oprichten van een Nationaal Historisch museum lijkt me slechts te bewijzen dat onze nationale cultuur voornamelijk in het museum thuishoort.

 11. Bullshit16

  Zweden hadden een reclame spotje dat Zweeds bestaat niet alles wat ze daar hebben komt allemaal uit het buitenland daar is zoveel kritiek op gekomen dat ze die reclame er weer af hebben gehaald kijk jensen.nl daar kon je hem zien maar wat ze in zweden doen dat willen ze bij ons ook door de strot Douwen ons identiteit afpakken daarom die museum je word doodziek van die landverraders daarom stop dit wanbeleid in stem
  Fvd of PVV zo dat Nederland werd opgebouwd kan worden

 12. Ralnov

  Snappen ze niet dat het net zo gedoemd is als dat achterlijke migratie museum in Den Haag? Nationalisme is enkel nog hier op DDS te vinden.

 13. Timber

  Hebben ze ooit gehoord van het Rijksmuseum!?
  Daar staat een schitterend achter boegbeeld van het admiraalsschip de Royal Charles die wij veroverd hebben op de Engelse in London.

  Na de Noormannen en admiraal de Ruiter is er geen enkel land geweest die de Britten op hun voetstuk hebben kunnen schudden.

  Zorg dat wij weer normaal toegang kunnen krijgen tot het Rijksmuseum. Dat een bezoekje, met auto, niet zo duur als het bezoeken van Disney park!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.