Column Jan Roos: Na Brexit heeft niet dat malle eiland een medicijntekort, maar wij – de grootste EU-nettobetalers

Ruim één week na Brexit maakt columnist Jan Roos de eerste balans op. Van alle voorspelde kommer en kwel bij de Britten is helemaal niets uitgekomen: “Geen rellen, geen burgeroorlog, geen honger, schaarste, geen doden en geen medicijntekort.” Maar de moeder aller ironieën doet zich wel voor. Want: “Weet je waar wel al een flinke tijd een nijpend medicijntekort is?” Precies: hier, bij ons in Nederland.

Toen de Britten zo slim waren om met een meerderheid te kiezen om uit de Europese Unie te stappen draaiden het media- en partijkartel overuren om het einde der tijden voor hen aan te kondigen. Het deed me denken aan de opmerking van D66-minister Laurens-Jan Brinkhorst. Hij zei in 2005 dat het licht in ons land zou uitgaan als we tijdens het referendum tegen de Europese Grondwet zouden stemmen. 62,8% zei nee, het licht bleef aan en we kregen die grondwet alsnog. Alleen heette het nu Het verdrag van Lissabon.

Een soortgelijk percentage stemde ook tegen het EU-associatieakkoord met het corrupte Oekraïne. Ook toen beloofde een meerderheid in de Tweede Kamer de uitslag van het referendum over te nemen. En ook toen gebeurde dat uiteindelijk niet. Het enige gevolg was dat, niet geheel toevallig, D66-minister Ollongren de stekker uit het raadgevende referendum trok.

In Groot-Brittannië zou er – als we de mainstream media en onze overheid moesten geloven – een veelvoud aan rellen uitbreken, een voedseltekort zou een brood onbetaalbaar maken, benzine een schaars goed worden, een burgeroorlog op de loer liggen en bovenal zouden er veel doden vallen door een enorm medicijntekort. Brexit zou niets meer zijn dan de collectieve zelfmoord van die malle Britten. Niet alleen de kranten en de journaals gebruikten deze angstaanjagende voorbeelden tegen degenen die zo stom waren om uit die fantastische EU te willen stappen, ook onze overheid liet, waar mogelijk, weten dat uittreding einde oefening betekent.

Dat angstzaaien begon overigens al voor het Brexit-referendum. Met allerlei doemscenario’s werden de Britten in de campagne richting een ‘remain‘ geduwd. Want de dag na een, in hun ogen, negatieve uitslag zou alles in elkaar storten. De pond zou vallen (in werkelijkheid steeg deze en is-ie nu stabiel). De economie zou stil komen te staan (in werkelijkheid gaat het daar nu beter dan voor het referendum). En alle die andere voorspellingen kwamen ook niet uit, zoals u weet. Want het gaat hartstikke goed met dat malle eiland voor onze kust. Geen rellen, geen burgeroorlog, geen honger, schaarste, geen doden en geen medicijntekort.

Weet je waar wel al een flinke tijd een nijpend medicijntekort is? Bij de grootste nettobetaler, bij het braafste jongetje in de EU-klas, in het land waar zelfs de koning voor de gevolgen van Brexit waarschuwde en de minister voor Buitenlandse Zaken met een blauw monster een campagne voert om Nederlanders te waarschuwen voor alle ellende van zo’n uittreding.

Precies, in ons land is er veel medicatie niet verkrijgbaar. Zelfs de apothekersclub KNMP slaat alarm omdat de situatie zo schrijnend is. Er worden in ons land medicijnen gehamsterd en op social media gevraagd of mensen nog een paar pillen hebben liggen om te ruilen. En daar hoor je nou heel erg weinig over. Want dat past natuurlijk helemaal niet in de pro-EU-propaganda. De reden waarom Brexit voorkomen moet worden is omdat het zal aantonen dat je beter uit bent zonder de dictatoriale Europese Unie. Het zal het eerste dominosteentje zijn in het totale imploderen van dat mislukte experiment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Original NL

  Ja Jan, de EU is alleen een zegen voor de pluche zitters in brussel….doet me altijd denken aan ” money for nothing” van de Dire Straits!
  In duitsland is de democratie eergisteren al officieel afgeschaft door merkel..nu wij nog.

  1. hans-e-pans

   Als mevr. Merkel gidteren de democratie heeft opgeheven/afgeschaft dan zal Nederland onder Mark R. wel snel volgen, hij is niet voor niets het schoothondje van mevr. Merkel.

   1. Politiek Profeet

    pinokkio…de beftekkel van frau wir schaffen das….

 2. NoDoubt

  We moeten uit de dictatoriale staat die EU heet en ons volledig uitknijpt. Ik las dat huisartsen geen patiënten meer aannemen, maar immigranten krijgen alles gratis. Als je geen huis arts hebt, hoef je wat mij betreft ook geen ziektekosten te betalen.

  1. s.a.r.k.o

   Grapjas, er is een tekort aan huisartsen, binnenkort krijg je een immigrant als huisarts.

   Geen huisarts, geen ziektekosten betalen?
   Zie je er voor aan dat je nog eens onder de bus loopt.
   50000 euro herstel kosten. 🙂 🙂 🙂

 3. Zweedse kok

  Jan snapt het helemaal.
  Na het mislukken van de oogst heerst er binnen een week hongersnood.
  Na het uitbreken van het Corona virus hadden we na een week 636 doden.

  1. Ron

   In het jaar 2000 zou de digitale wereld op zijn gat komen te zitten, ook zou geen apparaat meer werken.
   Paar jaar geleden zou de halve wereld onder water staan.
   We hadden gigantische problemen want zure regen bla bla.

   En geloof me er is er 1 die ons kan redden, Lange Jan uit de Efteling.

   En toen kwam er een olifant en blies alle sprookjes uit.

   1. Zweedse kok

    @Ron.
    U heeft gelijk.
    Het corona virus is maar een verzinsel van de linkse kerk om de Chinese economie te verzwakken.
    Ik ken geen slachtoffers, u wel?

    1. Ron

     Corona virus wil jij over praten?
     Waarom houd de Nederlandse media zich stil over de oorzaak?
     Waarom berichten andere landen wel over de 2 laboratoria van virussen in de gebieden waar het is uitgebroken?

   2. Mycase

    niet op antwoorden @Ron laat die zak hooi met zichzelf kletsen die moet je geen minuut aandacht schenken zonde van je tijd .

   3. Piet51

    @Ron
    Herinner jij je nog wat we aan ALLE computersystemen op de wereld hebben gedaan om verwachte problemen te vermijden? Weet je hoeveel geld daarin is gestoken? En weet je hoeveel er is gedaan om stoffen die de zure regen veroorzaken en de ozon-laag aantasten de wereld uit te helpen? Zure regen is geen probleem meer en de ozon-laag wordt niet verder aangetast.
    Die maatregelen laten zien, dat door de mens veroorzaakte problemen ook door de mens kunnen worden aangepakt, mits men tijdig wat doet. Met CO2 en stikstof vandaag is dat niet anders.

    1. Ron

     Dat herinner ik me Piet.
     Ik ontken ook niet dat er problemen waren, ik wil aangeven dat veel op te lossen is ipv van het ergste uit te gaan.

     Hongersnood in Engeland zie ik ook niet gebeuren net als die falende computersysteem niet waarheid werd. Dat wil ik aangeven.

     1. Piet51

      @Ron
      Mee eens. Ik heb er ook vertrouwen in, dat de Engelsen er wel een mouw aan zullen passen. En hun leiders zullen wel duidelijk maken, dat het de schuld is van de rest van de wereld, als sommige zaken een beetje tegenvallen. Ik denk overigens ook, dat de rest van de wereld Engeland niet als een baksteen zal laten vallen, alleen zullen ze daarvoor wel een prijs rekenen. De onderhandelingen zullen fel zijn en bikkelhard met uiteindelijk een voor iedereen acceptabele en intern verkoopbare uitkomst.

 4. s.a.r.k.o

  Kletsmajoor Roos, er is nog niets verandert, pas volgend jaar gaat er wat veranderen.
  Verder zit je weer op je fantasiestoel.

 5. Fortiori

  De Brexit heeft nog een jaar te gaan. Jan is voorbarig om nu al conclusies te trekken.

  1. Fuster

   Fortiori Johnsen?

   1. nogmaals

    Fortiori = Heinz !!!!!!!!!!

 6. Fuster

  NEXIT!

  1. Zweedse kok

   Mevrouw Lugar heeft een nieuwe teerling geworpen.
   Ze noemen hem Prutser, herstel Fuster.

