Senioren in paniek door belletje huisarts: ‘Of ik wel op de intensive care wil belanden?!’

Hier gaat iets gruwelijk mis! Er druppelen berichten binnen van senioren die door hun (huis)arts een confronterende vraag voor de kiezen kregen: ‘wilt u wel op de intensive care belanden?’

Toenemende druk op de ziekenhuizen door het coronavirus begint in de rest van de samenleving merkbaar te worden. Ziekenhuizen (zeker in Noord-Holland) hebben de huisartsen gevraagd om met hun patiënten een gesprek ‘over levenseinde’ te voeren: ‘Heeft u al nagedacht over of u (lang) aan de beademing zou willen op de ic?’

Zo’n gesprek voeren is bestaand beleid. Normaal gesproken wordt zo’n gesprek echter pas gevoerd als iemand oud is en/of binnen afzienbare tijd achteruit gaat. Logisch, want het is wel zo fijn om te weten wat iemand wil, door het te horen van diegene op een moment dat hij/zij nog goed bij is.

Dat beleid wordt nu echter op een totáál andere situatie toegepast en lijkt daardoor ontzettend immoreel. Het schiet senioren praktisch gegarandeerd in het verkeerde keelgat. En het ergste is nog dat dit nu waarschijnlijk uit pure noodzaak gebeurt. Ziekenhuizen vragen niet ineens om bestaand beleid uit te voeren. Zij zetten zich schrap en vrezen voor het ergste.

De bedoeling is namelijk om de intensive care-capaciteit gedurende deze pandemie zo hoog mogelijk te houden. Dat betekent aan de ene kant zoveel mogelijk bedden, ruimte, apparatuur en personeel beschikbaar hebben. Aan de andere kant betekent dat zoveel mogelijk patiënten van de ic weren, door broodnodige maar ijskoude, rationele beslissingen te maken: Een opa van 80 jaar oud met 20 procent kans op overleven of een moeder van 45 jaar met 15 procent kans? En wat als een dag wachten betekent dat opa morgen dood is en de moeder morgen waarschijnlijk nog leeft, maar slechts 10 procent kans op overleven heeft?

Ik kan me voorstellen dat het ontzettend moeilijk is om zoiets te moeten beslissen. En ik moet er al helemaal niet aan denken dat ik zo’n keuze van leven of dood maak. En vervolgens te horen krijg dat degene die ‘we’ aan het redden zijn dat eigenlijk helemaal niet wilde (en die andere patiënt juist wél). Ik zou in zo’n geval de wensen van de patiënten ook zo duidelijk mogelijk in kaart willen hebben gebracht.

Maar dat dit logisch, rationeel en wat mij betreft zelfs noodzakelijk is, doet niets af aan het feit dat dit net zo ongelofelijk kil, wrang en mensonterend is. Senioren voelen zich natuurlijk als grof vuil aan de kant gezet door zo’n vraag. Ze zijn ook terecht boos… Maar dat verandert helaas niets aan het dilemma dat zich aan de hulpverleners heeft opgedrongen, waardoor zij waarschijnlijk binnenkort keuzes zullen moeten maken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Lambieck

  Krijg nu een voorgevel.
  Een artikel over levensbeëindiging en D66 krijgt het niet in hun kaplaarzen geschoven?
  Kan iemand een huisarts voor Wout roepen, ik vrees her ergste.

  1. Willem Bever

   Maar D66 is wel een van de werkelijk schandelijke aanjagers!

  2. Original NL

   Je had al een voorgevel dom belgisch stripfiguur!

 2. Boudewijn Hummelinck

  Dit is een onwaarschijnlijk stompzinnig en onverantwoordelijk artikel.

  Wat is DDS toch een vunzig blog.

  1. Rammstein

   Wat doe je dan hier, hufter?

   Wout geef die vieze klootzak svp een ban.

   Dit is de zoveelste keer dat die psychopaat de redactie en heel DDS voor oud vuil uitmaakt. De laatste keer was 2,5 week geleden toen hij precies hetzelfde flikte, dezelfde woorden gebruikte waarna die vieze rat eraf gesodemieterd werd.

   Tijd voor een herhaling!

   1. Boudewijn Hummelinck

    Rammstein smeekt bij de redactie om een ban voor iemand die iets schrijft wat hem niet bevalt.

    Hij schold me al vaak uit voor NSB-er.

    Een minderwaardig mens.

    1. Rammstein

     Een bovenwaardig mens als Hummelinck schrijft: “Dit is een onwaarschijnlijk stompzinnig en onverantwoordelijk artikel.Wat is DDS toch een vunzig blog.”

