Paniek slaat toe bij GroenLinks en PvdA: ‘Partijtoppen overwegen gemeenschappelijke premierskandidaat’

De partijtoppen van GroenLinks en de PvdA voeren schijnbaar serieuze gesprekken over de levering van een gemeenschappelijke kandidaat om Links iets groter te maken. Zelf denken ze dat Nederland enorm zit te wachten op een monsterverbond van links en bij dit monsterverbond hoort natuurlijk een gemeenschappelijke premierskandidaat. Echter lijkt dit eerder op een wanhoopspoging van Links om weer mee te kunnen doen in een coalitie. 

Wie die gemeenschappelijke premierskandidaat dan moet worden, dat bepaalt de kiezer. De kandidaat – dus Asscher of Klaver bijvoorbeeld – die meeste zetels weet te winnen, die wordt door beide partijen gesteund als kandidaat voor het premierschap.

Volgens de Volkskrant zou een fusie een winst van zo’n 10 zetels opleveren voor beide partijen, waardoor ze dus op zo’n 42 zetels zouden kunnen uitkomen. Maar als de Volkskrant zouden moeten geloven, en dit ‘fusie-effect’ zou inderdaad winst betekenen voor links. Wat zou dit dan opleveren voor de VVD of FVD. De VVD won enorm ten tijde van de PvdA onder Samsom, die zichzelf profileerde als het linkse antwoord.

De VVD zou zomaar de grote winnaar kunnen zijn van een fusie op links, en ook Forum zou aardig wat zetels kunnen winnen bij een mogelijke fusie. Forum kan dan makkelijk scoren met: ‘Zie je wel, het is allemaal één pot nat.’

Ik vermoed dat de VVD ergens hoopt dat de PvdA hiermee akkoord gaat. Dit betekent dat de VVD zich weer kan profileren als het gematigde alternatief, want de PvdA verkoopt haar ziel aan de rabiaat linkse drammers van GroenLinks.

Dit komt toch een beetje over als een wanhoopspoging van GL en de PvdA.

Ondertussen wordt de SP min of meer buitengesloten bij deze deal. Hun geluid sluit toch niet zo goed aan bij de andere twee linkse partijen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Bijenzwerm

  Laat ze maar lekker een verbond sluiten, het is overduidelijk een wanhoopspoging.
  Links zakt weg in hun eigen moeras van leugens en verhaaltjes.

 2. La Pointe

  Het lijkt mij een wanhoopsartikel van de redacteur. Dat is het enige wat ik er uit kan opmaken.

 3. Julien Sorel

  Ik las vanmorgen in de Volkskrant dat fusie van deze partijen ze uitzicht biedt om samen ruim 40 zetels te halen. Inhoudelijk zijn de verschillen klein, er is hoogstens sprake van verschil in prioriteit van de programmapunten. De achterban dringt in meerderheid op fusie aan.

  Ik denk dat we de komende jaren een geleidelijk proces gaan zien dat lijkt op de vorming van het CDA indertijd.

  Waarom hier over wanhoop wordt gesproken begrijp ik niet zo goed. Beide partijen doen het goed in de peilingen en hebben een redelijk uitzicht op regeringsdeelname.

  1. 777

   Julien Sorel Vijf?

   1. Julien Sorel

    Wat bedoelt u? Ik begrijp de vraag niet.

    1. 777

     Julien Sorel Breekijzer neem je moer in de maling?

  2. Rosasolis

   Als er een fusie tussen P.v.d.A. Groen Links en SP komt, dan zal er weinig touwtrekkerij zijn, voor wie de leider zal gaan worden. Het algeheel belang van de fusie zal belangrijker zijn, dan wie gekozen wordt als leider. Waarschijnlijk zal er Een grote ledenvergadering komen om of Asscher of Klaver te kiezen Maar de wonderen zijn de wereld niet uit, dus Marijnissen kan ook gekozen worden.

   1. Kretoloog

    Als er al een fusie komt (de kans acht ik kleiner dan 1%) dan zal zeker niet 1 van de leiders van de huidige 3 partijen tot leider van de linkse fusiepartij worden gekozen. Dat snappen Asscher, Klaver en Marijnissen donders goed. En dus is zo’n fusie eigenlijk al kansloos voordat er überhaupt onderhandeld gaat worden.

