NIEUW NEGATIEF RECORD! Meer dan 1.000 coronabesmettingen in 24 uur tijd!

Het gaat helemaal niet goed in Nederland. Volgens nieuwe cijfers van het RIVM zijn er in de afgelopen 24 uur 78 doden gevallen. Dat is al niet best. Ja, het zijn er twee minder dan gisteren, maar dat verschil is statistisch verwaarloosbaar. Over een periode van een dag of drie, vier is er nog steeds sprake van een (heel snel) stijgende lijn. Nóg zorgwekkender is het feit dat er maar liefst 1.019 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dit terwijl het RIVM blijft stellen dat het niet op grotere schaal kán testen momenteel vanwege gebrek aan materiaal.

In totaal zijn 7.431 Nederlanders nu positief getest. Let wel, het werkelijke aantal besmettingen ligt veel hoger. Min of meer de enige mensen die getest worden zijn zij die opgenomen worden in het ziekenhuis en/of zorgpersoneel (en ook die laatsten worden tegenwoordig niet goed getest vanwege het gebrek aan testen). De factor waarmee we het echte cijfer moeten verhogen weten we niet. Sommige experts hebben het over een factor 6, anderen over een factor 10 en zelfs nog (veel) hoger. Wat we wél weten is dat het cijfer van het RIVM één grote grap is.

Hoe dan ook, het aantal besmettingen neemt nu met name toe in Zuid-Holland (1.042) en Noord-Holland (1.029). Ze zitten daar nu ongeveer op de helft van het aantal vastgestelde besmettingen in Noord-Brabant (2.161). Er is reden om aan te nemen dat dit verschil heel spoedig verkleind wordt, ook al omdat Noord-Hollanders en Zuid-Hollanders de regels van het RIVM tot voor kort op té grote schaal negeerden. We kunnen ons allemaal die foto’s nog herinneren van grote groepen Amsterdammers die lekker met elkaar naar het park gingen, om maar iets te noemen.

En dan een bijzonder interessant aspect van de update van het RIVM. Onder het kopje duiding legt het RIVM uit:

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden.

Jaap van Dissel zat gisteren heel blij met zijn grafiekjes en modellen te zwaaien waaruit zou blijken dat het veel beter gaat nu. Maar wat staat hier nou echt? Let heel goed op: “Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.

Zelfs het RIVM claimt dus niet dat het aantal doden en het aantal opgenomen patiënten feitelijk minder hard stijgt dan de situatie korte tijd geleden. Nee, het verschil wordt slechts gemaakt ten opzichte van een denkbeeldige situatie waarin de overheid niets gedaan zou hebben. Dus als het kabinet het virus de vrije hand had gegeven. Ten opzichte van die situatie stijgt het aantal doden minder snel.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 173 DDS-lezers gingen u al voor!

Ja, dat is nogal wiedes! Natúúrlijk is de groei minder snel dan het geval zou zijn als je dit dodelijke virus zonder obstakels losliet op de samenleving, ja! Waar het om gáát is de vraag of het aantal ziekenhuisopnames en doden daalt ten opzichte van de dag(en) ervoor. Dát is relevant.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik ben onderhand wel een beetje klaar met die ‘duiding’ van het RIVM. Het lijkt minder op een neutrale uitleg bij wetenschappelijke cijfers en meer op een politiek-gemotiveerd riedeltje.

Daar mag het RIVM wel mee ophouden. Geef maar gewoon de cijfers, en laat het daarbij.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. CLoVis

  Al deze cijfers zijn ook maar nattevinger werk.

  Er wordt amper getest dus het aantal besmetten ligt hoger.
  Bij de overledenen worden alleen doden geteld waarbij Corona bevestigd is èn die in het ziekenhuis zijn overleden.

  Net zoals bij de aantallen invasieve profiteurs proberen ze de stand van zaken weer gunstiger voor te stellen.

  1. -Bo-Realist

   Clovis
   Dit zijn doden MET corona, maar het aantal DOOR corona ligt lager, omdat ook mensen met onderliggende problemen zijn meegerekend.

   Ik ben het met je eens dat er meer tests moeten komen. Ook zullen er meer IC-bedden moeten komen. Ik zou zeggen 125 per miljoen Nederlanders.