     De vraag is waarom je hier al zoveel jaren steeds weer als een melaatse hond bedelt om terug te mogen komen. Ik ken je vanaf 2010 en het is altijd weer hetzelfde liedje.

     Inderdaad: je bent een kind van NSB-ouders, dat weet haast iedereen hier. Vandaar misschien al die gefrustreerde, opgehoopte agressie en smeerlapperij.

     1. Boudewijn Hummelinck

      “je bent een kind van NSB-ouders, dat weet haast iedereen hier. “

      Je rancuneuze kleingeestigheid was me al bekend, Groeneveld. Dit soort debiele en leugenachtige beschuldigingen zag ik nog niet van je maar ik vermoedde al dat je lager kon zakken.

     2. Rammstein

      Ach Boudewijn, jij scheld mij om de haverklap uit voor nazi. Zo staan we toch ongeveer gelijk?

     3. 777

      De eeuwig gebande, mede in stand gehouden door de reacties van Rammstein.

     4. Gannascus

      Waarom wordt die hufter niet voortvarend eraf gegooid van dit blog?

    2. Fonz

     boudewijntje moet ook geband worden, dit is terecht en tevens terecht

 3. Rammstein

  Soortgelijke berichtgeving werd ook door de Telegraaf gemeld.

  1. Lambieck

   U had gedacht dat DDS zelf een artikel had geschreven?
   Hullie van zogenaamd rechts hept andere media helegaar niet nodig om tot diepzinnige artikelen te komen.
   Doen ze helemaal zelluf

   1. Rammstein

    Dat weet ik toch, malle jongen. Alle DDS-artikelen zijn gebaseerd op elders bijeen geharkte informatie. Dat is ook logisch gezien de constellatie van het blog. En ook helemaal niet erg of vervelend.

   2. Meriadoc Brandebok

    Een blog vergaart geen nieuws, maar opinieert.

 4. trollenvanger

  Trol 1: “Kan iemand een huisarts voor Wout roepen, ik vrees her ergste”.
  Trol 2: “Wat is DDS toch een vunzig blog”.

  Het is niet zo moeilijk om de trollen te vangen hier.

  Hartelijke groet,

  De trollenvanger

 5. ikweetwatikwil

  Hoeven ouderen nu geen verzekering meer betalen, want hun voortbestaan is nu wel twijfelachtig.
  En zo leer je de mensen kennen. Bah.

  1. m.van.rosmalen

   Bla bla bla ouderen dit jankie dat
   Misschien als ze geen premie volgens u meer hoeven te betalen ook maar de pensioen stopzetten?
   Ze hebben toch al veel meer uitgekeerd gekregen als dat ze ingelegd hebben
   Zou ook fatsoenlijk zijn naar de generaties die na hun komen
   Die staan nu mooi voor Jan Lul te werken en nog wel veel langer ook

 6. m.van.rosmalen

  Niks mis mee hoor
  Bij onze cliënten word ook nagevraagd bij verwanten of zij willen dat pa of ma een reanimatiebeleid wil of niet.
  Altijd dat gezeik er gaan ook jongeren aan dood hoor
  Logisch dat er keuzes gemaakt moeten worden op een IC

  1. ikweetwatikwil

   Ik weet niet waar van Rosmalen woont ,maar hier vragen ze het aan de patiënt zelf . Er
   ligt dan meestal een brief klaar met handtekening.

   Dat er anno 2020 keuzes gemaakt moeten worden is een grove schande. En dat door foute inschattingen door een aantal mensen waar weer de ouderen de dupe van schijnen te worden. Laten we beginnen met die mensen, als er al gekozen moet worden , te weigeren op een IC.

   1. m.van.rosmalen

    Waar ik woon heeft er geen bal mee te maken
    Heb het nu over cliënten waar ik mee werk en die zelf geen keuze meer kunnen maken
    Goed lezen zou ik zeggen.
    En voor de rest snap ik heel goed dat er afwegingen worden gemaakt.
    Als de kwaliteit van leven voor iemand zo minimaal is is het heel logisch dat ze liever kiezen voor iemand van 20 ipv 120.
    Dus aub hou es op met ouderen worden weer de dupe
    Er sterven ook jongere mensen aan

    1. Pjotter

     Die Rotmolen@ mensen een beetje begrip voor hem, hij had een slechte jeugd en slechte ouders en voorouders en dat trauma is en zal hij niet te boven komen, dat wordt wat als hij zelf oud wordt.

