Kijk dan! Burgemeester veegt deel “intelligente lockdown” van Rutte gewoon van tafel: ‘Gaan we niet handhaven!’

Het kabinet heeft gisteravond geprobeerd de spreiding van het coronavirus in Nederland drastisch in te perken met een aantal nieuwe maatregelen, waaronder het idee dat je niet meer dan drie mensen tegelijkertijd op bezoek mag hebben samen. Burgemeester Bruls van Nijmegen maakte in Nieuwsuur korte metten met die ‘maatregel’. “Dat gaan we niet handhaven,” zei hij onverkort.

Het kabinet heeft gisteren opnieuw gepoogd om het coronavirus definitief in te dammen. Ditmaal werden de maatregelen aangekondigd op een persconferentie van vier ministers: Rutte, De Jonge, Van Rijn en Grapperhaus. Het nieuwe handhavingspakket kreeg de titel “intelligente lockdown”, maar hoe intelligent die lockdown precies is, valt nog te bezien.

Later die avond, in Nieuwsuur, sprak de NOS met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, en hem werd voorgelegd hoe het nu is dit soort maatregelen te handhaven. Bruls antwoordde zeer duidelijk: handhaven? Wie zei er iets over handhaven? De gemeente gaat helemaal niet de nieuwe maatregel van Rutte handhaven om niet teveel mensen op bezoek te hebben, die dan ook nog eens op 1,5 meter afstand van elkaar moeten zitten. “Thuis bent u de baas,” aldus Bruls.

Staatsrechtelijk lijkt de burgemeester daarmee overigens gelijk te hebben: voor gemeentes is er een zeer duidelijk gedefinieerde ondergrens wat betreft zaken die écht in het privé-domein vallen en niet door de lokale overheid gehandhaafd kunnen én mogen worden. Wat blijft er dan over van een belangrijk deel van de “intelligente lockdown” van Mark Rutte? Nou, niets meer dan een zeer indringend advies.

Oei…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Kretoloog

  Kijk eens aan: Burgemeester Halsema heeft alvast een medestander. Nog een stuk of 350 en alle burgemeesters zitten op 1 lijn. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Achmed Laadklep van Rotterdam wil vast nog veel meer bevoegdheden, tot achter de voordeur wil hij kunnen handhaven.

  Halsema en Bruls hebben alle gelijk van de wereld. Het kabinet heeft gisteravond heel stoer allerlei verregaande maatregelen afgekondigd. Maar wie mogen die uitvoeren? Juist, de burgemeesters. De ministers leunen achterover en laten de burgemeesters de kastanjes uit het vuur halen. Ik zou daar ook feestelijk voor bedanken.

  1. Robert75

   Wel eens over nagedacht wat zoiets doet met de Nederlandse economie en wie dat mag gaan betalen straks? Het middel moet natuurlijk niet erger worden dan de kwaal.

  2. Shadow1100

   De burgermeester(es) handhaaft NIETS. Zij zitten achter hun bureautje in de be- en afgeschermde kantoor eveneens achterover te leunen. De politie moet in hun opdracht de kastanjes uit het coronavuur halen. En die mogen daar niet voor bedanken!
   Je denkt toch niet dat bestuurders enig risico willen of durven te lopen?

   1. Thierry Trollinator

    Weinig onderwijs in staatsrecht gehad vroeger op school?

 2. Peetjoh

  Nou brulls het waren een paar mooie jaren. Veel sucses met je nieuwe baan.

  1. Brenda Welsh

   Je loopt wel een beetje hard van stapel. De Burgermeester geeft jou het recht te bepalen wie jij op de sofa wil hebben in jouw huis. Daar wil hij niet over beslissen. Een klusjes man of vrouw, dat mag jij in alle vrijheid bepalen.

   1. Peetjoh

    De burgemeester geeft jou het recht?. Jij denkt toch niet dat de burgemeester überhaupt iets te vertellen heeft over wie er op mijn bank zit. Dat soort rechten is niet geefbaar ook niet voor burgemeesters.

