In de strijd tegen het Chinese coronavirus neemt het kabinet onacceptabele draconische maatregelen

“Als we signalen krijgen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zullen wij handhaven.” Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, vandaag tegen RTL Nieuws. En dat is dood-, doodeng.

Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten dat wij al een tijd oproepen tot strenge maatregelen om de verspreiding van het dodelijke nieuwe Chinese coronavirus tegen te gaan. Toen Rutte nog blij riep dat de scholen best open konden blijven schreven wij al dat die dingen dicht moesten, en wel meteen. We zijn dus geen laffe watjes die het gevaar van het coronavirus onderschatten.

Zo, nu ik dat even duidelijk gemaakt heb kan ik wel even losgaan op één van de nieuwe maatregelen die het kabinet vandaag heeft aangekondigd. De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft vandaag namelijk weten dat samenscholingsregels worden aangescherpt. Vanaf nu krijgt iedereen (behalve jonge kinderen en gezinnen) die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is een boete van 400 euro. Ja, ook als ze zich wél aan de regel van 1,5 meter afstand houden.

So far, so good. Geen enkel probleem. Maar nu komt het. Bruls zegt namelijk ook tegen RTL Nieuws dat de autoriteiten óók gaan ‘handhaven’ wat betreft ‘feestjes die binnenshuis’ worden gehouden. “Nee, we gaan niet zomaar bij mensen thuis controleren of ze een borrel drinken samen,” aldus de autocraat. “Maar als we signalen krijgen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zullen wij handhaven. Ik snap dat dat vervelend is, maar het moet.”

Dit is gewoon doodeng. “Een groot feest” is een buitengewoon subjectieve opmerking. We hebben al regels tegen overlast. Daar kan dit dus geen betrekking op hebben. Dit gaat dan dus om bijeenkomsten bij mensen thuis, waar verder  niemand last van heeft, maar waarbij de grens van 3 personen (behalve gezinsleden) overschreden wordt. Als daar dan over geklaagd wordt grijpen de autoriteiten in.

De autoriteiten gaan dus bepalen met hoeveel mensen wij in ons eigen huis mogen zitten.

Gestoord.

Ja, de overheid moet hard ingrijpen. En, alweer ja, er kan en moet gehandhaafd worden in de publieke ruimte. Maar wat mensen privé doen gaat de overheid nog steeds helemaal niets aanOok in deze crisistijden moeten we de eigen verantwoordelijkheid van mensen respecteren. Als zij ervoor kiezen om het advies van het RIVM met betrekking tot groepsvorming en afstand houden privé aan hun laars te lappen is dat hun goed recht.

Jawel, het zal autocraten verbazen, maar ook in tijden van crises hebben mensen het récht om verkeerde keuze’s te maken. En ja, ook in tijden van crises zijn ze verantwoordelijk voor zichzelf én hun eigen keuzes.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 173 DDS-lezers gingen u al voor!

Het is hartstikke mooi dat de autoriteiten de strijd tegen dit nieuwe virus eindelijk serieus nemen, maar het handhaven van deze maatregel met betrekking tot wat mensen thuis doen gaat veel te ver. Ja, we hebben een gezondheidscrisis. Maar we hebben ook nog zoiets als vrijheid. Laten we die in vredesnaam niet helemaal afschaffen, hoe penibel de situatie ook wordt.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. ET007

  Behalve op het werk. Daar mag je wel met meerdere op een kamer. Praten over streng optreden tegen Corona, maar als er geld verdiend kan worden dan gelden er blijkbaar andere regels.

 2. Julian

  Als in de noodverordening niks is opgenomen voor die gemeente. Mag de politie geen enkel pand zomaar binnentreden.
  Maar Michael vindt het al een groot feest als er meer dan 3 personen komen terwijl Bruls het heeft over grote feesten. Ik denk dat het gaat om de zogenaamde fuck-corona feesten die her en der opgezet worden….
  Maar zeker weten doe ik het ook niet…

 3. Vrijedenkert

  De overheid moet eerst maar beginnen met handhaven in de openbare ruimte dus op straat en in openbare gebouwen waar mensen noodgedwongen samenkomen!
  Het handhaven nu al willen focussen op prive situatie in woningen is denk ik helemaal niet nodig behalve als er overlast wordt gemeld…

 4. Ja man

  Tsja, toen ik dat filmpje van tanks op de trein in amsterdam en geloof ( eindoven ) zag werd ik al opstandig, hoop dat het zo blijft als het nu is, dit os te handelen !

  1. van Urk

   ja man@, Die kwamen uit Duitsland. Ook het leger moet zijn oefeningen en missies in het buitenland namelijk door corona staken.

   1. Ja man

    Wist ik toen niet, kreeg de kriebels

 5. Julian

  Onacceptabele draconische maatregelen? Het gaat in feite maar over 1 maatregel in dit stuk… Of mis ik iets in dit stuk?

 6. fusilier

  Handhavers kennen zelf de regels niet eens. Wat een zooitje ongeregeld is dat toch met elkaar.

 7. Ja man

  Check out het parool, krijgt trump gewoon gelijk lol

 8. Piet51

  Wat een idiote redenering van onze Michael van der Galien. Als ik hem goed begrijp vindt hij wet- en regelgeving een goede zaak, maar mag het geen betrekking hebben op wat je thuis doet.

