Rutte houdt poot (nog) stijf op begrotingstop: EU-landen geïrriteerd door Nederland

Al ruim 24 uur wordt er, zonder enig resultaat, gepraat over de nieuwe EU-begroting voor de komende zeven jaar. Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk willen niet meer betalen. Dat vinden de ‘netto-ontvangers’ natuurlijk niet zo leuk!

Nederland wordt momenteel gezien als de een van de grootste ‘boosdoeners’ van deze hele begrotingsblokkade, die de rest van de EU-landen ervan weerhoudt om miljarden meer via Brussel te laten herverdelen. Ieder EU-land heeft vetorecht en kan dus gewoon de nieuwe begroting tegenhouden. Dat maakt de hele politieke strijd die nu gaande is tussen voor- en tegenstanders van een hogere begroting, knullig en kinderachtig. Dat wordt denk ik ook alleen maar erger, want in de praktijk komt het er op neer dat de landen die tegenstribbelen, gedwongen of verleid moeten worden.

Volgens mij zet Rutte in op het verleid willen worden doordat hij namens Nederland met een aanvullende eis komt. Namelijk dat Nederland zijn korting van 1 miljard euro mag behouden. Niemand komt echter openlijk met een voorstel. Je ziet vrijwel alleen maar berichten over vertegenwoordigers van andere EU-lidstaten, die met een moraliserende toon zitten te drammen over hoe er een compromis moet komen en dat het niet zo kan zijn dat één land dit zomaar kan blokkeren. Maar het probleem (voor hun) is natuurlijk dat dat dus wél gewoon kan. Daar sta je dan met je bek vol tanden!

Maar Rutte zal ergens vast wel een keer ingaan op een ‘leuk’ aanbod, want als het te lang duurt neemt de druk toe en uit zich dat op allerlei onvoorziene manieren. Maar tot die tijd is het een leuke circusact om te volgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Hendrie1963

  Wees maar niet ongerust deze sukkel gaat wel tekenen. Het is en blijft een VVDer. Onbetrouwbaar , liegen en bedriegen.

 2. Stanly2000

  Wat een kanjer! Maar voor hoelang?

 3. Jack Flash

  Hij wil even een wit voetje halen bij de kiezer.

  1. Mees

   Haha net als Baudet bij de boeren.
   Geen wit voetje maar een bruin voetje.

   En door de voorman van de boeren ook nog voor schut gezet.

   Tja een grachtengordel bewoner zal oprecht de boeren steunen….

   1. Fonz

    mees is een linkse stronttrol

   2. ZiggyStardust

    De voorman stelde dat Baudet aan zijn belofte gehouden zou worden mocht hij aan de macht komen. Een waarschuwing, maar niet voor schut gezet zoals ik gezien heb. En ik heb de hele toespraak gezien.

   3. Bullshit16

    Mees bek houden

  2. Hendrie1963

   Wil 1miljard houden en kan daarna dalsnog betalen.

  3. Cootje

   Gaat hij niet redden we gaan in jullie de recessie in , in Europa wel een hele zware harde brexit en het coronavirus

 4. Fonz

  Leugenclown Rutte is bezig voor de bühne

  1. Potsdam

   fons houd u aan uwen gelofte.

   Leugenlippen zijn de Here een gruwel,
   maar wie trouw handelen, zijn Hem welgevallig.

   1. Fonz

    potsdam leeft onder de wet en niet onder de genade.
    potsdam dé aanklager

 5. Cootje

  Het coronavirus gaat de rest op scherp zetten , er komt een keiharde recessie aan , die gaat met een harde brexit de ondergang van het Brusselse gewest en de dorps idioten daar slopen , 2020 wordt een uitzonderlijk mooi jaar de financiële markten gaan zenuwachtig worden , en alle landen met staatsschulden en te hoge begroting kosten aanvallen , en dat komt het leuke al die banken van die landen hebben te veel van die obligaties Van hun land , dus gaat de euro een val maken en kunnen en moeten wij toch gaan betalen via het garantie fondsen , maar dat gaat via de sollidairiteit dus komt het einde van het ondemocratische gedrocht in zicht, de Engelse lachen zich te pletter

 6. Cootje

  Baudet gaat op een been de verkiezing winnen hoef er niets voor te doen , de solidariteit voor de migratie gaat vanzelf over , de geweldige bevolking volgens Rutte uit de Oekraïne begroeten de Chinezen met een griepje op zijn Europees Met een zware recessie in heel Europa , het coronavirus is een voorlopig blijvertje , gaat de solidariteit van de bootvluchtelingen aantasten dat er geen steun er meer voor is , want een grote werkeloosheid maken die geen vrienden , en bevordert het rechts stemmen , dus wordt voor Salvini Baudet Wilders afd le Penn Orban en nog vele andere rechtse partijen een makkie

 7. henk43

  Subsidie aan landen die de democratie om zeep helpen(Polen en Hongarije)stopzetten en de begroting zit onder de 1%

  1. Cootje

   En wat te denken van Bulgarije met een weg van 70 miljoen €. En er ligt een zandpad ?? Of wat te denken van Rutte zijn geliefde Oekraine waar Rob Jetten samen met zijn vriend hand en hand door kiev kunnen lopen .?

