Voedselbanken raken leeg! Gevolg van massale hamsteren

Amsterdam trekt aan de bel, voedselbanken raken in rap tempo door hun voorraad heen! De oorzaak is het asociale hamstergedrag in de supermarkten. Dit is na het gezondheidsrisico, de economische schade, de sociale en de ethische ontwrichting (het hamsteren), één van de eerste nieuwe schadelijke neveneffecten van het virus: morele ontwrichting.

Het probleem is vrij simpel, maar het effect in potentie ontzettend groot. Door te hamsteren nemen consumenten praktisch álles mee. Voedselbanken zijn afhankelijk van restpartijen van supermarkten en groothandels, en donaties. Vaak ook nog eens voedsel dat juist lang bewaard kan blijven. Precies het soort voedsel dat ook juist nu massaal opgekocht wordt. Die vijver lijkt dus in één klap zo’n beetje te zijn opgedroogd! En aangezien dit scenario zich absoluut niet beperkt tot Amsterdam, maar in vrijwel het hele land, is het een kwestie van tijd voor andere voedselbanken te kampen krijgen met hetzelfde probleem.

Zo beginnen we met z’n allen te merken dat het virus niet alleen een gezondheidsrisico met economische gevolgen heeft, maar dat het misschien wel in staat is om grote delen van de samenleving te ontwrichten. De crisis belicht momenteel al het goede en het kwade in de mens. Het legt ze zelfs onder een vergrootglas. Van uit het raam zingen en tekenen van respect, naar wc-rollen hamsteren, spugen op agenten en gewoon naar het strand gaan. Het kwam allemaal voorbij.

Maar als we blijven hamsteren en  er maar genoeg transporteurs en distributeurs ziek worden, dan hebben we pas écht een probleem. Want dat er een scenario aan zit te komen waarin artsen moeten gaan beslissen welke doodzieke patiënten wél een bed krijgen toegewezen, lijkt vrijwel zeker. Het ontstaan van dat scenario is wat mij betreft ook een menselijke fout, maar dat terzijde. Het aantal doden als gevolg van die wachtrij wijten we (voor nu in ieder geval) volledig aan het virus. Maar wie verwijten we het als daklozen bij bosjes neer gaan vallen, omdat hun lichaam verzwakt is geraakt door een noodzakelijk gehalveerd dieet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Blitzkrieg

  Ik snap helemaal niks van dat hele gehamster en doe er dus ook niet aan mee. Je zou zeggen dat je huis op een gegeven moment wel vol gehamsterd zou zijn, maar dat lijkt blijkbaar anders te liggen. Ik wens iedereen veel suces met z’n honderden rollen wc papier en het jaren lange genot van verplicht allerlei blikvoer moeten eten dat massaal gehamsterd is tijdens de corona crisis.

 2. Peetjoh

  Mensen die bij de voedselbank lopen hebben een of andere uitkering. Omdat veel van die mensen blij worden van andere uitkering trekkers zien ze graag vluchtelingen komen. Daardoor werd de uitkering lager.. Doordat er mensen waren die dat zielig vonden kwamen er kleding en voedselbanken. Gewoon als extraatje omdat ’t goed ging en mensen wat konden missen. Nu is het even anders we moeten even allemaal op ons zelf passen. Daardoor hebben bepaalde mensen nu geen extraatje. Meer niet dat komt wel weer niks aan de hand. Leef maar even naar je beurs. Die je gratis krijgt van alle werkende.

 3. AnnaKlaver

  Een bepaald deel van voedselbank gebruikers kunnen aan de slag als aardbei, aspergerplukker enz.

  De Oostblokkers zijn vertrokken en de kwekers zitten met hun handen in het haar.

  1. AS210854

   AK, asperges pluk je niet. Asperges steekt men.

  2. Fortiori

   Die Oostblokkers pikten onze banen toch in ? Profiteerden van de sociale voorzieningen, opvreters e.d. Groenten, bloemen verpieteren in de kassen.

  3. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

 4. Jack Flash

  Ja,met een al jaren verloederde overheid hoef je van het volk niet veel fatsoen meer te verwachten.
  De graaicultuur en zakkenvullerij zit de Nederlanders inmiddels in de genen.Fatsoenlijke mensen voelen zich hier niet meer thuis.Ach ja,echte Nederlanders bestaan ook niet volgens de koningin.
  Raar ‘gaaf’landje.

