Hypocriete Rob Jetten mekkert over ‘afschaffing democratie’ om uitgeroepen noodtoestand in Hongarije

D66-voorman Rob Jetten, die zegt niet te houden van politieke spelletjes tijdens een crisis, speelt zelf toch echt politieke spelletjes. Tijdens een crisis! Want ‘in Hongarije wordt de democratie afgeschaft’, volgens Jetten…

Hongarije neemt verregaande maatregelen om de crisis het hoofd te kunnen bieden. De noodtoestand is uitgeroepen. In simpele termen betekent dat: ‘alle macht krijgen om te doen wat nodig is, zodat de situatie weer normaal wordt’. Het is niet heel moeilijk om te zien hoe het afkondigen van een noodtoestand flink kan worden misbruikt. Hitler is het schoolvoorbeeld.

Maar er zijn ook zat situaties in de geschiedenis te vinden waar een uitgeroepen noodtoestand wél exact deed wat het moest doen, namelijk: de crisis bedwingen, de situatie normaliseren en de macht teruggeven. In de ideale situatie voor het afkondigen van de noodtoestand (hoe raar dit ook klinkt), moet er een gegronde reden voor zijn. Het crisisscenario moet acuut en groot genoeg zijn. Maar het moet ook sneller escaleren dan de normale bureaucratische bestuursorganen/parlementaire procedures aankunnen. Je kunt als brandweerman niet gaan stemmen wie welk kind uit de brandende flat haalt en wie de brandslang gaat bedienen. Dan gaat iedereen dood. Hetzelfde geldt voor situaties waar een noodtoestand voor afgekondigd moet kunnen worden.

Rob Jetten zit dus vooral heel erg te zeuren, want zo zei hij zelf al in twee eerdere tweets: “Gezondheid van mensen gaat boven alles.” en “Landsbelang boven partijpolitiek.”

Volgens mij kiest Hongarije precies voor waar Jetten in zijn tweets ook voor heeft gepleit: gezondheid van mensen voorop en landsbelang boven partijpolitiek. Door zoveel macht te concentreren kan iedere noodzakelijke maatregel direct worden ingevoerd. En omdat het verspreiden van nepnieuws en geruchten met vijf jaar cel kan worden bestraft, zal er van paniek en sociale onrust ook een stuk minder sprake zijn.

En daar komt bij: Amerika heeft de noodtoestand ook meerdere malen afgekondigd, dat is ook nog steeds een democratie (maar wel één waarvan de uitslag jullie niet bevalt). Niet zo mekkeren dus, want het zou mij niet verbazen als dit kabinet binnenkort hetzelfde gaat overwegen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Kidogo

  Wie neemt deze Flapdrol nog serieus ?

 2. Peetjoh

  Ja ach Jetten. Ene dag dit andere dag dat, net zo veranderlijk als het weer. Het leven is een makkie als achterlijk gebakkie.

 3. Cycle25

  Democratische controle op loodzware politieke keuzes, klopt..meer en meer macht wil D66.

  Vertegenwoordiging van mensen, ja…z’n eigen mensen, uit de robotfabriek genaamd Jetten.

 4. Bullshit16

  Als het aan die gluipert jetten lag dan was Nederland al lang geen democratie meer die idioot geeft de macht liever aan Brussel en dat moeten we met mekaar voorkomen dus stem wijs
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Ab Infinitum

   Maar nu als het aan u ligt, wat dan ? Warhoofd.

  2. Julian

   Bullshit.. Wat vindt je dan van Orban en zijn maatregelen? Waar het in dit stuk over gaat!

   En moet de Nederlandse regering dit dan ook maar doen?

 5. Julian

  We zien het na de crisis wel weer. Maar ik verwacht dat de democratie op zijn Russisch terugkeert. Ik begrijp dat de schrijver het geen probleem vindt dat Nederland de noodtoestand afkondigt dat de regering per decreet gaat regeren en het parlement naar huis toe stuurt.

