Screenshot 2020 03 03 at 234529

Paniek slaat toe bij GroenLinks en PvdA: 'Partijtoppen overwegen gemeenschappelijke premierskandidaat'

Geen categoriemrt 05 2020, 11:00
De partijtoppen van GroenLinks en de PvdA voeren schijnbaar serieuze gesprekken over de levering van een gemeenschappelijke kandidaat om Links iets groter te maken. Zelf denken ze dat Nederland enorm zit te wachten op een monsterverbond van links en bij dit monsterverbond hoort natuurlijk een gemeenschappelijke premierskandidaat. Echter lijkt dit eerder op een wanhoopspoging van Links om weer mee te kunnen doen in een coalitie.
Wie die gemeenschappelijke premierskandidaat dan moet worden, dat bepaalt de kiezer. De kandidaat - dus Asscher of Klaver bijvoorbeeld - die meeste zetels weet te winnen, die wordt door beide partijen gesteund als kandidaat voor het premierschap.
Volgens de Volkskrant zou een fusie een winst van zo'n 10 zetels opleveren voor beide partijen, waardoor ze dus op zo'n 42 zetels zouden kunnen uitkomen. Maar als de Volkskrant zouden moeten geloven, en dit 'fusie-effect' zou inderdaad winst betekenen voor links. Wat zou dit dan opleveren voor de VVD of FVD. De VVD won enorm ten tijde van de PvdA onder Samsom, die zichzelf profileerde als het linkse antwoord.
De VVD zou zomaar de grote winnaar kunnen zijn van een fusie op links, en ook Forum zou aardig wat zetels kunnen winnen bij een mogelijke fusie. Forum kan dan makkelijk scoren met: 'Zie je wel, het is allemaal één pot nat.'
Ik vermoed dat de VVD ergens hoopt dat de PvdA hiermee akkoord gaat. Dit betekent dat de VVD zich weer kan profileren als het gematigde alternatief, want de PvdA verkoopt haar ziel aan de rabiaat linkse drammers van GroenLinks.
Dit komt toch een beetje over als een wanhoopspoging van GL en de PvdA.
Ondertussen wordt de SP min of meer buitengesloten bij deze deal. Hun geluid sluit toch niet zo goed aan bij de andere twee linkse partijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten