Column Kenneth Steffers – Nu kan Rutte Nederland écht laten zien dat hij een ‘stijve poot’ is

Mark Rutte mag zichzelf best een schouderklopje geven. Hij heeft het namelijk prima gedaan tijdens de mislukte EU-top in Brussel. Dat schrijft columnist Kenneth Steffers vandaag.

Tot nu toe lijkt onze premier zich geen cent(imeter) te willen bewegen om het Europese spaarvarken nog verder te spekken.

Angela Merkel noemde de onbuigzame houding van onze premier zelfs ‘kinderlijk’. Als Duitsers dat komisch bedoelen met een regeringsleider die – tot nu toe – bij zijn principes blijft, dan is daar het bewijs dat Duitsers echt geen humor hebben. EU-president Charles Michel ging nog een stapje verder en noemde Nederland ‘vrekkig’. Best ironisch dat Michel ons land zo betitelt, aangezien wij in verhouding veel meer financieel bijdragen aan de Europese Unie dan zijn eigen heimat België.

Enfin, Rutte wist in ieder geval de tongen los te maken onder de regeringsleiders van de landen die azen op ons geld. Zéker nu na de Brexit de bijdrage van Groot-Brittannië is komen te vervallen.

De Europese Unie vraagt gewoon zonder blikken of blozen aan de ‘rijkere’ landen, waaronder Nederland, Zweden en Oostenrijk, of ze niet even het verschil kunnen bijleggen. Alsof het om een kwartje voor een kauwgombal gaat.

Adriaan Schout (hoofd European Studies-programma Clingendael) omschrijft het gedrag van Rutte, Merkel en Michel als een rituele begrotingsdans. Daarin vechten regeringsleiders om een compromis voor hun eigen land binnen te slepen.

Dat Merkel en Michel als danspaar meegaan in het Europese dansritme, is vanuit hun oogpunt gezien begrijpelijk. Voor Rutte is dit echter dé uitgelezen kans om zich eens echt te onderscheiden en als uitzondering op de regels eens een keer een belofte waar te maken: ‘Geen cent extra naar Europa!’

Als Mark Rutte écht een lange adem heeft en zijn poot weet stijf te houden, kan hij Nederland laten zien dat hij wel degelijk een ruggengraat heeft. Dat hij een stijve poot is.

Hoeven we het ook niet steeds weer over privé-zaken te hebben zoals zijn verstokte vrijgezelschap en wat al dan niet zijn geaardheid zou zijn. Dat gaat namelijk helemaal niemand iets aan. De Nederlandse staatskas, dát gaat ons allemaal iets aan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ego-non-solus

  Rutte heeft van liegen en bedriegen zijn grootste kwaliteit gemaakt. Het is waar, deze man kan véél meer dan ik maar helaas is het ook zo dat hij het vertrouwen van de kiezer keer op keer beschaamd heeft.

  Dat wordt hier niet anders, zijn ambtenaren zijn al lang bezig met hoe straks uit te leggen dat krom toch recht is.

 2. Gebande Kok

  Kenneth Steffers denkt dat Rutte Nederland écht kan laten zien dat hij een ‘stijve poot’ is.
  .
  Tja, dat zijn natuurlijk zaken wat Kenneth zijn vakgebied mag noemen

  1. Ron

   Hoezo ben je homofobisch kokje?

 3. Hendrie1963

  Hij blijft voor mij een landverrader. Hij is en blijft onbetrouwbaar. Hij gaat zeker tekenen met een of andere belofte van de EU. Daar gaat zeker wat tegenover staan.

  1. AS210854

   ++++++++

 4. Cootje

  Rutte heeft zijn Pinokkio neus meer gebruikt dan zijn L.ul

  1. Mart

   Dat hij een POOT is,weet iedereen.Maar dat die per ongeluk ff stijf wordt…..is wonderlijk,

 5. Cycle25

  Rutte is gewoon gender neutraal, en geloof deze sprookjes niet. Want het antwoord is gewoon : nog eens, en nog eens, en nog eens.

