Goed nieuws en sprankje hoop! Eerste coronapatiënten krijgen antistoffen toegediend

Deze week krijgen de eerste coronapatiënten plasma met antistoffen toegediend in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis. Het is niet zeker of het werkt, maar beter dan helemaal niks!

Het plasma is afkomstig van mannen die pas net genezen zijn. Honderden ex-patiënten hebben gehoor gegeven aan de oproep van de ziekenhuizen om hun plasma te doneren. Normaliter duurt zo’n traject behoorlijk lang. Maar als er één spreekwoord is dat voor het jaar 2020 geldt is het wel: nood breekt wet.

Het schijnt zo te zijn dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. De hoop is nu dat dit voor mensen ook zo gaat werken. Omdat er bij dit soort zaken ontzettende voorzichtigheid vereist is, gaat het helaas nog wel even duren voordat de onderzoekers met enige zekerheid kunnen vaststellen of de antistoffen werken. Dat is ook de reden dat het plasma van vrouwen niet welkom was. Daarbij zou namelijk kans op zeldzame maar heftige bijwerkingen zijn.

Nu is het dus afwachten, voor ons en voor de onderzoekers. Wachten op informatie over de bloedgroep van de coronapatiënt en wachten op een controlegroep. Daarna is het een kwestie van de juiste procedures volgen bij het toedienen van plasma, goed kijken wat er gebeurt en héél voorzichtig zijn met conclusies trekken. Fingers crossed!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Vit

  Gif zoals van slangen worden aan paarden toegediend die er anti-stoffen voor maken en worden deze na aftappen van hun bloed synthetisch vervaardigd, ik heb er dus alle hoop op dat dit de oplossing zou blijken.

 2. Lambieck

  Hoop dat dit gaat werken.
  Had eigenlijk verwacht dat dit reeds ergens geprobeerd was.

  PS.
  Jammer en typerend voor dit blog incl reageerders, dat op positief nieuws nauwelijks gereageerd wordt.

 3. Ben-NIET-Groen-L

  Stel, maar dat is nog niet eens zeker, dat eind augustus deze ellende over is…………..
  dan hoef er maar één persoon onze grens binnen te komen met het coronavirus in zich en het is weer raak …want het grootste gedeelte is dan NIET immuun tegen dit virus en kunnen we weer opnieuw allemaal binnen blijven plus een stuk of duizend grafkisten bestellen en de IC’s weer openstellen…terug naar af dus.

  Preventie en nazorg na deze pandemie is dus héél belangrijk!

  Alleen hoor en lees ik hier helemaal niets over……

 4. Jack Flash

  Er zijn ook nog mensen die werken en niet de hele dag de tijd hebben zoals jij om onzin hier neer te plempen Bieklul.

 5. Klaus

  De globale hypnose is in gang gezet, de media roeptoetert de hele dag niets anders dan hetzelfde en de schapen slaan erop aan. Wie zelf nadenkt hoeft niet bang te zijn, wel zelf rekent kent de som.

  U wordt keihard genaaid!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.