Kijken! Thierry Baudet doet oproep aan minister: ‘Waarom testen we niet meer? We moeten blijven testen!’

Thierry Baudet benadrukt het nog maar eens: de enige manier om deze crisis goed door te komen is door te testen, testen en nog meer mensen te testen! Daarom dient Forum voor Democratie tal van Kamervragen in om duidelijkheid te krijgen van de minister waarom het kabinet bepaalde keuzes maakt. Het kabinet zet geen prioriteit achter massaal testen, en juist deze tactiek is rampzalig aldus Forum voor Democratie. 

Forum dient de volgende vragen in:

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel “Noordelijke provincies laten landelijk beleid los en testen massaal”?

Vraag 2
Hoe beoordeelt u het dat het hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie van het UMCG in Groningen, in tegenstelling tot het RIVM, stelt dat ook geïnfecteerde mensen die nog geen symptomen hebben – de presymptomatische mensen – wel degelijk besmettelijk zijn? Hoe beoordeelt u de opvatting vanuit het UMCG dat de contacten van voor de eerste symptomen ook moeten worden opgespoord en getest?

Vraag 3
Klopt het dat conform het huidige beleid van het RIVM alleen ernstig zieke patiënten worden getest en mensen met mildere klachten niet in aanmerking komen? Klopt het dat het verschilt per zorginstelling of zorgmedewerkers met klachten worden getest? Wat is de rationale achter het niet testen van alle zorgverleners met klachten dan wel hoog risico vanwege contact met een besmette collega of patiënt? Kunt u duidelijkheid geven wat het concrete beleid is en hoe dit centraal zal worden gecoördineerd, waaronder het tijdig testen van zorgverleners?

Vraag 4
Hoe beoordeelt u de stelling dat de tests op Corona in vrijwel ieder gewoon laboratorium zouden kunnen worden uitgevoerd, zoals het UMCG in Groningen aangeeft?

Vraag 5
Kunt u testinformatie openbaar (laten) maken? Hoofdzakelijk: wat is de huidige hoeveelheid beschikbare tests in Nederland? Hoeveel tests worden er op dit moment per dag in Nederland verricht, wat zijn de redenen om te testen, op welke locaties worden de tests verricht, wat zijn de resultaten en wat is de gemiddelde doorlooptijd tussen moment van testen en de uitslag?

Vraag 6
Hoeveel en welke laboratoria in Nederland zijn er volgens u geschikt om deze tests uit te voeren, in zowel de publieke als private markt? Bent u van plan om als overheid een centraal geleide productie op gang te zetten? Zo ja, welke middelen en mogelijkheden zijn daarvoor beschikbaar en welke daarvan bent u bereid in te zetten?

Vraag 7
Kunt u gedetailleerd aangeven wat er voor nodig is qua capaciteit (manuren en materialen, overig) om het aantal tests in Nederland op zeer korte termijn op te schalen naar:
– 10.000 tests per week,
– 25.000 tests per week,
– 50.000 tests per week,
– 100.000 tests per week (huidige capaciteit Italië, volgens het artikel),
– 160.000 tests per week (huidige testcapaciteit Duitsland, volgens het artikel), en
– 200.000 tests per week?

Hoeveel tests verwacht u dat er nodig zijn de komende periode?

Vraag 8
Bent u bekend met de uitlating van Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM, die stelt dat de lysisbuffer (een stof die nodig is voor de tests) van fabrikant Roche begint op te raken? Deelt u die stelling? Wanneer blijkt dat de levering vanuit Roche ontoereikend is, welke mogelijkheid bestaat er dan om de informatie van het recept te achterhalen en deze stof vervolgens zelf te produceren?

Vraag 9
Is het juist dat meerdere (potentiële) productielocaties van laboratorium- en testmateriaal zijn stilgelegd door de huidige beleidsmaatregelen?

