Paul Cliteur: ‘In fatsoenlijke kringen mogen we niet zeggen waar islamofobie echt vandaan komt’

Hemel, wat is er gebeurd in de Tweede Kamer met het politiek correcte standpunt over moskeefinanciering uit jihadismestimulerende landen? Ik ben gewend aan het standpunt dat het landen vrij moet staan salafisme te exporteren. En dat we niet mogen protesteren tegen de import daarvan. En dat we aan de vrijheid van godsdienst knagen als we aangeven daar genoeg van te hebben.

Ik ben gewend aan terrorismedeskundigen die komen uitleggen dat extreem-rechts veel enger is dan jihadisme. Breivik is het probleem. Christ-Church. Niet jihadistisch terrorisme. Dat gaat vanzelf over. Als we maar stageplaatsen realiseren. Als we Wilders maar gaan veroordelen. Als we maar ophouden met discrimineren op de arbeidsmarkt. Dan gaan die jihadi’s ons vanzelf wel leuk vinden. Maar wat zien we nu? “De openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen zijn begonnen.” En zie, allemaal nieuwe mensen op het programma. Geen terrorismegoedpraters. Twee weken lang. Of vergis ik me?

De verhoren werden geopend met terreurdeskundige Ronald Sandee. Uit een fragment dat op WNL werd uitgezonden begrijp ik dat terreur¬deskundige Femke Halsema nog diskwalificerende opmerkingen had gemaakt over dhr. Sandee, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat hij hier toch bij de parlementaire enquêtecommissie in Den Haag aan tafel zit. En hij zegt allemaal dingen die tot voor kort in de Kamer en politiek Den Haag volkomen taboe waren. Hij zegt bijvoorbeeld dat het woord “islamofobie” door de moslimbroederschap om strategische redenen wordt hooggehouden. Dit is het citaat:

“Islamofobie is iets dat in de media wordt gebracht en gehouden door organisaties als het Moslim Broederschap. Ze worden ermee serieus genomen als partners in bijvoorbeeld Brussel. Ze krijgen toegang tot allerlei EU-organen, omdat ze zich zo sterk profileren met de islamofobie-industrie.”

Natuurlijk wist iedereen dat allang, maar in fatsoenlijke kringen mochten we dat niet zeggen. Mensen als Christopher Hitchens (1949-2011), die durfden dat te zeggen: “Islamophobia – a word created by fascists, used by cowards to manipulate morons!” Maar misschien gaat dat nu veranderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Politiek Profeet

  Daar zit dus geen woord spaans tussen.
  Links geteisem zal wel weer over de rooie gaan bij het lezen van deze waarheden….

 2. Neutral

  Een fobie (Grieks: φόβος, phóbos = angst, vrees) is een psychische aandoening waarbij iemand, om doorgaans onduidelijke redenen, een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Deze angst staat niet in verhouding tot de reële bedreiging die van de situatie of het object uitgaat en de lijder is zich hiervan goed bewust. Niet alle angststoornissen worden fobieën genoemd. Als angst niet voor bepaalde zaken of situaties is, spreken we niet van een fobie, maar van een paniekstoornis of van gegeneraliseerde angst.
  (bron: Wikipedia)

  Het is gewoon kansrekening. Hoe groot is de kans dat ik op een kerstmarkt, bij een concert, of op een boulevard aangevallen en mogelijk gedood ga worden door een gelovige van een bepaalde religie? of iemand die een hekel heeft aan dat geloof?

  1. DidiMadloba

   Uw inleiding klopt helemaal – en de link met kansrekening klopt helemaal niet.

   Islamofobie betekent dus letterlijk: onredelijk grote angst voor de islam. en dan staan twee meningen tegenover elkaar: nuchtere Hollanders die wel weten dat het gevaar van de islam reuze meevalt (ik heb het nu niet over terroristen – slechts een miniem deel van de 1,7 miljard moslims op de wereld), en figuren die doodsbang zijn voor een islamitische “omvolking” en met samengeknepen billen zitten te wachten tot die daadwerkelijk plaats grijpt.

