Verspreiding coronavirus in Nederland vertraagt: minder nieuwe patiënten en minder doden

De verspreiding van het coronavirus lijkt in Nederland minder hard te verlopen. Alhoewel er nog steeds honderden nieuwe doden per dag bij komen door het virus en er opnieuw tientallen mensen aan zijn overleden, is het goed mogelijk dat het kantelpunt bereikt is. Gisteren werden er minder mensen positief getest. Vandaag wederom.

Afgelopen zaterdag was nog de allerergste coronadag in Nederland sinds de uitbraak van de crisis. Toen werden 637 mensen positief getest op het virus en overleden er ruim dertig.

Gisteren was er een opmerkelijke daling te zien in nieuwe gevallen: toen overleden er weliswaar 43 mensen, maar werden slechts 573 positief getest op het virus. Die daling zette vandaag door: maar 545 nieuwe gevallen tegenover 34 doden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het werkelijke aantal nieuwe besmettingen hoger ligt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Waarom in Nederland het aantal coronagevallen aan het afnemen is, is nog niet helemaal duidelijk. Eén theorie is dat IC-patiënten met het coronavirus zijn herverdeeld over ziekenhuis in heel Nederland, waar ze beter in de gaten konden worden gehouden omdat de nieuwe afdelingen nog niet overvol zijn. Een andere is dat de preventiemaatregelen die vorige week zondag van kracht werden (horeca en scholen dicht), eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. En dan is dit ook nog een mogelijkheid:

Of de daling van het aantal nieuwe gevallen aanhoudt, moeten we afwachten. Voorlopig is het in ieder geval positief geval dat Nederland niet meer op een exponentieel stijgend traject lijkt te zitten. Of op 6 april de BV Nederland weer open kan, is wellicht nog wat te optimistisch gedacht. Maar als het echt waar is dat het ergste achter de rug is, dan is dat wel zeker een klein fistbumpje waard. Mits op 1,5 meter afstand van de dichtstbijzijnde medemens, uiteraard. En na afloop even de handen wassen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. m.van.rosmalen

  Nou 🤣🤣🤣wat zal dat tegenvallen voor al die hardwerkende thuiswerkclub
  Jammer mensen maar jullie betaalde vakantie komt langzaam ten einde.
  Oef wat zal dat strakjes tegenvallen of misschien toch niet als je nu rondkijkt en ziet waar deze thuiswerkers allemaal tijd voor hebben voeren ze op kantoor ook geen klap uit

 2. Bijenzwerm

  Het ligt er natuurlijk wel aan wie je test hoeveel je test waar je test…
  De minder doden is iig al een voorzichtige vooruitgang

 3. Lambieck

  Alweer er nog steeds honderden nieuwe doden per dag bij komen en er tientallen mensen aan overleden, is het goed mogelijk dat het kantelpunt bereikt is.
  .
  Pardon?

  1. Lambieck

   Suggestie:

   Alhoewel er nog steeds honderden nieuwe besmettingen per dag bij komen en er tientallen mensen aan overleden zijn, is het goed mogelijk dat het kantelpunt bereikt is.

   1. Seneca

    @lambieck
    dat hebben wij ook gelezen en normale mensen begrijpen dan dat dit een verschrijving is. tsjonge, tsjonge, is jouw dag ook weer goed. je kan lezen en je hebt begrepen wat Tim had geschreven. je gaat, langzaam maar zeker, vooruit. wat ben jij een pathetisch figuur. je bent zelfs erger gestoord dan de overige trollen op dit blog bijvoorbeeld beukman, brandebok, didi, julian etc.etc.

    1. Lambieck

     Beste Seneca.
     Ik heb inderdaad de (voor sommigen mensen vervelende) eigenschap dat ik verwacht dat mensen hun werk naar behoren uitvoeren.

     1. Ego-non-solus

      Nee Lambieck, u heeft de pathetische behoefte anderen te laten zien hoe goed u bent. Maar weet u, het verband tussen die behoefte en het IQ is helaas omgekeerd evenredig. Ik zou stil zijn als ik u was.

     2. Lambieck

      Geachte Ego.
      Ik en velen met mij, zien geen enkele reden waarom u het werk van onze DDS-web-psychiater professor Herr Rammstein zou moeten overnemen.
      U heeft meerdere malen aangegeven dat andere platforms beter aansluiten bij uw intellectuele gedachtegangen.
      Voeg de daad bij het woord zou ik u willen adviseren.

     3. Ego-non-solus

      @Lambieck
      Geachte Ego…? Ik lees geen sarcasme, dus dat moet ik u nageven, u toont hier niveau van wellevendheid. Dat bij deze ook een keer gewoon toegegeven!

    2. Veteraan

     @ Seneca
     Het zijn hopeloze gevallen met niets anders te doen en niets anders voor te leven.
     En altijd aan het irriteren en het haatgehalte hoog aan het houden.
     Maar de ene is erger dan de ander.
     Euthanasie zou helpen maar ja, hoe bereik je ze ?

