Virus maakt inhaalslag! Vergroten Nederlandse intensive care-capaciteit verloopt te traag

De stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) neemt sinds kort de berichtgeving van de ziekenhuizen over, wat betreft coronapatiënten op de intensive care. De cijfers zijn niet mals! Als Nederland niet snel de capaciteit weet te vergroten, staat ons al veel eerder een catastrofe te wachten.

Hart van Nederland laat weten dat er volgens het ministerie van Volksgezondheid tussen gisteren en vandaag 925 ic-bedden beschikbaar zijn voor coronapatiënten. Woensdag zou dit zijn uitgebreid naar 1.050 bedden. Let op: dit zijn niet de nog beschikbare bedden, maar het totaal aantal bedden dat tot nu toe voor coronapatiënten beschikbaar is gesteld.

Met die cijfers in het achterhoofd valt haast niet anders te concluderen dat een overbelasting nabij is. NICE rapporteerde (om 14:28 uur) namelijk 973 opnames op dit moment. Het gaat hier om het totale aantal bewezen én verdachte COVID-19-patiënten waarvan geen ontslagdatum bekend is. Het totaal aantal bewezen COVID-19-patiënten waar tot nu toe IC-opname voor nodig was staat op 1.145.

Ondanks het feit dat dit actuele en/of de meest recente data is, zit er natuurlijk een bepaalde onzekerheidsmarge in. Er zullen op dit moment waarschijnlijk iets meer ic-bedden zijn dan 925. Er zullen mogelijk ook patiënten zijn ontslagen waarbij de ontslagdatum nog niet is ingevuld of is doorgegeven aan stichting NICE. Tenzij ik nu iets over het hoofd zie, lijkt het erop dat we verrekt dicht tegen het maximale van de ic-capaciteit aan schuren. Zelfs als je optimistisch bent ingesteld en uitgaat van een royale, doch redelijke marge van onzekerheid, moet je het hier toch haast wel benauwd van krijgen?

Het RIVM gaat momenteel uit van een gemiddelde van 80 nieuwe coronapatiënten op de ic per dag. De meesten van hen liggen er zo’n drie weken. Over drie dagen zouden er dan dus 240 gevallen bijkomen en héél wat minder de ic weer verlaten. Dan is die vergrootte capaciteit van 1.050 totaal voor woensdag allang bereikt…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. AS210854

  Volgens mij zal het aantal ic bedden altijd genoeg zijn. Ze zijn nu al aan het selecteren wie een ic bed krijgt. Daar vallen mensen met een zwakkere gezondheid niet onder. Het rivm en onze regeringsleiders zullen dit nooit en te NIMMER toegeven, zeker nu er verkiezingen aan zitten te komen.

  1. van Urk

   Vraag me af waar al die bedden 🛌gebleven zijn van de ziekenhuizen🏥 die onlangs gesloten waren? Gratis door Siegrid Kaagman 🧕weggeven aan de derdewereldlanden🌍?

   1. Boudewijn Hummelinck

    Ontkent de heer van Urk nog steeds dat Corona veel ernstiger is dan een wintergriepje?

    1. van Urk

     Hoezo Corona ernstiger? Zelfde symptomen toch als ons griepje? En exact hetzelfde soort dodelijke slachtoffers. Of vindt u de jaarlijkse 40.000 doden door griep in Europa wel meevallen? Punt is dat corona wel de meeste aandacht krijgt (waarschijnlijk vanwege zijn naam) maar bij griep laconiek over gedaan wordt. Ik beschouw corona exact hetzelfde als influenza. Een doodgewone longvirus maar dan made uit China. In 2017/2018 waren er ook bedden tekort door griep en werden opnames voor grieppatienten zelfs gestaakt. Resultaat een oversterfte van bijna 9000 doden! Dat is altijd nog meer dan wat de corona in ons land op zijn teller heeft staan .

     1. Boudewijn Hummelinck

      Ik las dat de politie moest optreden tegen groepsfeestjes in Urk. Daar zien ze het allemaal niet zo zwaar in. Ook de heer van Urk danst mee in de polonaise.

      Hij heeft gewoon schijt aan Corona.

     2. B. Pascal

      Feestje was begonnen en beëindigd. Welk feestje?

     3. van Urk

      🙄 Zucht.. klein kind. Overal in Nederland heb je feestjes en Urk heeft het weer gedaan hoor! Wat flauw. Ik dacht dat u ook beweerde dat de corona gevallen overeenkomen met influenza en niet zo paniekerig over moeten gaan doen. Heb ik dat toch verkeerd begrepen van u. U bent dus een 🦜dat iedere onrusstoker napraat en van angst kakelt als een bange 🐔

     4. ervi

      @Van Urk, Google anders even om het verschil tussen een griepje en een SARS-virus te leren onderscheiden. Kapotte longen en Sepsis zijn dodelijk.
      Onderliggende kwalen zijn irrelevant.
      Hummelinck beseft de realiteit, en dat siert hem.

