Zielig VVD-huisblad De Telegraaf probeert Thierry Baudet te framen

Met de verkiezingen in aankomst (over een jaar, maar net als in Amerika beginnen verkiezingscampagnes hier steeds vroeger) heeft het huisblad van de VVD besloten om de aanval in te zetten op Thierry Baudet. Dat wordt niet gedaan door overdreven agressief te roepen dat hij een “nazi” en een “racist” is, zoals de uitgesproken linkse kranten steevast doen, maar door hem op een iets andere manier te framen: als een flapuit die niet weet waar hij mee bezig is.

Toen Baudet gisteren geïnterviewd werd door een fopjournalist van de krant hoopte hij ongetwijfeld dat hij eerlijk behandeld zou worden. Helaas, het mocht niet zo zijn. De vragen die gesteld werden én het uiteindelijke artikel — de vorm ervan, waarin af en toe wat ‘belangrijke’ informatie wordt toegevoegd om het frame beter vorm te geven — maken duidelijk dat er één groot spel gespeeld werd. Het was niet de bedoeling om Baudet zijn verhaal te laten doen, maar om hem erin te luizen in een poging om een nieuw frame te creëren: Baudet als flapuit die niet weet waar hij mee bezig is.

Een voorbeeld: het gesprek begint met een vraag over wat Baudet wil van Buitenhof (in de rechtszaak die vandaag dient), “een schadevergoeding?” Nee, zegt Baudet, hij wil gewoon dat Buitenhof rectificeert. Oké, so far so good. Maar dan komen er ineens, out of the blue, drie paragrafen waarin Valentijn Bartels en Inge Lengton het uiteenzetten, waarbij er ook nog even gelogen wordt.

Dus, dan heb je de uitspraak dat EU geld wordt uitgegeven naar “het opzetten van veerdiensten om immigranten uit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zijn.” Let wel, die nationale identiteit gaat duidelijk over de taal en cultuur van de landen in kwestie. Baudet heeft het niet eens over ras. Toch zei Buitenhof dat hij daar wél iets over zei. Sterker nog, dat het centraal stond in zijn betoog.

En dan komt het frame:

Maar volgens Baudet citeerde het televisieprogramma hem daarbij verkeerd. Opvallend genoeg blijkt dat hij zich niet eens meer kan herinneren wat hij dan wel precies heeft betoogdDit is niet mijn speech, toch?” Baudet buigt zich over het transcript dat is gemaakt van het EU-debat. „O, het is wel mijn speech. Maar ik zie het probleem niet.”

Let wel, Baudet stelde die vraag omdat hij, toen hij naar het papier keek, niet meteen zag of het zijn speech was of de interruptie. Het was dus niet een zaak van niet “niet weten” wat hij gezegd had, maar van “welk document kijk ik nu naar?”

En zo gaat het ’t hele interview door. Uiteindelijk is dit de afsluiting:

Screen Shot 2020-03-11 at 10.50.39

De vraagstelling zegt genoeg. Er wordt van Buitenhof heel snel gesprongen naar een tweet van Baudet, waarbij geïmpliceerd wordt dat Baudet missers maakt die ook nog eens véél belangrijker zijn dan die van Buitenhof. En kijk eens naar hoe het wordt opgeschreven, inclusief “eh” en “pffff.” In een normaal interview laat je als journalist dat weg. Iedereen die praat gebruikt namelijk continu dat soort frasen als er even wordt nagedacht. Maar als je ze opschrijft lijkt het opeens net alsof de geïnterviewde persoon er maar wat in ompraat.

Bij De Televaag weten ze dat natuurlijk maar al te goed, wat dan ook de reden is dat ze dat soort woordjes juist wél meenemen in de antwoorden.

Als kers op de taart is dit de “slotvraag“:

U bent wel de leider van een politieke partij. Uw woorden liggen onder een vergrootglas. Uw partijgenoot Hiddema opperde dat u maar eens wat minder moest twitteren.

“Dat is onderdeel van het spel, hè. Dat moeten we een beetje relativeren.”

Hoor ik daar iemand roepen in de straat dat dit geen vraag maar een statement is?

Juist ja.

