‘Rasdemocraat’ Vladimir Poetin wil referendum: blijft mogelijk tot 2036 aan de macht door breed gesteund wetsvoorstel

Een daadwerkelijk democratisch Rusland laat wat langer op zich wachten. Een breed gesteund Russisch wetsvoorstel zou het presidentschap van Vladimir Poetin tot 2036 kunnen verlengen. Poetin zelf reageert bescheiden en wil het wetsvoorstel aan de bevolking voorleggen.

Het is natuurlijk zo opzichtig als maar kan. Poetin doet een beetje nonchalant, speelt hard to get, zegt precies de juiste dingen die westerse democratieën graag willen horen, maar trekt feitelijk gewoon de macht naar zich toe. Dat gaat er ook gewoon van komen. Verkiezingen, parlementaire procedures of een referendum, dat maakt allemaal niets uit. Wij weten dat, zijn partijgenoten weten dat, zijn oppositie en zélfs zo’n beetje de hele Russische bevolking weet dat.

En hier en daar is er wel wat ophef onder de Russische bevolking. Maar daar heerst volgens mij een heel andere opvatting over wat democratie is. Men lijkt het daar als instrument te zien waarmee ‘het volk’ haar sterke leider kan kiezen en daar ook haar steun mee kan betuigen.

Dat zal met identiteit, geschiedenis, cultuur en allerlei andere factoren te maken hebben. Het is op zich wel interessant om te zien hoe zo’n interpretatieverschil hardnekkig is blijven bestaan. Niet dat daarmee ook maar één westerse democraat is gaan twijfelen aan de universele toepasbaarheid van democratie. Die komen niet verder dan ‘Poetin is een dictator’ en ‘democratie is de minst slechte staatsvorm’. Terwijl ik denk dat als Poetin morgen van het politieke toneel zou verdwijnen, er gewoon eenzelfde soort man ‘president’ van Rusland wordt.

Zulke verschillen zijn wat mij betreft prima. En ik zou geen Russische mentaliteit in Nederland willen, alsjeblieft niet zeg. Maar met opgeheven vingertje langs de zijlijn staan te roeptoeteren over hoe slecht Poetin wel niet is? Dat haalt ook niks uit. Niet zolang Rusland op allerlei terreinen een belangrijke invloedsfactor is. En dat zal het nog een héle lange tijd blijven. Laten we er dan met z’n allen pragmatisch naar leren kijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Cootje

  Gas genoeg en ze houden de Krim , Verhofstadt en van Baalen kunnen aan het gas van Rusland en Poetin of ze krijgen het koud

 2. Timber

  Poutin is goede leider voor zijn volk. Heeft meerdere WWIII verkomen. Heeft geen actie genomen tegen Ukraine voor de mislukte moord aanslag op hem.
  Het is alleen jammer dan 285 onschuldige NLers naar beneden kwamen.

  1. Canta

   Timber.
   Dat klinkt geweldig. Ik zou zeggen, ga er heen, dan hoef je je niet meer te ergeren
   aan al die onprettige Nederlandse situaties.

 3. Dropje

  Poetin, de natte droom van Thierry en Geert lovers

  1. Bockbeer

   Dropje?

  2. Fonz

   Jette, de natte droom van dropje

   1. -Bo-Realist

    @Fonz
    Dropje krijgt van jetje door velen hier. Haha.

  3. perry

   Rusland?
   Het land zonder KOZP, Sylvana Simons, illegalen, gelukszoekers, uitgeprocedeerden, bed-bad-brood, Marrakesh pact, milieu gezeur, elektrische auto’s, zonnepanelen?
   Hm, niet slecht!

   1. inert

    perry!
    En geen warmtepompen nodig, en genoeg gas/olie voor de komende 300 jaar!

   2. Canta

    Nou Perry, waarom ga je niet samen met Timber die kant op als het daar zo geweldig is?

