Nederland is een eenzame fietser tegen de corona-eurobonds… hoe lang houden wij dat nog vol?

Gisteren hebben negen EU-lidstaten gepleit voor het invoeren van Eurobonds. Eurobonds zijn obligaties die worden uitgegeven voor gezamenlijke rekening van de landen van de eurozone. Het is een vorm van risicodeling en komt er op neer dat landen die hun begroting op orde hebben hun creditcard afgeven aan landen die dat niet hebben, de potverteerders. Economen in de sterke landen vinden Eurobonds een vorm van financiële zelfmoord. De negen voorstanders hebben ons land geschreven in een brief via de voorzitter van de Europese Raad Charles Michels. Heden gaan die negen landen per videoconferentie nog eens druk op Nederland uitoefenen om wel mee te doen met Eurobonds, want zonder Nederland geen Eurobonds. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze minister van financiën Wopke Hoekstra zijn poot stijf houdt en terecht. Het zou puur financieel wanbeleid zijn en voor ons land zeer schadelijk.

Directeur Karel Lannoo van de Brusselse denktank Ceps ziet dat anders. Logisch, ook België is een kampioen potverteerder en heeft er dus alle belang bij dat Eurobonds er komen voor dit super verdeelde land, nota bene al zo lang zonder meerderheidsregering. Lanno denkt dat de “Nederlandse halsstarrigheid” zich tegen Den Haag zal keren. Hij noemt het “zeer conservatief en egoïstisch, “dit is een kwestie van solidariteit, het gaat ons allemaal aan en niemand weet ook hoe Nederland er zelf voorstaat als de crisis aanhoudt.” Toe maar, heer Lanno. Maar het is wel zeer dom en egoïstisch wat hij zegt. Maar toch heeft hij onbedoeld gelijk als hij meent “niemand weet ook hoe Nederland er zelf voorstaat als de crisis aanhoudt”. Dat is juist en tevens correct, maar daarom moeten we niet meedoen met Eurobonds, want mogelijk hebben we het geld nu zelf te heel hard nodig. Eigen volk eerst? Ik denk het niet. Want Italië zegt feitelijk dit tegen ons: “Wij laten al decennia Gods water over Gods akker lopen. We lappen als decennia iedere zindelijke financiële regel aan ons laars. Wij zeggen al decennia dat we ons financieel bestel zullen hervormen, maar we doen het niet. Wij steken onze middelvinger op. Want wij stellen ons “eigen volk” eerst en dat kunnen we doen omdat we sterke landen binnen de EU kunnen dwingen om niet hun eigen volk eerst te stellen. Wij dwingen ze om hun portemonnee te trekken. Wij Italianen zijn pure egoïsten. We hebben hen bij de staart. Hahaha!” Lanno zegt: “dit is een kwestie van solidariteit, het gaat ons allemaal aan”. Ook dat klopt. Eurobonds is een kwestie van ongelooflijk perverse solidariteit. Nooit en te nimmer doen Wopke!

Europa heeft het materiaal om deze brand te blussen” schrijft profesoor Sweder van Wijnbergen van de universiteit van Amsterdam in het NRC op 25 maart. Hij bedoelt daarmee niet Eurobonds, want daar is hij (gelukkig) tegen. Nee, hij bedoelt het Euro Stabiliteits Mechanisme, ESM, in te zetten. Het ESM is een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan lidstaten of sectoren of het herkapitaliseren daarvan aan landen en sectoren die in financiële problemen verkeren. Leningen van ESM zouden tot 400 miljard euro met garantstelling kunnen plaatsvinden. De leningen worden niet via de ECB verstrekt, maar intergouvernementeel waarbij ieder land een stemgewicht heeft. Groen Links is bijvoorbeeld een tegenstander vanwege het ondemocratische karakter van de ESM. Onze Algemene Rekenkamer is tegen het ESM.

PvdA’er Sweder van Wijnbergen vindt ESM leningen een goed plan omdat “de crisis is ontstaan buiten het financiële systeem, bij gezondheidsproblemen die de aanbodkant van de reële economie (beschikbare goederen) raken.” Wat dom. Kenmerkend voor deze Coronacrisis is juist dat het beide kanten van de economie in één klap raakt. Zowel de aanbodkant als de vraagkant van de economie worden in één klap vrijwel compleet stilgezet. Het is als een auto die in volle vaart tegen een muur rijdt. Vandaar ook dat alle financiële maatregelen slechts matig helpen. Het ligt niet aan de auto, maar aan de muur. We weten dat de ECB al de Big Bazooka heeft ingezet: 750 plus 120 plus 12 keer de reguliere 20 miljard is samen 1110 miljard euro. Ontzagwekkend. Wordt nooit terugbetaald, ‘mark my words’. En dan nog eens pakweg 400 miljard Italië toewerpen, bijvoorbeeld ook voor het traditioneel noodlijdende Italiaanse bankwezen? Wordt dat ooit wel terugbetaald, heer Sweder van Wijnbergen? Wat denkt u zelf? Hij zegt zich te beseffen dat “het is geen tijd om Italië een preek te geven over ‘eerst je fiscale huis op orde te brengen’; dat gaat in deze noodsituatie toch niet lukken en een instorting brengt ons in nog grotere moeilijkheden.” Treffender is de financiële dwangsituatie waarin Nederland verkeert amper te omschrijven. We hangen er met beiden beentjes en armpjes in. We kunnen amper nog voor of achteruit in deze rampzalige tijd.

