Rechtsstaat praktisch uitgekleed: 22.700 strafzaken uitgesteld wegens tekort aan rechters

Hè shit! Nét nu de criminaliteit weer stijgt, blijkt Nederland een gigantisch tekort aan rechters te hebben! Maar liefst 22.700 strafzaken worden uitgesteld. Zo’n tien procent van die gevallen zijn zaken waarbij minimaal één jaar celstraf is geëist door het OM.

Bezuinigingen en complexer geworden strafzaken zouden de grootste oorzaken zijn van dit probleem. De bezuinigingen zijn waarschijnlijk ingezet omdat men de dalende criminaliteitscijfers écht geloofde. ‘Complexer geworden strafzaken’ klinkt voor mij meer als een mix van toegenomen regelgeving, meer asiel- en immigratie-gerelateerde strafzaken en een gevolg van open grenzen, waardoor criminelen makkelijker kunnen vluchten. Maar het zou ook door zat andere redenen kunnen komen.

Het trieste is wel dat dit nieuws wéér wijst op een symptoom dat het helemaal niet zo goed gaat met Nederland, in tegenstelling tot wat ons altijd wordt voorgespiegeld. Bij economisch nieuws bijvoorbeeld. Onderwijs, zorg (met name Jeugdzorg), de Belastingdienst, politie, defensie, IND en noem het allemaal maar op. Het lijkt allemaal af te brokkelen en iedere sector natuurlijk op z’n eigen manier. Nu dus ook het rechtssysteem.

Ik weet niet of het echt zó erg is, maar alles bij elkaar kan ik maar niet aan de indruk ontsnappen dat zo’n beetje alle sectoren met een belangrijke rol in de samenleving, op hun tandvlees lopen. En waar het door komt? Onwil? Onkunde? Wanbeleid? Overbelasting? Zeg het maar. Waarschijnlijk een mix van alles.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

  1. Vraagtekentje

    Dit verbaast me, staan er niet een paar 100 D666 rechters te trappellen om de honneurs waar te nemen?

  2. Joshuak

    Uitgekleed hoeft nieteens, kan ook zijn dat het overspoelt wordt door steeds weer dezelfde personen steeds weer met soortgelijke zaken..

    Dat is de reden hoe criminelen hun dossiers soms zo dik zijn als de bijbal aan strafzaken bij elkaar. Dat is een probleem.

    Door de lage straffen is de afschrikwekkende factor van de politie verdwenen en daardoor zien criminelen het als “onderdeel van het beroep”. En krijg je van die draaideur situaties..

    Dat soort dingen moet je een stop toe brengen, trek een grens waarna je gewoon levenslang binnen moet blijven. Want die draaideur praktijken laat het proces compleet vastlopen waardoor er een steeds grotere achterstand komt en kost de samenleving klauwen met geld aan juridische kosten..

    Er ligt een verkeerde prioriteit bij de gevangenissen en dat is poging tot rehabiliteren in plaats van straffen..

    Rehabiliteren en reïntegreren van criminelen moet een beloning zijn van actieve verbeteringen van de veroordeelde en niet het vooraanstaande doel..

    Daar gaat het mis naar mij mening.

    1. Mees

      Google

      Als strafrechtadvocaat krijg ik vaak te horen dat de straffen in Nederland zo laag zijn. Voor een moord krijg je een werkstraf opgelegd. Dat kan toch niet? In Amerika staat daar de doodstraf op! Kennelijk is dat het beeld van onze strafrechtspraak. Hoe komt dat? Het beeld dat kennelijk wordt gevormd door de media is in mijn ogen niet representatief voor de daadwerkelijk opgelegde straffen. Sterker nog uit onderzoek is gebleken dat Nederland thans tot de strengst straffende landen van Europa behoort.