   Overigens hoeft er geen paniek uit te breken vanwege een sterfte van minder dan 0,001%.
   Een lockdown is mijns inziens dan ook niet nodig en berokkent de economie en de sociale verhoudingen.

 2. Boudewijn Hummelinck

  De cijfers van vandaag zijn in lijn met de prognose van het RIVM.

  Relevant is dat niet alle 78 sterfgevallen dateren van de afgelopen 24 uur, er zitten vertraagde registraties onder. De dalende lijn is wel degelijk ingezet.

  1. Michael van der Galien

   Dat geldt voor de sterfgevallen van alle dagen… en ook van alle landen. Dat is een ruk-excuus. Daarnaast blijkt uit geen enkele statistiek dat “de dalende lijn” is ingezet. Je kunt hooguit met wat hoop in je stem zeggen dat het minder snel stijgt. Maar dat is geen “dalende lijn.”

   Ik hoop dat het straks alsnog goed uitpakt, hoor, maar voorlopig vind ik het verhaal van het RIVM uitzonderlijk zwak.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Zeker, ook in de cijfers van de afgelopen dagen zat een naijl-effect maar dat onderstreept juist de dalende lijn.
    Die dalende lijn betreft uiteraard de marginale toename, het aantal nieuwe sterfgevallen neemt af. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal besmettingen.

    We zijn het dieptepunt voorbij. De komende dagen zal die trend ten goede doorzetten en zichtbaar worden.

    We zullen die positieve trend de komende dagen nog niet kunnen waarnemen in het aantal IC-opnamen. Dat aantal bevat een naijleffect van ruim 14 dagen. Op grond van de cijfers staat echter nagenoeg vast dat het voorspelde Italiaanse rampscenario op dit punt niet zal plaatsvinden, met name ook omdat we in Nederland kunnen opschalen tot ruim meer dan 2000 IC-plaatsen.

   2. -Bo-Realist

    There are truth, lies and statistics.
    Statistieken kunnen elke kant op gedraaid worden. Het feit dat doden en nieuwe besmettingen bij corona elke dag worden gemeld creëert extra angst, net als de beelden van overvolle IC’s in Noord-Italië.

    Bij een griepgolf horen we pas achteraf hoeveel doden en geregistreerde besmettingen er zijn geweest, zodat er niet onnodig paniek uitbreekt.

    Dit virus wordt misbruikt om protesten het zwijgen op te leggen en via de achterkamers voortgang te boeken met Europese eenwording.

    Zwengel de economie aan, zodat de overheid via belastinggeld kan investeren in de zorg.The cure can’t be worse than the problem, aldus een echt staatsman aan de andere kant van de oceaan.

  2. Maurits Dekker

   Als ons kabinet wat minder blind had gevaren op de adviezen en conclusies van het RIVM was het aantal dodelijke slachtoffers waarschijnlijk beduidend minder geweest.
   Dit adviesorgaan van de overheid stapelt blunder op blunder.
   Na alle foutieve voorspellingen sinds januari beweren ze nu al week lang dat er een dalende lijn zit in het aantal corona-patiënten. Ze kunnen dit echter met geen enkel bewijs staven.
   RIVM = Rijks Instituut Voor Miskleunen.

 3. Kretoloog

  Ieder jaar krijgen in Nederland tussen 100.000 en 200.000 mensen griep. Daarvan overlijden er in een rustig jaar tussen de 2000 en 2500. Maar er zijn ook griepseizoenen bekend dat het aantal doden ruim boven de 9000 per jaar lag.

  De bijna 7500 besmettingen en ruim 400 doden aan Corona liggen nog steeds ver onder de getallen van een gewone griep.

  1. van Urk

   In 2018 was er ook een opnamestop in ziekenhuizen omdat er geen plek meer was op IC,s. Er vielen toen 9000 doden aan de griep! O ja..Waarom er in Duitsland minder corona doden zijn? Daar wordt anders geteld. Ben je overleden met corona onder je leden en je bent van nature een long of hartpatient dan val je gewoon stelselmatig in de categorie long of hart oorzaken.