  3. perry

   JS-
   “Inhoudelijk zijn de verschillen klein”
   Correct, programmapunten komen veelal overeen: meer windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s, soepeler vreemdelingenbeleid, méér EU, kinderpardon, minder ouderen pamperen, jeugdzorg opdoeken etc!
   Ja, dat heb zeldzamerwijs goed gezien!

   1. Hendrie1963

    Dat is alles wat 10 miljoen mensen niet willen.

  4. Rosasolis

   @Julien S. Als de fusie van de 3 partijen komt, dan zal de CDA de nieuwe grote
   “Nederlands Socialist Party” verwelkomen, in een coalitie regering…Alles beter dan blijven
   samenwerken met D66.

 4. Bullshit16

  Laat ze maar ze zijn aan het verliezen de achterban wil dit toch niet
  Stem fvd of PVV uit de eu

 5. Mees

  Goede zaak, versplintering is slecht voor de politiek.

  Stel voor:
  PVV-FvD
  SGP-CU en CDA
  D66 – VVD

  1. 777

   Stem FVD, kan daar geen twijfel over bestaan!

   1. 1234vijf

    Voor jou niet, simpele ziel.

    De meeste Nederlanders zijn verstandiger.

    1. 777

     Julien Sorel Breekijzer 5?

     1. John Breekijzer

      Daar hebben we 777, onze huismongool.

   2. jeki

    Neu, doe maar FvD en PVV lekker samen, scheelt een hoop geroeptoeter en keuzestress bij de verkiezingen

 6. Piet51

  Links wordt bang???????? Ik mis iets. Dit is een briljante tactiek en ik zie eerder signalen, ook in de reacties hier en in het artikel, dat FvD/PVV zich zorgen gaan maken. Dit is een beweging tegengesteld aan de versplintering, die Nederland steeds moeilijker bestuurbaar maakt. Dat zou iedereen moeten aanspreken, ook PVV en FvD. Of zij er garen bij zullen spinnen hangt sterk af van hun tegenreactie: ook samenwerken of elk apart proberen verder te groeien tot een meerderheid in de Kamer?

  1. inert

   piet!
   Het FvD en de PVV `spinnen geen garen’ maar gouddraad!

   1. Piet51

    @inert
    Gouddraad wordt niet gesponnen, maar getrokken. Het is een heel erg dun en breekbaar draadje, waarmee niet veel te beginnen is. Voor geleiding van heel zwakke elektrische stroompjes is het zeer geschikt (als het door te sterke stroom warm wordt breekt het) en voor versiering, mits er geen krachten op worden uitgeoefend. Er is niet veel mee te beginnen dus. Ik zou het op van wol of katoen gesponnen draad houden.

  2. Rammstein

   Piet51: “Dit is een briljante tactiek”. Het staat er echt!

   Het CDA is destijds tot stand gekomen (onder aanvoering van de grijze muis Piet Steenkamp) doordat het electoraat van de drie individuele partijen (ARP, CHU en de KVP) drastisch terugliep. Het was een laatste reddingspoging om het hoofd boven water te houden. Als CDA hebben ze nooit meer het aantal zetels gehaald dat de drie aparte partijen samen behaalden in hun glorietijd.

   Iets soortgelijks is nu ook met de linkse partijen gaande. Links staat ernstig onder druk en verliest langzaam maar zeker de grip op de oude kiezersmassa. PvdA heeft een enorme opdonder gehad en krabbelt slechts langzaam overeind, GroenLinks komt nimmer boven de middenmoot uit en de SP telt feitelijk niet meer mee. Tel daarbij de opkomst van vele nieuwe partijen mee, en de angst voor de toekomst is duidelijk getekend. Het zal ze niet helpen. Rechts is in heel Europa aan een gestage opmars bezig en dat valt niet te stoppen.

   1. 1234vijf

    Rechts is in Nederland versnipperd over CDA, VVD, FvD, PVV, SGP en 50+

    Dat schiet ook niet op.

    1. Cootje

     Rechts in Nederland is met een zuivere tweedeling niet meer en niet minder dan alleen Wilders en Baudet , zijn ook de enige die minder minder controleurs op de trein willen . En die elke avond van onze belasting centen een aflevering willen van opsporing verzocht , moet kunnen want er is stof genoeg om aandacht aan te besteden . En met ruim een miljoenkijkers leuk voor de reclame inkomsten voor de linkse omroepen

   2. Piet51

    @Rammstein
    Je bent in vorm vandaag, want ik moet je alweer gelijk geven, maar weer met een kleine aanvulling. Als de christen-democratische partijen onder leiding van Steenkamp deze tactisch briljante zet niet hadden gedaan, was het met de drie partijen heel slecht afgelopen. Dankzij die zet is het CDA nog steeds een machtsfactor van belang, terwijl de religiositeit van de Nederlanders alleen maar sterk is afgenomen.
    Ik weet niet hoe het met de linkse partijen zal gaan, maar heb er alle vertrouwen in, dat het linkse geluid nog lang te horen zal zijn, naast, naar ik oprecht hoop, een fatsoenlijk en serieus te nemen rechts geluid.