      Minimumstraffen Het onderwerp heeft ook de politiek bereikt. Minimumstraffen worden genoemd. De eerste hervormingen komen er aan. Met als resultaat het Conceptwetsvoorstel minimumstraffen voor recidive bij zware misdrijven. Dit wetsvoorstel zorgt er voor dat de rechter een minimumstraf moet opleggen aan verdachten die ooit zijn veroordeeld wegens een misdrijf waar minimaal 12 jaar gevangenisstraf voor kan worden opgelegd. Als zo’n verdachte binnen 10 jaar na zijn veroordeling in herhaling treedt is de rechter verplicht hem te veroordelen tot de helft van de straf die voor het nieuwe delict maximaal kan worden opgelegd. Slechts indien er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden met betrekking tot de persoon van de dader kan de rechter hiervan afwijken. Even voor de beeldvorming: voor een inbraak ’s nachts in een woning gepleegd moet in beginsel 4.5 jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Ik benieuwd of er dan nog wordt gesproken van lieve rechters en te lage straffen…..

      1. Joshuak

        Prima, heb dit vaker gehoord.. Maar als je in de realiteit kijkt zie je dat het vaak anders loopt..

        Met jou logica lopen zouden er geen mensen op straat met bijbels aan strafzaken maar je weet net zo goed dat het wel zo is.. Want als je de activiteiten waarvan ze veroordeeld zijn bij elkaar optelt op die manier wat jij deed hadden ze al lang levenslang gehad ondertussen..

        Snap zelf niet waar het misgaat maar jij ziet ook dat vastzitten onder de zware criminelen vaak onderdeel van het leven is.

        En die patroon moet je doorbreken op dezelfde manier als de Amerikanen de Italiaanse mafia aanpakten bijvoorbeeld.

        Waar ze eerder 5-10 jaar voor vastzaten werden de veroordelingen opeens aanzienlijk hoger, en daarmee doorbraken ze het patroon van zwijgen waarna ze dus de organisatie langzaam in het geheel konden ontmantelen..

        Die mafia werd compleet geterroriseerd, overal waar ze kwamen opgepakt om de meest lullige redenen om te laten zien dat ze niet ontastbaar zijn.

        En dat soort dingen kunnen ze niet meer doen met als resultaat dat je altijd maar blijft dweilen met de kraan open want als je alleen de kop van de slang afhakt, groeit hij vroeg of laat weer een nieuwe.

        En dat is het probleem, de wet lijkt naar mij gewoon zijn kracht te hebben verloren

      2. Piet51

        @Mees
        Welke moordenaar heeft een werkstraf gekregen. Ik heb dat gemist. Ik lees overal, dat de Nederlandse rechtsspraak bij de landen hoort die de hoogste straffen opleggen.
        Volgens mij heb je het één of andere artikel gekopieerd. 8 jaar oud, waarin enkele niet verifieerbare beweringen zijn gedaan.
        Dat beeld van streng straffende Nederlandse rechters is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden.

      3. Bockbeer

        Mees?

  3. J.Rademaker

    Nederland land van tekorten, handhaven, woningnood, zorgnood, gelukkig hebben onze leiders de oplossing, onhaalbare doelen stellen in de verre toekomst en in deze miljarden beloven.

  4. Marija

    Onkunde en daardoor wanbeleid, is mijn idee.

  5. NoDoubt

    De Democratie is bewust kapot gemaakt met dank aan pinokkio. Niets functioneert meer. Politie, Ziekenhuizen, Huisartsen, Ambulance, Leger, Belasting, Rechtbank, Onderwijs. En het gaat o zo goed met de economie. Wat wel goed gaat is het aantal moskeeën, met salafisten, gefinancierd uit het buitenland. De vluchtelingen, elke maand 500 euro van Soros en de EU en voorrang op de huizen, gratis gebitsrenovatie anders hebben ze geen kans op de arbeidsmarkt, gratis ziektekosten, een paspoort zodat ze nooit hoeven te werken. Ze gaan straks in eigen land op vakantie en het UWV heeft het nakijken. en u (de populist) betaalt het met uw pensioen, uw zuurverdiend harde werken. Iedereen lacht ons uit, van vluchteling tot aan Brussel.