 4. Lambieck

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik ben onderhand wel een beetje klaar met die ‘duiding’ van DDS. Het lijkt minder op een neutrale uitleg bij wetenschappelijke cijfers en meer op een NEGATIEF politiek-gemotiveerd riedeltje.
  Daar mag het DDS wel mee ophouden. Geef maar gewoon de cijfers, en laat het daarbij.

  1. Meriadoc Brandebok

   h**ps://twitter.com/BartNijman/status/1242824845450194945

 5. Vrijedenkert

  Ik begrijp dat mensen graag goed nieuws willen horen en de overheid graag goed nieuws wil geven maar dan moet er ook goed nieuws zijn en dat is er voorlopig gewoon nog niet…
  De gemeenten gaan vanaf vandaag niet meer alleen toezicht houden maar gaan nu ook bekeuren is onderling tussen alle gemeenten afgesroken mischien dat we dit maar als lichtpuntje moeten zien maar dan moet men het ook nakomen…
  In Italie lijkt het aantal doden nu echt een beetje af te vlakken maar dat betekent gewoon letterlijk dat het hier gaat toenemen, Spanje en de VS is echt rampzalig en zou nog wel eens erger kunnen worden dan in Italie.
  Dit is geen griepje meer wat sommigen nog steeds denken want edereen loopt nu gevaar, ook als gezond jong persoon kun je nu een ernstig verkeers of bedrijfsongeval krijgen en als je dan opgenomen moet worden loop je ook veel meer risico dan normaal en ook mensen met acute hartproblemen of herseninfarcten of die om wat voor reden dan ook een speodoperatie moeten ondergaan lopen nu veel meer risico doordat het gehele gezondheidszorg systeem zwaar overbelast is en onder druk staat.

  1. van Urk

   “Dit is geen griepje meer wat sommigen nog steeds denken want iedereen loopt nu gevaar.” Als er een griepepidemie uitbreekt loopt ook iedereen het gevaar griep te krijgen en de cijfers vertellen het nog steeds maar iedereen houdt er nog steeds hun oren voor dicht dat influenza tweemaal dodelijker is dan corona. Als je leest dat er in 2018, 9000 doden in Nederland zijn gevallen door griep -waar notabene wel vaccins voor zijn- waarom legt men dan de boel dan ook niet dicht? De incubatietijd bij griep bedraagt ook al snel binnen 24 uur en bij verkoudheid pas met drie dagen. De meeste zieken in Nederland die nu met angst leven besmet te zijn met corona blijken gewoon de griep of een verkoudheid te hebben wat heel normaal is in deze periode. Dat schemerde een dorpsgenoot mij na die bij zo,n corona afdeling werkt.

   1. Julian

    “De meeste zieken in Nederland die nu met angst leven besmet te zijn met corona blijken gewoon de griep of een verkoudheid te hebben wat heel normaal is in deze periode. Dat schemerde een dorpsgenoot mij na die bij zo,n corona afdeling werkt.”

    Dit is niks nieuws… Wordt al weken verteld!

    1. van Urk

     julian@, En toch laten we ons wel daardoor gek maken en ons land vrijwillig in een flinke crisis laten storten.

     1. Piet51

      @van Urk
      Maar hebben we met een normale griep ooit te maken gehad met te weinig IC-capaciteit voor ALLE ernstig zieken? Hebben we in de normale griep een ziekte waar we niets tegen kunnen doen en die zich wel met een te hoge snelheid verspreid? Wat denk je dat er gebeurt, als we niets zouden doen? Kijk eens naar de cijfers in Londen, New York. Italië probeert van alles, voorlopig nog niet met veel succes. En wat dacht je van Spanje?
      Heb je er wel eens over nagedacht waarom iedereen zo panisch is, dat we de economie laten instorten?
      Dergelijke relativerende opmerkingen zijn informatie-aanslagen met grote kans op zwaar lichamelijk letsel. Gezond denkende mensen zouden dat moeten weten en daarom berecht moeten worden.

