Spaanse leger vindt dode en verlaten ouderen in bejaardentehuizen: beschrijving van enorm drama

Het Spaanse leger heeft een gruwelijke ontdekking gedaan tijdens het desinfecteren van bejaardentehuizen. Het Spaanse zorgsysteem is kennelijk zó erg overbelast, dat diverse ouderen al dagenlang volledig aan hun lot zijn overgelaten!

Fiasco
Waar Italië tenminste nog het voordeel heeft dat Lombardije zo’n beetje de beste ziekenhuizen ter wereld heeft, is dat voor Spanje absoluut niet het geval. Met alle gevolgen van dien. Bij het desinfecteren van bejaardentehuizen kwamen ze tegen wat door het Spaanse ministerie van Defensie als volgt wordt beschreven: “Sommige bejaarden waren al overleden. Sommige ouderen hadden al dagen geen hulp meer gekregen en werden aangetroffen in slechte onhygiënische omstandigheden. Sommige patiënten waren bovendien besmet met het coronavirus.”

Angst voor besmetting
Het gaat om meerdere bejaardentehuizen in verschillende steden, die in sommige gevallen door het zorgpersoneel in de steek gelaten lijken te zijn. Één mogelijke verklaring hiervoor is angst. Een gebrek aan mondkapjes, beschermende kleding en andere hygiënemiddelen is daar een feit. En hierdoor raken zowel zorgpersoneel als patiënten makkelijker besmet. Die angst is trouwens zeer gegrond.

Besmet maar geen vervanger
Er zijn al ruim 5.000 Spaanse zorgmedewerkers ziek geworden. Een tweede verklaring voor dit drama wordt gegeven door RTL-correspondent Alex Tieleman, die zegt: “En als ze zich ziek melden zijn er überhaupt geen vervangers om hun werk over te nemen. Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje, en daar is dit een sterk voorbeeld van.”

Er zijn nog tien wachtende doden voor u
En dan nog een schrikbeeld: er is een wachttijd ontstaan voor het ophalen van lichamen. Soms liggen patiënten die overleden zijn wel meer dan een dag dood in bed voor ze worden opgehaald. De zorgmedewerkers kunnen ze dus niet eens altijd uit het tehuis halen, zelfs al hebben ze hun angst voor besmetting overwonnen en hoeven ze nog geen vervanger voor henzelf te regelen. Het Spaanse zorgsysteem is gewoon overbelast.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. van Urk

  Ik zie het heel anders. Dit bewijst hoe dit soort landen er werkelijk voor staan en daarom daar in hoog tempo de meeste doden vallen. Slechte hygiëne, sterke familiebanden, zwakkere zorg en een eerdere overgang van winter naar het voorjaar waardoor het lichaam weer aclamatiseren moet aan de buitentemperatuur en daardoor op dat punt het zwakst is , leid tot grotere besmettingen. Mijn overbuurman en zijn vrouw zitten momenteel in quarantaine nadat zij terug kwamen uit Spanje. Beiden werden in hun hotel doodziek door corona. Later werden zij met ambulance over gebracht naar een afdeling wat met geen pen te beschrijven was. De vrouw zag daar een patient gewoon op de grond pissen om het daarna droog te vegen met zijn onderbroek! Vindt je het dan gek dat daar de meeste gevallen en doden door komen.

 2. Vrijedenkert

  Toestanden in de VS (miljoenen onverzekerden), Verenigd-Koninkrijk (NHS zwaar overbelast) en ook Spanje (personeel massaal besmet) zijn even ernstig zo niet ernstiger als in Italië!
  Nederlandse overheid moet huidige maatregelen minstens zeer streng gaan handhaven…

 3. Maxks

  Schrijnend. Derde Wereld Land.

  1. hans-e-pans

   Dit is het duidelijke bewijs dat de landen in de EU zijn gedegenereerd tot een groep derde wereld landen. Maar dat wisten we toch al enige tijd?

 4. Peetjoh

  Ik ben heel benieuwd wat van Rosmalen d’r van vind. Zijn toch collega, s. We wachten even op de update vanuit huize zonneburg. Gegeven door het zonnetje in huis.

 5. Bes Tolen

  Wij zijn als Nederland wel de laatste veertig jaar richting Spaanse toestanden gegaan.
  Een groot deel van de Nederlanders is Rooms katholiek en dat is toch de erfenis van moordende Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Erg is dat de Rooms katholieke kerkelijke hiërarchie weer in 1853 werd ingevoerd en daarmee deze kerk grote invloed kreeg op de politiek in Nederland. Dat werd een grote ramp. In de vijftiger, zestiger jaren van de twintigste eeuw ontstond doordat belangrijke geestelijken zoals monseigneur Beckers en veel leken de praktijken van de kerk niet meer aanvaardden, een veel gematigder regime wat voor heel Nederland een grote verzuchting was. Zo ver is het lang niet in Spanje. Wel een land met opzienbarende culturele prestaties maar
  een land met heel grote tegenstellingen. Die zijn er al eeuwen en de Spaanse burgeroorlog was er uitvloeisel van. Een kleine bovenlaag heeft al eeuwen grote rijkdom en macht en is gerelateerd aan de kerk. Hoe rijk weet niemand en wel zo, dat, en dat geldt voor elk Zuid Europees Romaans land, dat andere landen binnen de EU geen zicht hebben op al die rijkdom. In wezen zijn al deze families te zien als mede eigenaren van de Rooms katholieke kerk waarbij internationaal de verhouding met het jodendom voor zover dienstverlenende relaties met Rome, ook nog een belangrijke moeilijk te inventariseren factor is. In Spanje en Portugal zijn de invloedrijke joodse families alle in de vijftiende eeuw Rooms katholiek geworden. Op voet van totale gelijkheid met de al Rooms katholieke machtige families. Daar trof Rome indertijd een praktische oplossing voor een nijpend machtsprobleem, wie de macht zou krijgen op het Iberisch schiereiland. De verdeling van de macht is wel veranderd in de twintigste eeuw. Denk aan democratie na Franco. Maar de situatie is altijd nog sterk in het nadeel van het volk. Dat vormt ook voor Nederland in die zin een bedreiging bij de verder en ver gaande ontbinding van Nederland. De rijkdom en macht van een besloten groep daar is er onderdeel van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.