    1. Vrijedenkert

      Niet vergeten, nu ook gratis yogales en meer van dat soort onzin…

  6. Cootje

    Het is 2020 en in onze bananen republiek lopen 15000 veroordeelde gewoon los die meer dan 4 maanden gevangenisstraf te goed hebben. In onze bananen republiek worden 50000 aangifte per jaar geseponeerd . In onze bananen republiek past het WODC hun visie gewoon aan wat de minster wil horen. In onze bananen republiek wordt er met misdaad cijfers gesjoemeld . In onze bananen republiek hebben we 2 banken die 750 € miljoen boete betalen , maar de daders liggen op het kerkhof. Dus als je op de volks republiek Nederland in alle lagen bezuinigt heb je aan het einde van die keten niet veel mensen meer nodig. En die moeten dan ook nog onafhankelijk wezen. Maar dat groepje is zo klein geworden dat ze tot de diner vrienden horen van het top electoraat . En een slager die zijn eigen vlees keurd , vraag het maar aan onze 2 grote banken.

  7. Bullshit16

    Er is geen geld meer om meer rechters aan te stellen
    Rutte heeft nog wel ergens een miljard of 2 liggen voor die miljo onzin of voor brussel
    Dames in heren stem gerust d66 gl vvd cda pvdd 50 plus dan zal het nog veel erger worden
    Stem fvd of pvv als je verandering wil
    Stem fvd of PVV uit de eu

  8. Cootje

    De laatste keer verleden jaar in België . En dan speciaal in Vlaanderen , de hele gesettelde oude politiek waren tot hun bot aan gedaan dat Vlaams belang in Vlaanderen 22% van het electoraat achter zich heeft gekregen terwijl ze toch een cordon sanitaire hadden en totaal waren weg gedemoniseerd . Begin 2021 in maart gaat hier het zelfde gebeuren . Want mensen belasting laten betalen voor de bühne nadert zijn einde . Of de D66 rechters moeten de uitslag van de verkiezing ongeldig verklaren . Want tussen democratie en een dictator zit een millimeter verschil

    1. 1234vijf

      Het Cootje denkt dat D66-rechters straks de uitslag van de verkiezingen ongeldig gaan verklaren omdat FvD en PVV dreigen aan de macht te komen.

      Dit soort krankzinnige waanzin maakt dit blog heel aantrekkelijk. Dit soort hilarische nonsens vind je echt nergens anders.

      1. Cootje

        Hé lulletje wel goed lezen . Volgens mij stemde wij bij een referendum Oekraïne Nee , Terwijl ons opperhoofd er met een briefje er bij JA van maakte . Dus als de nood aan de man ????

      2. Cootje

        Nog zo een van een uitmuntende rechtstaat 2 banken betalen een afkoop som van 750 miljoen € om hun misdaden af te kopen . Een minister hier heeft het over ondermijning rechtstaat 750 miljoen € betalen zonder strafvervolging daders ? Is het top punt van ondermijning . Maar dat kan alleen in een bananen republiek

        1. 1234vijf

          Schitterende satire, Cootje.

          1. Cootje

            Een satire waar niets is op af te dingen. En er zijn nog vele verhalen van een onbetrouwbare overheid . Die niet alleen de randjes op zoekt maar ze makkelijk overschrijd . Maar daar mogen wij niets van weten dus maken ze de informerende pagina’s zwart .

          2. 777

            Brenda Welsh – 1234vijf – John Breekijzer?

  9. Rosasolis

    Natuurlijk moeten er veel meer rechters en officieren van justitie komen! Wachttijden voor processen en eind-uitspreken hiervan duren vaak maanden. Merkwaardig verklaarde Dandy Baudet vorige week dat er minder processen moeten komen, en dat de politiek kan in plaats hiervan veel kunnen regelen!…Over twee weken heeft Baudet een proces tegen de VPRO en een van hun medewerkers. Wellicht is dit de reden dat hij vindt dat “politieke uitspraken”, welke dan ook en ongeacht hun inhoud; helemaal vrij moeten zijn van justitie beoordeling en vervolging.
    In andere worden je mag openlijk verklaren dat je bepaalde bevolkingsgroepen discrimineert, omdat het jouw “recht als politicus zou zijn”! Volgens Baudet en Wilders is dat alleen een politieke opinie en heeft niet met discriminatie te maken. Hoeveel mensen willen geloven dat de
    Mohammed cartoon wedstrijd van Wilders “alleen maar politiek is”?
    Inderdaad heeft ons land veel meer rechters en officieren van justitie nodig.

  10. Wim Vreeswijk

    Zo ontstaat er een zeer foute beeldvorming over onze ‘rechtsstaat’!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.