Buitenlandse media: ‘Groot deel coronavirus-besmettingen doorgegeven door mensen ZONDER symptomen’

De afgelopen weken heeft Jaap van Dissel, van het RIVM, er steevast op gehamerd dat het nieuwe Chinese coronavirus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, eerst en vooral verspreid wordt door mensen die (ernstige) symptomen vertonen. Dit is onjuist. 

Op 2 maart herhaalde RTL Nieuws dat standpunt van het RIVM nog maar een keer: “Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen, zegt het RIVM.”

Hartstikke leuk, natuurlijk. Want zo weet je: mensen die klachten vertonen moeten zichzelf in quarantaine zetten. Als dat op grote schaal gebeurt is dit probleem razendsnel opgelost — of in ieder geval onder controle gebracht.

Maar wat blijkt? Buitenlandse media denken hier heel anders over. Het gerenommeerde magazine Foreign Policy beweert precies het tegengestelde van wat het RIVM stelt, namelijk dat de meeste besmettingen (of in ieder geval een “groot deel”) “presymptomatisch” zijn.

Presymptomatisch houdt in: nog voor mensen symptomen ontwikkelen. Dus stel: ik heb het coronavirus onder de leden, maar daar ben ik me niet van bewust omdat ik geen symptomen heb. Maar tóch geef ik het virus per ongeluk door aan anderen.

Dat is waarom het virus zich zo snel kan verspreiden.

Foreign Policy baseert zich daarbij onder meer op dit onderzoek. Dat onderzoek concludeert dat “presymptomatische besmettingen” verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50 procent van alle besmettingen.”

De helft!

En nu komt het: dit is dus waarom het zo belangrijk is om a) het land in gedwongen totale lockdown te zetten en b) te testen, testen, testen. Als met name dat laatste niet gebeurt zal “de pandemie zich blijven verspreiden.” Dat zeg ík niet, dat zegt Foreign Policy. Een blad dat op grote schaal gelezen wordt door onze linkse intelligentsia. Want, ik weet het, mijn woord zullen ze nooit aannemen. Dan halen we maar een gerespecteerd buitenlands magazine van stal.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 173 DDS-lezers gingen u al voor!

Ik ben me ervan bewust dat ons mediakartel heeft besloten dat elke kritische Nederlandse website die vraagtekens zet bij het RIVM-beleid “nepnieuws” verspreidt, maar misschien dat ze de ogen toch heel even willen openen als we een buitenlands magazine én buitenlands onderzoek aanhalen.

Hoop doet leven. In dit geval letterlijk.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Elke dag een ander anti-RIVM-artikel. Maar dat kan niet verhullen dat de groei van het aantal besmettingen inmiddels aan het afvlakken is. De maatregelen op advies van het RIVM beginnen al effect te hebben.

  Als deze crisis over enkele maanden achter de rug is zullen we terugkijken op het anti-RIVM-geroep als irrelevant.

  De uitsmijter:

  “Van Dissel begeleidde meer dan 25 promovendi en publiceerde meer dan 280 wetenschappelijke artikelen, grotendeels over infectieziekten. Daarnaast schreef hij mee aan ruim 75 opleidingsmodules en boeken over infectieziekten. Zijn expertises zijn in het bijzonder:
  afweerstoornissen
  klinische infectieziekten
  antibiotica en antibioticabeleid
  cellulaire immuniteit en intracellulaire infecties”

  1. JochemX

   De reputatie van van Dissel staat buiten kijf, maar dat wil niet zeggen dat hij er nooit naast kan zitten. Mijn conclusie is van het begin af: ‘ze weten het gewoon niet’. Lastig dat te zeggen als je een grote reputatie hebt.

 2. Lambieck

  Op 2 maart zegt het RIVM iets.
  Op 26 maart, na wereldwijd onderzoek, blijkt iets anders.
  .
  Mocht een FvD politicus na onderzoek tot een andere conclusie komen, heeft hij voortschrijdend inzicht.
  Voor het RIVM gelden volgens DDS hele andere normen.