  Er zijn resultaten van wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat er groot risico van besmetting is als men te dicht bij elkaar en met teveel mensen bij elkaar is, ook in de thuissituatie. Juist daarom zijn die regels er, die ook Van der Galien accepteert, tenminste buitenshuis. Want besmetting kan de gezondheid in hoge mate schaden, zwaar lichamelijk letsel om het even juridisch te maken, niet alleen van de aanwezigen, maar ook van hun contacten de weken erna. Als je dat op straat doet, mag de politie ingrijpen en dat zou thuis niet mogen? Iemand overhoop schieten doe je niet op straat, maar thuis wel? In Amerika is dat onder voorwaarden toegestaan. Mag iemand thuis zijn vouw in elkaar meppen? Op straat niet, volgens Van der Galien thuis wel? Idiote redenering.
  Het is zelfs zo geregeld, dat gezinsleden wel bijeen mogen komen. Maar daar staat dan weer tegenover dat bij besmetting van één gezinslid het hele gezin in quarantaine gaat.

  Nog een enkele vraag, eerder al vaker gesteld. Waarom probeert Van der Galien nog steeds met heel gezochte argumentatie de maatregelen onderuit te halen, die heel voorzichtig en heel langzaam het verhoopte positieve effect lijken te sorteren?

 9. Bullshit16

  Jensen heeft gelijk we geven al onze vrijheden op voor iets wat we niet zien en waarvoor.we worden constant voorgelogen door onze overheid.en zo langer dit duurt des te meer kunnen ze er door drukken dit is de enige reden waarom ze dit doen.geen opstand geen demonstraties meer zo heeft de overheid ons in de macht en ze kunnen doen en laten wat ze willen ze hebben van niemand last en niemand die hun controleerd alle aandacht gaat naar die corona virus de overheid maakt de burgers doodsbang en waarvoor net zo als die klimaat onzin waar ze ons ook doodsbang voor maken terwijl er niks aan de hand is
  Stelletje lafbekken zijn het
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. van Urk

   Onze overheid die bij de Mexicaanse griep, MERS en SARS hun hoofd koel hielden en tijdens het begin van het eerste Nederlandse corona geval dat ook probeerden te doen.. laten zich nu juist gek maken door hun doorgedraaide buitenlandse collega,s.

   1. Piet51

    @van Urk
    Je bedoelt die buitenlandse collega’s die hun eigenwijze Nederlandse collega’s verwijten dat ze halfslachtige maatregelen nemen. Als die maatregelen doen wat de voortekenen voorspellen, hebben ze veel meer en eerder effect dan die krasse maatregelen van diezelfde buitenlandse collega’s. Wie heeft er dan toegegeven en wie heeft er dan gelijk.

    1. Bullshit16

     Piet51
     Meneer betweter als dit echt zo gevaarlijk is dan hadden ze en januari zo als fvd wilde al maatregelen kunnen nemen hebben die lafbekken niet gedaan nu het te laat is nu kloppen ze zich op hun buik o wat hebben we het goed gedaan met behulp van die staatsomroep zonder die staatszenders waren ze al lang weg geweest .
     Nee meneer betweter dit komt hun heel goed uit achter de gesloten deuren lachen ze ons gewoone burger keihard uit.we zijn verraden door onze overheid.ze hadden er voor de burgers moeten zijn maar ze zitten er voor hun eigen portemonnee.
     Een ding is zeker meneer betweter nederland is naar de kloote en dit gaat jaren duren voor dat we er weer bovenop zijn en voor die bedrijven die nu op het omvallen zijn zeg ik stem deze landverraders weg kijk naar fvd journaal ze hebben nu oom fvd live daar kun je alle vragen stellen die je wil je zult zien er is niks mee met fvd
     En tegen al die mensen die zeggen dat fvd rasities is zeg ik ze zijn zelf RASIST
     STEM WIJS STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 10. Vee

  Quote: “Maar wat mensen privé doen gaat de overheid nog steeds helemaal niets aan.”

  Even een stukje reductio ad absurdum, je mag dus thuis gewoon een moord plegen?

 11. van Urk

  In Belgie liggen momenteel enkele jongeren op de intensive care die pas geleden nog een lockdownparty hielden. Ik zou de overheid eigenlijk nu moeten gaan aanklagen omdat ik zelf ook jong ben geweest en aangestoken werd door de influenza-virus zonder dat de overheid een gelijksoortig lockdown instelde. Ik dacht tijdens het twee weken liggen met koorts op bed dat ik ook dood ging! Tijdens mijn diensttijd raasde er ook een griepepidemie op onze kazerne. Ook ik werd ziek samen met een paar collega,s. Opvallend is dat de legerleiding dezelfde voorzorg bood als wat we tegenwoordig met corona zien. We lagen afgezonderd op een andere kazerne in een ziekenboeg alsof wij corona patienten waren.

 12. Fortiori

  Je kunt je buren een hak zetten door te gaan klagen over overlast. Feestmuziek van iemand die in zijn uppie muziek afspeelt. Geloop van hakken op het parket.

 13. 777

  De middelen zijn inmiddels vele malen erger dan de kwaal.

 14. Bes Tolen

  Van Urk. Ja, dat maakte ik ook tijden mijn militaire diensttijd mee. Ergens in de derde en vierde maand. Nooit meer aan gedacht. Zelf was ik maar een beetje ziek maar de groep ernstig zieken was wel groot.

 15. J.Rademaker

  4 jonge deelnemers aan een corona feestje liggen nu op de IC.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.