Italië misbruikt de coronacrisis om Nederland te gijzelen: ze hebben ons voor miljarden euro’s bij de staart

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, móet Italië helpen want het land is ‘Too big to fail’. En als ze Italië failliet zou laten gaan, dan klapt de euro, dan hebben onze banken een probleem en dan valt de EU wellicht uit elkaar. Dus heeft Rome vrij spel! En wij doen mee. De Nederlandse burger heeft geen idee wat hier plaatsvindt. Ik ben er een voorstander van dat wij de EU de wacht aanzeggen: dit pikken we niet langer. Want het gaat van kwaad tot erger. Ze hebben vrij spel!! Ze houden zich niet aan hervormingsafspraken, waarom ook. NRC heeft ook geen idee wat er gaan is of wil het niet weten. De hoofdredactie van het NRC Handelsblad stond op 23 maart te juichen bij Lagardes maatregelen: “EU partner Italië verdient steun in de strijd tegen Corona” , en “terecht heeft de ECB de hand van de knip gehaald en een ongekend pandemienoodprogramma aangekondigd”. NRC-columnist Luuk van Middelaar is helemaal hosanna over de EU en ECB, “Corona dwingt landen voorbij de nationale reflex”. Parafraserend hij wil dat we zwichten voor de beelden uit Italië en onze nationale reflexen thuislaten. Met andere woorden: denk niet na en laat je hart spreken. Mary Bloemers van ABN AMRO idem dito. Dit zijn godbetert wetenschappers, althans dat pretenderen ze te zijn. Het Financieele Dagblad is ook al niet anders met professor Mathieu Segers van de Universiteit Maastricht. Hij is één en al EU hosanna. Allen laten hun verstand thuis en hun hart spreken. Prachtig! Maar ik zie dat toch een kwart slag anders.

Door de fysieke gevolgen van Coronacrisis blijft onderbelicht wat dit qua financiën met onze samenleving betekent. Ik vind het belangrijk om daar het oog op te houden en te weten welke financiële risico’s we lopen. Beleidsmakers doen heel wat om de negatieve effecten van de crisis te verzachten.

Wat nu gedaan wordt is zelfs hallucinant te noemen. De ECB en de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de “Fed”, kopen in 2020 voor €1.700 miljard obligaties op. Naast de centrale banken kondigden overheden noodpakketten en begrotingsstimulansen aan, de Verenigde Staten komt met een pakket van meer dan $1.200 miljard. De ECB koopt dit jaar voor €870 miljard extra staats- en bedrijfsobligaties op boven op de reguliere €20 miljard per maand. De ECB drukt hiermee de rentes op staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Nu mag ook zogenaamd commercial paper (geldmarktpapier) en Griekse staatsobligaties gekocht worden. Limieten worden opgerekt en onderpandeisen worden versoepeld. De ECB doet dit om de negatieve effecten fragmentatie qua renteverschillen te vermijden. Het ‘whatever it takes’ van ex-ECB directeur Mario Draghi tijdens de eurocrisis, zet ECB-directeur Christine Lagarde door in de Coronacrisis. De renteniveaus in de perifere landen daalden na aankondiging van het opkoopprogramma. Begin maart stegen de rentes in Italië, Spanje en Griekenland fors. De Italiaanse 10-jaarsrente liep op tot bijna 3%, terwijl een maand geleden de Italiaanse kapitaalmarktrente nog daalde naar het historisch lage niveau van 1%.

Italië gijzelt de EU landen. Het land stond er voor de crisis financieel al zeer slecht goed voor met een staatsschuld van 135% terwijl 60% maximaal was toegestaan. Met het steunpakket komen ze nu helemaal in ‘the point of no return’. Maar de ECB kan de derde economie van Europa niet failliet laten gaan en zag zich genoodzaakt in te grijpen. Italië heeft de EU bij de staart. Italië heeft Nederland bij de staart. Vreselijk om te zeggen bij zoveel doden in dit land, maar de waarheid moet naar buiten. Lagarde kwam terug op haar eerdere woorden dat de ECB er niet was om risicopremies op staatsobligaties omlaag te krijgen. Daar is de ECB dus blijkbaar wel voor. Aldus gaat de ECB in 2020 voor meer dan €1.200 miljard obligaties kopen, ruim 9% van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone. Ook de Fed kondigde een opkoopprogramma en verlaging van de beleidsrente aan met 100 basispunten naar een bandbreedte van 0% – 0,25%. De Fed gaat voor $500 miljard aan staatsobligaties en voor $200 miljard obligaties met hypotheken als onderpand kopen. De reservevereisten voor banken worden verlaagd en zogenaamde swaplijnen met andere centrale banken worden opgezet om in de liquiditeitsbehoefte voor dollars te voorzien. De Fed breidt dit ook uit naar opkomende landen om de liquiditeit op de Amerikaanse geldmarkt te waarborgen en de opgelopen risico-opslagen op de geld- en kredietmarkt te verlagen. Naast de ECB en de Fed kwamen ook andere centrale banken in actie. De Bank of England verlaagde de beleidsrente met 15 basispunten naar 0,1%. De omvang van het opkoopprogramma werd met £200 miljard verhoogd naar £645. Markten worden van liquiditeit voorzien en de kredietverlening naar bedrijven wordt op gang gehouden. Ook de Japanse centrale bank breidt het opkoopprogramma uit. De Zuid-Koreaanse, Braziliaanse en Indonesische centrale bank verlaagden de beleidsrente.