 3. Adriaen van Bergen

  Kortom, net als de gewone griep, iedereen heeft het al onder de leden.

 4. ikweetwatikwil

  De maatregelen op advies van het Rivm beginnen al effect te hebben. O ja???? Waar.

 5. Fortiori

  Trump: “Met Pasen is alles weer voorbij, het is over en sluiten”
  Poetin: “Wij zijn er nog niet. Denk niet dat dit gevaar ons niet kan raken”

 6. fusilier

  Fortiori .Wanneer beginnen zo langzamer hand de herstel betalingen, van de Dictator van China aan de gehele wereld.

 7. Piet51

  Dit is zeker boeiende informatie. Maar de schrijver had wel op de expliciete en in een afwijkende kleur vetgedrukte toevoeging van het Nederlands/Japanse onderzoek moeten wijzen. Namelijk: “It reports new medical research that has yet to be evaluated and so should not be used to guide clinical practice.”

  DDS is wat voorbarig met haar conclusies. Bij het RIVM is deze info overigens al lang bekend, zij hebben zeer intensieve contacten met wetenschappers over de hele wereld, en daar behandeld volgens de gebruikelijke procedures in de wetenschap.

 8. Hendrik_Groen

  Blijven zoeken naar een artikeltje dat het RIVM tegenspreekt. Jullie kunnen het DDS!

 9. Rud56

  Die Van Dissel is geen gerenommeerde wetenschapper maar een omhoog gevallen lichtgewicht die door samen met dat instituut van hem, door hun continue falen, verantwoordelijk is voor de vele onnodige reeds gevallen doden én voor degenen die nog zullen overlijden aan dat Corona! Alleen al zoals die lul Van Dissel in januari beweerde dat het carnaval in kleine kring zou worden gevierd, kon geen kwijt. Nou, Brabant en de rest van het land ondervindt nu de gevolgen!

  En ja, Rutte met zijn VVD, Asscher met zijn partij zijn o o k verantwoordelijk, zij hebbem de marktwerking in de zorg ingevoerd en hebben het vervolgens kapot bezuinigd met behulp van CDA en D66!
  Waardoor er nu met doodzieke patienten moet worden gesold, niet de benodigde hulp krijgen waardoor de dood erop volgt!

  Bedenk dit allemaal maar voordat je veren in die reet van die Van Dissel steekt, of die in Rutte of Asscher c.s.!

 10. Rud56

  kwijt-kwaad

 11. JFU

  Iedereen krijgt vroeg of laat dit virus.
  De meesten weten dat niet eens..geen klachten. Anderen verkouden e.d. kleine groep wordt doodziek en/of sterven er aan.
  Door een lockdown voorkomt je een enorme piek en wordt het verspreid over een langere periode. Zonder Lockdown in korte tijd heel veel zieken…maar sneller voorbij.

 12. O.k.

  Dit is geen nieuws,maar al sinds februari bekend.
  RIVM en Rutte zetten vol in op zoveel mogelijk besmettingen. Ongelooflijk dat deze mensen zoveel schijt hebben aan de burgers. Hopelijk wordt Nederland ooit nog wakker en zorgt dat deze figuren nooit meer een leidinggevende functie mogen vervullen. Wake up mensen!!! En kijk vooral uit met Nederlands nieuws. Luister beter naar mensen die wel kennis hebben.

 13. Racerfirst

  Ha, zoals ik voorspel(de) Rivm en kabinet gaat straks na deze periode op het matje komen.
  Ze hebben het onderschat, te weinig testen en zitten er met symptomen naast!
  Het sluiten van scholen gaf na 2 weken geen daling in aantallen???
  Aantal mensen op ic geeft een vlak stijgende en nu dalende curve! Zitten geen pieken in, met bijv. weekenden of pasen???
  Er gaan koppen rollen!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.