  2. gargamel

   :)))

  3. hans-e-pans

   Gemiddeld sterven er 152.000 mensen/jaar.

   Omgerekend sterven er dus 12.667 mensen/maand.

   Omgerekend sterven er dus 2.923 mensen/week.

   Omgerekend sterven er dus 416 mensen/dag.

   Er is nu alleen bekend dat de meesten die overlijden 80 jaar of ouder zijn en ze andere ziekten onder de leden hebben.

   De normale gemiddelde houdbaarheidsleeftijd bij de Nederlander die overlijd is voor mannen 80 jaar en voor vrouwen 83 jaar.

   Dus dat is ongeveer de leeftijd voor de mensen die naar men zegt aan het Coronavirus of Covi-19 overlijden.

   1. B. Pascal

    Alleen het gaat nu sneller en tegelijk, omdat de ziekenhuizen overbelast zijn. Dat is dus extra.

 2. Lieftinck

  Kijk zo kan het ook. Helaas bepaalt de media het beleid in plaats van deskundigen. In Nederland is geen corona crisis maar een zorg crisis, we hebben geen ic units, zijn gedecimeerd. Dit komt uit de standaard. Kinderen in zweden gaan naar school en restaurants zijn open.

  GEEN DRASTISCHE MAATREGELEN TEGEN CORONAVIRUS, WEL PERSOONLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
  Zweden houdt het hoofd koel
  In Zweden willen ze niet weten van een lockdown. Het leven gaat er zijn bijna normale gangetje. Is de overheid te laks of geeft ze net veel vertrouwen aan de burger

 3. B. Pascal

  Waar is nu die welvaart! En de hoogstaande cultuur met onze eigen “levenseinde keuze”. Het zal voor een flink aantal anders zijn. Laten we maar een stap achteruit doen. Weg met die achterlijke D66 standpunten. God zegt: een virus doet alles denderen en de mensen beven. We hebben terug te gaan naar de God van ons Vaderland.

  1. Vee

   Is er geen speciale site voor religiegekkies?

   1. B. Pascal

    Is een speciale plek voor mensen die anderen met ellende bestuiven, maar niets anders zijn dan normale stervelingen. Een plek waar achterlijke hoogmoedigen geplaatst kunnen worden? Nee? Zo aanvaard een andermans mening, zo aanvaarden wij ook de uwe.

    1. Vee

     Kijk eens om u heen, ziet u iemand met een steek op zijn hoofd enzijn hand in zijn jas?

     1. B. Pascal

      We kunnen niet meer in vrijheid naar de sport, kerk, kapper en u maakt zich nog druk om “religie gekkies”. U bent die pijnlijke zweer die onze samenleving zo treft. Hoogmoed op hoogmoed daarin bent u grootgebracht. Leegte en goddeloosheid! Alles beeft, maar u niet, uw geweten is volledig dicht gebrand.

    2. Ben-NIET-Groen-L

     B.pascal,

     Ja maar, ja maar…..beste gelovige,
     Als er een god bestaat, is het Coronavirus op deze aardkloot dan zijn wil?
     En als er een god bestaat, waarom helpt hij die mensen die liggen te stikken dan niet?

     1. B. Pascal

      Het gebeurd zeker onder Zijn toelating, maar God is een God van levenden. Het kwaad, de tegenstander ban God, kweekt deze virussen. Wanneer God het even loslaat vallen we allemaal om. Maar wie vliegen er de wereld rond? In 2013 is er een covid-13 uit China komen overvliegen. Die was minder besmettelijk. Maar de sterfte was toen ook hoog onder ouderen. Toen zijn er vele rapporten en roepstemmen binnen de EU en VS geweest die de open verbindingen met Asia openlijk bekritiseerd hebben. Afgelopen jaar is er nog in het UMCG aangegeven: het is wachten om massa sterfte. De Aziaten eten botten van dieren om de goden gunstig te stemmen. Maar nee we bleven China maar knuffelen. Oja, God geeft in de bijbel geen open grenzen beleid. Wel quarantaine tijden voor vreemdelingen om dit soort uitbraken te voorkomen. Dit om een volk te beschermen. Begin daar dan eerst maar mee, in plaats van direct naar God te wijzen. Typisch hedonistisch, zelf niets willen maar wel bij een ander alles eisen.

     2. van Urk

      Dat soort vragen stellen ongelovigen nou altijd🤔. Antwoorden 🧐zijn er wel maar worden nu eenmaal niet door de vragers 😴opgezocht.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Ik begrijp dat de god van Pascal het allemaal toelaat. Aan zo’n god heb je dus niet zoveel.
      Een god van enig kaliber veegt zo’n virus weg. De god van Pascal vindt het prima of hij kan er niks aan doen. Suf godje.

