Vergeet niet wie nieuwe minister Martin van Rijn is: PvdA’er die Nederlandse verzorgingsstaat tot op bot uitkleedde

We zijn allemaal reuze blij dat voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) snel bereid was om minister van Medische Zorg & Sport Bruno Bruins te vervangen toen deze, platgezegd, door z’n hoeven ging. Van Rijn was een oude bekende uit kabinet-Rutte II, het coalitiekabinet van VVD en PvdA. Hij beleefde toen ‘ruige tijden’ door de grote hervormingen en bezuinigingen die hij met minister Edith Schippers doorvoerde. De gedachte was om ‘zorg dichter bij de mensen te brengen’ door taken over te hevelen naar gemeenten en fors te bezuinigen.

Van Rijn was instrumenteel bij het uitkleden van Nederland verzorgingsstaat. Ons land was ooit zo beroemd om de geweldige verzorgingsstaat, ‘aber das war einmal und kommt nie wieder’.

De verzorgingsstaat is anno 2020 echter tot het bot uitgekleed. Vele duizenden verzorgers in verzorgtehuizen verdwenen. Zieken en bejaarden moesten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zo kon ‘langdurige zorg betaalbaar blijven’, zo was de gedachte van het kabinet-Rutte II. Nota bene Martin van Rijns eigen vader stapte naar de pers om zich te beklagen over de mensonterende situatie in het verpleeghuis van zijn dementerende vrouw. De beelden zijn toen diep de huiskamers binnengedrongen. Wat een ongekende afgang was dat voor Van Rijn. Voorts kreeg Van Rijn kritiek voor het debacle rond uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten, de pgb’s. Hij wilde de fraudegevoeligheid van deze pgb’s voor zorgbehoevenden tegengaan door ze uit te laten betalen door het AOW-administratiekantoor, de Sociale Verzekeringsbank. Maar deze bank kon het niet aan, waardoor tienduizenden patiënten de dupe werden. Van Rijn had blijkbaar niet goed begrepen wat de capaciteit was van de Sociale Verzekeringsbank.

Later werden ziekenhuizen gesloten, ondanks het felle protest van Fleur Agema van de PVV. Een complete afbraak van zorg vond plaats onder goedkeurend oog van onze premier Mark Rutte, compleet visieloos, of de visie moet zijn geweest om de zorg uit te kleden ten koste van zorgbehoevenden. Geen wonder dat nu er binnen de rijksbegroting de nodige ruimte bestaat om uit te geven. Minister Wopke Hoekstra gaat spenderen om de marksector overeind te houden. Er vindt dus een uitruil plaats tussen een sector die in feite tot de overheid toebehoort ten gunste van de marktsector. Mij dunkt dat het goed is om dit helder te plaatsen. Als je een overheidstaak kapot bezuinigt wil je wel geld overhouden voor de marktsector, maar ten koste van zorgbehoevenden. Dit is tot en met asociaal. Hier past geen andere conclusie.

Om te zeggen dat het kabinet met Martin van Rijn een bewindspersoon heeft binnengehaald zonder weerga, ‘zéér bekwaam’ om met Wim Kan te spreken? Nou nee, dat is beslist overdreven. Wat deze coronacrisis in ieder geval duidelijk maakt is dat de zorg in ons land ver beneden de maat is. Volgens Pieter Lakeman ging tijdens de regeerperiode Rutte het aantal verpleegdagen omlaag van 10,8 miljoen naar 8,5 miljoen. Het aantal bedden daalde van 44.800 naar 37.700. Dat zijn dalingen van 20%. Het aantal IC-bedden daalde van 1900 naar 1200, een daling van 37%. En dat terwijl de bevolking toenam naar een hallucinant aantal van 17,5 miljoen zielen bij een sterke vergrijzing en een sterke toename van de zorgbehoefte. Een toename in plaats van een afname van het aantal bedden zou dus logisch geweest zijn gegeven de veroudering en toename bevolking.