    1. Fortiori

     Zo is het maar net. Al haal je het hele dorpscafé binnen.

 3. ikweetwatikwil

  Het was een advies en de gemeenten kunnen er mee doen wat ze willen. Het hangt van hun hersens af.

 4. Meriadoc Brandebok

  Natuurlijk gaan burgemeesters niet in de woonomgeving van de burgers handhaven. Dat zou wat zijn. “Aufmachen!”

 5. Lambieck

  Wat valt er niet te snappen?
  Zie je 4 mensen aanbellen/ naar binnen gaan: handhaven.
  Zie je 2×3 mensen aanbellen/ naar binnen gaan: hopen dat je buren niet kijken, dat kunnen zomaar lockdown-stemmers zijn.

 6. Ego-non-solus

  Nijmegen wordt ook wel “Havanna aan de Waal” genoemd. Een stad vol goedmensen. Maar deze burgemeester is van CDA-huize. Staatsrechtelijk gezien mag hij dan gelijk hebben maar begrijpt deze man niet dat zijn uitspraak het gevoel van urgentie bij gewone mensen ondermijnt? Waarom zei hij niet het verbod buiten op straat streng te gaan handhaven? Dan toon je tenminste zorg voor de oudere burger wiens burgerVADER je immers ook bent!

  1. Brenda Welsh

   Iedere keer wanneer het ging om het betuttelen van de burger met bijv. het afschaffen van referendum was het raak. Ondemocratisch enz. De burger werd onmondig verklaard en onbekwaam. Nu geeft de Burgermeester het recht van eigen inzicht en beslissing aan de burger en is het weer niet goed. Nu eist men onverbiddelijke opvolging van overheidsbepalingen. Het kan raar lopen.

   1. Ego-non-solus

    Brenda. Mijn schooldirecteur zei indertijd al “Inspraak zonder inzicht brengt uitspraak zonder uitzicht”. En daar zit wel enige waarheid in. In die zin kun je inderdaad bedenkingen hebben bij een referendum.
    Overigens, betwijfel ik of die burgemeester heeft bedoeld wat je nu suggereert. De burger in algemeenheid heeft zich het afgelopen weekend wat mij betreft ruimschoots gediskwalificeerd. Velen konden die eigen verantwoordelijkheid niet aan. Ouders in een gezin grijpen dan in. En een burgervader?

    1. Lambieck

     Meebeslissen=medeverantwoordelijk zijn voor de gevolgen.
     En de animo voor de medezeggenschapsraad was ineens nihil.

  2. Rammstein

   In de Volkskrant van vandaag analyseert Maarten Keulemans de Corona-doden en plaatst het geheel in het juiste perspectief.

   Erg verhelderend, zeker om alle -soms bizarre- maatregelen te kunnen plaatsen. Beter gezegd: een groot deel daarvan op te heffen en weer over te gaan tot de orde van de dag.

   1. Ego-non-solus

    U bent voorstander van hoe het in Italië is gegaan? Maatregelen terugdraaien betekent expliciet het accepteren van veel extra doden. Durft u het aan een voor u aanvaardbaar aantal doden te noemen? Of bent u van de categorie belletje-trekken. Iets moois roepen en vervolgens hard wegrennen. Maar zo laf bent u toch niet? Ik hoor graag uw aantal.

    1. Rammstein

     Ga eerst nou even dat artikel lezen Ego, dan parten we daarna verder.

     1. Ego-non-solus

      OK, mogelijk interpreteerde ik uw standpunt verkeerd. Dan mijn verontschuldiging!

    2. Blitzkrieg

     Ego-non-solus :
     Quote : “Durft u het aan een voor u aanvaardbaar aantal doden te noemen?”
     Dit lijkt me een vrij reële discussie, waar ligt de grens?! De hele wereld economie plat vanwege een paar corona doden, lijkt me dat er ook ergens een grens ligt.