   1. ZiggyStardust

    Bedoel je die door de Eu gesubsidieerde snelweg die dwars door een door de Eu gesubsidieerd natuurgebied gaat lopen?

  2. Meriadoc Brandebok

   Oost-Europa moet men in historisch perspectief zien. In het interbellum werd het gedomineerd door autoritaire regimes en dictaturen. Daarna zuchtte het jaren onder de Sovjet-heerschappij. De democratische rechtsstaat is er niet zo diep verankerd als in West-Europa. Natuurlijk is dat geen excuus, want Spanje en Portugal hadden ook te maken met oude dictaturen, voordat men lid werd van de EU.

   We moeten dus een beetje geduld hebben met de Oost-Europeanen. Democratie kun je niet afdwingen. Maar de mksbruik van subsidies is een groter probleem waar echt op moet worden ingegrepen.

   Oost-Europa is een groot succes van de EU. Doordat de EU op het juiste moment de mensenrechten en democratie hooghield, vluchtte men na de neergang van de verstikkende Russische regimes in de armen van de EU. Men kopieerde de West-Europese economieën en zocht aansluiting bij het Westen. Daarom is de bewering dat de EU naar het Oosten is opgeschoven ook zo discutabel.

   1. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok : En wij zuchten onder het heerschappij van Verhofstadt en andere machtswellustingen.

    #NEXIT

 8. JFU

  Hoort bij het spel……en dan accoord gaan met een achterlijk verhaal,dat ze een z.g.n compromis hebben gesloten wat zeer gunstig is voor ons….

 9. ZiggyStardust

  Naar ik meen is er vandaag ook met grote meerderheid een motie aangenomen in de tweede kamer waarin vastgesteld wordt dat de Nederlandse bijdrage aan de begroting van de Eu niet mag stijgen. Ik vraag me af of Rutte hier aan gebonden is in de onderhandelingen over de begroting.

  1. Cootje

   Maar dat is een nep parlement

 10. Cootje

  Rutte ? Je kan je niet voorstellen dat hij een schoonmoeder zal hebben , misschien wir schaffen das . Maar dan moet hij in de leer bij MACRON

 11. Meriadoc Brandebok

  In de essentie weigeren de financiers de armoedzaaiers te onderhouden. Men kan de weigering dus lang volhouden, terwijl de armoedzaaiers het geld liever vandaag dan morgen zien binnenrollen. Maar het is opmerkelijk dat financier Duitsland zich niet bij de koppige vier heeft aangesloten. Dat zou nog meer gewicht in de schaal leggen.

  Het is goed om Frankrijk voor de verandering eens zien te zweten, net zoals het Zuiden en het Oosten.

  1. ZiggyStardust

   Ik meende dat Duitsland toch ook een tegenstander was van het verhogen van de begroting, of zijn die uiteindelijk van gedachten veranderd?

   1. Meriadoc Brandebok

    Ja, ze was een tegenstander, maar kennelijk niet zo fel als de zuinige vier.

   2. Cootje

    Maar oude wijfen kenner Macron weet hoe hij Merkel moet bespelen met enkele vingerbewegingen brengt hij haar in extase

 12. Piet Klein

  Het is bijzonder hoe de NL – rapporteert over dit onderwerp bijv Trouw “EU-top mislukt door kloof tussen ‘vrekkige vier’ en blok van oost en zuid”. Jarenlang de grootste netto betaler zijn en dan worden aangezien als ‘vrekkig’. Wij zijn gespecialiseerd in een schuld complex en hebben gebrek aan trots. Als er één land is dat flink heeft bijgedragen door een grote netto betaler te zijn dan is het NL wel. Gezien de slechte prestaties van de EU, de slechte controle op uitgaven, het gebrekkig functionerend eu parlement, de te hoge salarissen, het geklungel in de Brexit etc. De EU begroting moet niet met 1% omhoog, maar flink omlaag, getekend door de grootste netto betaler