Het beddenratio in Duitsland bedraagt 8,1, in Frankrijk 6,1, in België 5,1, in het Verenigd Koninkrijk 3,6, Nederland sukkelt helemaal onderaan met 2,3. Wij moeten ons diep schamen. De conclusie kan niet anders zijn dat kabinet Rutte zorg in het geheel geen prioriteit heeft toebedeeld. Het beleid was gericht op bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen op de zorg. Dit ten koste van ouderen en zorgbehoevenden. Het beleid van kabinet Rutte ten aanzien van zorg is desastreus geweest en de huidige coronacrisis maakt dit glashelder. Achteraf praten is altijd gemakkelijk, dat weet ik wel. Een bekende uitspraak is dat een dom volk ook domme politici krijgt. Welnu: quod erat demonstrandum. Wat te bewijzen was…

Wat deze crisis ook duidelijk maakt is dat prioriteiten anders dienen te liggen, ook op het gebied van de zorg. Geld dat opgebracht is door burgers dient optimaal voor die burgers ingezet te worden. Daar hebben ze recht op. Het is hun geld en burgers hebben politici ingehuurd om daar optimaal voor te zorgen. Deze stelregel is in het recente verleden met voeten getreden en dat moet anders. Wat ook tegen het licht gehouden moet worden is het functioneren van ons zorgsysteem, de zorginstellingen, de verzorgers/medici en de zorgverzekeraars.

Ik ben hier allerminst een expert, maar het komt mij voor dat het huidige systeem van marktwerking binnen de zorg niet goed werkt. Het werkt niet goed als medici als kleine zelfstandigen voor hun eigen brood gaan optimaliseren, terwijl zorg een product is van algemeen belang is en dus naar mijn mening behorend tot de overheid. Nu moeten we erkennen dat de overheid een verdraaid ineffectieve dienstenverstrekker is, zie UWV en de Belastingdienst. Maar de hallucinant slechte ontwikkeling van de zorg in ons land verdient herijking, en beantwoording van de vraag op we weer weg moeten van de marktwerking.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Fonz

  Hier zullen gasten als occult fatasietje, brendaatje, beukhol, annaantichristklaverbrendawatcher, enz enz zeggen dat dit een uitstekende minister is..

 2. Peetjoh

  Waarschijnlijk is iedereen vergeten wat voor een rat het was. Maar ja heeft de PvdA ooit eens wat goeds gebracht.

  1. dinaro

   Ja…ooit eens ..Drees sr.
   AOW, en gaf de Marshall hulp thee met een kaakje in zijn
   eigen huis.
   Daarna…was het afbreken van Nederland begonnen.
   Samsom, Timmerman, Asscher roversbende.

 3. Bijenzwerm

  Helder stuk.
  Op dit moment kopen de Amerikanen zoveel mogelijk beademings apparatuur op.
  De nederlanders houden zich bezig met wel of niet aan de halfwassen lockdown houden.
  Zelfs een heus rebels liedje van davine Michelle en snelle in de rebels linkse keuken gebrouwseld.
  Tja tis net waar je prioriteiten stelt.

 4. LifeBuddy

  Vergeet OOK niet wie de cda is. Zij hebben ons met de haren de euro ingesleurd. Er was een referendum over de grondwet te veranderen, anders kon nederland niet in de euro stappen. Het volk heeft gestemd en wilde Geen ander grondwet.Hoe Laag bij de grond kan je zijn om het volk te negeren.
  Dit gaat [zit]wel erg diep.

  1. Kretoloog

   Dit is onzin, buddy. De euro is in 2001 ingevoerd. Terwijl het referendum over de Europese grondwet in 2005 plaats vond.

   1. LifeBuddy

    kreetje, ik denk niet dat je het zelf goed begrijpt. Het grondwettelijke verdrag [euro] werd getekend in Rome op 29 oktober 2004 . het verdrag moest geratificeerd worden door alle lidstaten.Door middel van referendum heeft het nederlandse volk Nee gezegd tegen de euro. De cda vond dat natuurlijk onzin, dus heeft het volk tegen de schenen geschopt en heeft gewoon getekend.

 5. inert

  Het goedgelovige en labiele electoraat heeft al circa 20 jaar de regering die ze ambieerden/verdienen, te weten, kut regeringen!
  Immers,politieke praatjes vullen géén gaatjes!
  Mensen moeten kijken naar wat politici DOEN, en vooral niet luisteren naar hetgeen ze ZEGGEN!

 6. Kretoloog

  Onder bewind van Martin van Rijn (staatssecretaris voor gezondheid in Rutte II, 2012-2017) is het aantal IC-bedden in Nederland terug gebracht van 1900 naar 1120. En daar zijn we nou mooi klaar mee, nu de behoefte juist groter wordt.

  Deze sloper van de zorg wordt nu door premier Rutte de hemel ingeprezen voor zijn “uitstekende werk in het vorige kabinet”. Toont maar weer eens aan wat een onbetrouwbare rat die Rutte is.