    En verder, of GL niet boven de middenmoot uitkomt is moeilijk te zeggen. Feit is wel, dat ze in 2017 een flinke stap vooruit hebben gemaakt en daar al langer ongeveer blijven staan. SP gaat moeizaam, mee eens. De PvdA heeft een opdonder gehad, maar is inmiddels in de peilingen alweer verdubbeld. Alleen het FvD ging wat de peilingen betreft beter. Dat moeizaam overeind krabbelen zie ik dus ietsje anders. Maar voor de rest, 100% met je eens.

    Hoe jij Piet Steenkamp een grijze muis kunt noemen is me een raadsel. Dat kan hoogstens zijn kleding zijn geweest, want hij was de aanvoerder van de grootste fusie van partijen die er toen ooit geweest was. Ook daarna is zoiets nog niet vaker vertoond. Hij wordt niet voor niets de geestelijke vader van het CDA genoemd. En jij zou hem zelf ook niet noemen en allang vergeten zijn als hij werkelijk een “grijze muis” was geweest. Verder heb ik niets met hem of het CDA. Ik ben slechts een beetje jaloers op zijn organisatorische en leiderschapskwaliteiten.

 7. JFU

  Het maakt toch niet uit…ons land is al niet meer te redden..alleen gaat het dan nog iets sneller. Kortere pijn.

 8. Julian

  Waar blijkt nou die paniek uit? De kop spreekt over paniek.. En dan lees ik het stuk… Is het feit dat men mogelijk elkaar kandidaat steunt in het premierschap de aanwijzing voor paniek. OF een wanhoopsdaad..
  De schrijver is student geschiedenis… Dat is achteraf de feiten benoemen.

 9. Cootje

  Ze sluiten maar wat ze willen thee en milieu met geitenwollen sokken aan met een bakfiets Is een handvol bekeerlingen in geïnteresseerd , maar wat ik al 4/5 weken schrijft de brexit het Corona virus , gaat het zooitje slopen en vooral het Brusselse zooitje en we worden op onze weken bediend in het grandioze jaar 2020 want we krijgen hulp uit een onverwachte hoek turkey , Erdogan gooit de grenzen open , de Italianen gooien alles dicht en turkey alles open , de solidariteit gaat om zeep in Europa en daarmee ook het ondemocratische gedrocht Europa , beurzen zakken als een baksteen en een harde recessie komt er aan. Mag de dikke fransje Timmermans zijn heil gaan zoeke op een hometrainer in zijn Limburgse bovenkamertje maar 2020 gaat er voor zorgen dat het omvalt samen hier met de thee partijen tweedeling in Nederland plus de ellende van een recessie gaat zorgen dat Wilders en Baudet de bovenliggende partijen worden ,

  1. 1234vijf

   ‘maar wat ik al 4/5 weken schrijft de brexit het Corona virus , gaat het zooitje slopen en vooral het Brusselse zooitje’

   Jezus, wat een debiel gebrabbel.

   1. Cootje

    2020 wordt het einde van het Europese gewest , de harde recessie die er aan komt gaat de banken treffen aan de middellandse zee , gelukkig zijn financiële markten en instellingen geen filantropen net als de bv Nederland die trekken de stekker er uit als er geen zicht meer is op een uitkomst . Wie zien wel het einde van het jaar , maar als particulier kan je moeilijk een dollar rekening openen ,

 10. Racerfirst

  Super! Remember rutte2 waar pvda afgeserveerd werd!
  GL staat helemaal niet zo goed!
  Dus voor die extra zetels verliezen ze meer omdat principele weg lopen!
  Voor GL begrijpelijk, hun stemmen gaan naar pvda!

 11. C.A.Barstow

  Het smerig linkse tuig probeert op allerlei manieren te ontkomen
  aan het rechtse rotsblok dat hen bij de komende verkiezingen zal verpletteren.

  Stem tegen verachtelijk en verwoestend links,
  Stem FvD/PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.