  4. -Bo-Realist

   @dropje
   Een leider die net als Poetin met trots over zijn land spreekt zich niet zoals Rutte, Macron en Merkel als een puppet on a string gedraagt.
   Overigens de moorden met politieke inslag zijn wel afschuwelijk.

 4. Kretoloog

  Test

 5. Fortiori

  Ga eerst eens de film Citizen K bekijken. Dan heb je een goed beeld hoe Poetin werkt en omgaat met citicasters. Reken maar niet op een oplossing van MH17. Zijn termijn stelt hij veilig, hoeft zijn kaken niet meer van elkaar te halen hiervoor. Droevig dat er nog DDS’ers zijn die een mand met veren hebben klaar staan.

  1. Peetjoh

   Maakt ook geen reet uit wie het is. Iedereen die de macht krijgt over een land wil dat houden. Ook rutte wil een 4e termijn. Putin lukt het net zoals andere presidenten en dictators. Komt ook door het mond dode volk. Als er zoveel angst is blijf je stil. Die kant gaan wij met dat Europa ook op. Dat moeten we voorkomen. In grote Naties heeft een burger nooit meer inspraak. Beter kleine landen dan kan je nog wat rechten eisen..

   1. DidiMadloba

    Als Poetin moet aftreden gaat hij de gevangenis in, tenzij hij snel genoeg vlucht, of een cyaankali pil opeet.

    Dat zie ik bij Rutte nog niet gebeuren, al besef ik dat op DDS ook mensen zitten die hem een crimineel vinden.

 6. henkie

  Een beetje vergelijkbaar met ons democratisch proces. Via censuur en oppressie, list leugen en bedrog, hersenspoeling, bangmakerij en kartelvorming zit het Nederlandse volk ook gevangen in een dictatuur, alleen schrijnender omdat onze democratie wereldwijd zo wordt bejubeld.

  Mensen laat je niks wijsmaken, stem PVV of FvD.

  1. DidiMadloba

   U spreekt uzelf tegen want PVV en FvD houden zich nou juist bij uitstek bezig met leugens bedrog en hersenspoeling. En die wilt u aan de macht?
   Zelfs het haar van Wilders is bedrog.

 7. Meriadoc Brandebok

  Kijk, de Russische democratie in optima forma.

 8. Cootje

  Wat is het verschil tussen het wodc die onafhankelijk de ministeries moet informeren maar het zo gekleurd doet een bananen republiek onwaardig , als je als minister president je geheugen je in de steek laat bij meer dan 70 doden . Als je de publieke opinie bespeeld met zwart gelakte pagina’s bij openbare informatie . Als een minister het openbaar ministerie beïnvloed om een aangifte te doen tegen een rechtspersoon , als twee van onze drie grootste banken wegens criminelen activiteiten een boete krijgen van ruim 700 miljoen € en er geen individuele personen gerechtelijk worden gedagvaard . Als een bevolking NEE zeg in een referendum en je maak er ja maar van , over welke democratie hebben wij het dan , in Nederland lopen nog 15000 mensen die veroordeeld zijn met meer dan 4 maanden gevangenisstraf gewoon vrij rond . Dus met het vingertje wijzen is ons eigen

  1. DidiMadloba

   Begrijpt u ook niet dat een raadgevend referendum maar raadgevend is? Het woord zegt het al.

 9. Cootje

  Ik denk dat Poetin een kans maakt als hij elke Rus 1000€ beloofd , was in Nederland ook succesvol om het electoraat te overtuigen , deze meneer zal zich dat niet meer herinneren zijn geheugen laat hem nog wel eens in de steek

 10. Maxks

  Wat is het verschil tussen het Rusland van Poetin en de EU van Timmermans & Co? Geen!
  Poetin houdt de macht zelf in handen met allerlei constructies en Timmermans & Co zorgt dat de macht bij de EU blijft via wetgeving en vervolg-lakeien c.q.medewerkers en toekomstige regenten.
  Rusland blijft enigszins homogeen (homo-geen, ironisch nietwaar) en de volkeren binnen de EU raken steeds meer ontredderd.