     1. m.van.rosmalen

      Nou Pjotr of whatever
      Als ik oud ben en ben al half opgegeven dan hoeven ze mij echt niet meer op een IC te leggen met alle nare bijwerkingen van dien
      Denk je dat je het eeuwige leven hebt of zo

    2. Fonz

     “Als de kwaliteit van leven voor iemand zo minimaal is”

     Vroeger, nog niet zo heel lang geleden waren mensen blij met het leven, nu is men zo verwend en arrogant dat ze de hoogmoed hebben om zo met leven om te gaan dat iedereen maar even moet gaan nadenken over de kwaliteit van leven..

     Jij bent een miezerig d666 figuur

     1. m.van.rosmalen

      Fonske voelt zich weer aangesproken.
      Wil koste wat het kost hoogbejaarden die met 1 been in het graf staan in leven houden zelfs al moeten daar jongeren voir opgeofferd worden
      Triest mannetje

     2. ervi

      Van Rosmalen. moet ik me er weer mee gaan bemoeien?

 7. Piet Klein

  Wat opvalt in deze coronacrisis dat er merkwaardige afwegingen worden gemaakt. Het RIVM neemt daarin een rol die veel vragen oproept. De “groepsimmuniteit” was een volstrekt verkeerd spoor. Het niet vroegtijdig aandringen op opschaling door het RIVM was ronduit een misser. Nu waart er weer zo’n rare afweging rond. De WHO adviseert in quarantaine te blijven tot 14 dagen na het verdwijnen van de symptomen. Het RIVM zegt dat men na 24 uur weer aan de slag kan niet omdat de besmettingsoverdracht naar nu is maar met name omdat het zorgpersoneel hard nodig is. Bijzonder omdat daarmee de besmetting naar zwakkeren kan plaatsvinden. Bijzonder omdat er veel oud zorgmedewerkers zich aangemeld hebben om te komen werken. De vraag of je al of niet naar de IC wil is misschien een legitieme vraag voor een individu maar mag niet het individu met de afweging opzadelen moet ik een kleine kans op overleven opgeven vanwege schaarste aan middelen. Wederom lijkt de aandacht niet te gaan naar waar de aandacht nodig is. Alle energie moet naar extra capaciteit regelen. Het is beschamend dat wij dat niet voor elkaar zouden krijgen en landen als Cuba en Rusland Italië wel kunnen helpen. Er is flink wat mis met de afwegingen die het RIVM maakt zowel vaktechnisch als op welke onderwerpen/afwegingen zij tot hun verantwoordelijkheid rekenen. Het RIVM doet het bijster slecht. Onvoldoende voorbereiding, bagatelliseren, oneigenlijke afwegingen en dan vaktechnisch ook nog onder de maat.

  1. Meriadoc Brandebok

   Die groepsimmuniteit-strategie is er nooit geweest. Het was slechts een ingeschat bijverschijnsel. Het RIVM wilde de epidemie beheersbaar maken om de zorg niet te overvragen. En de kwetsbaren beschermen om het sterftecijfer omlaag te brengen. Een logische strategie die op brede steun in de Kamer kon rekenen.

   1. Willem Bever

    “Het RIVM wilde de epidemie beheersbaar maken”

    En dat is precies wat er niet is gebeurd.

    De regering heeft ernstig verzaakt in de zorgplicht jegens burgers.

    Reden genoeg om een parlementaire commissie hier eens naar te laten kijken

    1. Bijenzwerm

     @willem precies de burgers werden maximaal in gevaar gebracht door de groepsimmuniteits strategie van het RIVM en het kabinet een parlementaire enquête is zeer zeker op zijn plaats.
     De meeste landen om ons heen deden een lockdown na dat de ellende in Italië was begonnen.
     Daar valt geen spelt tussen te krijgen.

   2. Original NL

    Quote…Een logische strategie die op brede steun in de Kamer kon rekenen…
    Fantasietje…aka postbus 51.

  2. Peetjoh

   Zo ist Piet we zijn een lachertje. De meesten wisten dat al. Maar nu kunnen de linkse idioten het ook eens zien. Al zullen die wel al met de kop int zand zitten.

 8. Original NL

  Het is gewoon belachelijk dat er geen draaiboek voor een pandemie klaar lag….al vele decenia werd hiervoor gewaarschuwd.
  Het was altijd een kwestie van wanneer ipv of.
  Het vliegtuig heeft de snelle verspreiding van ziektes mogelijk gemaakt..maar de who, of de eu of op nationaal niveau was er niets geregeld…..ongelovelijk.
  In tijden van krisis komt men erachter dat men geregeerd wordt door dwazen..altijd kost dat veel geld..nu kost het misschien het leven.

  1. Original NL

   De eu heeft in ieder geval bewezen dat het hoogtepunt met het voorschrijven van de maximale kromming van komkommers wel bereikt was.
   Een in crisistijd nutteloze vereniging van graaiers zonder verstand.
   Wegwezen uit de eu..Nexit asap en terug naar de eeg.