     2. van Urk

      Even een verkorte artikel uit de AD van 22 februari 2018: “De griep slaat dit jaar wild om zich heen. Ziekenhuizen liggen tjokvol, met levensbedreigende complicaties als longontsteking. Uit de statistische gegevens van het CBS blijkt dat in heel het land de sterfte sterk is verhoogd. Alleen al in de week van 1 tot 7 februari gingen er 500 mensen meer dood dan verwacht. De sterfte is hoger in de leeftijdsgroep 55-64 jaar maar vooral sterk verhoogd bij 75-plussers. Vorige winter stierven naar schatting 7.500 mensen doordat ze griep kregen. In 2014/2015 heerst de langste griepepidemie die ooit in Nederland is gemeten. Dat griepvirus eiste in de 21 weken dat die door het land raasde 8.600 extra doden. De huidige griepgolf duurt al 11 weken.” Dus of ik ben gek of jullie zijn gek maar ik zie weinig verschil met de situatie met corona. Ik vindt corona in principe op dit moment eigenlijk meevallen dan als ik dit nieuws hierboven uit de AD zo lees.

     3. Vrijedenkert

      @van Urk,

      Even buiten regering, politici, beleidsmakers, RIVM en andere overheden om die zeker fouten hebben gemaakt zie je dagelijks tientallen tot zelfs honderden gewone verpleegkundigen, ambulancepersoneel en doktoren en ander zorgpersoneel in de pers en media vertellen wat er werkelijk aan de hand is en hoe deze epidemie verschilt van een zware griepepidemie!
      Deze mensen werken 24/7 vol continu en hebben geen enkele reden om massaal te staan liegen tegenover de maatschappij!
      Als dit het niet duidelijk maakt wat er gaande is houd het op en blijf je maar fijn in je eigen waarheidsbubbel zweven…

     4. Piet51

      @van Urk
      Voor je verder bazelt met je idiote relativerende opmerkingen over corona, lees eerst eens: nos.nl/artikel/2325546-waarom-er-meer-aandacht-is-voor-corona-dan-voor-griep.html

      Ik neem aan, dat je geen NOS-aanhanger bent, maar de info die deze site geeft is eenvoudig te verifiëren.

      En misschien is het nuttig om eens naar een zorginstelling te gaan en te bepalen of de corona-epidemie hetzelfde voelt als de huidige corona-crisis. Het is werkelijk ongelooflijk, dat er nog steeds mensen redeneren zoals jij.

     5. Niemandalletje

      “Piet51 3 uur ago
      @van Urk
      Maar hebben we met een normale griep ooit te maken gehad met te weinig IC-capaciteit voor ALLE ernstig zieken?”

      Ja, Piet 51.
      Feit:
      In het seizoen van 2017-2018 was er zelfs een oversterfte waar te nemen van ruim 9.000. Ruim 11.400 personen stierven ten gevolge van de influenza in één seizoen in Nederland. Er was een groot tekort aan IC´s, vooral in Brabant.
      (bron: bijna alle kranten uit die tijd)

      Feit is ook dat daarna nog steeds verder bezuinigd werd op intensieve zorg.

      U was toch de man van feiten?

     6. Piet51

      @Niemandalletje
      Natuurlijk ben ik gek op feiten en ontken ik de jouwe ook zeker niet. Alleen toen was er niets van paniek te merken. Paniek omdat de hele gezondheidszorg vast zou komen te zitten, voor iedereen en voor elke ziekte. Bovendien was er wel een raming van het te verwachte aantal zieken. Bij corona weten we helemaal niets. De ziekte- en sterftepercentages liegen er niet om en voorlopig is er helemaal niets aan te doen. In Nederland lijkt het onder controle te komen, elders nog lang niet. Zelfs niet in hoog-ontwikkelde landen als USA en Engeland. Kijk op nos.nl/artikel/2325546-waarom-er-meer-aandacht-is-voor-corona-dan-voor-griep.html voor een vergelijking van influenza en corona, met gemakkelijk te verifiëren feiten.

     7. Niemandalletje

      U hoeft mij niet te wijzen op het verschil van ‘dit” corana virus en influenza. Dat is mij echt wel bekend, maar dat is ook niet het punt van mij.
      Dat corana virussen al jaren en jaren bekend zijn ook niet.
      Waarom “deze” zo uitzonderlijk is en verschilt is inderdaad nog niet duidelijk aan te wijzen. Alhoewel ze wel schrijven dat de genetische code van dit virus hun bekend is.