Oh, en voor ik het vergeet beweert De Televaag voor de goede orde ook nog even dat Henk Otten, die uit de partij werd gezet vorig jaarzelf is opgestapt. Kijk maar, het staat er echt:

En dat is waar Buitenhof het met de inmiddels bij FvD opgestapte politicus Henk Otten over wilde hebben.

Opgestapt? De man is geroyeerd! In de tussentijd is meer dan 50.000 euro succesvol teruggevorderd door Forum voor Democratie. En nee, dat zeg ik niet alleen, het staat al tijden op Wikipedia:

Otten heeft volgens Forum voor Democratie het dubbele salaris dat hij in 2018 en 2019 aan zichzelf uitkeerde terugbetaald en tot januari 2020 in totaal meer dan €50.000 euro van Otten teruggevorderd.

Maar bij De Telegraaf liegen ze dus lekker dat Otten geheel vrijwillig is opgestapt.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 159 DDS-lezers gingen u al voor!

Kortom, als dit interview iets bewijst dan is het dat De Telegraaf als vanouds deze campagne zal fungeren als huisblad van de VVD. Ze hebben daar besloten wat het frame rond Baudet moet zijn, en zullen daar vanaf nu steeds op blijven hameren. Het grote doel is om daardoor de rechtse kiezer ervan te overtuigen dat Baudet niet vertrouwd kan worden met te veel macht, en dat er dus toch maar gestemd moet worden op die vreselijke Rutte.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Gewoon werken

  Nos telegraaf onderdeel van linkse activisten daarbij moordenaars en kost wat het kost de bevolking voor liegen en bedriegen kortom goed gekeurd door de overheid om legaal criminaliteit in stand te houden.

 2. rea Guurrechts

  Wij, Nederlanders met het hart op de juiste plaats, mogen de een of andere god op onze blote knietjes danken dat er nog een media kanaal is, wat de berichtgeving van en over Thierry Baudet en zijn Renaissance schip juist weergeeft.
  Houdt vol Michael en een deel van de glorieuze overwinning zal op u afstralen

 3. perry

  “flapuit die niet weet waar hij mee bezig is”
  Pure demonisering en afwijzing op ongefundeerde gronden!
  Men bedoelt natuurlijk dat de rechtse Baudet, evenals, Matteo Salvini, Wilders, Boris Johnson en Donald Trump, Victor Orbân maar vanalles roepen!
  Het is natuurlijk zeer opvallend dat de laatst genoemde drie, het heel goed doen in hun land, ze hebben dan ook bestuurlijke macht.
  Als Baudet dezelfde macht/positie had, hoe zou Nederland er nu voor staan?
  Ik weet wel zeker, beter dan met Rutte3 aan de knoppen!

 4. Bullshit16

  Wij mensen wet gezond verstand weten wel beter
  Keer op keer heeft in krijgt overal gelijk in wat die landverraders eerst állemaal tegen spreken blijkt later dat baudet gelijk heeft neemt niet weg dat DDS er boven op moet blijven zitten om dit framen zich baar te maken aan de rest van het volk.zodat die ook wakker worden
  Mijn dank daarvoor DDS
  Stem fvd of PVV uit de eu

 5. Svetlana Malinova

  In mijn tijd was de Telegraaf toch echt de krant voor “wakker Nederland” waarbij rechts Nederland hun vingers erbij af konden likken 🙂

  Wat is er gebeurd? Misschien is Truppenführer Blotebillengezicht iets te radicaal ? 🙂

 6. Meriadoc Brandebok

  “De vraagstelling zegt genoeg. Er wordt van Buitenhof heel snel gesprongen naar een tweet van Baudet, waarbij geïmpliceerd wordt dat Baudet missers maakt die ook nog eens véél belangrijker zijn dan die van Buitenhof”

  Baudet verkondigde een ranzige leugen over de EU en dat kwam als een boemerang in zijn gezicht terug. Als Righton Baudet zonder aanleiding foutief had geparafraseerd, was ik er verontwaardigd over geweest, maar Baudet zelf vertelde een leugen en kreeg het deksel op zijn neus.