 4. Jack Flash

  Ja,Lambieck was me even voor,maar inderdaad.
  Verder alles goed met Tim?

  1. Mariposa78

   We bewonderen de zogenaamde goedheid Flash.
   Je kunt geen handeling meer uitvoeren of het moet een bewijs van je deugdzaamheid zijn.
   Openbare deugdzaamheid wel te verstaan.

   “Openbare deugdzaamheid sanctioneert geheim oneerlijk gedrag. Men denkt: ik ben zo goed, ik heb een oudje geholpen, nou mag ik wel iets onoorbaars doen. Maar de mensen zijn hyena’s, wolven, ratten. Onze beschaving is een darwinistische mutatie die lijkt voorbehouden aan een naïeve elite!”

 5. Bullshit16

  Kijk nog maar even naar oorlog reeds verloren.daar word je ook niet echt vrolijk van wat hij zegt zegt jensen.nl ook

 6. Jack Flash

  Bullshit@ Sven Hulleman is inderdaad een leuke spreker maar het is wel vaak wat overtrokken.Er zit zeker veel waarheid in wat hij zegt.

 7. Peetjoh

  Als er in de kranten staat dat bijv in Albert sweitser in dordt, de patiënten met symptomen maar zonder test niet mee teld kloppen de cijfers niet. Dan kan je net als met de imigratie het aantal houden op wat je het beste uitkomt. Voor buitenlanders is dat zo 600. Voor corona ist mooi onder de 40. Eigenlijk kan je nog niks zeggen. Maar het is beter nieuws dan een lockdown.

 8. Veteraan

  Het einde van de eerste golf is er nu.
  2e golf is groter en dodelijker, cijfers zijn er genoeg kijk maar naar de grote griep 100 jaar geleden.
  Totdat een werkend vaccin voldoende wordt uitgedeeld.
  Maar de ineenstorting van de EU die nu dag voor dag vordert [eerst de nettobetalers nog helemaal leeg trekt] gaat een veel grotere crisis veroorzaken.
  Met dank aan Links en hun door de strot geduwde Europese eenwording.
  Was een leuk idee maar Europa was en is er nog niet klaar voor.
  Dus nu even door de zure appel bijten, een paar jaar zware crisis en dan zonder de EU verder. Zonde van al die miljarden maar dat was te verwachten.
  Rechts zal hierdoor groeien, het enige voordeel.

  1. Piet51

   @Veteraan
   Hoe is het toch mogelijk, dat zoveel mensen hier in elk bericht alleen de negatieve kant begrijpen en eruit lichten. Te vaak worden ook licht positieve berichten zo voorgesteld, dat ze eigenlijk een heel zwarte toekomst of grote problemen voorspellen. Zo ook @Veteraan: “2e golf is groter en dodelijker, cijfers zijn er genoeg kijk maar naar de grote griep 100 jaar geleden”. Ik zou de Bijbelse rampen in Egypte als voorbeeld nemen, want die waren nog veel gruwelijker, als ik me goed herinner.
   Wat was er 100 jaar geleden? 100 jaar geleden was er een griepvirus, Spaanse griep, dat over de aarde rondracete en 20 miljoen doden veroorzaakte. Dat ging niet zo snel als nu, maar werd op geen enkele manier tegengewerkt. Er was geen internet om snel verspreidingsinfo en onderzoekresultaten uit te wisselen, een vaccin was er niet en men was ook nog niet zo erg bekend met virussen, laat staan de bestrijding ervan. Dan kun je als medicus niet zoveel doen. Kortom elke vergelijking van het Corona-virus met het Spaanse griep virus raakt kant nog wal.

 9. Canta

  Bij DDS werken kennelijk alleen “journalisten” die nergens anders aan de bak komen.
  Niet onbegrijpelijk als je ziet dat ze de Nederlandse taal niet beheersen en alweer gebruikt wordt als dat alhoewel zou moeten zijn.

  1. Bullshit16

   Canta
   Huilbaby

 10. Bolland

  Veel landen is het naar beneden aan t afbuigen, alleen Spanje wijkt af.

 11. Shadow1100

  Gisteren werden er minder mensen positief getest. Vandaag wederom.
  Ja, er worden steeds minder mensen getest, dus de getallen dalen. Logisch. Wat een leugenregering!

  1. Boudewijn Hummelinck

   Het aantal doden daalt ook, Shadow.

 12. Vrijedenkert

  Minder testen dus mischien minder gevallen van besmetting?

  Hoe het precies zit geen idee maar de meningen over het testen en hoeveel er moet worden getest en wat mogelijk is aan max testen is verschillen nogal tussen de experts…

  Ik hoop van harte dat aantallen werkelijk afvlakken en afnemen en ik ga ervan uit dat niemand ter kwade trouw is!

