CPB rekent plan Renaissance Instituut ‘basistoeslag’ door: voorzichtig positief!

IMG_5422-1024x682
Foto: Thierry Baudet. © De Dagelijkse Standaard.

Het Centraal Planbureau heeft een ingrijpend plan van het Renaissance Instituut, het FvD onderzoeksinstituut, doorgerekend en gepresenteerd. In het plan moeten de AOW, de bijstand, de kinderbijslag en huur- en zorgtoeslagen worden afgeschaft, en worden vervangen voor een soort basisinkomen. Een hele versimpeling die ons héél veel geld zou kunnen schelen (en opleveren).

Het Renaissance Instituut wilde graag de mogelijkheden verkennen voor een stelselherziening. Door het schrappen van allerlei toeslagen en dit met één basistoelage te vervangen, hoopt de partij veel geld te kunnen besparen, overzicht te creëren en werk weer te laten lonen. Die standaardtoelage moet dan worden bekostigd met de opbrengsten van een vlaktaks van 50 procent.

Maar die 50 procent is wel afhankelijk van het soort huishouden, want men kan aanspraak maken op een heffingskorting. Het is dus niet zo dat je met minimumloon al je toeslagen kwijt zou raken en 50 procent belasting moet gaan betalen.

Het is nog niet met zekerheid te zeggen wat het effect precies gaat zijn als dit zou worden ingevoerd. Door de wirwar aan constructies en bijzondere situaties per inkomensgroep, ontstaan uitschieters in de berekening die enigszins gladgestreken moeten worden. Zo zou namelijk driekwart van de laagste inkomensgroep er op vooruitgaan (tot wel 50 procent!) maar gaat ook een kwart zelfs iets achteruit. En bij de topinkomens lijkt haast exact het omgekeerde het geval te zijn. Er zitten dus nog wat kinken in de kabel, maar over de gehele linie is het een zéér positief beeld.

Minder verspilling door de overheid, échte nivellering waardoor de (hoogste 20 procent) topinkomens de allerarmsten er bovenop helpen. En als die aan het werk gaan, houden ze flink meer over. Dat is in grote lijnen wat de cijfers uit lijken te wijzen. Met een flinke slag om de arm dus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

34 reacties

 1.   

  Het is mooi dat het FvD een groot vertrouwen in het CPB stelt. Dat lijkt een trendbreuk, nadat ze onderzoeksbureaus van de Rijksoverheid altijd als onbetrouwbaar aanmerkte.

  1.   

   Lugor?

   1.   

    Ome wie?

    1.   

     Lugor Rogul?

     1.   

      Bockbeertje??

 2.   

  Mijn afdracht AOW was inkomensafhankelijk(met een bovengrens)
  Baudet wil beslissen over mijn AOW uitkering omdat ik een ruim, zelf betaald pensioen heb.
  Baudet, je bent een hufter.

  1.   

   U mag het nu afleveren aan u Afrikaanse gelukzoeker , die met zijn gezinshereniging er bij , u tot u oren naait u leven lang , er zijn mensen niet eenkennig bij betaalde se,x

   1.   

    Bij terugdringen immigratie komt Baudet graaien?
    Bij blijvende immigratie komt Baudet dubbel graaien.
    Wat een vooruitgang.
    .

    1.   

     Jij als links rakkertjes zou dit toch toe moeten juichen of toch nu ineens niet zo links meer ???

    2.   

     Lambieck?

  2.   

   Jij hebt nog nooit gewerkt leegzuiger.

   1.   

    Ijzersterke argumentatie, u heeft mij gevloerd.

    1.   

     Ijzersterke mening!

  3.   

   Waar maak jij in vredesnaam uit op dat je aow lager zou worden en je pensiien staat hier sowieso helemaal buiten. Maar ja, een mogelijkheid om Baudet te bashen kun je niet laten liggen natuurlijk.

   1.   

    Nogmaals lezen is mijn advies voor u.

    1.   

     Lambieck?

    2.   

     Heb het rapport gelezen. AOW blijfy voor de meesten nagenoeg onveranderd (mediaan – 0,6 procent). Maar vele gepensioneerden gaan er ook op vooruit. Wellicht zijn er nog wat aanpassingen gewenst maar om het met allerlei verwensingen zomaar af te branden getuigt niet van intellect.

     1.   

      Het zomaar goedkeuren getuigt dan van het zelfde gebrek aan intellect.

  4.   

   Ik zal een traantje voor je laten terwijl ik zelf tot mijn 70ste kan doorwerken.

  5.   

   Jij heb niks zelf betaald. Je ben een babyboomer. Een parasiet. De mensen voor je hebben het land opgebouwd en jij heb het leeggevreten.

  6.   

   Jouw ‘zelf betaalde’ pensioen heb je natuurlijk niet afgetrokken van de Belastingen heh?

 3.   

  Zucht, elk experiment in die richting is volkomen mislukt!!!! Zelfs in zeer homogene leefgemeenschappen.
  Ik doe er niet aan mee Baudet.

  1.   

   Er gaat ook niks van terecht komen.

   Bellenblazen door Thierry.

   1.   

    Mikael Blomkvist Johnsen?

   2.   

    Wim H. vindt het maar niks dat uitgerekend Baudet met zo’n links plannetje komt. Zou het van Klaver of D66 afkomstig zijn, dan zou Wim de loftrompet blazen.

 4.   

  lampik, lugor, EUtje, beukhol, watcher, lao, tengo, weslülsün, blomkvist?

  1.   

   Julian, Zweeds cockje, ass, etc

 5.   

  Tegen de tijd dat het stelsel volledig aan mankementen tenonder gaat staat Thierry op het toneel in de schouwburg.

 6.   

  Dit zou kunnen werken, maar heeft toch wel een vrij belangrijke randvoorwaarde: gesloten grenzen. Als iedere Bulgaar met een NL postadres gratis geld krijgt, gaat het niet helemaal lukken vrees ik.

  1.   

   Kun je aangeven hoe je de grenzen wilt sluiten en wat dat gaat kosten?

   1.   

    Is al eens onderzocht.
    Antwoord:; 9 mld (bij exit Schengen)
    Er zijn daarnaast talloze manieren om ‘de grenzen te sluiten’.
    Ik vind het goed dat er door Baudet wordt onderzocht naar alternatieven voor de toeslagen. Is dit DE oplossing… ‘k wee nie. Kunnen we dit systeem nog lang voortzetten; nee.
    Hij heeft retrospectief wel eens vaker gelijk gehad.
    Het laat ook zien dat Baudet niet alleen maar moppert, maar ook ideeën op tafel legt. Het maakt feitelijk niet uit of het goede of slechte ideeën zijn naar mijn mening. Het is gespreksstof op basis waarvan verder gepraat kan worden.

    1.   

     Is dat per jaar? Er zijn eenmalige en terugkerende kosten.

 7.   

  Wat een hoop links gezwets bla bla bla ze janken al voor dat ze klappen krijgen zo als het nu gaat is het goed zeker.wacht nu maar eerst af is het dan niet goed kun je altijd nog zitten janken
  Stem fvd of PVV uit de eu

 8.   

  Een basisinkomen op zich is geen slecht idee. Heeft wel kinderziektes denk ik. Is er in Finland niet mee geexpirmenteerd? In ieder geval een van de weinige zinvolle opmerkingen van Baudet, hij gaat vooruit. De VVD gaat er nooit mee akkoord. Werken tot je 80-tigste zul je, tot je erbij neervalt.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!