  Ik geloof niet in Karma. Maar ik geloof wel dat je jezelf vroeg of laat tegenkomt. En nu doen alle poortwachters van Bsudet verontwaardigd over Righton – maar je weet wat een Baudet-fan in het NRC zei over de Marokkanenleugen. Het had waar kunnen zijn.

  Op naar de volgende blunder over Koptische christinnen, extreemrechtse filmpjes, boreale kletspraatjes, gelikede domme tweets, Marokkanenleugens of EU-complottheorieën. Links wrijft zich in de handen van plezier. Weken kunnen ze weer teren op een extreemrechtse blunder van Thierry – en ze hebben nog gelijk ook. Baudet wast zijn vervuilde handen in onschuld. Maar daar trappen we niet in.

  1. perry

   MB-
   De kern van Baudet’s politieke visie en gedachtengoed, is 100% juist!
   Het is voor tegenstanders eenvoudig spelden in een hooiberg te verstoppen!
   Ik geen zin om aan de miskleunen van Rutt3 te memoreren, dat vind ik té kinderachtig!
   overigens ken het gezegde over `de splinter en de balk’?

   1. DidiMadloba

    Baudet stelt af van Belgische immigranten, vandaar zijn onhollandse naam. Bovendien schijnt hij Indisch bloed te hebben.
    Maar het ergste is dat hij zo slecht is ingeburgerd dat hij de Hollandse cultuur van “als je gewoon doet doe je al gek genoeg” niet begrijpt.
    Opnieuw inburgeren!

   2. Meriadoc Brandebok

    @perry

    Wat bedoel je dan precies met het gezegde? Brandt u los.

  2. Bullshit16

   Msria
   Ga toch koken man schuitbak

  3. Dropje

   Het is ook een kwestie van tijd die ie weer iets doms over MH17 gaat zeggen over de rug van 196 dode Nederlanders
   Maar zijn aanhang zal dat allemaal worst wezen

   1. Meriadoc Brandebok

    @Dropje

    Niet ondenkbaar.

  4. Kretoloog

   Je kunt erop wachten: Een topic over Baudet en Brandebok krijgt direct een strak plassertje.

   1. Svetlana Malinova

    Blijkbaar heeft kretoloog veel verstand van plassertjes 🙂

   2. Lambieck

    Je kunt erop wachten: Een reactie van Brandebok en kreetje geeft direct een sneer,

    1. Kretoloog

     Mijn sneren zijn uiterst effectief, kokkie!

     1. Lambieck

      Eigen roem stinkt een uur in de wind.

    2. Meriadoc Brandebok

     @Lambieck

     Daarmee diskwalificeert hij enkel zichzelf als serieuze opponent in de discussie.

 7. Mijnstem

  En hier wordt dit figuur helemaal de hemel ingeprezen. Zou maar in het midden gaan zitten met de meningen. Dan komt het waarschijnlijk een stuk meer bij de waarheid

 8. Apailiya

  Ik stem Wilders en niet op FvD maar ik geef op een briefje dat die VVD criminelen bij de eerstvolgende TK verkiezingen volkomen naar de klote gaan, en terecht, nog nooit een grotere politieke viezerik gezien als die Rutte met in zijn kielzog de rest van dat VVD geteisem…..

  1. Marija

   Ik ben bang dat vvd nog wel een paar vunzige trucjes achter de hand heeft om toch weer te kunnen gaan regeren. (Misschien stemverandering O.i.d.)
   Rutte4 moet het karwei voltooien en daar gaat Pinokkio ook voor.
   Ik vertrouw Rutte nog niet voor een halve meter.
   Altijd lachebekkie spelen kan niet eerlijk zijn.

   1. Marija

    Ik bedoel niet stemverandering, maar stemfraude.

 9. Drollevanger

  Dan wordt hierboven door een Deugmens het proces over de vliegramp met de MH17 weer van stal gehaald. Zo ken ik onze linkse broeders weer.
  Dit deugende persoon bedoelt het proces waarbij 1 der mogelijke daders(Oekraine met veel eigen Buksystemen) niet beschuldigd mag worden, Russen zonder bewijzen schuldig werden bevonden door een zeer dik huilend Nederlands bewindspersoon, enz, enz.