     In 2018 waren er 678 verkeersdoden, is dit een reden om dan maar alle auto’s in Nederland te verbieden? Natuurlijk niet, alles is altijd gebaseerd op een kosten baten analyse of je dat nu leuk vind of niet. Alles gaat erom wat je acceptabel vind ten kostte van wat. Over de grenzen kunnen we discussieren maar niet dat er een grens is.

     1. Joshuak

      Wat een onzin om de coronadoden te vergelijken met verkeersdoden..

      In slechts 4 00weken 213 doden door corona.. In een heel jaar 700 verkeers doden.

      Zie jij het verschil? Of moet ik die berekening doortrekken voor je naar een hele jaar?

      Dus als je corona en verkeersdoden bekijkt zie je dat corona statistisch vele malen dodelijker is en ook veel meer mensen raakt/beïnvloedt naast jijzelf.

      Het is heel makkelijk om te roepen dat het overdreven is als je gezond en relatief jong bent.

      Maar denk dat je wel anders piept als jou familie of jijzelf opeens dood ziek bent en alleen omdat mensen als jij geen fuck om anderen geven behalve jijzelf en de economie..

      Zelfde idiote argument als jij nu maakt kan ik ook over ziektes als kanker gaan maken of überhaupt alle ziektes..

      Waarom moet ik meebetalen aan de medicijn? Omdat ook ik dan in de toekomst een medicijn ertegen hebt..

     2. Blitzkrieg

      Joshuak : Je mist totaal mijn punt. Waar het over gaat is dat je in elke situatie en kosten baten analyse moet maken. Wat kost het me, en wat levert me dat op. Dit heb je met verkeer, maar ook met de corona crisis. Ik laat het aan een ieder zelf om te beslissen wat hij acceptabel vind en wat niet. Ga jij zes maanden extra thuis zitten om vier corona doden te besparen? Nee natuurlijk niet, ook jij maakt uiteindelijk gewoon een rationele afweging. Dit kost het… en dat levert het op.

      Quote : “Het is heel makkelijk om te roepen dat het overdreven is als je gezond en relatief jong bent. ”

      Dit is totale onzin… ik mag dan wel gezond zijn, degene voor wie ik de dagelijkse zorg draag (dag en nacht) behoort tot de allerzwakste van de samenleving.

      Het is totaal niet waar dat ik geen fuck geef om anderen, natuurlijk ben ik voorzichtig en denk ik om anderen.

      Het enige dat ik zeg is dat je over corona op een logische en rationele manier zal moeten nadenken, is dat zo verschrikkelijk?

      Je kan wel zeggen dat de kosten niet uitmaken of er niet over wil praten, maar wat als ik voor de prijs van 4 corona patienten 1000 anderen mensen kan laten overleven die anders zouden sterven aan een andere ziekte?

      Denk na over de vraag wat JIJ acceptabel vind, dat is alles wat ik wil zeggen.

   2. Lambieck

    Ik weet niet wat er gebeurd is in uw directe omgeving, maar ik meen bij u gelukkig enige flexibiliteit in standpunten waar te nemen.

    1. Rammstein

     Dat is correct Lambieck. Overigens ben ik nooit voorstander van een lock down geweest.

    2. Ego-non-solus

     Beste Lambieck, ik ben een realist en analytisch ingesteld. Ik blijf verre van politiek correct gezever. Ik praat anderen niet na. Ik ben niet heel erg dom en probeer situaties te begrijpen. Soms lukt dat, soms niet. Van mening veranderen vereist geen flexibiliteit maar gevoel voor realiteit. Ik heb vast veel slechte eigenschappen maar wegkijken en ontkennen horen daar niet bij!

     1. Lambieck

      Beste Ego.
      Ik zou het bijzonder prettig vinden indien u de draad wie op wie reageert volgt.
      Uw reactie komt nu onlogisch over.

     2. Blitzkrieg

      Suske en Wiske en de zuigende draadlogica

   3. Beukman

    Om er een paar dingen uit te pikken: de gemiddelde leeftijd van sterven is 82, wat amper ligt onder de gemiddelde leeftijd van sterven überhaupt, de meeste overledenen waren er ook zonder corona al slecht aan toe. In Italië was nog geen twee procent van de overledenen onder de 50.