   Het ergste is dat die onredelijk niet vrijblijvend is, omdat die ook aan de andere kant haat oproept. En dan komen we in een haatspiraal.

   Enfin, de échte waarheid is dat Chinezen die bulken van het geld via louche reclamebureaus de islamofobie aanwakkeren, omdat dit de gemoederen te onzent zo bezig houdt dat zij lekker het hele westen kunnen opkopen.

 3. Bbroer

  Ik ben weer helemaal bijgepraat door de Prof.

 4. Lambieck

  Cliteur geeft perfect weer wat hij verwacht wat anderen denken, wensen, mogelijk zouden kunnen zeggen.
  Jammer dat hij niet aangeeft wat hij zelf denkt, wenst of mogelijk zou kunnen zeggen.

  1. Bockbeer

   Lambieck?

 5. DidiMadloba

  Cliteur werd laatst door de vooraanstaande schrijver Ian Buruma een “humorloos warhoofd” genoemd – en die naam maakt hij helemaal waar. Deze nep-professor is inmiddels helemaal politicus, en het zou hem sieren als hij zijn toga een de wilgen zou hangen, want hij is een schande voor échte professoren.

  Bovendien wordt er in het onderwijs steen en been geklaagd over de hoge werkdruk, maar Cliteur heeft daar blijkbaar helemaal geen last van.

  Cliteur is niet op de normale manier wetenschapper geworden, maar als stapelaar: van de MULO naar de HEAO en toen pas naar de universiteit. Het is te prijzen als iemand door hard studeren toch een stapje hoger klimt op de maatschappelijke ladder, alleen blijkt nu wel pijnlijk dat Cliteur zijn eigen niveau van incompetentie heeft bereikt, want zijn analyse is om te huilen.

  Ik zal het uitleggen Terrorisme is geen op zichzelf staan fenomeen. Een terrorist is bij voorbeeld geen vandaal, iemand die kapot maakt louter om het plezier van het kapot maken. Een terrorist is getergd, soms zozeer dat hij daar zijn eigen leven voor geeft, als “zelfmoordterrorist”.

  Terrorisme is het gevolg van haat. Van een uit de hand gelopen vicieuze cirkel van wederzijdse haat. Natuurlijk, mensen als Cliteur zullen zeggen dat ze moslims terecht haten, omdat ze verschrikkelijk zijn. En (sommige) moslims zullen zeggen terecht westerlingen te haten, omdat die op hun beurt verschrikkelijk zijn, en het zo nodig beter moeten weten dan niet-westerse culturen, die ze al te makkelijk “achterlijk” noemen.

  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Wordt de term “islamofobie” levend gehouden omdat dat publicitair handig is? Los van zulke etikettenplakkerij spint Wilders en Cliteurs eigen Forum voor Demagogie electoraal garen bij het in stand houden van een schrikbeeld van de islam.

  Een paar jaar geleden leek deze strategie in te storten toen iemand begon over gematigde moslims. Maar toen kwam Wilders’ partijfilosoof Bosma met de theorie dat moslims die zich als gematigd voordoen de allerergsten zijn, want zij belazeren de kluit. Omdat – aldus de theorie – geen enkele moslim gematigd is. Een uiteraard geheel feitenvrije constatering.

  Wat kortzichtige tweederangs professoren niet begrijpen is dat terrorisme een symptoom is van de haatspiraal die ik al even noemde – waardoor zij zelf duidelijk “deel van het probleem” zijn, en niet “deel van de oplossing”. Enfin, voor populistische politici kan dit ook bewuste strategie zijn, want het ergste wat hun kan overkomen is dat problemen worden opgelost. Dat slaat de bijl aande wortel van hun bestaansrecht.

  Laat duidelijk zijn: als er weer een terroristische aanslag komt – wat ik niet hoop- heeft die Cliteur bloed aan zijn handen.