 7. Cootje

  We kunnen het gewoon over de bananen republiek Nederland hebben onderdeel van het voor eurofielen als Rob Jetten of Verhofstadt Timmermans een provincie van Europa , waar we in de bananen republiek Nederland de WODC affaire hebben gehad , het gezeik bij de belastingdienst , het zelfde bij het CBR , over het UWV hoeven we het niet te hebben , de gebreke bij de voedsel en waren wet, met nu weer een nieuw hoogtepunt uitzending Zembla , Rijkswaterstaat althans de top er van / waar kunnen we top ambtenaren van / laat hun mindere ambtgenoten stikken , om chemische afvalgrond in een beschermd watergebied te gooien , met in de hoofdrol adviserend men zijlstra / die van die Poetin achterkamertje / bij de bouwfraude is er nooit iemand individueel strafrechtelijk veroordeeld , dus dit zal ook wel weer in de doofpot verdwijnen , wij hebben wel een minister van justitie die het heeft over ondermijning van de rechtsstaat , maar of daar bij zijn diner vrienden horen ? Je kan als je miljarden verdient aan fraude gevoelige zaken , het bij je vrienden afkopen , zeg 750 miljoen € zonder strafvervolging personen , welke ondermijning .? Dus die hele Europese zooi op een hoop en een grote schoonmaak in Nederland beginnen bij de top . Want corruptie kan je niet Europees oplossen

 8. Meriadoc Brandebok

  Als je wereldbeeld niet verder reikt dan de haat tegen links en de elite, en je er totaal niet in hebt verdiept, kun je gemakkelijk zo’n column produceren. Het is gewoon een belediging voor de realiteit.

  1. Ron

   Links moet je vervangen door rechts en dan heb je de realiteit te pakken waar links zich van bediend.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Ron

    Oké.

  2. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : Ik ben allergisch voor staatspropaganda.

   MERIADOC WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR UW OVERHEID

   1. Zweedse kok

    Mocht u eerdaags in een bosrijke omgeving komen, mijdt de bomen.
    Enten zijn zeer goed bevriend met Meriadoc.

    1. Blitzkrieg

     Bezwete sok :
     NEDERLAND WORDT KAPOT GEMAAKT, DIT MOET GESTOPT WORDEN!
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=iJz1qxe3aqU
     Wel even inloggen om je leeftijd te bevestigen

     Welke bosrijke omgeving? We halen al onze bossen door de schredder om ze te verbranden als bio-massa, de meeste vervuilende vorm van energie.

     Als je door de bossen wilt wandelen moet je opschieten binnenkort hebben we alleen nog maar kale vlaktes in Nederland die we natura 2000 gebieden noemen.

     1. Zweedse kok

      Quote : Als je door de bossen wilt wandelen moet je opschieten binnenkort hebben we alleen nog maar kale vlaktes in Nederland
      .
      Verdomme, gaat Saruman dan toch zijn zin krijgen?

     2. Frodo

      Nee, natuurlijk niet bozo.

     3. Zweedse kok

      Froddo annex Blitzkrieg annex Deathspank heeft een helder moment.

     4. Blitzkrieg

      Bezwete sok : Gefeliciteerd, zelfs na uitgebreid testen kunnen we u niet van humor beschuldigen.

   2. Meriadoc Brandebok

    @Blitzkrieg

    Ik verwijs naar de comment van Kok voor repliek.

 9. musicmaniac

  Jan Roos slaat de spijker precies op de kop. De bangmakerij van de EU is er alleen maar voor om ons burgers uit te kunnen blijven persen. Van al die voorspellingen komt helemaal niets uit. Maar de EU mist nu weer 10-tallen miljoenen die de Britten moesten ophoesten, en dat is natuurlijk niet leuk voor Brussel, maar wel voor de Britten.Dat geld steken ze liever in hun eigen economie, zorg, et cetera. Het geld verdient zich terug wat ze normaal in de bodemloze put, genaamd EU hadden moeten plempen. Nu weer 1,1 biljoen euro voor de stikstof crisis en milieu. Dat is 1.100.000.000 euro die ook weer in diezelfde bodemloze put verdwijnt. Wat zouden we met zo’n bedrag onze economie weer kunnen oppeppen, terwijl ons land zonder de regels van de EU ook een stuk leger zou kunnen zijn. Grenzen dicht, geen immigranten meer, alle criminele immigranten het land uit, sluiten van moskeeën, en op de plaats van een moskee weer woningen bouwen. Een utopie? Niet als we voor een Nexit gaan. Stem daarom op de PVV of FvD. Dan wordt ons land weer veilig en leefbaar.