  1. -Bo-Realist

   @beuk
   Waar blijkt uit dat Baudet het pad van total lockdown heeft verlaten?
   Social distancing past prima bij total lockdown, al een tl breder dan sd. Maar bij mijn weten blijft FvD tl propageren.

   1. Beukman

    @Bo
    Baudet heeft een plaatje genaamd “the power of social distancing” op twitter gedeeld.
    Op dit plaatje staat schematisch weergegeven hoe social distancing werkt. Zie ook ahchealthenews.com/2020/03/20/the-power-of-social-distancing-explained-in-one-chart/

    Total lockdown kun je natuurlijk ook een vorm van social distancing noemen, maar dat is zeker niet de essentie ervan, ook al omdat na het opheffen van een total lockdown het virus de nog steeds niet immune binnenblijvers bespringt als vlooien een bloot onderbeen op een aangename zomerdag.

    Aangezien Thierry het plaatje heeft gedeeld, ga ik er van uit dat hij het er mee eens is.

 13. Beukman

  Oi, goed nieuws!
  Wacht maar: De Dagelijkse Doemdenkers maken er gehakt van.

  1. Vrijedenkert

   Geachte Zon in de Beuk,

   Maar een dag wat betere cijfers zegt in feite helemaal niks, in Italie verschillen cijfers ook per dag dus pas meerdere dagen positieve cijfers achter elkaar is enigzins betrouwbaar!

   Laten we hopen dat ontwikkeling van deze dag ook daadwerkelijk doorzet en burgers richtlijnen strikt naleven maar ik blijf even sceptisch/realistisch en zie wel…

   1. Beukman

    Ben ik met je eens, @Denkert. We zullen wel zien, maar er is dus reden tot een gematigd optimisme. Een houding die haaks staat op die van de nep-Nederlander “Mariposa78” hieronder en van een paar anderen, die liever lijken te hopen dat er zoveel mogelijk dooien vallen.

    Inmiddels heeft Baudet ook de theorie van “social distancing” omarmd, ook al ontkent hij het zelf nog. Nog meer goed nieuws!

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Humor deze reactie! Als eerste de term “gematigd optimisme” waar je bijna spontaan poëtisch van wordt om vervolgens te eindigen met het omarmen van “social distancing”.

     🙂 🙂 🙂

     1. Beukman

      Yep. Zelf moest ik een traantje wegpinken toen ik erachter kwam dat Baudet tegenwoordig social distancing propageert, en dus het harde pad van de totale lock down heeft verlaten.

    2. Mariposa78

     Bekmans Qoute: nep Nederlander klopt als een bus ik heb de Hollandse nationaliteit.
     Qoute nr2: “hopen dat er zoveel mogelijk dooien vallen”
     Dat zijn jou woorden niet de mijne en spreek niet voor mij en al helemaal niet voor mij gaan denken.
     Dat gaat je niet goed af en hopen doe je maar op het toilet want daar hoort het thuis.
     Aan de andere kant ben je allang niet meer serieus te nemen na een aantal topics en het zelfs beter weten dan de Staatscourant.

  2. Mariposa78

   Neem deze namaak Amsterdammer niet serieus hij is ook al een “Openbare deugdzamer”
   Een echte Ziejewellist die denkt dat hij al gewonnen heeft.

  3. Fonz

   beukhol is voorin genomen..

 14. Meriadoc Brandebok

  Deze week gaan we over een langere periode zien of de maatregelen effect hebben gehad. Vanavond zullen Rutte & Co die wellicht ook nog wel aanscherpen. Dit is een goed begin: hopelijk is de dalende lijn ingezet.

  1. Bijenzwerm

   @meriadocbrandewijntrol de huistr@l denkt de dalende lijn ingezet is..
   Ik heb werkelijk alle vertrouwen in de kennis van meriadoc brandewijntrol

  2. -Bo-Realist

   Media boktor
   Deze week zijn meer mensen positief getest of gestorven dan voorgaande weken, dus de maatregelen van twee weken geleden hebben geen effect gesorteerd.
   Beleid waarvan je effecten nu wel merkt zijn sluiting van ziekenhuizen en bezuinigen van de zorg. Die twee zaken zijn geschied onder super(ontbrekende)visie van Rutte. Schande dat men achter hem blijft staan. Hopelijk wordt de VVD gedecimeerd bij de volgende verkiezingen.

 15. Politiek Profeet

  Uit de hoge toverhoed van het rivm je weet wel, die deugkneuzenclub van japio en zijn knechtjes….totaal ongeloofwaardig,elk bericht van deze groep charlatans…

 16. -Bo-Realist

  Tim
  Waar komen er honderden coronadoden bij per dag?
  Niet in Nederland in ieder geval.
  Het aantal positief geteste personen stijgt in Nederland wel met 100en per dag.
  Nu kan de lead mogelijk onnodig angst en verwarring zaaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.