 10. Drollevanger

  Dan hieronder voor de deugenden onder ons.
  De bedankbrief die ons ministerie stuurde in 2014, voor de beschaafde manier waarop mensen op de rampplek met de slachtoffers van de MH17 waren omgegaan.
  Tech
  Lifestyle
  EditieNL
  Uitzendingen
  11°
  1 files / 2 km
  Fouten onderzoeksmissie MH17
  ALLE 14 ARTIKELEN
  Fouten onderzoeksmissie MH17
  Bedankbrief Nederland aan Oekraïense functionaris
  03 september 2014 17:38
  Aangepast: 03 september 2014 19:21

  RTL Nieuws ontving van Aleksei Kostrubitsky, vertegenwoordiger van de hulpdiensten in Donetsk, een brief die hij op 30 augustus ontvangen heeft van de Nederlandse ambassade in Kiev. Lees hieronder de vertaling en bekijk het origineel.

  ZIE OOK: Lees het origineel (pdf, Oekraïens en Engels)

  Aleksei Aleksandrovich Kostrubitsky
  Vertegenwoordiger hulpdiensten
  Overheid regio Donetsk

  Augustus 2014
  Assistentie MH-17

  De Internationale Missie voor het Beschermen van het Onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH-17 wil graag zijn dankbaarheid en complimenten overbrengen aan de regionale tak van de hulpdiensten voor het uitstekende werk bij het bergen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen vlak na de ramp met de Boeing 777. De experts in Nederland, die nu bezig zijn om de menselijke resten te identificeren, zijn diep onder de indruk van de professionele manier waarop de hulpdiensten in Donetsk met de lichamen zijn omgegaan.

  Om een laatste bezoek van de Internationale Missie aan de rampplek zo goed mogelijk voor te bereiden, zou het voor de experts nuttig zijn om het zoekplan te kennen dat tijdens de eerste dagen op de site voor het bergen gebruikt werd. Deze hulp zou gecoördineerd kunnen worden met de vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in Donetsk.

 11. Drollevanger

  Dus niks jankende toespraken van Timmermans bij VN bijeenkomsten.
  Dan vraag ik me af hoe je zo diep kunt zinken.
  Kan de telegraaf niet eerlijker een gesprek met Timmermans over die MH17 Ramp openbaar maken inclusief achtergronden. Inplaats van Baudet hierbij te betrekken.
  Met Timmermans is het tenslotte uit de eerste hand. Of wordt dat te link voor de telegraaf.

 12. Mijnstem

  Zielig FvD huisblad is niet veel beter dan telegraaf

 13. Mar

  Dit staat er ook in het artikel:

  Dit heeft u letterlijk zo gezegd en dat is waar Buitenhof het met uw voormalig partijgenoot Otten over wilde hebben.

  „Maar het is toch ook zo dat ze dat in de EU doen.”

  Dat ze wat in de EU doen? Dat ze veerdiensten opzetten om de nationale identiteit van de lidstaten te verzwakken?

  „Nou, het is in ieder geval een onderdeel van hun beleid dat ze migratie als iets positiefs zien.”

  Dat is iets anders dan wat u in de Tweede Kamer zei.

  „Er is weinig verschil.”

  Maar er is dus wel verschil?

  „Het zijn net wat andere woorden.”

  Volgens mij hangt bij Baudet de volgende spreuk aan de muur:

  “zo heb ik het helemaal niet bedoeld”

 14. DidiMadloba

  Baudet weet drommels goed dat hij geen enkele kans maakt met dat Kort Geding. De vrijheid van meningsuiting in het politieke debat is vrijwel onbeperkt. Sloeg die Reighton wartaal uit? Dat mag, en dan had ze kritiek gekregen van andere media. Maar die zagen geen van alle reden Baudet gelijk te geven.

  Ik vermoed daarom dat Baudet een ander plannetje heeft: hij wil de afwijzing van zijn vordering aangrijpen om te roepen dat die rechters extreem-links zijn.

  Hij kan ook de rechter wraken met het argument dat die bevooroordeeld is – maar dat kan niet achteraf omdat de uitspraak hem niet bevalt! Bovendien worden wrakingsverzoeken niet zonder meer toegewezen.