Centrale banken nemen maatregelen om financiële markten te stabiliseren en faciliteren met opkoopprogramma’s ruimte voor overheden om met begrotingsimpulsen te komen. De financiering wordt geregeld door centrale banken die op deze schaal staatsobligaties opkopen. De ene hand wast de andere hand. De verwachte sterke stijging van de overheidsschuld leidt zo niet tot een stijging van de rente. Vele omvangrijke overheidsmaatregelen aangekondigd. Volgens de schatting van Morgan Stanley bedragen de begrotingsstimulansen van de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en China samen circa €1.600 miljard. Het noodpakket van de Amerikaanse overheid komt overeen met circa 6% van het bbp. De Amerikaanse regering trekt $500 miljard uit voor financiële steun aan individuen. Amerikanen krijgen $1.000 overgemaakt, afhankelijk van de hoogte van hun inkomen, een vorm van een tijdelijk basisinkomen. De Amerikaanse overheid trekt $300 miljard uit voor hulp aan kleine bedrijven om ontslagen te voorkomen en wordt de luchtvaartindustrie financieel ondersteund.

De Europese Commissie wil de huidige EU-begrotingsregels loslaten om de kredietverlening door staatsgaranties te steunen. Uitstel van belastingen voor bedrijven wordt gegeven en doorbetalen van werknemers in getroffen sectoren en specifieke noodsteun. De Duitse overheid wil de economie ondersteunen via de ontwikkelingsbank met €550 miljard aan garanties, 15% van het Duitse BNP. In het Verenigd Koninkrijk wordt £330 miljard vrijgemaakt aan garanties en leningen om te voorkomen dat bedrijven omvallen, 15% van het Britse BNP. Frankrijk ondersteunt bedrijven en werknemers met €45 miljard aan noodsteun en er worden staatsgaranties voor leningen afgegeven. De Franse regering wil dat geen bedrijf omvalt. In Italië is €25 miljard uitgetrokken om de negatieve effecten op de economie te bestrijden. Nederland stelt €10 tot €20 miljard beschikbaar om bedrijven en kleine zelfstandigen overeind te houden. Er wordt gesproken over het uitgeven van Eurobonds via een euronoodfonds ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme), een maatregel die ik hartgrondig verwerp.

De hypocriete hoop was dat de Zuid-Europese landen zich netjes aan de met hun afgesproken hervormingsvoorwaarden zouden houden. En dat ze uit de schulden zouden kunnen groeien via toename van het BNP. Dat hebben ze niet gedaan. Maar ze verwachten nu wel dat wij ze uit de brand helpen. Het gevolg was een transferunie: de overdracht van vermogen van noord naar zuid, zonder dat terugbetaling zou plaatsvinden. Ten tijde van de eurocrisis kocht Mario Draghi ‘whatever it takes’ 60 miljard per maand euro staatleningen en bedrijfsleningen op in zijn opkoopprogramma genaamd ‘quantitative easing’. Economen zeiden toen al dat ze lange termijn gevolgen ervan niet konden overzien: “we zijn in onbekend territorium aanbeland, we houden ons hart vast dat het goed blijft gaan.” Wat er nu plaatsvindt gaat helemaal over de top. Financiële macht wordt gecentraliseerd bij de centrale banken. Dat is tot daar aan toe als het de centrale bank is van je bloedeigen land. Binnen de Europese Unie is dat niet het geval. De Europese Centrale Bank trekt aan de touwtjes. De ECB heeft de macht en wij niet. Is dat erg? Ja, dat is vreselijk. We zijn afhankelijk van het goede gedrag van anderen, terwijl we weten dat ze dat nooit zullen vertonen, terwijl de magnitudes almaar groter wordt. Het is buitengewoon beangstigend. Dat er nationaal fors ingegrepen moet worden ter ondersteuning is een duidelijke zaak. Prima. We hebben ons hoofd in een financiële strop gehangen die Mario Monti voor ons opgehangen heeft. Hoop dat niemand aan het touw trekt…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. AnnaKlaver

  Geef mij maar de topics van Kenneth Steffers, kort en ook nietszeggend.