  1. 777

   “crisis”

   Nee!

  2. Boudewijn Hummelinck

   Ik denk niet dat deze HBO-student de implicaties van zijn stellingname overziet.

   1. 777

    Eeuwig gebande, en terecht!

 6. Julian

  Het geeft te denken dat de schrijver het verschil niet ziet.

 7. Kretoloog

  De 2 snotneuzen in de Tweede Kamer, Jesse Klaver van GroenLinks en Rob Jetten van D66, vallen in deze weken van crisis genadeloos door de mand. Het moet voor hen frustrerend zijn dat hun politieke speerpunten (klimaat, gender) door de Corona volledig de aandacht en prioriteit in de samenleving hebben verloren. En dat in krap 2 weken tijd!

  Jammer dat er geen peilingen meer verschijnen. Want ik heb zomaar het idee dat zowel D66 als GL flink aan de verliezende hand zijn. Ten faveure van de bestuurderspartijen (VVD, CDA, PvdA), dat dan weer wel.

  1. Kretoloog

   De terugkeer van minister Karin Ollongren (D66) na ruim 4 maanden (!) ziekteverlof is als gevolg van Corona opnieuw uitgesteld. Voor de democratie in Nederland is dit een zegen. Johan Cruijff zei het al: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”.

  2. Ab Infinitum

   Nog steeds emotie wat speelt, naarmate de tijd vordert neemt de actualiteit van het virus af. Dan is het business as usual, afzeiken. Voorheen, Pechtold, Frans Timmermans. Koop die boeken.

  3. Julian

   Denk je nou echt dat deze twee mensen zich nu druk maken over agendapunten die nu van tafel worden gehaald omdat er een crisis in de volksgezondheid is? U bent echt gek. Net als al die anderen die doodleuk zeggen dat D’66 wel blij zal zijn met corona. Dat ruimt de ouderen lekker op…
   En wat mij betreft vallen ze zeker niet door de mand. Het zijn juist Wilders en Baudet die door de mand vallen. Door zo veel mogelijk politieke verschillen uit te vergroten en met vingertjes te wijzen over schuld en bloed wat kleeft…
   Die toon is de afgelopen dagen overigens aanmerkelijk veranderd.. Zouden ze dan toch in de gaten krijgen dat de toon van hun opmerkingen toch anders moest!

 8. Vrijedenkert

  D666 en bot Jetten….

 9. Boudewijn Hummelinck

  Het is opmerkelijk hoe licht op dit blog wordt getild aan het buiten werking stellen van de rechtsstaat.

  Baudet en Wilders zouden dergelijke draconische maatregelen ook willen invoeren. Wellicht verklaart dit deze verwarring.

 10. Beukman

  Het lijkt er inderdaad verdacht veel op dat Orbán de coronacrisis misbruikt om de democratie af te schaffen, waar ie sowieso al niet veel op had. Hoe is het afschaffen van het Parlement anders te duiden en het strafbaar maken van nepnieuws (wie gaat trouwens bepalen wat dat is?).

  Stel dat Rutte hier het zelfde zou proberen. Wie zou dan zeggen: “Goed idee!”?

 11. Stopperspil

  Als Jetten zo blij is met de democratische controle in Nederland op de regering dan moet hij het laatste debat in de Tweede Kamer nog maar eens terugkijken. Zijn “controle” bestond daar uit dat hij nederig alles wat Rutte en de jammerlijk afgetreden minister Bruins hebben gedaan kritiekloos accepteerde. Hij was vol lof over de aanpak. Overigens, dat ook in Marokko de noodtoestand is uitgeroepen is hem kennelijk ontgaan.

 12. Bolland

  Gebaseerd op 131 gevallen, 4 overleden 7 hersteld 10 000 000 mensen gevangen gezet.