   1. Bijenzwerm

    Original als een bus

   2. Original NL

    N.B..het sluiten van de grenzen blijkt dus niet zo onmogelijk als ons werd voorgeschoteld….binnen een paar dagen geregeld.
    Het moet toch veel eenvoudiger zijn illegale gelukzoekers tegen te houden dan een paar nanometer groot virus, waarbij het virus straks verdwijnt maar de gelukzoeker waarschijnlijk zijn levenlang op u parasiteert.

 9. P. Breetveld

  Prima verhaal, de overheid is aan zet. Handhaaf eerst de mooie beloftes maar eens. Nog steeds vooral grote groepen jongeren die rondhangen in winkels en centra. Urenlang, geen handhaver of wat dan ook te zien. Op tv voor de Bühne een paar agenten die aan bejaarden trekken en schreeuwen. Slappe en tandeloze beleid laat diepe irritatie achter. Kapot bezuinigde zorg zijn nu weer de publieke knuffelbeertjes van Den Haag. Straks als het over is gaan we gewoon door met snijden en inkrimpen.

 10. P. Breetveld

  Een land als Nederland die achteloos miljarden moet afstaan en schenken aan dubieuze toestanden moeten nu smeken bij iedereen om gratis spullen. Stop de ontwikkelingshulp helemaal of gedeeltelijk, geen kapitalen naar asielzoekers, quarantaine in een van de vele weg bezuinigde ziekenhuizen of kazernes. Babbels over miljarden naar italie is prima maar dan gelijk die bullsheit over klimaat en duurzaamheid meteen de vuilnis bak in en grenzen dicht voor onbepaalde tijd

 11. garfield

  Toch vreemd, m’n moeder(67) moest een paar dagen geleden nog naar het ziekenhuis in Leiden omdat ze een longattack had vanwege COPD.
  Daar was het zeer rustig en kon gewoon een afspraak maken om volgende week weer langs te komen voor controle.
  en ze hebben haar niet getest of ze corona had?

  1. Peetjoh

   Maat van mij hoest z’n eigen dood heeft koorts en is kortademig. Naar de dokter geweest opgevangen door iemand in zo’n pak moest buiten blijven en is weggestuurd. Gewoon uitzieken. 58 jaar en in de risico groep. Je vraagt je af wie ze wel testen. De regering elke dag de zorg medewerkers elke dag en de rest ken de tyfes krijgen. Test de burgers en niet de mensen die gewoon weken in de zorg. Ze kunnen eindelijk eens laten zien waar we ze voor betalen. Normaal hebben ze een makkie met die 32 uur in de week. Klap niet voor mensen die eindelijk hun werk eens doen.

 12. Peetjoh

  Ziehier het fijne liberale beleid. Onze ouderen die jaren betaald hebben moeten immigranten voor laten gaan. Omdat ze jonger zijn?. Misschien eens kijken naar wie de meeste maanden betaald heeft. Is wat eerlijker. En de grenzen mogen dicht blijven dat kan gewoon. En Schiphol moet ook dicht blijven. Kijk eens naar de lucht sinds Schiphol minder vliegt is de lucht schoon en blauw. Auto’s de grootste melkkoe rijden nog gewoon dus dat zijn niet de vervuilers. Stop met vliegen hou de lucht schoon. Vliegtuigen hebben tenslotte de corona ook gebracht.

 13. Rosasolis

  Gelukkig wordt er in Nederland geen “leeftijd’s voorkeur” gegeven voor opname in de IC,
  wegens de Coronavirus. Artsen en verpleegkundigen hebben de plicht om zover mogelijk levens te redden, maar nooit kieskeuring te zijn wiens leven “belangrijker” zou zijn, dan die van een andere patient. Alleen D66 wil proberen een nieuwe wet hierover te maken.
  Het lijkt veel op een oude griezelige SF film. Waarin mensen 2 weken voor hun 50 ste verjaardag een officiele brief krijgen, waarin staat dat zij al hun zaken in order moeten maken, en op hun verjaardag op een kliniek moeten komen. Waar zij een “pijnloze injectie” zullen krijgen om voor het einde van hun leven te zorgen! Zoals het in deze macabre film gaat, klinkt het zo dat de overheid alle 50 er jarigen voor een grote dienst
  zorgt! Gelukkig lukt het in deze film, dat vele duizenden mensen vluchten naar enkele onbewoonde eilanden om aan deze gedwongen lot niet te moeten accepteren.
  Hopelijk gaat D66 niet meer gedwongen medische zakken op ons dwingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.