Economie staat op INSTORTEN door coronavirus: krimp tussen 1,2% en 7,7%!

Uit prognoses van het Centraal Planbureau blijkt dat er in Nederland een keiharde recessie aankomt door het coronavirus. In het ergste scenario worden we geconfronteerd met een krimp van 7,7% en een werkloosheid van 9,4%. Dat zijn schokkende cijfers.

Het CPB ontwikkelde vier verschillende scenario’s om in te kunnen schatten wat de mogelijke economische ontwikkelingen zijn dit jaar. In maar liefst drie van de vier scenario’s is de krimp ernstiger dan in de kredietcrisis van 2008. In het andere, meest positieve scenario, bedraagt de krimp “maar” 1,2%. Let wel, dat is “maar” in vergelijking met de drie andere scenario’s, want normaal gesproken is een dergelijke krimp ook vreselijk slecht nieuws.

Maar ja vergeleken met de krimp van 7,7% in het slechtste scenario, gepaard gaande met een werkloosheid van 9,4%!, is het natuurlijk nog best te doen. Let wel, op dit moment bedraagt de werkloosheid 3,4%. Dat is dus een verschil van zes percentpunt. Dat is nogal wat.

CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt dan ook terecht over het kabinetsbeleid dat het “erop gericht [is] om ontslagen en faillissementen te beperken. Dat voorkomt een neerwaartse spiraal en blijvende economische schade. Toch kan de overheid de klap hooguit deels opvangen. Naarmate de crisis langer aanhoudt zal de economische schade groter zijn.”

Juist daarom is het van het grootste belang dat het kabinet het economische corona-pakket onmiddellijk uitrolt. Er wordt gezegd dat dit allemaal heel moeilijk is, etc. Dat zal wel. Als de overheid in één klap heel veel geld wil innen dan kan het ook snel. Nou, dan moet het omgekeerde ook mogelijk zijn.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 173 DDS-lezers gingen u al voor!

Moeilijk? Ja. Maar dit zijn uitzonderlijke tijden die dit eisen. Het kabinet mag daarin niet tekort schieten. Zo nodig moeten de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen de klok rond werken. Het is niet anders. Dit wordt nu van ze vereist. Als ze dat niet aankunnen moeten ze aftreden. Er is een reden dat ze zoveel macht en geld krijgen. Nu moeten ze bewijzen dat ze de eer van hun mooie functie waard zijn.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. crimson1960

  Als je Arno Wellens had gevolgd wist je dat het er allang aan zat te komen. De corona is alleen de trigger.

 2. Lambieck

  DDS accepteert cijfers en verwachtingen van het CPB.
  Als dat maar goed gaat.

 3. Maxks 1

  Paniekvoetbal kost geld.

 4. Cootje

  Schreef ik ook al in januari dat Corona veel meer impact zal hebben gevolgt door een keiharde recessie . Dat komt allemaal uit maar nu het belangrijkste wat ik schreef de neergang van het ondemocratische gedrocht Europa methet hoofdkantoor in Brussel . Ik schreef die wordt langzaam gesloopt en het einde komt in zicht daarvan solidariteit en draagvlak verdwijnen als sneeuw voor de zon. De lanterfanters in zuid Europa gaan in een diepe recessie hun hand weer op houden en een aanslag plegen op het ESM fonds 450 miljard garantie . Onze 1500 miljard aan pensioenen staat ook in Brussel en kunnen ze annexeren , deze recessie gaat de verdeeldheid in Europa bloot liggen en we zullen kijken wat de noordelijke bevolking kan opbrengen na het Corona leed de recessie leed , ook nog een te moeten betalen en langer te arbeiden voor een zogenaamd zuid Europees broederschap. Met ook nog een harde brexit in het vizier . Gaat dit ondemocratische zooitje ten gronde . De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst

  1. evil knievel

   Ach,met de pr8ige nieuwe lidstaten Albanië & Noord Macedonië kunnen ze nog wel ff vooruit!🤣
   Zolang wij dit maar niet meer hoeven te bekostigen!😜
   NEXIT(na de crisis!)ASAP!

 5. LifeBuddy

  Het geld klotst al een paar jaar hier over de plinten, dan hebben de Economen van de vvd en cda toch zeker wel een goede buffer voor het land opgebouwd. Dat hanteert de maffia ook over heel de wereld.

  1. Bijenzwerm

   Ondertussen een kamerdebat over het aanschaffen van meer beademingsapparatuur, je gelooft t niet, nu al.

  2. Cootje

   De 2 miljard lastenverlichting voor de multinationals in 2021 is al toegezegd

 6. Ab Infinitum

  “Steun mij” zegt de verantwoordelijke minister. Hij zou voor zijn harde werken aan iedere belasting betaler 10 eurocent kunnen vragen als stimulans.

 7. 777

  Komt dat even goed uit!

  De hele wereld is onder hypnose en ondertussen kan de ECB haar vervuilde en opgekochte schulden dumpen bij de hardwerkende belastingbetalers.

 8. Seneca

  niets nieuws onder de zon! de kredietcrisis 2008 is nooit goed opgelost integendeel, er werd/wordt steeds meer geleend. de bubbel is gebarsten, dat was ook gebeurd zonder de Chinese griep. overigens off topic in Australië zijn er diverse organisaties/personen die China met de WHO aansprakelijk willen stellen voor de geleden schade daar zowel China nooit eerlijk is geweest over de besmettingen en het aantal slachtoffers (dat in de miljoenen schijnt te lopen) en de in eerste instantie, ‘geruststellende’ reacties van het WHO. als het RIVM gehandeld heeft conform de richtlijnen van het WHO, dan begrijp ik de telkenmale andersluidende instructies en commentaren van het instituut RIVM.

