‘Marokkanen’-tweet voor Rutte geen reden voor uitsluiten FvD

Wat VVD-leider Mark Rutte betreft is de ‘Marokkanen’-tweet van Thierry Baudet geen reden om Forum voor Democratie uit te sluiten. “Wij sluiten geen partijen uit, behalve de PVV”, voegt hij daaraan toe.

Dit is opvallend, want Rutte zegt dat Baudet ernaast zat met zijn tweet. Ook vindt Rutte dat wanneer je een fout maakt, je dit moet toegeven en recht moet zetten. En hij vindt dat Baudet dat onvoldoende heeft gedaan. Dus ondanks de fout en het gebrek aan excuses, vindt Rutte dat de formatiegesprekken in Noord-Brabant tussen de VVD, CDA en FvD gewoon door kunnen gaan.

De enige reden dat Rutte dit doet, moet haast wel vanwege de aankomende verkiezingen zijn. GroenLinks en D66 raakten vandaag namelijk helemaal in een spasme om die formatiegesprekken en Baudet’s tweet, maar zijn in ieder geval consistent. Die kunnen zich het opgeheven vingertje ook prima veroorloven, want die preken voornamelijk voor hun eigen (linkse) achterban en die clubjes zijn er niet zo van gediend om samen te werken met écht andersdenkenden.

Voor de VVD ligt dat nu natuurlijk anders. Zij worden langzaam maar zeker afgerekend op het uitrollen van links (klimaat-)beleid. Althans dat lijkt mij de algemene opvatting te zijn die momenteel in Nederland heerst. Dat zou betekenen dat de VVD niet moet proberen de samenwerking met links op te zoeken. En al helemaal niet tijdens de verkiezingen dat vermoeden moet wekken bij de kiezer. Partijen als de ChristenUnie, SGP en 50Plus hebben ook te weinig slagkracht en de PVV durven ze ook niet aan. Blijft over: CDA, FvD en met wat wikken en wegen misschien de PvdA. Maar bij die laatste heb ik sterke twijfels.

Dat dit een electorale afweging en een politiek-strategische keuze is van Rutte, mag duidelijk zijn met deze zin:

“Premier Rutte wilde niet ingaan op de overeenkomsten tussen de standpunten van FVD en die van PVV, die eerder leidden tot het uitsluiten van de partij van Geert Wilders.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Ik zat weliswaar fout, maar het hele cordon sanitair-dogma van de rechtspopulistische deuggemeente is hiermee andermaal keihard onderuitgeschoffeld.

  Een goede zaaj.

  1. Rammstein

   “Ik zat weliswaar fout, maar toch zat ik helemaal goed.” Aldus Maria Brandegeit.

   “Wij sluiten geen partijen uit, behalve de PVV” (zei Rutte). Daarmee het cordon sanitaire-dogma andermaal bevestigend.

   1. Zweedse kok

    Spreekt Rutte namens de VVD of ook namens de overige politieke partijen?

 2. ikweetwatikwil

  “Premier Rutte wilde niet ingaan op de overeenkomsten tussen de standpunten van FVD en die van PVV, die eerder leidden tot het uitsluiten van de partij van Geert Wilders.”

  Bij Rutte is het een persoonlijke kwestie geworden.

  1. Robert75

   Logisch dat het het Forum niet uitsluit en de PVV wel. Rutte is niet dom natuurlijk. Die weet heus wel dat als hij met Baudet zou moeten regeren dat Baudet toch wel voor hem kruipt. En dat zal Wilders natuurlijk nooit doen.

 3. fusilier

  Rutte denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Het volk beslist uiteindelijk, en niemand anders. De afrekening komt.

 4. s.a.r.k.o

  Een verkapte uitnodiging om toe te treden tot het partij kartel.

  Kan het FvD weerstand bieden, de leden zullen beslissen 🙂 🙂 🙂 🙂

  1. Johnsen

   De leden van de EZEL zullen helemaal niets beslissen. Dat mogen ze niet.

   1. Fuster

    Brenda Johnsen?

 5. Fuster

  Hahahahaha… Rutte die FVD wel/niet uitsluit? Dan nu terug naar de realiteit: FVD sluit VVD wel/niet uit want zij zijn de grootste!

 6. Hendrie1963

  Of denkt deze malloot ook nog dat hij weer mag regeren. En dan weer alles tegen stemmen en met de telefoon spelen als FvD aan het woord is. Wat een huichelaar.

 7. Heras

  Hahaha ze moeten wel samenwerken. Vooral als rechts groter wordt dan links.
  Dus, is dit weer een “grootmoedig” gebaar.

 8. Cycle25

  98% wat Rutte roept is leugens en bedrog, hij gaat maar lekker met z’n politieke maatje Verhofstadt de boel verder belazeren.