 7. Maxks

  Beperkingen tot 0.1 juni zijn een dikke twee maanden. Dat is grof gezegd bezopen. Waarom niet elke twee weken evalueren?
  De burgers worden weer voorgelogen conform de klimaatreligie.

  Collectieve waanzin. Mensen gaan psychische klachten ontwikkelen en die ze al intrinsiek in zich hebben worden getriggerd.

  Het China virus heeft zich gemanifesteerd door een domino-effect te creëren.
  Landen willen onderling niet achterblijven en gezien worden als onverantwoord terwijl zij juist onverantwoord tot 01 juni de samenleving, personen dus, en de maatschappij, onderwijs, bedrijven enz. op slot te gooien.

  De media heeft gezorgd voor het sneeuwbaleffect.
  De media, die verworden is tot onderkruipsel.
  De media heeft weer een mooie testcase gehad m.b.t. macht uitoefenen en ieder weldenkend mens heeft weer eens kunnen vernemen hoever deze sensatiemakers gaan.

  De politiek dient op slot gegooid te worden. Wezens die zulke rigoureuze beslissen nemen zijn niet van deze planeet.
  Overwegend de meeste mensen die uit ongefundeerde angst geroepen hebben voor een lockdown, dan wel een strengere beperking, zullen zich over een maand de tong afbijten immers je geest gaat, op de lange duur, tegen je in.

  Cijfers vertellen ons dat het allemaal niet zo’n vaart loopt maar de geest is, bij de politici in nagenoeg alle EU landen, uit de fles.
  Elk land zal het China virus misbruiken voor eigen doeleinden te bereiken, tevens is het een goed barometer voor de EU m.b.t. hoever men kan gaan.
  Men kan dus een DDR, een China, creëren met een onzichtbare vijand / muur die eigenlijk een druppel op een hete plaat is.

  Er zijn mensen die zeggen dat de overheid zichzelf toch geen inkomsten te kort doet als er niets aan de hand zou zijn. Welnu die inkomsten komen er toch voor hen, uit de lengte of uit de breedte, maar het is de burger die alles zal moeten terugbetalen met terugwerkende kracht terwijl hij-zij bezig is de financiële eindjes te zoeken, die aan elkaar geknoopt moeten worden.

  Mochten na 01 juni de beperkingen opgeheven worden dan zal dat waarschijnlijk gefraseerd gebeuren en sommige zullen uitgesmeerd worden zoals het samenscholingsverbod en contante betalingen alleen nog in eenmanszaken, oftewel, alles wat een doorn is in het oog van de Overheid.
  Men kan de economie en mindset van de burgers resetten

  Zingen en dansen helpt niet.
  Als het virus vertrokken is blijven wij achter als de grote verliezers.

  1. Ego-non-solus

   “blijven WIJ achter als de grote verliezers”

   Wij = u en uw omgeving? Het kan zijn dat u onevenredig zwaar getroffen wordt. Maar toch, ik zelf zou zeggen dat de honderden (het einde is nog lang niet in zicht) overleden mensen de grote verliezers zijn. Maar die blijven inderdaad niet achter, OK, echter hun nabestaanden wél.
   Het zou u sieren voor de groep burgers van 60 jaar en ouder wat meer empathie op te brengen.

   1. Kretoloog

    Er overlijden ieder jaar in Nederland ruim 150.000. Dat is ca. 400 per dag. Treurig voor de nabestaanden, maar een mens heeft nu eenmaal niet het eeuwige leven. Die paar honderd doden door corona (vrijwel allemaal oude mensen met onderliggende ernstige ziekten) maken deel uit van een veel grotere groep doden.