Vraag 10
Bent u ermee bekend dat Zuid-Korea inmiddels in een vergaand stadium zou zijn van het ontwikkelen van een Covid-19 infectie-test, waarmee binnen 10 minuten succesvol op Covid-19 kan worden getest? En dat de productie daarvan momenteel sterk wordt opgeschaald, zodat ze honderdduizenden test-kits per week kunnen worden geproduceerd en geëxporteerd? Hoe beoordeelt u dit? Is er contact met Zuid-Korea hierover? Wordt er in Nederland, of in samenwerking met andere landen, aan soortgelijk testmateriaal gewerkt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is er voor nodig om resultaat te bereiken en grootschalige productie in gang te zetten?

Vraag 11
In hoeverre ziet u mogelijkheden om tests vanuit het buitenland te importeren? Indien deze mogelijkheden er zijn, op welke termijn en in welke hoeveelheid verwacht de regering tests te kunnen aanschaffen?

Vraag 12
Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk donderdag 26 maart om 9 uur, beantwoorden, zodat de antwoorden kunnen bijdragen aan een goed inhoudelijk debat in de Tweede Kamer?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Baron von Munchhausen

  Liever Nederland naar de knoppen dan Baudet toegeven dat het gelijk aan zijn zijde is.
  Walgelijk deze regering!

 2. m.van.rosmalen

  Iedere x doet die Bidet net of ie het buskruit heeft uitgevonden.
  Komt allemaal ook van Wilders af en meneertje denkt met de eer te kunnen gaan strijken
  Ook over de PISlam hoor je en nooit
  Laat ie Wilders opknappen de homo

  1. LifeBuddy

   Als je gisteravond om 22.00 het programma TEGENLIGT had gezien, wat over het coronavirus ging, had je nu geweten dat Geert en Baudet allebei het gelijk aan hun zijde hadden.
   Zij gaan al maanden met de eer strijken, Pisnicht !!!

   1. m.van.rosmalen

    Nou Buddy
    Dat Lulletje aapt iedere x net op het juiste moment Wilders na
    Zodra ie ziet dat Wilders gelijk kan hebben begint die baby ook te brabbelen
    Behalve over de PISlam daar hoor je DERRIE niet over want dan doet meneer in zijn broekie
    Bang voor beveiliging 💩💩💩
    Het vuile werk mag Wilders opknappen
    Dus wie is hier nou de pisnicht?

    1. LifeBuddy

     Jij heb gelijk. Als GEERTJE MP. wordt hoop ik, dat die pisnicht net als Geert nederland wilt schoonvegen en alle mafia op een Blik de grens overgooit. Ik weet zeker dat volgend jaar er meer van die pisnichten als Geert gaan denken, want het volk blijft niet gek en gaan allemaal op hem stemmen.

     1. Mireille

      Administratief personeel bij Erasmus MC aan specialistenbalies worden elke keer getest. Dag na dag.

   2. Ad Fundum

    *Tegenlicht* Dat is mij niet gebleken. Ik kijk TV via een tablet met Ziggo app. Het kan zijn dat ik dan iets anders zie.

  2. Kees

   Drank maakt meer kapot……

 3. Julian

  Waar slaat die foto en die tekst eronder nou weer op? Bart begint echt van het padje te raken. Dat je dit meldt over Baudet en FvD uitstekend. Maar waarom er dan dat onderschrift met die foto bij moet? Heeft hij betreffende deze vragen dan een aanvaring gehad met Klaver?
  Meer waarschijnlijk dat hij weer wat meetings heeft gemist….

 4. Jack Flash

  Baron@ Ze vreten nog liever hun eigen kots op dan toe te geven dat Wilders/Baudet gelijk hebben.Blijkt uit alle debatten.

  1. gargamel

   Cijfers geven Rutte gelijk, ben noit fan geweest van hem, maar hier heeft hij 1000% gelijk

  2. m.van.rosmalen

   Dat Lulletje van een Bidet lult Wilders alleen maar na hoor en dan net op het juiste moment zodat het minder opvalt
   Kwallebal lift gewoon mee op het succes van de PVV.
   Forum v Debielen de 2de VVD light of heb je dat nou nog steeds niet door

 5. Lambieck

  Vraag 1
  Bent u bekend met het DDS artikel “Noordelijke provincies laten landelijk beleid los en testen massaal”?