  1. Ron

   En de andere 2% zuigt hij uit zijn duim.

   1. Cycle25

    Inderdaad ja…

 9. Henk Albarda

  De marokkanen tweet van Baudet was vokomen terecht en meestal groen links racist meriadoc Brandebok weet dat en zal het noooooit erkennen, daarvoor is het een te grote hyprocriet.
  Daarnaast zijn de scheldpartijen die Meriadocs’ partij Groen Links op anders denkenden loslaat van een dergelijk laag fascistisch niveau, dat daarvoor eerst een paar jaar lang excuses moeten worden aangeboden.
  Tenslotte hoop ik dat FvD Nrd-Brabant zich bedenkt dat wij, FvD leden en kiezers, het prima vinden als er in de onderhandelingen wordt aangegeven dat FvD zich het recht voorbehoud een kritische blik te houden bij in te plannen EXTRA windmolen en zonneparken. Indien FvD tot samenwerking kan komen met VVD en CDA dan zet FvD daarmee de deur op een eerste kier naar samenwerking VVD en PVV.
  Tenslotte, jetten en klaver hebben nog nooit enige voeling met Nederland gehad, behalve met intimidatie van studenten.

  1. Zweedse kok

   Quote: dat wij, FvD leden en kiezers,
   .
   Beste Hilarische Henk.
   Waarom denkt u altijd namens FvD leden of stemmers te kunnen spreken?
   Waarom denkt u enige invloed binnen de partij te hebben?

   1. Fonz

    Het is prachtig om te zien uit welk hout zweetkok echt gesneden is…

   2. Rosasolis

    @Zweedse kok. Inderdaad heeft de leden of stemmers van FvD helemaal niets te tellen. FvD verzamelt leden, en hun geld, maar deze “leden” mogen nooit een bestuurlijke functie krijgen. Alles ligt in de handen/handel van Dandy Baudet.
    Dus waar is de “wij”? Er zijn nog 2 ondemocratische partijen die de FvD steunt:
    De PVV societeit die geen leden heeft en ook geen leden vergadering organiseert,
    en de GPV oude mannetjes partij, die geen vrouw wil toelaten in welke functie dan ook, behalve van koffie rondbrengen tijdens de gesloten mannetjes vergaderingen. Gelukkig zal de FvD niet op steun kunnen rekenen van onze CDA.

 10. Zweedse kok

  Slimme vogel die Rutte.
  Mensen die goed zijn in hun eigen graf graven moet je aanmoedigen, niet uitsluiten.

 11. Bockbeer

  FVD moet VVD uitsluiten. Wat weegt zwaarder, een Twitter blundertje, of vele loze beloftes doen zoals de VVD. FVD moet samen met de PVV. VVD mag opgeheven worden, daar heeft de Nederlander niks aan.

 12. Fonz

  Leugenclown Rutte sluit FvD/PVV sws uit dus dat leugenclown dit zegt is natuurlijk een lachertje

 13. Anti Idioten

  Misschien begint Rutte in te zien dat als de VVD aan de macht wil blijven ( als ze de verkiezingen winnen, laten we hopen van niet ) dat ze met Fvd zullen moeten samenwerken…het alternatief zal een coalitie van 6 of 7 partijen zijn…

 14. Jack Flash

  Quote “we sluiten geen partijen uit behalve de PVV ” Het grootste voorbeeld van valse coulance.

 15. Roughwood

  ‘Ook vindt Rutte dat wanneer je een fout maakt, je dit moet toegeven en recht moet zetten.’ Ik zou willen zeggen: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

  1. Roughwood

   Het meest vermakelijke is momenteel echter de blinde paniek bij Deugen66 en de Groene Khmer. Verkiezingen in zicht, dus de demoniseertrein is weer gaan rijden! Eén dode politicus vlak voor parlementsverkiezingen is voor de lijsttrekkers van die engnekpartijen blijkbaar niet genoeg…

   1. Bijenzwerm

    @roughwood 100%juist

 16. Zeiker

  Tja, wat een gelul hier…

 17. Rosasolis

  De meeste CDA leden willen niet met PVV nog FvD in een coalitie samen werken. Na de provinciale verkiezing van vorige jaar, waren praktisch alle provincies eens om de FvD uit te sluiten van samenwerking. Oh ja, we weten dat de FvD probeert steun van de CDA boeren uit Brabant te krijgen. Maar dat zal hen niet lukken…niet voor een coalitie.
  Want duizenden trouwe CDA leden hebben een andere beroep, en ook hebben ze andere
  ideeen en meningen over onze samenleving. De CDA denkt hierover heel anders
  dan de extreem-rechtse FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.