    En voor die hele kleine groep doden moeten nu ineens zeer ingrijpende maatregelen worden getroffen? Zodat ze misschien een paar dagen, weken of maanden later overlijden? Dit is buitenproportioneel. De gevolgen zijn niet te overzien: voor mensen persoonlijk (psychisch), voor gemeenschappen (alle sociale verbanden vallen in 1x weg) en voor de samenleving (er wacht ons een mega-recessie).

    Met alle respect voor de doden, maar die prijs is te hoog. Veel te hoog.

    1. Peetjoh

     Ik denk niet dat jij of ik kunnen bepalen of de prijs te hoog is. Laat dat aan de nabestaanden over. Kijk dan kan ik ook zeggen kretoloog hoeft na een auto ongeluk niet naar het ziekenhuis want jij ging express tegen beter weten in auto rijden (dat is echt nooit moeten want ook jij hoeft niet te gaan werken d’r komt niemand je doodschieten als je niet gaat) en ja dat jij nou op je 50ste half dood bent van een ongeluk, je gaat toch een x dood. Zeggen dat het niet te overzien is klopt ook niet he. Heb je persoonlijk zo veel verlies dat je failliet gaat ofzo. Ik denk dat het jou op zich niks kost. Mij ook niet. Maar met zeggen dat levens niet uitmaken omdat ze voor jou een heel land hebben opgebouwd sla je de plank mis. Alle welvaart die wij kennen hebben wij te danken aan de oudere generatie.

     1. Blitzkrieg

      Peetjoh :
      Quote : “Ik denk niet dat jij of ik kunnen bepalen of de prijs te hoog is.”
      Wat is dit nu weer voor onzin? Geef jij al je beslissingen en wat je moet vinden uit handen?

      Nieuws uit 2018, heb jij hier iets over gehoord?
      8000 griep-doden: ouderenbond wil actieplan
      h**ps://dagblad070.nl/algemeen/8000-griep-doden-ouderenbond-wil-actieplan

      Heel italië heeft nu iets meer dan 6000 doden, heel wat minder als het aantal griep doden (in enkele maanden) van Nederland. Italie heeft grofweg 60 miljoen inwoners en Nederland 17 miljoen, zet de aantallen eens tegen elkaar af.

      Het is zeker wel zaak dat je zelf gaat nadenken over wat je wel of niet acceptabel vind. Als jij over zes maanden nog steeds opgesloten zit in je huis vind je dan nog steeds alles ok?

  2. Lambieck

   Een ieder die met een planning van wat dan ook te maken heeft, weet nu waar hij aan toe is.
   Elke 14 dagen planning bijstellen werkt niet.

   1. Blitzkrieg

    Suske en Wiske en de planning van de straatmongool

  3. Peetjoh

   We gaan niet allemaal psychische klachten krijgen. En de verliezers worden de klimaat idioten en antie rasisten. Dus Europa zelf. We krijgen gewoon een voor de crisis en een na de crisis. En na de crisis is er geen draagvlak meer voor milieu klimaat imigratie in elk land. Mensen zien nu dat hun zorg ontnomen kan worden door jongere immigranten. Ja dan gaat ook links aan zich zelf denken. Dus meer rechtse stemmers.

 8. perry

  Om een `ideetje`intelligent’ te noemen, moeten de bedenkers/beoordelers zélf, wel een bepaalde IQ hoogte en inzicht in de betreffende materie hebben!
  Het balletjes opgooiend Rotte3 circus!

 9. Adriaen van Bergen

  Het enige dat in Nederland gehandhaafd wordt is het fietsen zonder achterlicht.
  Dan ga je onherroepelijk als een groot misdadiger op de bon.
  Voor de rest is handhaven een noodlottige samenloop van omstandigheden, voor de dader dan.

 10. Maxks

  Empathie is een jeukwoord geworden dat alle emo overstijgt. De lockdown roepers zijn totaal irrationeel.
  Er is totaal geen politieke en of burgerlijke empathie als anderen / ouderen sterven aan de griep en dat zijn er aanzienlijk meer dan die belachelijke China virus die we zouden moeten aanpakken als een griep epidemie.
  Zelfs de media heeft dan geen “empathie”.