Minister Wopke Hoekstra is tegen Eurobonds en tegen ESM leningen, bravo! Maar hoe lang houdt deze eenzame fietser het vol als het NRC en andere media erachter staan. Het Financieele Dagblad blijft hosanna roepen over de ECB, eindelijk een vrouw de baas. Dit is een financiële krant maar plaatsvervangend hoofdredacteur Prisco Battes doet het zeven kleuren in de broek om stelling te nemen in deze uiterst belangrijke kwestie. Onderzoeker Rem Korteweg van Clingendael zegt dat hij benieuwd is hoe lang Nederland “haar weigerachtige houding volhoudt”. Het is opvallend dat in deze zware tijden, waar empathie en compassie hoogtij moeten vieren, velen die ingehuurd zijn om toch rationeel te blijven denken, de kop volledig verliezen. Het is duidelijk dat de EU ons land in een houdgreep heeft genomen, waaruit we ons zonder kleerscheuren niet loskomen. Als deze Coronacrisis mij iets in economisch opzicht nog duidelijker heeft gemaakt, dan is het wel dat wij uit die foute club die Europese Unie heet, wegmoeten, zodra de kans zich voordoet. Minister Hoekstra verdient ons aller steun en waardering dat hij het roer recht houdt, in ons aller belang. “Hou vol, Wopke! You can do it!”

Tegen de Sweder van Wijnbergens van deze wereld zeg ik het volgende: dat jullie zo edel en empatisch zijn vind ik geweldig. Zelfs zodanig dat ik jullie verzoek de daad bij het woord te trekken en commitment te tonen door de portemonnee te trekken en 20% van je salaris af te staan voor EU-landen in nood. Nassim Taleb noemt dat ‘skin in the game’, zet je eigen huid op het spel, weg van vrijblijvendheid.” Waarom bent u daar niet voor te porren, heer Sweder van Wijnbergen? Waren uw teksten vrijblijvend?

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Seneca

  uit het hart gegrepen. dank voor de duidelijke uiteenzetting. verschillende van de reaguurders op dit blog hebben dit nodig, daar zij te stom zijn om voor de duvel te dansen. ik noem enkele namen: brandebok, didi, Julian, klavertje en Pietje.

  1. Peetjoh

   Het Nederlandse nee zal snel in een ja veranderen. Zoals we gewend zijn.

 2. Vraagtekentje

  NEXIT AUB!

 3. Kidogo

  We hebben toch een veto recht dus gebruik het eens, Frankrijk ligt al jaren dwars met Brussel en Straatsburg !
  Stem FVD !

 4. van Urk

  De EU is behoorlijk stil. Elke lidstaat trekt zijn eigen plan in de strijd tegen corona. Van een door de EU geregiseerde aanpak is geen sprake. De verschrikkelijke crisis gaat een enorme druk leggen op de rijkere staten die ongetwijfeld de financieel minder daadkrachtige landen straks weer moeten gaan helpen. Alsof corona op een soort afleidingsmanoeuvre lijkt, zit de EU momenteel achter de schermen bezig om nog eens twee probleemlanden toe te laten treden. We gaan een nieuwe start maken als deze crisis voorbij is.

 5. Vrijedenkert

  ESM-fondsen 400 Miljard Euro zijn ervoor als landen in nood geen leningen meer kunnen opnemen of krijgen, ESM-fondsen nu aanwenden is in strijd met alle regels waarvoor dit fonds is opgericht en als EU toch besluit dit geld aan te wenden overtreed de EU voor de zoveelste keer alle eigen regels, net als dat knoflooklanden al jaren de 3% begrotingsregel niet nakomen of b.v. de EU/Schengenregels dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in land van aankomst wat ook al jaren niet meer wordt nageleefd!
  De EU is onbetrouwbaar en op deze manier een grote farce…

 6. Vee

  Al in een eerdere draad geplempt maar die wordt nauwelijks gelezen.