     4. van Urk

      God laat geen ziektes toe die door de zonden van de mens zelf zijn binnengelaten. God laat door genezing zien dat Hij nog steeds over ons waakt. We geven God de schuld van al die doden maar bedanken Hem niet hoeveel mensen Hij gered heeft!

  2. Boudewijn Hummelinck

   @Pascal,

   Spreek je over dezelfde God die het Corona virus heeft geschapen of was dat Allah?

   1. B. Pascal

    Allah is de maancultus, die is nog maar 1400 jaar oud. Nee, we spreken over God, beschreven zins men schrijven kon. Nu ca. 6500 jaar geleden is de eerste zin van Hem opgeschreven. Het virus komt in de wereld door menselijk handelen, men eet vleermuis botten en giftige schelpdieren in Asia. Wij in het Westen hebben door het christendom die onzin lang achter ons gelaten. De uitbraken in Europa van pest en golera, Spaanse griep kwamen voort uit oorlogen en onrusten of slechte oogsten. In China ontstaan ze juist in tijden van welvaart, men krijgt geld voor afgoden botten. Het zal alleen maar erger worden. Blijven we de Chinezen uitnodigen als toeristen, dan hebben we elke 10 jaar een uitbraak, want dat hebben ze. Elke 10 jaar, of mers, sars, Covid-13, nu covid-19. Wanneer je niets weet, dan weet je het nu!

    1. Vee

     Is het je misschien even ontgaan dat die christelijke westerlingen de pest naar de indianen heeft gebracht. En als zo’n zondige chinees vleermuis eet (niet verboden volgens jouw heilige schrift) waarom laat die sadist dat virus dan naar Italië komen. Nota bene het centrum van het christelijk geloof. Als die god van jou bestaat wil ik niets met hem te maken hebben. Is namelijk dan een smerige kindermoordenaar buiten nog wat andere beroerde eigenschappen.

     1. B. Pascal

      Vee: inderdaad dat is gebeurd. Maar de Chinezen hebben de laatste eeuwen alle pandemieën op hun naam. Uitbraak van ziekten en een epidemie zijn niet altijd te voorkomen, maar het maar aanhouden van kweekvijvers voor pandemieen wel. Echter China blijft doorgaan. Mers, Sars, Covid 13, nu covid 19. Wat wil je eigenlijk zeggen?

     2. Vee

      En jouw god staat toe dat die ongelovige chinezen die virussen telkens weer naar het gelovige westen laat sturen. Beetje een eikel die zijn zaakjes niet op orde heeft dus eigenlijk

     3. Bijenzwerm

      @vee haha hilarisch,,,🤣

    2. Politiek Profeet

     Feit is dat gelovigen niets weten, die baseren zich op een idee fictief, een fantoom, een gewenst spookbeeld.
     Zolang gelovigen ergens deel uitmaken van beleid en/of sturing zal de wereld altijd ellende,oorlogen en honger meemaken.
     Ban elke vorm van een geloven in een fictief figuur en het zal goed komen…
     Religies maken meer kapot dan je lief is….

     1. B. Pascal

      Inderdaad, de Chinezen kweken virussen omdat hun religie gebied botten te eten en niet hygiënisch te leven.

     2. van Urk

      Dus gelovigen✝️✡️☪️🕉️♾️ die ook nog als beroep wetenschapper 👩‍🎓👩‍🔬zijn weten niets? Bekrompen gedachtes alweer.😒

    3. Peetjoh

     De tora koran en bijbel stammen af van de tnch. 6 blaadjes en daar hebben de abramisten 3 verschillende boeken van geschreven met duizenden pagina’s. Alle 3 die abramisten kennen orthodoxen. Zeg maar IS likoed gereformeerd. Zelfde verhaaltje. Alle drie een hekel aan elkaar gek want het is 1 geloof.

     1. B. Pascal

      Koran is een boek wat er maar bijgelapt is, historisch kloppen de lijnen niet met de wetenschap. Dus niet hetzelfde verhaaltje. U lijdt aan slecht historisch besef.

  3. Peetjoh

   Weet jij dat de god van ons vaderland niet jouw God is. Die zogenaamde God in de hemel met zijn zoon Jezus zijn goden uit de Sinai woestijn. Niet de onze wij hadden hele andere goden wij leefden met de natuur. Die joodse God uit die woestijn is door de Romijn en gekaapt en hier door bonefatius met dwang ingevoerd. Met dwang en moord ons volk is bijna uitgeroeid door die kerk. Dus ga inderdaad je goden eren. En vier de winterwende wat door jou God gejat is met een zogenaamde geboorte. Je weet niks van onze geschiedenis blijkbaar.

   1. B. Pascal

    Wanneer is ons Vaderland ontstaan? 750 na Christus? Of in 1648? Je zult dan zeker ook alle schijnbare toevalligheden in die 80 jaar strijd moeten wegwerpen als afval. En ja, dat doe je. Wie weet nu niet wat? Inderdaad, u lijdt aan historisch besef.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.