  1. Cootje

   ++++++++

  2. DidiMadloba

   Het verschil is dat Ursula (niet Timmermans) naar het pijpen van de Europese regeringsleiders moet dansen, want die is de baas in de EU.

  3. Meriadoc Brandebok

   “Wat is het verschil tussen het Rusland van Poetin en de EU van Timmermans & Co? Geen!”

   Hahahahahahaha, dat is echt weer zo’n domme haatopmerking. Nee, gekkie, een van de verschillen is dat er in Rusland dissidenten eprden vermoordt door het regime en er geen dissidenten door de EU om zeep worden geholpen.

 11. Ab Infinitum

  Poetin heeft met Rusland een enorm achterland en had behoefte aan nog meer uitbreiding. Dus de Krim er bij en nog invloed op Oekraine. Wat afsplitsingsgroeperingen steunen en zijn mondhouden over MH17. Hoppa, groot leider. Zeggen ze…

  1. Cootje

   Rutte en zijn geheugen verlies ruim 70 doden ?? Dementie

  2. Cootje

   In 1962 dachten de Russen te gaan schijten in de achtertuin van Amerika in Cuba . Terecht de les gelezen . In 2016/2017 dachten de Amerikanen en de Europeanen te gaan zitten schijten in de achtertuin van de Russen , in de Krim en de haven Sebastopol . Terecht de les gelezen politiek en etnisch bestaat niet en ik denk zelfs dat in het midden oosten de bevolking terug naar hun dictators verlangen

  3. DidiMadloba

   In Rusland wonen 140 miljoen mensen, een tiende van het aantal inwoners van China. Het oppervlak van Rusland is wel groot, maar dat zijn grotendeels ijzige toendra’s. Wat dat betreft lijkt het land op Canada.

 12. DidiMadloba

  De Russen waren blij dat Poetin orde op zaken stelde na de chaotische jaren van Jeltsin, maar Poetins uiterste houdbaarheidsdatum komt in zicht. Als Poetin moet aftreden dreigt hij vervolgd te worden voor allerlei onfrisse zaakjes, dus probeert hij krampachtig aan de macht te blijven tot z’n 84 ste, in 2036.
  Dat referendum wint hij nog wel, met een “stalinistische” meerderheid zelfs, maar het zal een pyrrhus-overwinning blijken.

  Russen associëren Poetin met redelijke welvaart, maar die steunt te eenzijdig op olie en gas, en zal instorten als we ons afwenden van fossiele brandstoffen.

  Als de Russische economie instort kan Poetin het beste meteen asiel aanvragen in een ver land waar de KGB hem ook niet kan vergiftigen.

  Had zijn dochter niet een flatje in Voorschoten?

 13. Morgan4321

  De Russen herinneren zich nog wat er gebeurde toen het westen zich met hun regering bemoeide: de dronkenlap Jeltsin aan de macht. Daar hebben ze nog steeds genoeg van.

 14. kees cup

  De arme man heeft geen keuze, mocht er ooit een machtswisseling komen in Rusland dan zal hij verantwoording voor zijn daden moeten afleggen.
  O.a moord op politieke tegenstanders in Rusland, corruptie, (in Rusland is nu meer corruptie dan in de Oekraïne), schaamteloze zelfverrijking, en ga zo maar door.
  Tevens zou dan de burger Poetin dan enkele internationale verzoeken kunnen ontvangen om te getuigen mbt mh17, ook nog een paar vraagjes over novichok en nog wat andere moorden in het buitenland, welke verzoeken hij vast liever niet zal inwilligen.
  Nee als deze man zijn macht verliest mag hij nog tot ver na 2036 ergens plaatsnemen, maar niet in het Kremlin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.