  1. Vit

   @Didimadloba

   “Baudet weet drommels goed dat hij geen enkele kans maakt met dat Kort Geding.”

   Maakt niet uit, het is sowieso wel duidelijk dat Buitenhof met een pak Jozo genomen moet worden, net als de NOS die als motto heeft: ‘Wat wij vertellen moet u geloven’.

  2. Rosasolis

   @Didi M. Natuurlijk weet Baudet dat hij van de rechters zijn proces tegen VPRO niet zal winnen. Terwijl de rechts systeem vraagt voor meer rechters en straf advocaten, wil Baudet dat politiek moet helemaal vrij zijn van onze grondwet…Of onze grondwet moet veranderd worden, zodat politici mogen zeggen en regelen wat zij maar willen. Zonder inmenging van de rechts system.
   In Hyde Park in Londen is er een podium waar dagelijks ieder burger helemaal vrij is om erop te staan en een 100% vrije mening over allerlei zakken te geven. Op deze podium mag je alles vertellen van wat je hart bezield …maar alleen op deze podium en niet verder. Volgens de wet.
   Misschien moet er ergens in Nederland zo een “vrije podium komen” bijv. ergens in
   de Maliveld van Den Haag. Dandy Baudet komt nooit boven onze hoge rechters.

 15. tim ten holt

  Arme Thierry, laat de Telegraaf hem ook al vallen! Hoe zou dat toch komen? Te dom om het stabiele genie met de losse vingertjes te herkennen? Als dat zo is, zie ik hem hier op de DDS binnenkort ook nog door de mand vallen!

 16. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna direct uit de EU.
  Wat heeft dit Monsterverbond nu opgeleverd voor de NORMALE inwoner van Nederland
  En wat voor voordeel hebben we er van .

  Breek het kartel dat van lleugens en bedrog stand houd
  Lees eens hoe het nu met UK gaat na 15 jaar bezuinigen gaat de spaarpot open
  het gaat zeer goed in Engeland die de juiste beslissingen hebben genomen om uit dat monsterverbond de EU te gaan.
  Dit kabinet moet snel vallen het is nog nooit zo n rotzooi geweest .
  Dus stem gewoon PVV of FvD

 17. Candy

  De Telegraaf is het huisblaadje van de VVD, dus Baudet als potentiële zetelafsnoeper is automatisch de vijand.

  Ik maak me daar niet meer druk over, gewoon die krant niet meer lezen.
  Zelfs niet bij de kapper!

 18. Shadow1100

  Jammer dat ik maar één (1) stem mag uitbrengen op Baudet……

 19. Forumvoordemagogie

  Dat de Telegraaf niet veel nieuws heeft te brengen is al lang duidelijk. Dat Thierry een flapuit is wist Hiddema een tijd terug al te melden. Dat is pas framen lol

 20. Rosasolis

  Trouw heeft nooit de heilige Baudet als “nazi” bestempeld. Maar wel zijn extreem-rechts uitspraken wel gepubliceerd. Waaronder een aantal die zeer racistisch zijn…
  De kranten, inclusief De Telegraaf kunnen niet altijd de waarheid verhullen.

 21. Robert75

  Baudet had zichzelf bij Buitenhof als gast aangeboden bleek uit de rechtszitting vanmorgen maar Buitenhof koos voor Otten. Nu is het ook te begrijpen waarom het FVD zo boos was omdat Otten daar zat want daar had Cliteur nog een kritisch stuk over geschreven. Dus Baudet eiste gewoon zendtijd op bij de linkse NPO.

  1. Bullshit16

   Anders is er ja ook niks dan die linkse troep

   1. Brenda Welsh

    U hebt er verstand van

    1. 777

     Eeuwig gebande!

 22. marco kruidenberg

  Ik lees zelf de Telegraaf. Vond ook dat dit een rare wending nam.

 23. rujoleki

  Zodra de PVV aan de macht komt dan verdwijnt de NPO. Ook veel nsbkranten zoals de telegraaf de volkskrant trouw algemeen dagblad parool enz krijgen het dan moeilijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.