      Verder mijn excuses dat mijn vorige reactie onder de verkeerde geplaatst is.

    2. Niemandalletje

     @Piet51.
     “Alleen toen was er niets van paniek te merken. Paniek omdat de hele gezondheidszorg vast zou komen te zitten, voor iedereen en voor elke ziekte. Bovendien was er wel een raming van het te verwachte aantal zieken.”

     Uh, nee. Er was geen raming van het aantal verwachtTe werkelijke zieken toen.
     Verder lijkt het me dat als er toen elke dag melding werd gemaakt, van het aantal getroffenen en doden van die dag, de paniek toen ook niet te overzien was.
     Denkt u ook niet? (of mag ik dat niet meer vragen?)

   2. Vrijedenkert

    @van Urk,

    Je begrijpt er niks van, niet de mortaliteit van Corona in vergelijking met een zware griep is het gevaar voor de samenleving! Maar de enorme overbelasting voor de gehele gezondheidszorg met name IC-plaatsen en de zeer lange periode dat al deze IC-plaatsen bezet zijn en bezet worden gehouden…
    Als het gehele gezondheid/zogssysteem compleet instort loopt iedereen gevaar die gewond, ziek, zwak of misselijk is en alle maatregelen zijn er op gericht om het systeem niet te overbelasten wat nu wereldwijd voor een langere periode dreigt.
    Dat is het gevaar.

    1. van Urk

     Hoeveel IC,s waren er dan niet bezet door de griep? Zoals ik al schreef was er in 2018 ook zo,n geval dat ziekenhuizen overbelast waren door griepgevallen en er geen bedden meer waren. Punt is dat je daar weinig wat over hoort. En bij velen is ook niet meer doorgedrongen door al die paniek dat er onlangs een paar ziekenhuizen dicht gegooid werden. Waar zijn daar de bedden van gebleven? Als ze daar nog staan dan kun je net zo goed die ziekenhuizen weer heropenen als extra quarantaineopvang.

     1. Vrijedenkert

      @ van Urk,

      Bij een zware griep heeft lang niet iedereen die zwaar ziek is een dubbele longonsteking en velen daarvan beademing nodig, nu wel…
      Alle ernstig zieke Corona-patienten met of zonder andere aandoeningen hebben allemaal een zware dubbele longonsteking en allemaal bezetten ze minimaal twee weken een IC-plaats als ze voortijdig niet komen te overlijden!

      P.S. Als iemand nu b.v. een ernstige acute blindedarm ontsteking heeft en met spoed geopereerd moet worden loopt hij de kans dat hij op vele plaatsen niet terecht kan en mischien wel een of twee uren moet reizen en dus kans dat hij komt te overlijden door capaciteitsgebrek.

      De gezondsheidszorg is zwaar overbelast.

     2. Vrijedenkert

      De discussie over te weinig IC-plaatsen en dat er vele zijn wegbezuinigd is nu nutteloos maar wel belangrijk voor na de crisis en dan moeten er koppen rollen!
      Ook met 2500 IC-plaatsen en 40.000 bedden zou de gezondheidszorg nu zwaar overbelast raken door hoge aantallen ernstige patienten in een keer en de lange duur waarmee IC-plaatsen maar ook gewone bedden bezet houd!
      In Zwitserland heeft men relatief veel meer IC-plaatsen maar ook daar komt met nu stront tekort…

     3. van Urk

      @ Vrijdenkert, Hoe kan er dan zoveel mensen dan door griep overlijden? De gewone griep veroorzaakt net als corona exact dezelfde long symptomen bij mensen tussen de vijftig en honderd jaar. In Europa sterven er jaarlijks ongeveer 40.000 mensen aan door u genoemde onschuldig griepje.