 7. Marija

  @dhr Bosch, uw artikelen zijn een grote aanwinst voor DDS.
  Die Martin van Rijn had ik ook door, hij mag de verzorgingsstaat nu nog even erger gaan uitkleden.
  Die man vertrouw ik nooit meer.r

  1. Brenda Welsh

   Vertrouw op de Aliëns, zij gaan u redden.

 8. Lambieck

  Elke minister/staatssecretaris welke kabinetsbeleid uitvoert, wordt hier altijd persoonlijk aansprakelijk gehouden voor het gevoerde kabinetsbeleid.
  Totaal onlogisch.

  1. Blitzkrieg

   Suske en Wiske en het wauwelende trolicoon

   1. Lambieck

    Frietje Krieg komt weer met een lawine aan valide argumenten.

    1. Blitzkrieg

     Suske en Wiske en de begrijpende grieper van psychotropia.

  2. Peetjoh

   Nee logisch. Daar worden ze namelijk voor betaald.

   1. Lambieck

    Dus oom agent, welke de wet handhaaft als broodwinning is persoonlijk verantwoordelijk voor die wet?

    1. Blitzkrieg

     Suske en Wiske en de betweterige handhaver.

    2. Peetjoh

     Ja. Die heeft namelijk een eed afgelegd. En elke ambtenaar is verantwoordelijk voor het beleid wat gevoerd wordt.

 9. fredjansen45

  Komt van Rijn zich inzetten om de door Philips, in Amerika gemaakte beademingsapparatuur naar Nederland te halen of gaat hij zijn sloopwerk afmaken?
  Gaat bij onze regering net als bij Trump, de economie, in deze geglobaliseerde wereld (oa een oorzaak van de huidige ellende)voor het welzijn van de (wereld)bevolking?
  Er moet iets veranderen, het is nu wel duidelijk dat het met economen in de regering, de sociale maatschappij compleet dreigt in te storten.

  1. Lambieck

   De door Philips in Amerika geproduceerde beademingsapparatuur wordt mogelijk geconfisqueerd door onze grote vriend Trump, u weet wel, de man die de economie belangrijker vindt dan de bevolking.
   Logisch, zijn hotels en resorts staan leeg.

   1. Blitzkrieg

    Suske en Wiske en de zieke geest van de puike babbelaar.

   2. Veteraan

    Ach gossie. En de rest van de wereld doet het wel goed en netjes.
    Go Trump, Amerika first.

    1. henk43

     @Veteraan Wat ik niet begrijp dat intelligente mensen als u en ook Blitzkrieg zo enthousiast over Trump zijn. De man die van zich zelf zegt :Als ik op de fifth Avenue iemand doodschiet stemt men nog op mij .Neem nu de corona crisis.
     Eerst was het een hoax van de democraten ,toen was alles onder controle en nu verklaart hij dat het medicijn erger is dan de kwaal en wil de economie weer opstarten ongeacht de gevolgen .De w.h.o waarschuwt niet voor niets.Trump is een man die maar 1 belang kent :ZIJN EIGEN ongeacht hoeveel doden dat zal kosten.

 10. Duckday

  Dit is gewoon een uitgekookte zaak een politieke zet.DE regering wil steun hebben van de heugelaars PVDA die met alle winden mee varen als ze er zelf maar beter van worden.
  Daar die afgekeurde staatssecretaris van de PVDA in het vorgire kabinet nu te benoemen met een smoes als MINISTER geeft de PVDA net zo als groenlinks D66 CU CDA alle steun aan dit kabinet Dat angst heeft dat ze weg gezet worden bij de aanstaande verkiezing .
  Stem daarom PVV of FvD daarna nl EXIT BREEK het KARTEL . Wast heeft de EU en EURO nu bijgedragen aan de welvaart voorspoed werkgelegenheid voor de NORMALE man vrouw in Nedrland wat zijn we er op vooruit gegaan. Op het ogenblik is de EURO contant niks waard alleen betalen met een kaartje EN DE EU doet niks blijft maar ZWIJGEN en kijkt de andere kant op Dit kabinet is alleen bezig voor zich zelf .
  DUS STEM PVV of FvD daarna direct uit de EU.

 11. ikweetwatikwil

  Het zijn wel de ministers die je verantwoordelijk kunt houden. Ik schok toen ik hoorde dat PvdAer v Rijn de plek van Bruin overnam.
  Nu kan hij een gedeelte van de zorg weer terug draaien en is hij de beste minister ooit. Die Rutte heeft het goed bekeken. Grof gezegd, wat een stel viezeriken.