  1. Julian

   Kan nog wel. Je doet alsof die 1.1 biljoen alleen van Nederland vandaag zou komen. Lees je eerst eens fatsoenlijk in zou ik zeggen. Dan zet je ook nog eens 3 nullen te weinig want je zegt 1.1 biljoen en schrijft 1.1 miljard…Het lijkt wel of een bodemloze put dit geschreven heeft. Je noemt alleen de missende inkomsten maar praat niet over de verdwenen subsidies die niet meer naar het VK hoeven. De Nederlandse economie draait als een tierelier mede dankzij die EU markt….Dus oppeppen is nergens voor nodig. Het zou alleen leiden tot een verder personeelstekort….En die kunnen we alleen opvullen met….Dus jij denkt ook nog dat Nederlanders een stuk intoleranter zouden zijn zonder EU?

 10. rujoleki

  Jammer dat er zoveel bange mensen in Nederland wonen. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is bang gemaakt om de EU te verlaten. Ook houden veel nederlandse mensen van de islam en de asielparasieten.

 11. Michael

  Haha, die Jantje. Snapt er verder niet zo veel van, van hoe de wereld werkt, maar brabbelt wat woordjes aan elkaar. Jantje weer hopelijk toch wel dat de échte bexit pas plaatsvindt na de 31e december? En dat economische effecten niet binnen 5 dagen al op hun piek zijn? Bovendien lijdt de economie van GB al onder brexit sinds het referendum, heeft al 10tallen miljarden gekost.

  Maar goed, jantje maakt me wel weer aan het lachen als een parodie op een “rechtse” opinieleider. Zou hij zichzelf serieus nemen?

 12. Piet51

  Jan kan het allemaal niet meer zo snel volgen. V.w.b. Brexit is er alleen een administratieve stap gezet, vrijwel zonder ook maar een beetje betekenis.. En dat medicijntekort in Nederland is met geen enkele fantasie te koppelen aan de Brexit. Jan, ga vooral zo door!

 13. Michael

  “De pond zou vallen (in werkelijkheid steeg deze en is-ie nu stabiel). De economie zou stil komen te staan (in werkelijkheid gaat het daar nu beter dan voor het referendum).”

  Kijk, Jantje liegt er zelfs keihard op los. Zonder bronvermelding doodleuk twee fake news leugens. Het omgekeerde is waar… de pond is enorm gezakt sinds brexit, en de economie is er nu al 10tallen miljarden op achteruit gegaan.

  1. Michael

   See for yourself…

   macrotrends.net/2549/pound-dollar-exchange-rate-historical-chart

   1. Piet51

    @Michael
    Ik zie in dat schema alleen maar, dat het pond t.o.v. de dollar sinds de Brexit, 1 week geleden dus, al ongeveer 2% is gezakt.

    1. Piet51

     @Michael
     Andere sites geven vergelijkbare trends. En dan te bedenken, dat er eigenlijk nog niets is gebeurd. Ik denk, dat na de eerste onderhandelingen, ergens half maart, er meer duidelijk wordt hoe de markten gaan reageren.
     Kortgeleden was er een topmanager uit Engeland, die vertelde dat alleen Londen rijk is en voldoende werk biedt (die stad is dan ook pro-EU), maar de rest van het VK is nu al straatarm. Die mensen rekenen op sterke verbeteringen van hun inkomens. Hij twijfelde er geen moment aan, dat dat zware teleurstellingen gaat opleveren. Dankzij Johnson, Farage en een heleboel anderen.

    2. Michael

     Je moet wat handiger omgaan met de schuifbalk op de site. Je kunt ook de afgelopen 5 jaar bekijken, en dan zie je het pond kelderen van rond de 1.60 op de dollar voor het referendum, naar ongeveer 1.30 nu. Je ziet het meteen. Gewoon een permanent lagere koers, daarvoor was ie heel stabiel tussen de 1.60 en 1.80.

     1. Ron

      Het meeste op beurzen is te wijten aan onderbuikgevoelens uiteindelijk corrigeert het zich.

      Als je als overheid maar vaak en hard roept dat de economie instort dan trappen er vanzelf mensen in wat weer gevolgen heeft.

     2. Michael

      Leuk Ron, zou best kunnen. Doet niks af van mijn constatering dat Jantje keihard aan het liegen is met zijn “feiten” over de Britse economie en de pond.

     3. Piet51

      @Ron
      Dat zie ik anders. “Het corrigeert zich” is niet helemaal het beeld dat ik heb. Beter is te spreken van stabiliseren en dat kan op elk niveau. Er zijn weinig specialisten die verwachten dat het VK op de middellange termijn beter wordt van deze actie.

     4. Fonz

      Brexit is het beste dat Gb de laatste jaren is overkomen…nu dé nexit..