     4. Vrijedenkert

      @van Urk,

      Even buiten regering, politici, beleidsmakers, RIVM en andere overheden om die zeker fouten hebben gemaakt zie je dagelijks tientallen tot zelfs honderden gewone verpleegkundigen, ambulancepersoneel en doktoren en ander zorgpersoneel in de pers en media vertellen wat er werkelijk aan de hand is en hoe deze epidemie verschilt van een zware griepepidemie!
      Deze mensen werken 24/7 vol continu en hebben geen enkele reden om massaal te staan liegen tegenover de maatschappij!
      Als dit het niet duidelijk maakt wat er gaande is houd het op en blijf je maar fijn in je eigen waarheidsbubbel zweven…

 6. Piet51

  Van der Galien fantaseert er weer wat op los. Hij heeft vast goede en betrouwbare bronnen, maar noemt ze niet en dat is veelbetekenend. Hij schrijft alleen: “Het zal wel aan mij liggen, maar ik ben onderhand wel een beetje klaar met die ‘duiding’ van het RIVM. Het lijkt minder op een neutrale uitleg bij wetenschappelijke cijfers en meer op een politiek-gemotiveerd riedeltje.” Ik ben ook klaar met Van der Galien. Hij lijkt als enige doel te hebben de hele aanpak, die volgens echte deskundigen voorzichtig een positieve trend laat zien, te frustreren. Gelukkig heeft hij alleen zijn toetsenbord met beperkte invloed.

  Verder schrijft hij: “Daar mag het RIVM wel mee ophouden. Geef maar gewoon de cijfers, en laat het daarbij.” Ik moet er niet aan denken, dat die cijfers van het RIVM (vindt Van der Galien die dan wel van voldoende kwaliteit?) door Van de Galien met zijn uiterst beperkt statische kennis worden geduid. Het grenst aan criminele ondermijnende acties. Hoeveel mensen zouden er nu zijn, die besluiten om gewoon hun oude leven weer op te pakken, als de maatregelen toch geen enkel effct hebben.
  Michael, bezin je op je acties en laat even je commentaar achterwege. Zelfs Wilders en Baudet hielden zich vandaag erg in. Het zou jou ook sieren. Jou onbezonnenheid kost mensenlevens.

  1. Meriadoc Brandebok

   De anti-RIVM-artikelen lijken vooral bedoelt om opzettelijk tegendraads te reageren, inderdaad. Na deze crisis beschouwen we dit als irrelevant geroep in de marge.

   1. Piet51

    @Beukman
    Het lijkt wat kinderachtig gewauwel van Van der Galien. Maar met niet zo heel veel juridische fantasie kun je het beschouwen als ondermijning met zwaar lichamelijk letsel, namelijk corona, als gevolg. Als mensen door deze schotschriften gaan denken, dat maatregelen allemaal geen zin hebben, zouden ze zich weer heel fatalistisch gewoon kunnen gaan gedragen. Ik vind het onverantwoord en gevaarlijk.

    1. Piet51

     @Meriadoc Brandebok
     Excuus. Bovenstaande reactie was voor jou bedoeld en niet voor Beukman.

    2. Meriadoc Brandebok

     Juist.

 7. ikweetwatikwil

  t,Ja michael Velen hebben zich onderworpen aan RIVM, dan hoeven ze zelf niet te denken.
  Dan heb je ze die het houden op een griepje. Wat corona kan veroorzaken, daar zijn ze bang voor ,dus griepje.
  Heb mezelf huisarrest gegeven . Mijn partner is kwetsbaar. Huisarrest hebben we bij griep nog nooit gedaan. Ik hoop dat we nog een mooie zomer krijgen na deze ellende.

  1. ikweetwatikwil

   Te laat is RIVM en toen ook Rutte tot de ontdekking gekomen dat het menens was en toen kreeg je een gehaast gedoe waar je geen wijs uit werd. Door bezuinigingen in de zorg een tekort aan van alles en nog wat. En dan moet je zelf gaan denken. Hoe kom je hier door. Aanwijzingen genoeg van uit andere landen.

   Wat de ziekte zelf betreft zal het RIVM het veel beter weten dan ik. Maar hun en Ruttes leiding

   1. ikweetwatikwil

    Is niet zo best.

