Kabinet komt met grof geschut! Miljardensteun voor bedrijven, zzp’ers, horeca en reisbranche

In een nieuwe persconferentie presenteerde het kabinet zojuist nieuwe, verregaande maatregelen om de financiële gevolgen van het oprukkende coronavirus het hoofd te bieden. Er worden miljarden vrijgemaakt voor allerlei sectoren, doelgroepen en situaties!

De ministers Wiebes, Hoekstra en Koolmees lichtten de nieuwe maatregelen toe. ‘We doen wat nodig is,’ werd er gezegd, maar ‘de gevolgen voor de economie zullen enorm zijn’.

De maatregelen

 • Ondernemers krijgen een lastenverlichting via de te betalen belastingen.
 • Het kabinet vangt 90 procent van de verliezen van bedrijven door loonkosten op, maar alleen als er geen mensen worden ontslagen.
 • ZZP’ers komen véél sneller in aanmerking voor bijstand.
 • Ondernemers en bedrijven kunnen makkelijker uitstel van belasting aanvragen. Verzuimboetes hoeven niet betaald te worden.
 • Het kabinet breidt de garantstelling voor leningen van bedrijven uit.
 • Horeca, reisbranche en andere direct getroffen sectoren, zullen gecompenseerd worden.
 • Speciale dienstregeling NS, het treinverkeer wordt drastisch verminderd. Per station twee treinen per uur in alle richtingen. Geldt niet voor minst drukke stations (één per uur, per richting).

Dit noodpakket zal de komende drie maanden 10 à 20 miljard euro kosten. Minister Hoekstra heeft nog 90 miljard ‘op de plank liggen’, en mogelijkheden om nog meer geld vrij te kunnen maken. Wat niet betekent dat dit maar gewoon al die tijd achter de hand werd gehouden. Het meeste geld zal moeten worden geleend.

Of het allemaal voldoende gaat zijn, zal moeten blijken. Er lijkt in ieder geval weinig anders op te zitten en het risico maar te nemen: ‘de rekening zien we later wel’, dat idee. Voor nu zal het een hele hoop mensen in ieder geval geruststellen, denk ik.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Maxks

  QUOTE: Minister Hoekstra heeft nog 90 miljard ‘op de plank liggen’, en mogelijkheden om nog meer geld vrij te kunnen maken. Wat niet betekent dat dit maar gewoon al die tijd achter de hand werd gehouden. Het meeste geld zal moeten worden geleend.EINDE QUOTE
  ——————–
  “Wat niet betekent dat dit maar gewoon al die tijd achter de hand werd gehouden.”…dit zinnetje maakt het weer allemaal zo smoezelig en verdacht.

 2. Meriadoc Brandebok

  Momenteel heeft het kabinet weinig andere keuze dan de brede compensatie, want ondernemers worden door deze crisis inderdaad keihard geraakt.

 3. Jack Flash

  Makx@ Het werkelijke bedrag ligt zelfs boven de 100 miljard maar dat mag Wopkes pret niet drukken.

 4. Lambieck

  het risico maar te nemen: ‘de rekening zien we later wel’, dat idee.
  .
  Ik dacht al, waar blijft de vagina-opmerking richting regering.
  Maar hij is er.
  Wout vindt de maatregelen vallen in de categorie : de rekening zien we later wel

 5. Cycle25

  De Nederlandse staatsschuld staat zeer laag, dus 100 of 200 miljard zou makkelijk kunnen, alleen bederf je het kampioenschap staatsschuld afbouwen daarmee.

  Het is een investering in een open lab.

 6. Lambieck

  Ik denk dat we achteraf ongelooflijk blij mogen zijn dat wij allemaal hebben bijgedragen aan de financiële ruimte, die er nu is om te helpen waar nodig is.
  Dat is niet de verdienste van een politieke partij maar van het Nederlandse volk.

  1. Fonz

   Is dat zo! of is dit een vooropgezet plan die leugenclown Rutte aan zag komen?