 13. Bullshit16

  Maak je geen zorgen dit is om zieltjes te winnen uiteindelijk gaat i gewoon tekenen bij het kruisje in dan zeggen ha dit was ha een goede ha ha ha we krijgen ha ha ha er wel ha ha wat ha voor ha terug ha ha hier wil ha ha het ha ha bij ha ha laten trap er niet in mensen
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Blitzkrieg

   Bullshit16 :
   Yep, #NEXIT

 14. Adriaen van Bergen

  Rutte zit in een aardige spagaat, want volgend jaar verkiezingen.
  Hij kan maar beter vandaag dan morgen bij het kruisje tekenen want de meeste mensen hebben toch het geheugen van een goudvis.

 15. ome

  Over drie maanden gaat hij tekenen bij het kruisje, net als in 2012.

  De hoogste tijd voor FVD.

  1. Fonz

   Zeker, leugenclown doet niet anders…

 16. Henk Albarda

  Wout Willemsen, het ging even goed met je artikelen. Nu WEER de fout in. ER zijn 4 landen die dwars liggen, waaronder Oostenrijk, dat zelfs met een veto gedreigd heeft op de begroting die de EU nu wil. Dus ipv een linkse kreet dat Nederland de EU landen irriteert, vermeldt dat in ieder geval Oostenrijk, Denemarken, Nederland dwars liggen. Je artikel is inhoudsloos.
  Dat rubberen en teflon rutte overstag zal gaan, is voor hand liggend, maar ‘Nederland irriteert’ is een domme kreet.

  1. Meriadoc Brandebok

   Albarda schreef: “Wout Willemsen, het ging even goed met je artikelen.”

   Inderdaad, waren we allemaal maar zo slim als Henk, dan ging het altijd goed.

   1. Ron

    Daarom vraag ik jou ook in ander topic of je uitleg wil geven hoe selectieve tolerantie nu precies werkt.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Ron

     Oké. Kun je even een link geven? Dan reageer ik daar.

     1. Ron

      h*tps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/02/column-jan-roos-nederland-is-diep-gezonken-joden-durven-geen-keppel-op-en-homos-niet-meer-elkaars-hand-te-pakken/#comment-1233214

     2. Meriadoc Brandebok

      @Ron

      Bedankt.

 17. Lex

  Ach gokie slaan dat Nederland toch de volle mep gaat betalen.

  Rutte vind dat mooie baantje wat in de vooruitzicht word gesteld veel belangrijker dan de belangen van het klootjesvolk.

  Dus hij tekent gewoon bij het kruisje.

 18. claus

  Nederland is al de grootste netto betalende lidstaat, wat willen ze nog meer?
  Waarschijnlijk wilt men de economische situatie van alle lidstaten gelijktrekken, we moeten allemaal armlastig worden, met Griekenland als lichtend voorbeeld?

 19. yellow thread street

  En straks zul je zien dat Rutte na 20% korting bedongen te hebben gewoon tekent bij het kruisje en zegt, zie je wel, ik heb het toch maar weer mooi geflikt.

  Wij als burgers zuchten onder Brussel, hoeveel miljarden zijn er al naar de Grieken gegaan, de vele naheffingen, het wachten op de 1000 Euro, en ondertussen lopen de meest vreemde belastingen de spuitgaten uit.

  Iederéén heeft met gemak een hekel aan Rutte, de ouderen, degenen die wachten op hun eerste huis, de boeren, vissers, belastingbetalers etc., wie eigenlijk niet.

  En ondertussen verliezen we de grip op straat, vele gelukszoekers teisteren ons land en eisen alles op, de criminaliteit neemt fors toe, en de politie staat machteloos, het is niet het gebrek aan mankracht, het komt juist door de extreme toename van criminaliteit, en laten we niet vergeten, vroeger hadden de mensen nog respect voor een agent op straat.

  Het land verloedert, de zorgkosten zullen volgend jaar wederom fors toenemen, alles gaat duurder worden, geen rente meer op je spaarrekening en pensioenkassen die t.z.t. door Brussel leeggeroofd zullen worden, en daarna volgt je spaarrekening als je tenminste dan nog wat hebt.

  De EU is volledig mislukt, het is een linkse dictatuur, kap er mee in de huidige vorm, stap er uit, sluit je aan bij de Britten en andere welwillende landen die het ook beu zijn.
  Maak samen een verbond, net als vroeger de E.E.G., en elk land verantwoordelijk voor haar eigen huishoudboekje.

  En laat de rest maar lekker gaarkoken in hun eigen sop, het is genoeg geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.