 8. Beukman

  Na het lezen van onderstaand bericht in de MSM wist ik het helemaal zeker: ik ga de autoriteit van het RIVM niet in twijfel trekken.
  Al die bezoekers van DDS maar ook al die politici die het beter menen te weten zijn uiteindelijk niets meer dan bierviltjeskrabbelaars.
  Virologie en statistiek zijn beide wetenschap, en vereisen een enorme kunde die ons aardwormen ver boven de pet gaat.
  Ik ga ook Cruijff niet vertellen hoe hij een bal moet hooghouden, of een elektricien vertellen hoe hij twee driepolige contactjes aan mekaar moet lassen. Hulde aan het RIVM.

  nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

  1. van Urk

   @ Beukman, Maar een onbekende virus dat bijna hetzelfde voetbalt als onze bekende virus is geen reden voor ongekend paniek. Ik ken ook een virus dat een ander soort voetbal laat zien: begint onschuldig met koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn tot huidbloedingen, blaasjes, bloedingen uit mond en neus, bloedblaren, inwendige bloedingen etc. Als corona zo had gevoetbald dan zou ik al die paniek inderdaad serieuzer genomen.

   1. Beukman

    @Urk, maken de communicatie en de adviezen van het RIVM op jou een indruk van “ongekende paniek”?

    1. van Urk

     Anderhalf meter afstand nemen, handen ontsmetten, bos en strandwandelingen mijden, scholen, uitgaansgelegenheden en bepaalde winkels en bedrijven dicht etc. etc. Vindt ik uiteindelijk sterk overtrokken voor een virus dat haast dezelfde eigenschappen heeft als influenza. Dan zou men dit soort eisen ook jaarlijks bij een griepepidemie moeten gaan uitvoeren gezien het aantal doden en besmettingen dat er jaarlijks bij vallen.

     1. Beukman

      @Urk
      Om te beginnen: ik zie geen paniek in deze adviezen.

      Verder: men weet juist op dit moment nog veel te weinig over COVID-19 om de mate van besmettelijkheid te kunnen bepalen. Ook is nog niet heel veel duidelijk over wie het overdraagt, wie er het besmettelijkst is, hoe lang, of mensen zonder symptomen óók besmettelijk kunnen zijn, etc.
      Enfin, lees het stuk in NRC waarnaar ik linkte.

      Sorry @Urk, maar ik heb meer vertrouwen in de expertise van het RIVM dan in die van jou. 🙂

     2. van Urk

      Onbekend maakt onbemind. Maar zoals ik het zie lijkt corona best wel mee vallen in gelijksoortige zin dat we MERS, SARS en de Mexicaanse griep ook gehad hebben. De symptomen zijn haast hetzelfde. Tijdens een griepepidemie doen we ook gewoon onze dagelijkse dingen en niemand die er stil bij staat dat er jaarlijks 830.000 mensen besmet worden en er 250 tot 2000 mensen aan de griep sterven.

     3. Beukman

      @Urk
      Een van de verschillen is dat veel mensen blijvende longschade oplopen door corona. Een ander verschil is dat het zich makkelijker lijkt te verspreiden.

      Verder kun je er niet omheen dat de behandeling enorm beslag legt op de hele gezondheidszorg, waardoor andere mensen niet meer kunnen worden behandeld. Je hebt vast wel gelezen over Italië. Was dat tijdens MERS, SARS en de Mexicaanse griep ook zo? Ik dacht het niet.

      De adviezen van het RIVM komen verstandig op me over. Je kan met zo’n betrekkelijk onbekend virus ook beter te behoezaam zijn dan te onvoorzichtig. We gaan nog zien wat er de komende week in Londen zal gebeuren, waar duizenden mensen in volgepakte metro’s moeten reizen. Een tijdbom, óf zal het allemaal wel loslopen?

     4. Rammstein

      Wat me wel opvalt door het escalerende drama in Italie, is dat het aantal doden in China onmogelijk zo laag kan zijn als officieel wordt opgegeven. Het kan simpelweg niet zo laag zijn! Uitgesloten – die cijfers kloppen niet.

      Nu weten we dat het Chinese dictatoriale regime altijd de waarheid verdoezelt en desinformatie verspreidt, maar in dit geval lijkt het er op of de corona-ramp zo’n enorme omvang en impact heeft gehad dat de Chinese overheid de echte cijfers onmogelijk vanuit prestige overwegingen, eergevoel en gezichtsverlies kan prijs geven.

      Die waarheid komt pas over een aantal jaren aan het licht. Wellicht zijn er honderdduizenden doden. Of meer.