  Jaren geleden, toen ik voor het eerst hoorde van het in grote hoeveelheden bijdrukken van euros, vreesde ik al voor hyperinflatie. En ondanks dat ik geen econoom ben begreep ik direct dat eurobonds funest zijn. Eurobonds betekent geld lenen aan “arme” (lees verspillende) landen waar wij dan garant voor staan en waarover wij de rente zullen betalen.
  Maar er is nog een signaal dat zelfs de banken dit zien aankomen. Enerzijds willen zij geen geld meer hebben omdat het henzelf geld kost om het te herplaatsen. Maar ze maken wel gezamenlijk spotjes om mensen hun hypotheek te laten aflossen, terwijl dat dus voor pakweg 3% gemiddeld uitstaat. Zij vrezen dat bij hyperinflatie je voor de prijs van een pakje boter je hypotheek aflost.

  1. Fortiori

   Dat geld voor extra aflossing moet er wel zijn. Hoe wil je in een gemiddeld gezinsinkomen geld bij elkaar harken voor de aflossing. Een gezin met schoolgaande kinderen. Dat kost al wat !

   1. Vee

    Geloof niet dat je essentie van mijn bijdrage hebt begrepen.

 7. AS210854

  Laat deze landen maar eerst de bevolking tot hun 67ste werken. Komt er heel wat geld binnen en gaat er heel wat minder uit de staatskas.

 8. yellow thread street

  Mocht dit waarheid worden dan is dit de definitieve doodsteek voor de Nederlandse burgers en zullen we tot het bot uitgekleed gaan worden.
  Exacte details worden niet verteld, deze mogen we namelijk niet weten.

  In principe komt het hier op neer, de Eurolanden geven gezamenlijk een obligatie uit waarvan de looptijd ons niet verteld wordt.
  Daarnaast wordt de sleutel van de verdeling per land wordt niet vrijgegeven, de te betalen rente zal ergens uitkomen op het gemiddelde in Europa.

  Nederland heeft er geen enkel voordeel bij, onze staatsschuld is op orde en de staat kan zonder problemen zelf staatsobligaties uitgeven, op de 10 jaars is de rente zelfs negatief.
  Italianen en andere Zuidelijke landen betalen rond de 2% en dit kan zomaar oplopen.
  Wij gaan dus al voor hun betalen.
  Waar gaat dit geld vervolgens naar toe, wij hebben het niet nodig, we kunnen dit zelf wel regelen.

  De obligatie wordt buiten Europa geplaatst en wordt genoteerd in Dollars.
  Wie gaan de geldschieters worden, Goldman Sachs, dezelfde die de Grieken in de Euro gesluisd hebben?

  In de tussentijd moet jaarlijks de betalen rente opgehoest worden, de Italianen zijn platzak, net als de Grieken en anderen.
  Brussel zal gewoon de jaarlijkse contributie voor ons ophogen en de nodige naheffingen sturen om alles te kunnen voldoen.

  Ooit zal de obligatie afgelost moeten worden, wie gaat dat betalen.
  Vergeet niet, als de Euro gedevalueerd is of zelf geknapt is zal er gewoon afgerekend moeten worden in Dollars.
  Zuidelijke landen hebben geen cent meer te makken.

  Geen probleem, we hebben een riante pensioenpot die Brussel dan leeg zal roven, tevens zullen ze beslag leggen op onze spaartegoeden.

  Kap met de EU Nederland, zeg het mislukte project vaarwel, en neem een voorbeeld aan de Britten of bijvoorbeeld Zwitserland.

 9. Bijenzwerm

  De Engelsen lachen zich de ballen uit de broek ,niet meer betalen voor de Italianen Fransen Grieken en Spanjaarden…
  En Nederland en Duitsland vooral worden de pinautomaat voor het zuiden.
  Ben vooral benieuwd hoelang en hoeveel het linkse kabinet in Nederland nog naar het zuiden durft te sturen ,nu daar de vraag naar geld heel groot gaat worden.

 10. harte385

  Ze proberen en macht te grijpen op het moment dat alle Europese regeringen hun handen vol hebben. Nu wordt het echt hoogtijd dat we de EU z.s.m. gaan verlaten want wij draaien straks voor de rest van de EU die zich nooit ergens aan gehouden hebben en vele honderden miljarden schuld hebben. Dus maak je borst maar nat want zolang we in de EU blijven komt Nederland dit nooit meer ten boven. NEXIT NEXIT enige kans op herstel van Nederland

 11. Toverkol

  Tja…. we kochten toch al waardeloos schuldpapier op van die gasten? Nu nog meer ? We hebben al een steen om de nek van Griekenland. De geloofwaardigheid van de EU is in zijn totaliteit niet meer aanwezig. Hoop dat ooit de leugenaars in het gevang verdwijnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.