  2. ervi

   @L-…wij alllemaal hebben bijgedragen…even wat selectiever graag, nl de midden- en lage inkomens. De toplaag wordt door dit onsmakelijke kabinet al jarenlang de hand boven het belastinghoofd gehouden

 7. C.A.Barstow

  Volgens mij is het allemaal een gigantisch complot van de toiletpapier fabrikanten.

 8. Kidogo

  Al dit is beter dan het aan TimmerFrans en Samsonniet geven toch ?

 9. Jack Flash

  Het stiekum oppotten wordt hier even door Lambiek gerereg.vaardigd.

  1. Lambieck

   Uw reactie zegt veel over uw perceptie.

 10. Jack Flash

  De perceptie speelt geen rol beste Lambiek.
  Wel degenen die dit geld betaald hebben.

  U bevindt zich op een fatsoenlijk rechts blog.Of bent u verdwaald,dat kan.

  1. Brenda Welsh

   Dat heb ik gemerkt, een reaguurder wenst een onbekende kanker toe. De eigenaar mag trots zijn op zo’n aanhang die zo soepel met elkaar omgaat op zijn blog.

   1. 777

    Eeuwige gebande!

 11. lIN-T

  Hier zal een hoop mee gefraudeerd worden. Zo zitten het grootste deel van de mensen nu eenmaal in elkaar. Vooral ondernemers en ZZPers, die zijn daar uitermate bedreven in.

  1. yellow thread street

   Dat was mijn eerste gedachte ook.

   Op zich is het zeker nodig, vele bedrijven zullen zeker 3 maanden bijna of geen werk hebben, we mogen hopen dat de rust dan weer terug gekeerd is en dat het dagelijkse leven dan weer een beetje normaal is en we weer aan de slag kunnen.

   Ik kijk echter ook naar zaken uit het verleden, fraude met uitkeringen, de Polen- en Bulgarenfraude, recent de kinderopvangtoeslag waar ook het nodige mee misgegaan is.
   En zie alle onterechte uitkeringen door de jaren heen die de grens overgegaan zijn richting Turkije en Marokko.

   Nu is er paniek, er moet snel gehandeld worden, terecht, maar de overheid heeft helemaal de capaciteit niet om te controleren of het geld op de juiste plek en bij mensen terecht komt die het echt nodig hebben.

   Ambtenaren werken daarnaast op dit moment voornamelijk vanuit huis, je ziet het ook bij ons, o.a. bij de stort is het enorm druk, ze hamsteren, ze zijn druk aan het grasmaaien, kun je nagaan wat van zee van een tijd ze over hebben wanneer ze op kantoor aanwezig zijn.

   En dan achteraf, ja, hadden we alles maar een beetje zorgvuldiger gecontroleerd.

 12. Fonz

  Ik zie exorbitante belastingverhogingen aankomen…!

  1. Brenda Welsh

   Zeker, zeker, accijnsverhogingen ! Daar krijgt u mee te maken. Het probleem is, kunt u de fles laten staan?

   1. 777

    Eeuwige gebande leugenaar!

  2. Brenda Welsh

   Zeker, zeker, accijnsverhogingen ! Daar krijgt u mee te maken. Het probleem is, kunt u de fles laten staan??

 13. Bockbeer

  De reisbranche krijgt ook financiële steun? Dankzij reizen van mensen, is dat virus hier gekomen. Bovendien wil links dat we toch niet vliegen vanwege het klimaat.

  1. Peetjoh

   Nee links wil niet dat rechts vliegt. Links zelf mot naar curaçao. En inderdaad zitten we dankzij de luchtvaart met dit probleem. Het frappante was dat op zondag (normaal weekend) iedereen z’n personeel al had ontslagen. Ze wisten binnen een uur dat ze failliet gingen ofzo. Lijkt me dat als multinationals zo’n buffer hebben (van een uur), we ze wel kwijt kunnen.

 14. Jack Flash

  Bockbeer +++

 15. Heras

  Jaaaa, kun je pochen dat je toch zomaar zelfstandigen hebt geholpen.
  Na de verkiezingen weer bezuinigen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.