 14. Julian

  Wat een tenenkrommend verhaal weer van ANTI-eu man Jantje.. Weet je nog… Jinek veegde de vloer met hem aan…
  Maar dat is historie..Wacht eerst eens af wat er uit de onderhandelingen komt Jantje.. Dat weet jij ook donders goed… Het VK draait nog gewoon door onder de oude EU regels. De Brexit slaat voorlopig alleen nog op het politieke gedeelte.

  En wat heeft het medicijn tekort met de EU te maken. Juist daar zijn geen EU regels… Nederland is spotgoedkoop voor medicijnen en dus onaantrekkelijk als verdienmodel…..In Belgie zijn ze stukken duurder… Zo duur dat zij ze in Nederland komen halen…

  1. Meriadoc Brandebok

   @Julian

   Dat weet hij niet, dat Groot-Brittannië in de transitieperiode is. Roos weet nergens van.

 15. RvdBe

  GB en USA zijn de domme landen want die willen de “maak” industrie zoveel mogelijk in eigen land houden, het is slimmer net als NL om je technische produkie uit handen te geven, en er dan achter te komen dat je eigenlijk niks meer kan…….

  1. Original NL

   RvdBe
   +++

  2. Joost mag het weten

   Door de maakindustrie naar het buitenland te verplaatsen is het wel een stuk gemakkelijker om klimaatdoelen te halen. Het scheelt ook een hoop werk zodat we meer vrije tijd hebben. Totale afhankelijkheid heeft alleen maar voordelen.

 16. Joost mag het weten

  Het is nog wat vroeg om hierover een oordeel te vellen. Eerlijk gezegd verwacht ik wel negatieve gevolgen. De Britten moeten immers gestraft worden voor hun verkeerde keuze.

 17. StanleyC

  Als het vaccin en de patent op het vaccin eerder bestaan dan het corona virus, dan is het een biologisch wapen.

 18. Duckday

  Ja we mopperen allemaal alleen de zakken vullers hoor je niet.
  Maar de BURGER kan het veranderen uiteindelijk hebben wij zelf de macht en we kunnenhet KARTEL BREKEN ook kunnen wij het kabinet naar huis sturen Nederland is de afvalbak geworden zogenaamd markwerking
  Stem PVV of FvD

  1. Blitzkrieg

   Duckday : Heb je dit al gelezen?!
   BRD-regime wordt steeds totalitairder: Merkel wil EU-critici in de gevangenis stoppen
   h**ps://f*nixx.news/2020/01/26/brd-regime-wordt-steeds-totalitairder-merkel-wil-eu-critici-in-de-gevangenis-stoppen/

   Even de * vervangen in f*nixx.news

 19. ReneR

  Nexit nu. En als we de illigalen uitzetten, zet Mark Rutte, Jesse Klaver en Rob Jetten dan ook meteen uit als het even kan. Dit soort parasitaire uitzuigers kunnen we best missen…

 20. Michael M

  We doen al meer dan 100 jaar handel in EU. EU kan niet uit elkaar. Landen blijven bij elkaar liggen. We moeten wel stoppen met Brussel en de Euro. Elk land moet weer de baas kunnen zijn over zijn eigen huisje. Laat u niet gek maken door bangmakerij. In de EU blijven met de Euro kost geld, eruit stappen ook. Zolang de machthebbers het monopoly geld de Euro in handen hebben en de touwtjes in Brussel kunnen zij de dienst uitmaken over de ruggen van miljoenen Europeanen. De multinationals, de rijke posten in Brussel, ze lachen ons allemaal vierkant uit! Nogmaals, laat U niet gek maken door wat er in Brussel zit. Ze denken voor GOD te spelen. Zijn ze niet!

 21. JFU

  De Britten mogen zich gelukkig prijzen dat ze uit het dictoriale regiem van Brussel zijn gestapt.
  Even moeilijk de komen de tijd…maar binnen 2 jaar een welvarende economie en…..vrijheid dat wij dan niet meer hebben.

 22. rujoleki

  Helaas Jan nog teveel Nederlandse mensen kijken liever weg. Blijven op de gevestigde partijen stemmen. Bange mensen die denken dat bij een Nexit het gras op de kade in Rotterdam groeit. Terwijl nu met hulp van de EU. Veel containerboten naar de haven van Antwerpen gaan want die is goedkoper..Maar de Nederlandse bevolking wordt ook dom gehouden door de NPO. Dagelijkse indoctrinatie doet zijn werk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.