 6. Cootje

  Het coronavirus gaat het Europese project om zeep helpen , half jullie augustus gaat de echte zware recessie toeslaan , dan gaatje euro en de zwakke zuid Europese landen aan het zuurstof , vallen de financiële markten over elkaar heen , en gaan de zuid Europese banken kopje onder , met hun waardeloze obligaties van hun land die ze teveel in het bezit hebben , trekken ons mee , en de garantstellingen trede werking gaat ons ook miljarden kosten , maar de solidariteit verdwijnt voor het ondemocratische gedrocht , nog een harde brexit er overheen en het ligt op één oor , kunnen wij kijken hoe slecht onze zuiderburen het hebben met hun 62 ste met pensioen maar niet te vreten .rutte zal wel ergens anders gaan wonen , en Rob Jetten mag naar zijn vrienden in het geliefde Polen , kan hij daar hand in hand een wandeling maken ./ of misschien proberen/

  1. Mikael Blomkvist

   Het Corona virus zal ongetwijfeld nadelig economische gevolgen hebben. De oorzaak is echter niet conjunctureel. Het zal een tijdelijke inzinking van de wereldhandel veroorzaken maar die gaat zich herstellen als het virus onder controle is. Eigenlijk heeft dit herstel zich al ingezet, de Chinese export is alweer hervat en het ziet er naar uit dat men daar het virus onder controle heeft.
   Per definitie zal deze griepgolf (die qua medisch impact niet groter is dan een normale griepepidemie) tijdelijk zijn. Ook als de verspreiding groter wordt dan gehoopt dan zal het stoppen met een vaccin dat in april beschikbaar komt.

   Het is een goede tijd om aandelen te kopen.

   1. Blitzkrieg

    Mikael Blomkvist :
    Quote : “Ook als de verspreiding groter wordt dan gehoopt dan zal het stoppen met een vaccin dat in april beschikbaar komt.”
    Larie!!!

    Hoe lang gaat het duren voordat er een vaccin tegen dit virus is?
    ‘Dat is echt lastig te zeggen, maar snel zal het niet zijn. Het prototype van een vaccin kan er wel binnen een paar maanden zijn – dan zijn ook al de eerste tests op dieren uitgevoerd. Maar het belangrijkste vraagstuk komt daarna: is vaccin zowel veilig als effectief in mensen? Er is nog niet eerder een coronavirus-vaccin voor mensen ontwikkeld en getest, dus we hebben er geen enkele ervaring mee. Daarna volgen nog de grootschaligere klinische trials, tenzij men er voor kiest die deels of helemaal over te slaan vanwege de noodsituatie, en moet je de productie van het vaccin gaan opschalen tot mogelijk vele honderden miljoenen doses. Als je het vergelijkt met ons jaarlijkse griepvaccin: daarvoor hebben we inmiddels een gestroomlijnde procedure en we kennen het virus goed, en dan nog heeft het een productietijd van negen maanden.’

    1. Mikael Blomkvist

     tenzij men er voor kiest die deels of helemaal over te slaan vanwege de noodsituatie, en moet je de productie van het vaccin gaan opschalen tot mogelijk vele honderden miljoenen doses.
     ———————————————————————–

     Dat zal in een dergelijke noodsituatie inderdaad gaan gebeuren.
     Ik verwacht die noodsituatie echter niet. Als men er nu in China al in slaagt een grootschalige uitbraak onder controle te krijgen, dan zal dat in Europa en de V.S. zeker lukken.

     1. Blitzkrieg

      Mikael Blomkvist :
      Als je het vergelijkt met ons jaarlijkse griepvaccin: daarvoor hebben we inmiddels een gestroomlijnde procedure en we kennen het virus goed, en dan nog heeft het een productietijd van negen maanden.’

   2. Cootje

    Deze meneer geloofd in sprookjes , aandelen gaan nog veel meer kelderen , en een dollar rekening als particulier is moeilijk, word een hele zware recessie en die gaat het Europese gedachtengoed uit elkaar spelen , en voorlopig is er geen oplossing voor het virus en daarna een keiharde brexit

    1. Mikael Blomkvist

     We verschillen van mening over de vraag of het Corinavirus een economische recessie zal veroorzaken maar ook over de vraag of een eventuele recessie (en die zal echt wel een keer komen) de EU zal verzwakken. Ik verwacht het omgekeerde. De vorige crisis heeft geleid tot een versterking van de EU en een sterkere integratie. Er is geen reden om aan te nemen dat dit nu niet het geval zal zijn. Grensoverschrijdende problemen dwingen namelijk tot een gemeenschappelijke aanpak.