  1. Original NL

   Q….Laat duidelijk zijn: als er weer een terroristische aanslag komt – wat ik niet hoop- heeft die Cliteur bloed aan zijn handen…
   Dom, dommer,diditruthola!
   Als er dronken persoon in een mercedes iemand doodrijdt..is het dus de schuld van mercedes..knettergek deze allochtoon.

  2. Original NL

   Q…..En (sommige) moslims zullen zeggen terecht westerlingen te haten……..
   Wat doen ze dan hier?…Opzouten en rap een beetje.

   1. Bullshit16

    Didi
    Kan heeeeeeeeel dom lullen maar als je ze er op aanspreekt dan houden ze hun bek dicht wand dan weten ze niks meer alleen maar zeiken dat dom volk wat niet verder denkt dan hun neus lang is

   2. DidiMadloba

    Ik heb het niet per se over moslims in Nederland. Of mogen ze van u ook niet in het Midden Oosten rondlopen?

  3. Rammstein

   De cliteurofobie -een onredelijk grote angst voor professor Paul Cliteur- openbaart zich bij MadDidi in gevaarlijke paniekaanvallen en het uitschreeuwen van baarlijke nonsens.

   Hoog tijd voor zijn diazepam.

   1. DidiMadloba

    Dat moslims soms zo getergd worden door haatzaaiers als Cliteur dat ze aanslagen plegen is géén “onredelijke angst”, helaas.

    Cliteur vreest alle moslims maar juist deze week verklaarde een Nederlandse moslimorganisatie zich ook te keren tegen hun geradicaliseerde geloofsgenoten.
    De Salafisten vormen een soort islamitische zwarte-kousenkerk, en zijn ook niet allemaal gevaarlijk.

    Ja wel als figuren als Cliteur ze blijven verketteren.

    Polariseren is lekkerm Het is een vorm van vandalisme. En daar heeft de bejaarde Cliteur zich graag aan over. Mislukt als professor, maar een succes als stoorzender.

    Ja mislukt als professor. Zijn leeropdracht is om eerstejaars rechtenstudenten een overzicht te geven van hun vak, maar ik weet helaas uit ervaring dat de man zijn taak verzuimt door zijn hobby bot te vieren: de rechtsfilosofie. Een hoop slap gelul waar ze later als rechter of advocaat niets aan hebben.

    Cliteur wordt in september 65 maar ik vrees dat hij Baudet als zijn opvolger naar voren schuift. Enfin, als dat het einde betekent van het FvD dan prima.

  4. JochemX

   Een leuk verhaal DiDi. Kun je misschien vertellen in welke moskee je altijd preekt? Misschien komen we luisteren. En o ja, ik vernam dat Wilders al 16 jaar door Moslims bedreigd wordt en de imam van de blauwe moskee al een paar dagen. Het zijn me een tijden. Men kan grote angst hebben zonder een fobie te hebben. Ik heb grote angst voor de ideologische Islam. En die wordt weggenomen als ze stoppen met bloedige aanslagen en al die malle Fatwa’s.

  5. Mikael Blomkvist

   Een sterk en overtuigend betoog, DidiMadloba.

   Het is inderdaad lastig te begrijpen dat de Universiteit van Leiden deze nepprofessor nog overeind houdt.

   1. Original NL

    Ach, daar hebben we wesley gebandbow met zijn standaard pro moslim gezwam.

    1. Rogul

     Original NL?

   2. ZiggyStardust

    Bespeur ik hier enige afgunst?

  6. ikweetwatikwil

   Paul Bernard Cliteur is een Nederlands jurist en filosoof. Hij werkt als columnist en publicist. Hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten. Hij is lid van De Vrije Gedachte. Cliteur is ook bestuurlijk en politiek actief. Wikipedia
   Geboren: 6 september 1955 (64 jaar), Amsterdam
   2019-heden: Fractievoorzitter Eerste Kamer
   Opleiding: Universiteit Leiden
   Functie: Lid Eerste Kamer

  7. Bullshit16

   Didi
   Ik heb gebrobeerd het te lezen maar ik werd er moe van ben gestopt met lezen als die moslims het zo verschrikkelijk vinden in het westen wat doen ze hier dan wij hebben ze niet uitgenodigd laten ze blijven waar ze zijn

   1. DidiMadloba

    Ik heb het net zo goed over moslims die in het Midden Oosten bleven. Er zijn trouwens miljoenen autochtone Europese moslims.