  1. AS210854

   AK, ZOALS JOU REACTIES BEDOELD JE.

  2. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

  3. Blitzkrieg

   AS210854 : Het korte termijn geheugen van AnnaKlaver is dusdanig beperkt dat je je zult moeten beperken tot korte cryptische berichtjes. Communicatie doe je bij voorkeur alleen middels basale pictogrammetjes en gekleurde blokjes.

  4. Seneca

   @anna
   te ingewikkeld? jammer ga dan naar joop, die is ook kort en bondig met linkse rommel.

 2. Blitzkrieg

  Wat mij betreft is dit verplicht kijkvoer voor iedereen, dit is namelijk de essentie van wat er nu aan de hand is.

  Nederland in Crisis #1: Informatie is macht
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=1Bea7KgcYRk

  Nederland in Crisis #2: Redding op eigen rekening
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=YbRGidcfjQs

  Nederland in Crisis #3: Koop een schuld, red een bank
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=ywuOPqSeVi8

  Nederland in Crisis #4: De verpanding van de vrijheid
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=7A8U8X0CZ5o

  1. Lambieck

   Wat mij betreft is dit verplicht kijkvoer voor iedereen.

   Kim Yung Blitzkrieg heeft gesproken.

   1. Blitzkrieg

    Suske en Wiske en de stuiterende stumpert.

 3. Maxks

  Je hoeft geen studie economie te hebben gevolgd om te weten dat het virus de rijkere landen geld gaat kosten. Komen we toch uit op het resetten van de economie binnen de EU. Voorheen was het enkel Griekenland waar de economische focus lag echter nu treft het alle EU Lidstaten.

 4. Cootje

  Schrijf ik al maanden over hier .maar na het Corona en de gevolgen er van gaat de solidariteit van het ondemocratische Europa op de schop. De Engelse krijgen ook 5 jaar een klap maar die lachen zich daarna te pletter. En om zout in de wonden te strooien maken ze er ook nog een keiharde brexit van. En die gaat het ondemocratische gedrocht in Brussel helemaal omver gooien . Of denken ze dat ze aan de Nederlanders de Duitsers en de Belgen plus de Scandinaviërs om solidair met zuid Europa te wezen om een harde lijn tegen over Engeland te handhaven . Volgens mij kan je beter zaken doen met een land wat de rekening betaald dan met landen die op een andermans zak leven . Veranderingen kosten altijd levens maar Corona gaat duidelijkheid verschaffen tussen noord en zuid . We blijven niet werken voor lanterfanters en renteniers

 5. Lambieck

  Fritz freubelt: Ik ben er een voorstander van dat wij de EU de wacht aanzeggen:
  .
  Nieuwe situatie, nieuwe stok, dezelfde hond.

  1. Blitzkrieg

   Suske en Wiske en de repeterende roeptoeter

 6. Cootje

  Is na het Corona virus geen draagvlak meer voor in Nederland om water naar de zee te brengen. Een inklaar geknutseld gedrocht lijkt ten einde te komen . De Engelsen geven een voorbeeld 4/5 jaar in de penarie maar die komen er uit . De zuid Europese economieën zijn failliet en er is geen draagvlak dat wij ons geld gaan storten in een bodemloze put

 7. Kretoloog

  Kijk, Frits Bosch begrijpt tenminste wat er echt gaande is. Voor een relatief zeer beperkt aantal doden door Corona wordt de hele wereldeconomie op de schop gegooid. De gevolgen voor burgers zijn – in financieel opzicht – desastreus, zeker in de landen die hun huishouden nog een beetje op orde hebben, waaronder Nederland.

  Misschien zouden al die lockdown-roepers zich dat eens moeten gaan realiseren. Om te beginnen bij de vaste redactieleden van dit blog te weten Bart, Kenneth, Michael, Tim en Wout.

  Frits: Ik hoop dat jij nog lang de ruimte krijgt om hier op DDS de ‘andere kant’ van de corona-crisis te laten zien.

 8. Veteraan

  De EU stort pas in als Nederland voor honderden miljarden extra in de schuld zit.
  Al jaren bekend dat de EU het uiteindelijk niet gaat redden met al die zwakke en misbruikende landen in Zuid en Oost Europa.
  Maar ja, wat doe je met wijsheid en kennis als die politiek niet correct is ?
  Nederlanders kunnen hun pensioen, spaargeld en economie wel vergeten.
  En Links denkt nu nog dat het niet zo zal gaan, laf en dom volk.