     1. Cootje

      Maar in een zware recessie heeft Europa niets meer te vertellen welke handvaten heeft de ECB , niets helemaal niet die heeft al tig waardeloze obligaties in haar bezit , het rente wapen hebben ze al verbruikt, en de financiële markten willen door een deur naar buiten , heb je de begrotingen en staatsschulden van onze euro bondgenoten / strontgenoten/ Frankrijk, Italië , spanje , portugal, België, Cyprus, Griekenland , Malta, , en wij tot onze ze 67ste blijven werken om dat zooitje te betalen , gaat bij een recessie niet werken , en als je veranderingen wil en daar draagvlak voor wil , moeten er eerst een hoop pijn lijden , gaan wij ook doen , maar de zuid Europese bevolking die gaat het blijven krijgen solidariteit komt niet meer terug

   3. Cootje

    We zullen nog wel eens gaan kijken hoeveel van die Chinese steden op slot gaan het komende halfjaar , Chinese kunnen goed alles namaken , maar niet waar maken , en het probleem is daar veel groter dan ze zeggen . En die onbetrouwbaarheid gaat ze zakelijk de das om doen , en voor ze er boven op komen is het al weer winter , keiharde recessie in aantocht en de solidariteit in de wereld en zeker Europa gaat naar de bliksem

    1. Rammstein

     Cootje, je analyse klopt helemaal. Ik denk zelf alleen dat de grote klap nog een maandje eerder komt: half of eind mei.

     Als het besmettingstempo doorgaat zoals het zich tot nu toe ontwikkelt, zullen er eind april ca. een miljard mensen besmet zijn, en eind juni wellicht het dubbele. (Inmiddels heeft Covid-19 Zuid-Amerika bereikt). Als, zoals nu bekend is, het sterftecijfer rond de 2% ligt betekent het dat er tussen de 20 en 40 miljoen mensen aan overlijden, waarmee de Chinese griep de Spaanse griep overtreft.

     1. Mikael Blomkvist

      Gelet op het feit dat de besmettingsgraad in China nu al rap daalt is het uiterst onwaarschijnlijk dat dit besmettingstempo zich doorzet in andere werelddelen. In China was de besmetting onverwachts en grootschalig terwijl in alle andere landen men volledig voorbereid is op nieuwe gevallen.

      De voorspelling van Rammstein dat er tussen de 20- tot 40 miljoen zullen komen te overlijden is absurd. Gelukkig maar.

     2. Rammstein

      De voorspelling dat Trump wint en president van de USA wordt is absurd. Gelukkig maar.

 7. Bullshit16

  Absoluut hij is in blijft ook voor mij onbetrouwbaar hij heeft te vaak gelogen in dat doet i nu allemaal voor de bühne trap er niet in hij gaat links om of rechts om maar hij gaat tekenen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 8. ikweetwatikwil

  Nou, je beschikt wel over humor Kenneth. “Dat hij een stijve poot is” .
  Ik hoop dan maar dat deze “stijve poot” zijn poot stijf zal houden want erg geloofwaardig komt hij niet meer over.

  1. Marija

   Dat doet hij niet, zijn poot stijf houden.
   Het is een spel dat hij speelt om stemmen terug te winnen.
   Het hoort bij het afgesproken werd en zijn belangen liggen niet hier maar elders.
   De bedoeling is dat Rutte4 wordt bereikt, dan kan hij zijn judasgeld gaan ophalen
   bij Merkel en EU en zich bij hen aansluiten.

   1. Marija

    Corr: hoort bij het afgesproken werk etc.
    STEM PVV OF FVD voor we onder water zakken.

 9. Rompui

  DDS die steeds linkser wordt het moet niet gekker worden hier .Gaat die Kenneth die lamlul ook nog de hemel in prijzen

  1. Bullshit16

   Rompui
   Goed lezen jonge dat ontbreekt híer soms nogal aan zo als didi kan ook niet lezen

 10. ReneR

  En al houdt hij zijn poot stijf. Dat zegt nog helemaal niets. Hij heeft namelijk 3 termijnen lang, Nederland te grabbel gegooid bij de EU. Zelfs onze wetten komen nu uit Strasbourgh. Onze soevereiniteit heeft hij al door het putje gespoeld. Nu zijn poot stijf houden is, denk ik een strategische zet om de kiezers weer enigszins terug te winnen. Iedereen heeft inmiddels wel gezien dat hij letterlijk alles bij elkaar liegt. Zou hij weer president worden, heeft hij 4 jaar om ons land helemaal leeg te trekken. En geloof mij, dat gaat hij ook doen. Geeft hij nu niet toe in de onderhandelingen, dan doet hij dat meteen en met terug werkende kracht wanneer/als hij weer wordt herkozen. Dus ik hoop echt intens dat door slappe stuk kwal geen enkele stem meer krijgt en dat de mensen hem zien voor wat hij is. Een ruggengraat loze slappe kwal die alles bij elkaar liegt en alleen aan zichzelf denkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.