  8. ZiggyStardust

   De enige die bloed aan hun handen hebben zijn de wegkijkers en importeurs van de bloeddorstige, fascistische en overheersende ideologie genaamd de Islam. Zelfs onderling moorden de moslims elkaar uit, iets wat geen andere religie doet.

   1. DidiMadloba

    In de eerste helft van de vorige eeuw vielen miljoenen doden in twee wereldoorlogen – veelal christenen.

  9. Maurits Dekker

   @DidiMadloba
   Omdat u een vrij lang stuk schreef verkeerde ik in de veronderstelling
   dat het dan wel lezenswaardig moest zijn.
   Ik haakte echter direct al af toen u Ian Buruma een vooraanstaand
   schrijver durfde te noemen.

   1. Mikael Blomkvist

    Heeft u wel eens iets van Buruma gelezen? Waarop baseert u uw negatieve oordeel over deze schrijver?

   2. DidiMadloba

    Net zo “vooraanstaand” als Cliteur. Zegt dus nog niets over kwaliteit.

  10. Pjotter

   Didi. klootzak kijk om je heen wat er dagelijks wereldwijd door de groeiende minieme minderheid wordt afgeslacht, maar ja een Prof weet het beter he.

 6. C.A.Barstow

  Die zogenaamde veranderingen binnen verachtelijk links is pure misleiding van de kiezer
  geloof het niet, het is allemaal voor de bühne want verkiezingen hé.

  Stem FvD/PVV.

 7. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD daarna direct Nederland uit de EU en EURO.
  Wat voor voordeel welvaart voorspoed werkgelegenheid heeft de NORMALE man vrouw door dit hoogmoed project dat door onze strot is geduwd de EU en EURO nu opgeleverd wat zijn we er op vooruitgegaan.De media komt met onzin verhalen voorgekouwd door de top dat het zo goed gaat.Je moet tegenwoordg een vertaal apparaat bij je hebben en een (harnas dragen dat heeft weer te maken met de taakstraffen die uitgedeeld worden na een steek incident)
  Dus stem PVV of FvD daarna grenzen dicht
  Cliteur geeft het perfect weer!!

  1. Bbroer

   Bent u werkelijk van mening dat stemmen op FvD en/of PVV angstoplossend werkt wie voor onder angsten gebukt gaat?

 8. observer

  Kritiek leveren op een moordlustige ideologie is geen uiting van angst, maar iets waarvoor je ballen nodig hebt en waar je recht op hebt.
  De enige angstige hier zijn de deugmensjes die geen kritiek durven te leveren en anderen de mond willen snoeren.
  Als je dan per se over islamofobie wil spreken, is dat het ten voeten uit:
  De angst om de islam te bekritiseren.

 9. Mar

  Ahum

  “A few weeks ago, Ayaan and I had a long conversation about her critics and about the increasingly pernicious meme of “Islamophobia”—which our inimitable friend Christopher Hitchens once dubbed “a word created by fascists, and used by cowards, to manipulate morons.” [NOTE 5/11/14: This wonderful sentence seems to have been wrongly attributed to Hitch (who was imitable after all). I’m told these words first appeared in a tweet from Andrew Cummins. Well done, Andrew!]

  bron: homoeconomicusnet.wordpress.com/2014/05/11/did-christopher-hitchens-say-that-on-islamophobia-or-someone-on-twitter/

  Nog een quote:

  “Mr Hitchens, who has previously described Christianity, Judaism and Islam as the “real axis of evil”, said religion was “a cruel experiment whereby we are created sick and ordered to be well”.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.