  1. Brenda Welsh

   Bruins. Bruins is de naam, met een S die spreek je wel uit. Bruno Bruins

   1. dinaro

    Bruine Brenda@

    Gaat fietsen stelen jij!
    Taal neuqert……………..
    Inhoud: 0,0 trut

 12. Veteraan

  Ach wat is het probleem ?
  De mensen met een Links verdienmodel hebben al die jaren heel veel geld opzij gezet en kunnen privé klinieken betalen.
  Dat gebeurd al heel lang en massaal.
  Dus zal het hun toch een zorg zijn wat de arbeider moet doen.

 13. Adriaen van Bergen

  Maar er zijn nu wel heel veel extra ambtenaren aan het werk als formulieren controleur.
  Net als bij de politie, het leger, het onderwijs enz.
  O ja, en ik vergeet alle “bestuurders” die de formulieren ronddelen en weer ophalen.
  Dit zijn de gasten die een anti-vitaal beroep hebben.

 14. Maxks

  van Rijn zit op de juiste plek immers het moet nog allemaal kapotter.
  Hij heeft kunnen oefenen destijds. Old boys network kan hij zo weer inzetten.

  van Rijn weet hoe men zaken kan fileren terwijl er nagenoeg niets meer op het bot zit.
  Deze man is een schande voor zichzelf, zijn eigen familie en burgers.

 15. Bes Tolen

  Is dat echt zo? Elk jaar zijn de zorgkosten en het aantal werknemers drastisch omhoog gegaan. Wellicht is er te veel wanorganisatie en dat zou me niet verbazen maar dan nog is de zorg er niet minder op geworden. Extreem links, dat grote invloed heeft verworven in de politiek, vooral in het onderwijs en de zorg. Dat gebruikt cijfers op een heel doorzichtige manier. Het komt neer op eisen of te wel jaarlijkse grote uitbreiding. Dat is stotend valse politiek. Er moet m.i. evenwel juist gewerkt worden op kwaliteit. Dat kan maar of iedereen die kwaliteit kan opbrengen, is dan de grote vraag. Het is zeker in de eerste plaats een kwestie van goed leiderschap. Dat lukt uiteraard niet met nonnetjes, die vervuilde naalden opnieuw gebruiken en donderende professoren, die hun autoriteit handhaven met bedreiging van ondergeschikten, die op hun gebied deze professoren overtreffen. Dat is wel het startpunt van de gezondheidszorg anno zo vijftig jaar geleden! Vergeet niet dat in de zorg heel lang vrijwel alles ontbrak. Maar wel gaf men de meest onzinnige adviezen; bijvoorbeeld over de wenselijkheid van zwangerschappen. Vanaf zo’n vijftig jaar geleden is er heel wat of te wel in veel gevallen honderd procent, veranderd.
  Goed, in bepaalde deelsectoren zal het slecht zijn maar over het algemeen? Nee, beslist niet. Maar er kunnen plaatselijk wel slagen worden gemaakt. Meer kwaliteit in de organisatie inclusief medewerkers, ja. Er zijn echt wel goede voorbeelden te vinden.

 16. Boudewijn Hummelinck

  Van Rijn heeft op een briljante manier een transformatie in de ouderenzorg doorgevoerd die onvermijdelijk en hoognodig was.
  We hebben veel aan die man te danken. Als hij zijn beleid niet had ontwikkeld en doorgevoerd hadden we nu een onbeheersbare bende in de ouderenzorg gehad en niet alleen financieel. We hadden de scheiding van wonen en zorg niet vorm kunnen geven zoals nu gebeurt en internationaal op een een kwalitatief eenzaam hoog niveau.

  Frits Bosch heeft geen idee waarover hij wauwelt.

 17. Ten Dam

  Deze krant is wel erg gekleurd en de objectieve stellingen zijn ver te zoeken. Kritisch zijn oké maar afbranden van sommige figuren vind ik wel naar

 18. P.Sisterons

  He van Rijn. Staat je moeder nog steeds in haar eigen pis of heeft Pia reeds de regie over haar leven genomen?

 19. Rud56

  Decennia lang had en heeft het eigen volk geen prioriteit van de politiek. (En dat volk blijft maar voor deze politiek kiezen! Hoe dom moet je zijn!)

  En staat er dan een politicus op die feiten en waarheden benoemt, in staat is tot vér vooruit kijken, dan krijgt deze de stempel ‘facist’ of ‘foob’ en wordt vervolgens door de zittende politiek verstoten of vermoord! (Janmaat, Wilders, Baudet, Fortuyn).

  En zo kan zo’n Van Rijn dus nu weer minister worden, net zoals zijn voorganger Bruins die ook op vele fronten totaal faalde!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.