  Humor

  1. Kretoloog

   Alle ambtenaren lezen DDS. Kijk maar naar Guus Brandebok.

 6. JochemX

  Het lijkt me nogal simpel, er is gewoon te weinig testmateriaal.

 7. Kretoloog

  Onderschrift bij foto: “Thierry Baudet veegt de vloer aan met Jesse Klaver”.

  Maar wie staat er naast Baudet? Juist, Geert Wilders!

  Mhwuhahaha, die Bart. Altijd lachen.

 8. Mar

  Bart is wel erg goed in knippen, plakken en kopiëren.

  Ook rijst de vraag: werkt hij nou voor DDS of voor FvD?

 9. Bijenzwerm

  Andere landen word er volop getest en had de politiek de gezondheidzorg voorbereid met adviezen van specialisten, zie met name Duitsland Frankrijk belgie.
  In Nederland ontbreekt het bij ons kabinet aan vooruitstrevend inzicht in deze crisis op dit moment.
  Vooral Duitsland was erg voorbereid dat blijkt aan de besmettingen(gemeten) VS overledenen.

 10. Bolland

  Eens met Baudet, meten is weten .

  RIVM houdt niet eens bij hoeveel mensen herstellen, zo kom je aan kromme percentages

 11. Cycle25

  De overheid maakt meer kapot dan je lief is, zelfs België sluit de grenzen met Nederland en straks volgt de hele wereld.

  Over een half jaar wil geen hond meer zaken doen met de laboranten uit Den Haag.

 12. C.A.Barstow

  Dit is natuurlijk gewoon een kwestie van geld, het blijkt dat Rutte, ondanks al zijn mooie verhaaltjes, de schatkist waarschijnlijk belangrijker vind dan de gezondheid van het volk.
  Er wordt te weinig geld voor uitgetrokken!
  Het lijkt wel of voor Rutte een paar doden meer of minder niets uitmaakt, hij zal nooit en te nimmer Baudet gelijk geven, of maatregelen treffen die aantonen dat Baudet gelijk heeft.
  Rutte is zo’n idioot die nog liever zijn tong afbijt.

  Stem FvD/PVV.

 13. Mireille

  En als alle vragen beantwoord zijn, wat gaan wij dan doen ? Weer testen en hertesten? Weer vragen beantwoorden, gedetailleerd liefst.

 14. Beukman

  Baudet heeft de hele dag de tijd om vragen te bedenken. Maar heeft de minister ook de hele dag de tijd om deze te beantwoorden? Ik betwijfel het.

 15. Piet51

  Ik vraag me werkelijk af of de schrijver enig idee heeft hoe wetenschappers werken. Goede wetenschappers hebben hun netwerk wereldwijd opgebouwd en onderhouden die contacten intensief. natuurlijk zijn ontwikkelingen in het buitenland zoals Baudet die schetst hier bij wetenschappers bekend. En waarschijnlijk zijn al die opties beoordeeld en vervolgens afgewezen of worden ze nader onderzocht of zijn ze onderdeel van de ontwikkelingen hier in Nederland. Het RIVM is een regie-organisatie die onderzoek van een groot aantal wetenschappers verzamelt, aanstuurt, resultaten coördineert en in adviezen formuleert.
  Ik ben benieuwd naar de antwoorden op Baudets vragen, maar heb vertrouwen in de lijn die het kabinet gekozen heeft. De verscherpte handhaving is precies wat Osterhaus gisteravond ook aansneed en door Jetten werd bevestigd. Het is voor menigeen even wennen, maar waardering kan het kabinet uiteindelijk niet meer onthouden worden. Al zullen sommige politici er waarschijnlijk wel weer een negatieve en kritische draai aan geven.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.