  1. m.van.rosmalen

   Hey Sieneke
   Sjalalie Sjalala
   Sjalalie Sjalala
   Daar gaan we nog een x.
   Miss kun jij wat extra’s bijdragen met je sjieke praatjes over rijke advocaatje en notarissen.
   Word es tijd

 9. chrism

  Als je hyper inflatie wil dan blijf je in de EU .

  Timmermans wil vast houden aan zijn speeltje en wil kost wat kost zitten blijven .

  Prijzen stijgen als een gekko hier in de winkels , benzine prijzen tov Belgie en Duitsland verschil pl in E10 is 0,40 cent verschil !

  Ik dacht 1 Europa toch ?
  No way !

  Nexit zsm

  1. Boudewijn Hummelinck

   Chrism dringt aan op meer Europese standaardisatie.

   Terecht. Een verdere versterking van de EU is gewenst.

 10. Cycle25

  Je zou bijna denken aan een complot, Engeland & Wij gaan voor immuniteit, deze 2 landen bezitten 5 biljoen pensioengeld, wat zou het mooi zijn als deze 2 landen volledig kapot gaan aan ’t virus. Dan komt er héél veel geld vrij, goed voor de EU…slecht voor Nederland en ’t VK.

  70 miljoen inwoners slachtofferen voor een mislukt EU project,

  En mensen maar afvragen waar die ongebreidelde asielstromen voor nodig zijn.

 11. Jack Flash

  De EU rot van binnenuit vanzelf uit mekaar.
  Helaas is de schade groot die deze duivels hebben aangericht.
  Gelukkig zien steeds meer mensen op een paar domme portretten hier na dat we zo snel mogelijk eruit moeten.Stem PVV/FVD.
  NEXIT.

 12. Lex

  Nou jongens dat word flink bezuinigen als deze corona ellende achter de rug is.

  Natuurlijk moet het volk dat al zo te leiden heeft en nu ontberingen moeten doorstaan als nog het gelag betalen.

  Mensen zien hun hele toekomst in elkaar storten zelfmoorden zullen gaan toenemen.

  Overleeft jou baas “het bedrijf” deze crisis wel?
  Krijgen de mensen hun baan nog wel terug?
  Kunnen de mensen hun lening en hypotheek nog wel blijven betalen?

  Mensen hadden vergaande toekomst plannen een huis kopen trouwen en nog veel meer. Alles stort in elkaar.

  Het zal mij niets verbazen dat door deze crisis er veel echtscheidingen gaan komen, mensen zitten nu de hele dag op elkaars lip en dat zorgt al heel snel voor irritaties.

  Kinderen die normaal doordeweeks op school zitten zorgen nu voor kopzorgen.

  Kortom het is beter dat het snel voorbij is, dat de Lock Down snel word opgeheven dit gaat heel veel werkgelegenheid kosten. Er is op dit moment nog geen enkele garantie dat de overheid bedrijven ook daadwerkelijk gaat helpen met een doorstart na de crisis.

  TRUMP wilt al voor paarse de Lockdown opheffen wat ik een zeer goed plan vind.

  ((( ja maar dan zullen er veel mensen sterven )))

  De Corona virus is de natuur, in de natuur, het is altijd al zo geweest dat de sterken overleven en de zwakken zullen sterven.

  Dit klinkt gruwelijk en afschuwelijk maar zo is het altijd al geweest zolang er leven op aarde is.

  Met een vaccine zou het grootste deel wat nu in het ziekenhuis ligt kunnen overleven, maar jammer genoeg er is er nog geen vaccine en dat kan nog wel maanden gaan duren.

  Dus zullen er honderdduizenden mogelijk meer dan een miljoen mensen wereldwijd gaan sterven.

  Zo zie je dat de natuur ook de overbevolking zelf tegen gaat.

 13. Rosasolis

  Inderdaad gaat de economie inkrimpen. Nu 1.5 % maar als de Corona maatregelen moeten maanden doorgaan, dan zal het tot veel hoger dan 7.7 % worden. Wees blij dat je in Nederland woont. Er zijn veel andere landen, groot en klein waar het veel erger gaat. Onze economen zullen ons doorheen slepen, zoals altijd. Gedurende mijn arme kinderjaren in Canada na WW 2 groeiden wij op met ”Lever Brothers products from Holland”, die de eerste keuze was boven die dure Heinz producten uit Amerika.
  Gedurende die arme na oorlog-jaren was een echte Philips radio een van de meest gewaardeerde schatten in ieder huishoud. Wegens de prachtige warme zuiver geluid.
  Nog steeds hebben wij een prachtige Philips radio stereo combinatie die na 10 jaar uitstekend doet, met het bekende zuiver Philips geluid… Het zal een aantal maanden duren totdat de economie van de wereld herstelt, maar de hele wereld zal de hoge kwaliteit van alle Nederlandse producten nog steeds importeren. Hopelijk gaat Philips noodzakelijke ademshaling apparaten maken en leveren in eigen land.

 14. m.van.rosmalen

  Mooi mogen die schijtthuiswerkers straks hopelijk voor opdraaien
  De zorg ,winkelpersoneel etcheeft al genoeg gewerkt en risico gelopen nu.
  Vakantievierendend thuiswerkend Ned mag straks aan de bak
  Solidariteit toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.