  Lockdown is onvermijdelijk, geirriteerde toon in alle slaafse niet kritische media, en amber alert

  Grappig detail in Nederland maar 2 mensen hersteld,” ken” ze beiden Filmmaker Pim Giel en Youp van t Hek.
  Totaal ongelooflijk, hoor je niets over van zelfs DDS.

  Ook niet van het feit dat beroepspaniekzaaier Ab Osterhaus zegt 40 000 tot 50 000 , zelfde Ab die in 2009 de Mexicaanse grieppandemie totaal verkeerd inschatte en regering ( min Klink) overhaalde tot aankoop van vn 34 miljoen aan vaccins, totaal onnodig, die voor camera whisky nam op eerste ziekmelding (4jarig kind)

  Onnodig te zeggen maar ja hij bleek voor farm industrie een en ander te regelen, gewetenloze charlatan

 13. Adriaanv

  Zegt D66 de meest intolerante partij voor de anders denkende.

 14. Bolland

  DDS valt in mijn ogen zwaar door de mand, doet geen enkel eigen onderzoek, en typt braaf na wat ze gedicteerd wordt, meehuilen met de wolven in t bos !

  In tijden van een echte crisis dus ook niet te vertrouwen dus.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Vroeger werd DDS volgeschreven door serieuze redacteurs. Tegenwoordig huren ze daar HBO-studenten voor in.

   Livestro zal er niet blij over zijn maar het bewijst wel zijn gelijk.

   1. Gannascus

    Livestro is een linkse lul die fijn in de merde kan zakken, net als jij.

 15. Maxks

  Conform een minderheid m.b.t. zwarte Piet, klimaatdrammers en boerenhaters zal nu ook een kleine minderheid een ophokplicht afdwingen omdat in de omringende landen ook een drammende minderheid de meerderheid bespeeld.

  Onthou goed dat dit je overkomen is, mocht het doorgang vinden, door mensen die in je omgeving wonen. Komt ons dat bekend voor? Richt maar alvast een kliklijn op “corona weigeraars”
  M.a.w. het geloof in de medemens en redelijkheid is dan naar de knoppen.
  Zet het maar bij het grof vuil.

 16. Response

  “Vertegenwoordiging van mensen” en dan een referendum om zeep helpen.
  Jetten is nep, alles voor de bühne!

 17. macsjang

  Is die achterlijke mongool vergeten, dat uitgerekend zijn partij de afschaffing van de democratie in gang heeft gezet? Wat blér jij nou? Ga je in een hoekje zitten schamen, man/wijf.

 18. RvdBe

  Jetten houd jij je nu maar bij je gezanik over transgenders en gedram over je klimaat en laat er toe doende besluiten over aan leiders.
  Als het allemaal achter de rug is mag jij je nietszeggende losse flodders weer afschieten.

 19. Fonz

  d666 is een partij tegen leven

 20. Baron von Munchhausen

  Jetje?????
  Jetje?????
  Jetje?????
  Dat “mannetje” uit Havana a.d.Waal?

 21. perry

  Jetten is een uiterst gevaarlijk mannetje, hij streeft een totale macht voor Brussel!
  Hij is juist degene die de Coronacrisis misbruikt!

 22. ervi

  Voor zover er in Nederland democratie was, is dat fenomeen een eeuwigheid geleden weer afgeschaft. Draconische maatregelen maken mij daarom geen r**t uit.

 23. JFU

  D66…dat is toch die partij die referenda heeft afgeschaft, en dus niets opheeft met democratie, en voorstander is voor totale controle over de burgers, voorstander voor beeindiging van het leven voor de ouderen die alleen maar geld kosten, gelukzoekers ongelimiteerd binnen laten, zonder mandaat van de burgers…….enz. De ‘D’ van democratie is ook niet van toepassing voor deze flut partij.

  1. Julian

   Allemaal leugens. Misleidende reacties. D66 is voorstander van zelfbeschikking! Is voorstander van een bindend referendum, geen ongecontroleerde opname van asielzoekers. Het klopt gewoon niet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.