     5. Beukman

      Nee, de Chinese overheid is niet de meest betrouwbare. Al in het begin van deze epidemie probeerde ze de ernst te versoezelen, inderdaad om gezichtsverlies te voorkomen.

      Het aardige is dat men buiten China mbv bepaalde modellen zaken kan extrapoleren waarover China zelf geen openheid geeft. Zie de link die ik een eind hierboven gaf:

      Om toch snel de omvang of snelheid van een uitbraak in te kunnen schatten, moeten wetenschappers creatief zijn. Er draaien nu modellen met individuele gezondheidsgegevens, met resultaten van dna-tests, met vlucht- en verkeersdata. Viboud: „Landen die veel testten, zoals Taiwan en Zuid-Korea, konden op basis van het aantal positieve tests bij reizigers terugrekenen hoe groot de uitbraak in Wuhan en China ongeveer moest zijn”. Zo kwamen Amerikaanse wetenschappers vorige week met veel hogere aantallen mensen die in Wuhan besmet waren dan gedacht, voordat op 23 januari een reisverbod kwam. Dat deden ze door het aantal mensen dat dagelijks reisde tussen 375 Chinese steden te combineren met de virusverspreiding in de twee weken voordat de regio op slot ging en in de twee weken daarna.

 9. Bes Tolen

  Nu komt, pas nu komt naar voren dat het Nederlandse beleid wat de jaarlijkse griepepidemieën betreft gefaald heeft. Er is veel te weinig van jaar op jaar organisatorisch en wetenschappelijk aan gedaan. Verwaarloosd. Niet alleen daarmee maar ook op gebied van andere veel voorkomende ziekten. (Dat kan natuurlijk ook meer in samenhang met wat in naburige landen wordt onderzocht). Opvallend is wel de aandacht, die uit gaat naar Afrika en dan is er nog het punt het geheimzinnige overheidsbeleid als het om vreemdelingen gaat, die hier zich ophouden. Dan is er geen controle meer. De hulp, die van hier uit aan lieden van over de grenzen wordt gegeven, moet heel groot zijn maar hoe dat precies wordt verantwoord, is een raadsel. Blijkbaar gaat die hulp geheel ten onrechte al sinds jaar en dag boven het welzijn van de Nederlandse bevolking.

  1. Vrijedenkert

   Er wordt al jaren door vele experts wereldwijd gewaarschuwd voor een pandemie die door verschillende ziekten of oorzaken kan ontstaan!
   Alle regeringen wereldwijd hebben dit niet voldoende opgepikt of te weinig aan gedaan of te weinig voorbereidingen getroffen…
   En als men het in eigen land nog niet eens goed kan organiseren is bemoeienis met andere landen of continenten en daar geld in pompen nutteloos.

 10. Lieftinck

  https://www.wsj.com/articles/is-the-coronavirus-as-deadly-as-they-say-11585088464
  Dit onderzoek komt net zo hoog uit als het oxford onderzoek. Slechts 0.06 procent overlijdt aan Corona. Het oxford onderzoek toonde asn dat de helft vsn de britse bevolking is besmet. Er is dsn ook geen sprake van een coroa crisis maar een zorg crisis annex massahysterie. Er zijn teveel ic unis wegbezuinigd.

 11. Lieftinck

  Sterftecijfer 0,06 procent
  In de hele provincie Padua (955.000 inwoners), waar op dat moment 198 gevallen waren gemeld, moeten dus 26.000 besmettingsgevallen zijn geweest.

  Dat is 130 keer meer dan het aantal gemelde gevallen.

  Het sterftecijfer gebaseerd op het aantal bevestigde gevallen bedraagt 8 procent, maar is in werkelijkheid ongeveer 0,06 procent, schrijven Bendavid en Bhattacharya.

 12. Politiek Profeet

  Japio van dissel en zijn knechten krijgen een podium elke dag opnieuw terwijl het een stelletje charlatans zijn.
  Nitwits en cijfergoochelaars zonder inhoud.
  Japio en pinokkio, twee aartsleugenaars op een bankje.
  Gewoon een maandje afwachten en de randstad ligt in de goot te creperen, brabant en limburg zijn schoon vergelijken met de vuilnisbelt randstad…