  1. Peetjoh

   We hebben geen koningin. We hebben een Argentijnse die zich koningin noemt. Maar dat is ze zeer zeker niet. Feitelijk hebben we niks want eigenlijk kan een konings titel nooit overgaan op een vrouw. Maar Emma, s vader heeft de wet veranderd voordat hij de kroon moest afstaan. Zeg maar fraude van de bovenste plank. Door te trouwen met een koning word je niks. Mabeltje is ook geen prinses hoor. Ze zijn niks maar de air is wel overgeslagen naar ze. Dik doen met een lucht titel.

   1. Politiek Profeet

    En zich volvreten van onze centen…

  2. Fortiori

   Een prachtig land waar jij van de vrijheid kunt genieten, vrijheid van spreken hebt, maar ook ongefundeerde kritiek kunt braken. Zoals hier. Dat is allemaal mogelijk in ons landje.

   1. Fonz

    en dat zal jij allemaal moeten accepteren fortioriooo, een Argentijnse die in mijn land zegt dat ik niet besta, het moet niet gekker worden…

    1. Heinz

     Hé Fonz, ben jij ook al Jack Flash ? Geinig triple 7 !

     1. Fonz

      nee adolfje, geen van drieën, domoor..

 5. Maxks

  Spugen naar agenten, elkaar in het gezicht hoesten enz…. is toch om pissig van te worden, maar allemaal geen redenen voor een ophokplicht.

  Handjes op elkaar, zingen, dansen, een kaarsje op je vensterbank, You never walk alone… zijn allemaal goede signalen van medeleven….maar geen indicaties voor ophokplicht.

  Hamsteren, omdat mensen bang worden gemaakt, is een logisch gevolg van hetgeen media en diverse politici 24/7 over hen uitstrooit…echter dat er tekorten bij voedselbanken zijn is geen reden om niet te hamsteren. De regering dient hierop in te springen.

  Dat er überhaupt voedselbanken zijn is laakbaar, een gotspe, stuitend enz. om ook maar eens wat vaste standaard jeukwoorden te gebruiken die politici steeds spuien bij schokkende gebeurtenissen.

 6. Kretoloog

  De hamsteraars moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Want: door een grote storing is de bevoorrading van de winkels van Albert Hein niet gegarandeerd. Vooral morgen blijven vele schappen bij de grootgrutter helemaal leeg.

  Ben ik even blij dat ik vorige week wat extra voorraad heb ingeslagen!

 7. Bolland

  Werk bij Voedselbank Rotterdam, wij hebben geen gebrek, sterker nog veel aanvoer.

  Ook zijn wij open 27 uitdeelpunten kun je niet droog zetten, ter info voedselbank kan alleen aangevraagd worden door hulpverleners, wanneer je aantoonbaar onder minimum zit alleenstaanden 230 pmnd echtpaar 325 pmnd

 8. Bullshit16

  De mensen die bij de voedselbank lopen roepen het op zich zelf af moeten ze maar niet op die landverraders partijen stemmen en mocht Rutte weer de overwinning winnen dan heb ik geen medelijden meer met het volk zelfde met de boeren. gaan die weer op vvd of CDA stemmen dan kunnen ze wat mij betreft de ram bam krijgen stem wijs zorg dat Nederland weer opgebouwd word dat lukt alleen met FVD OF PVV

  1. Heinz

   Dit is al een heel oude reactie , @shithole !

   1. Fonz

    adolf heinz?

 9. Rosasolis

  Behalve de lege schapen wegens het hamsteren, worden er nu vele geadverteerde levensmiddelen niet afgeleverd. Dat hebben wij van ochtend meegemaakt. De supermarkten zijn helemaal afhankelijk van wat de vrachtwagens kunnen afleveren.
  Daarom het hamsteren. Vandaag waren er een aantal reclame producten niet geleverd.
  Dus hebben we de keuze…vooral voor mensen in dorpen, om gewoon dankbaar te zijn voor wat er in de voorraad wel aanwezig is, als je naar de grote gemeente moet gaan voor je boodschappen. Houdt er rekening mee dat er niet altijd alles op je boodschappenlijst aanwezig is. Als je thuis komt met niet je volledige boodschappen,
  bel dan enkele uren later om te vragen wanneer ze verwachten dat wat je mist,
  alweer aanwezig is. Het zijn moeilijke tijden voor winkelpersoneel, vrachtwagens,
  en boodschappers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.