Cijfers verkrachtingszaken wijzen uit: Nederlandse rechtsstaat volstrekt incapabel

shutterstock_1458473963
Foto: Een verkrachting. Bron: Shutterstock.

Het AD vroeg cijfers van zedenmisdrijven op bij politie, justitie en rechtbanken. Daaruit blijkt dat er héél veel mis in dit land. #MeToo heeft niets geholpen, aangiftes leiden vaak nergens toe en doen ze dat een keer wél, dan zijn straffen vaak een grap! Echt dramatisch.

Verkrachting is een lastig misdrijf voor iedere rechtsstaat. De beschuldiging van verkrachting alleen al kan behoorlijke consequenties hebben, zoals we hebben gezien met het hele #MeToo-circus. Ook daar kampte men toen met het probleem van bewijslast en de totale verontwaardiging die bij sommige mensen ontstond, puur om het feit dat een vermeend slachtoffer niet direct werd geloofd. Alsof het volstrekt ondenkbaar was dat iemand een ander vals zou kunnen beschuldigen!

Datzelfde probleem lijken we in Nederland ook te hebben. Maar zelfs als er voldoende bewijs wordt geleverd en het tot een veroordeling komt, lijkt het qua straffen in Nederland echt helemaal nergens op.

In 2019 leidde slechts 37 procent van de door de politie onderzochte verkrachtingsmeldingen tot een aangifte. De redenen? Geen bewijs/moeilijk aan te tonen, verhaal klopt niet of het slachtoffer ziet af van aangifte. Van die aangiften strandt 58 procent bij het Openbaar Ministerie, want toch niet voldoende bewijs.

Uiteindelijk blijven er 172 verkrachtingszaken over, waarbij er in 102 gevallen een verdachte werd veroordeeld. De hoogst mogelijke straf (12 jaar) is sinds 2017 geen één keer meer opgelegd. Misschien 11, 10 of 9 jaar dan? Nee, de hoogste straf die sindsdien is opgelegd, was 6 jaar. De laagste 21 dagen. Het gemiddelde ligt zelfs op een bedroevende 1 jaar en 5 maanden!

Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak verdedigt dit door te stellen dat er bij de strafmaat op álle omstandigheden wordt gelet, met name of en hoe er dwang of geweld is toegepast. Kijken we naar de gemiddelde straf, dan komt kennelijk een soort softcore-verkrachting in Nederland het meeste voor…

Dit lijkt toch helemaal nergens op? Zit je dan met je levenslange trauma en het nieuws dat de dader het jaar erop weer vrij komt wegens goed gedrag, omdat hij je geen botbreuken en blauwe plekken heeft gegeven toen hij je dwong. Heel normaal.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Zweden V 2.0, nu nog slachtoffers wettelijk straffen en daders belonen, links droomt hiervan.

 2.   

  Nederland een rechtsstaat?
  Wie beweert dat?

  1.   

   Ik niet wel een bananen republiek

   1.   

    Maar dan wel flink verrotte bananen.

 3.   

  Voor dit soort futiliteiten heeft Rutte geen tijd, hij zit nog tot over zn oren in zijn zelf veroorzaakte stikstof en pfas crisis.

  1.   

   En de EU

 4.   

  Onze meestal linkse advocaten en rechters, gaan er bijvoorbaat al van uit het slachtoffer niet voldoende heeft gedaan om het te voorkomen, en wellicht het heeft uitgelokt?
  Daarbij komt nog bij bepaalde culturen nu eenmaal de instelling hebben, dat vrouwen dit maar moeten accepteren. Vandaar die belachelijk lichte straffen.

 5.   

  Dat wisten we al 8 jaar. Corruptie ten top. Welkom in het bananen land.

 6.   

  Want alle tucht schijnt op het ogenblik zelf geen vreugde, maar smart te brengen, doch later brengt zij hun, die erdoor geoefend zijn, een vreedzame vrucht, die bestaat in gerechtigheid.

  1.   

   Potsdam?

  2.   

   Proest.

   1.   

    Mees?

    1.   

     De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet.

     1.   

      Als r al iemand aandoenlijk is,zijn dat toch eerder die regenboogkleurtroetelbeertjes op die doorgedraaide linkerkant hoor Meesje!
      Keuren zelfs t gedrag van verkr8ers vanuit hun (rose)wolkjes goed!?
      Straal nu nog maar op dat schorem troetelbeertjes,na maart 2021 zijn jullie uitgestraald!

     2.   

      Mees?

 7.   

  Het is gewoon jammer dat het niet alleen de welkom koortjes zijn waar dit mee gebeurt. Dankzij deze verrijking kunnen de dames die niet op dit soort verrijking zitten te wachten ook niet meer veilig over straat. Mede mogelijk gemaakt door de neosocialisten die alleen anderen de maat nemen.

 8.   

  Even voor Piet Beukman en Johnson.
  Snap je nu wat er wordt bedoeld als er wordt gezegd dat de misdaad niet zakt maar de cijfers wel?

  1.   

   Joh Ron beuk roso en didi zien we niet als de waarheid bovenkomt. Want de waarheid doet zeer.

   1.   

    Ik snap niet wat de drijfveer is van die mensen om dat volk binnen te halen en te verdedigen.
    Wat binnenkomt heeft veelal al strafblad of verleden in land van herkomst of komt uit achtergestelde gebieden.
    Wat zien die lui nu in dat volk?
    Ik kan het niet bedenken.

 9.   

  D66 rechters! Tweederde van de rechters zijn D66 aanhangers. De rest komt van Groen-Links. Dus denk bij het stemmen volgend jaar goed na! Moet dit volksvermaak worden, of gaan we er tegen strijden? Robot Jetten en Yasser Ferraz zijn bij deze gewaarschuwd.

 10.   

  Ik lees allerlei kritiek over de lichte straffen wat betreft verkrachting. Die kritiek komt van mensen die vinden dat je op Baudet ( wat in het Frans ezel betekent) moet stemmen.
  Baudet die de volgende uitspraak deed:
  Vrouwen willen helemaal niet dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.’
  Baudet zegt dus dat vrouwen verkracht WILLEN worden.

  1.   

   Wesley Canta Lambieck Grote Trek Op Koers?

 11.   

  Hier zijn we blijkbaar anti Islam, maar voor Sharia wetgeving?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!