  Mensen die mij aanspreken op mijn non-empathie omwille van een virus/ziekte, wat niet veel anders is dan een zware griep, daar kan ik enkel apathie voor opbrengen.

  1. Blitzkrieg

   Maxks : Wat mij betreft moet je alle emo uit deze discussie halen, anders kan je er nooit over redeneren. Wat kost het, wat zijn de risico’s en wat zijn de consequentie’s dat zijn het soort afwegingen dat je zal moeten maken. Uiteindelijk zal je rationeel moeten beslissen wat je wel en wat je vooral niet moet/wilt doen. Ik ben het helmaaal met je eens, aan al die emo kikkers heb je helemaal niks. Empatie is een fantastische goede eigenschap, maar niet om je te laten leiden wat te doen tijdens een corona crisis.

   1. Peetjoh

    Ik geef je inderdaad wel gelijk met, dat het vooralsnog nog steeds niet is wat er gezegd werd. En nee ik geef niet alles uit handen maar nu gaan er besluiten over levens (de ouderen) dus gemaakt worden door zogenaamde deskundigen . Ik begin me inderdaad af te vragen of het wel juist was ouderen niet naar de ic,s te brengen. De ziekenhuizen lopen nog niet echt over ofzo misschien hadden ze er wat kunnen redden. Ook 2 jaar langer is toch 2 jaar.

 11. Rosasolis

  Blijkbaar is er een grote verschil tussen het beleid van de burgemeesters. A. Aboutaleb van Rotterdam roept de mensen op ” om zo veel mogelijk thuis te blijven en dringend niet naar de strand te gaan. Probeer op een andere manier deze vervelende dagen door te komen, maar blijf thuis”.
  Maar F. Halsema denkt heel anders hierover. Zij zei te ” willen voorkomen dat mensen zich in hun huis moeten opsluiten, wat een gruwelijke maatregel is”. En verder,
  dat dit ” enorme sociale effecten zullen hebben in een stad als Amsterdam; daar wonen de meeste mensen in kleine appartementen. Dat kinderen en jongeren thuis moeten blijven, zou te dramatisch zijn.”
  Misschien is Halsema bang dat mensen in opstand komen. Zoals dat nu in Frankrijk in verschillende buurten gebeurt, waarbij politie agenten worden regelmatig aangevallen.

  1. Peetjoh

   Zuid-Holland staat er toch ook om bekend veel slimmer te zijn dan noord-Holland. Op zich is het ook minder erg voor Nederland. Wat minder groen links stemmers geeft niet.

   1. Rosasolis

    @Peetjoh In de kop van Noord-Holland zijn er weinig die groen-links stemmen.
    Waar is uw bewijs dat “Zuid-Holland bekend staat veel slimmer te zijn dan
    Noord-Holland”?! Tenminste in ons regio kan je leven waar er ruimte is.

 12. C.A.Barstow

  Hoe zorg je ervoor dat er een lockdown komt, nou door net zo idioot te zijn als die vetklep uit Nijmegen, bedankt Bruls!

 13. janszm

  Behoor tot risicogroep. Wil 1,5m afstand. Heb een ruime woonkamer en hal . Drie mensen op bezoek is geen enkel probleem als ik de zetels goed geplaatst heb.

  Hoe zit dat bij de voordeur met de begroeting?
  Volgende bedacht: neem telf. Contact op met bezoek en zeg hun dat zij achter elkaar moeten staan voor de deur. Ik doe de deur open en ga direct terug naar de woonkamer, alwaar ik de voor mij gekozen zetel inneem. De gasten mogen één voor één binnenkomen en plaats nemen op de aangewezen zetel en begroet hen met een buiging. Drankjes etc. mogen zelf gehaald worden, waarbij de gepaste afstand in acht wordt genomen.
  Denk bij het afscheid nemen dat alles in omgekeerde volgorde gaat. Gezellig.
  Zonder risico wordt het heel vervelend de komende tijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.