 9. JBoul

  Goed stuk! Dit is de reden dat ik DDS in de gaten hou, Dit soort stukken zul je niet vinden in de msm

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Ze hebben de zelfde baas en vreten uit de zelfde ruif !

 10. rexm

  Wat hebben wij in Nederland toch met Italie, cijfers van corona worden vergeleken met Italie, waarom niet met Duitsland, 106 doden, Belgie 80 doden, Nederland die altijd met
  met het vingertje staat te zwaaien, over de 200 doden.
  Ja wij doen het goed en jullie fout.!!!!!

 11. ikweetwatikwil

  Goed artikel.

 12. fusilier

  Wat wij met Italië hebben? Zij hebben de zon,en wij hebben het geld.

  1. Cootje

   Volgens mij staat 1500 miljard aan pensioen in Brussel . Die staan in euro’s waar de ECB monopolie geld van is aan het maken. De Italianen hebben de zon de zee en eenderde van hun economie is zwart of zeg donker zwart. Dus Hebben wij ons geld waar we voor moeten werken tot onze 67ste leeftijd in handen geven van een monopolie instelling die onze euro’s bijdrukt in de frequentie van WC papier . De Italianen na Corona feestvieren van hun zwarte echte centen , en ons opschepen met hun schuld te betalen , hoelang gaat deze solidariteit nog stand houden

 13. pakwatjepakkenkan

  always look on the bright side of life. fuut fuut, fuut fuut fuut

 14. Marija

  Lijkt dit niet een beetje op wat Jensen zegt?

  1. Blitzkrieg

   Kijk eens naar de linkjes die ik in deze draad heb gepost, zeer verhelderend.

 15. Heras

  Tjonge, dat hadden we toch zien aankomen
  De eu gebruikt alles om geld te vragen
  Zet er een naampje boven en vraag miljarden steun aan..de bevolking.
  En wat de gevolgen zijn voor huishoudens, is niet belangrijk.

 16. Bullshit16

  Onze landverraders regering zal mij niks vebazen dat deze virus hun uitstekend uitkomt ze hebben nu alle tijd om alles er door te drukken stikstof hebben ze er deze week door heen gejast wat volgt nu hebben ze Nederland tot juni dicht gegooid.onze overheid en rivm zijn een dictatuur
  Zelfde met die wind molens hebben ze er ook door heen gejast kritische mensen werden gearresteerd
  Kijk maar naar bleu tiger studio daar hoor je wat er gaande is in deze corrupte kut land
  Stem fvd of PVV zodat Nederland weer opgebouwd kan worden weg met die landverrader Rutte

 17. Bes Tolen

  Nederland zit in een slechte positie maar de regeringen, die we hebben gehad tot heden leggen dat nooit uit en de pers ook niet. Zodoende hebben we ook een bevolking, die te dom is om de hedendaagse problemen op financieel economisch gebied te doorgronden. Dat is juist wat een grootmacht als ”Rome” altijd al wil zien. Dat heeft als gevolg dat het met ”Rome” gelieerde grote bankwezen met beslissingsbevoegdheid, zelfs zonder nodige kritiek van landen met tegengestelde belangen, van haar uitgebreide mogelijkheden het financiële beleid gebruik kan maken. Dat leidt nu al jaren tot grote kapitaalverliezen voor Nederland en in het bijzonder voor de burgers. Alleen de overheid (!) en een deel van het bedrijfsleven doen het dan financieel nog goed in Nederland.
  Grote pech is dat Duitsland achterlijk wordt geregeerd. Dat kan omdat de bevolking politiek ook achterlijk is. Duitsland is politiek geknecht als gevolg van de twee wereldoorlogen. Wat sinds de jaren van Kohl alleen maar erger is geworden. Nederland doet er dan goed aan zich sterker te maken. Basis nieuwe egoïstische politiek, die zich ook hard opstelt inzake problemen op wereldschaal. Allerlei gemeenschappelijke regelingen binnen Europees verband niet te accepteren. Ook door de immigratiepolitiek van de laatste veertig jaar met de vele dubieuze regelingen af te schaffen, een hard beleid te voeren tegen de omvangrijk ingeslopen corruptie in verband met de massa immigratie in de laatste veertig jaar en problematische indringers in eigen land aan te pakken. Afwijzende opstelling tegen het extreem linkse christelijke Duitsland.

 18. Draak

  Lekker artikel Frits

 19. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Vergeet Italië maar…
  Die hebben allang de keuze gemaakt voor China & Rusland dus uit de EU.
  Nu nog Satan verjagen uit het Vaticaan… Viva Italia !

  1. Caesar Lion Cachet

   PS…

   Het geroofde goud ook terug naar de mensen en de Zio Mafia uit het Vaticaan !

   Viva Italia…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.