Anderhalve meter? Onderzoekers laten 3D-model zien van verspreiding virus door hoesten in supermarkt

Met deze gedetailleerde 3D-simulatie van een hoest- of niesbui in een supermarkt, laten Finse onderzoekers zien hoe lang een virus in de lucht kan blijven hangen. Ik vraag me af of die anderhalve meter afstand wel genoeg is.

In het korte filmpje zien we in twee van de vier gangpaden een persoon staan. De meest rechtse heeft zojuist gehoest of geniest. Blauwe deeltjes zijn de zware druppels en dus de snelle dalers. Uit de simulatie blijkt dat die tot wel een minuut of zes blijven liggen.

Maar waar het natuurlijk echt om gaat zijn de geelgroene deeltjes. Die dwarrelen de eerste minuut al zo’n drie meter verder: door het gehele gangpad en daarna ook tot wel twee gangpaden verder. En het blijft nog lang in de lucht hangen.

Het gaat hier om een supermarkt die als voorbeeld moet dienen voor het effect van slecht geventileerde ruimtes op de virusdruppeltjes. Je kunt dus wel nagaan hoe het virus zich verspreidt in een gemiddelde woon- of studentenkamer. En denk je eens in wat een mondkapje, of zelfs een zakdoek, allemaal al tegen zou houden! In de open lucht zou het waarschijnlijk snel uit elkaar waaien en komen de zware ‘blauwe’ deeltjes ook niet ver.

Toch is het wel een goed filmpje om te zien en belangrijk om in het achterhoofd te houden. Ventilatie is nou namelijk niet het eerste waar ik aan denk als ik ergens ben. Ja, bij een lage of hoge temperatuur misschien.

Ik hoop dat ze meer van dit soort simulaties maken en onder de aandacht weten te krijgen. Met duidelijke beelden onderstreept het de noodzaak voor de genomen maatregelen en laat het ook de ernst van de situatie zien. Top!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. -Bo-Realist

  Angstscenario’s uit wetenschappelijke modellen komen nooit uit. Niet met betrekking tot het klimaat en ook niet met betrekking tot corona.

  Vooralsnog is het aantal coronadoden vergelijkbaar met een gemiddelde griepgolf en ik vermoed zo dat er wellicht 5 a 6 duizend doden zullen zijn, waarvan net als nu al het geval is, de meeste onderliggende problemen hebben en oud zijn.

 2. golie

  1 woord SMETVREES, bijna iedereen heeft daar last van en je dan ook nog aankijken alsof je ongedierte bent, we moeten wel even normaal blijven doen in dit land zeg, een achterlijke mp die zegt tegen mensen blijf vooral binnen met dit weer, rot toch op, mensen moeten naar buiten..hup opdonderen naar buiten

  1. -Bo-Realist

   Rutte is een nuttige idioot voor de elite. Daar win je geen oorlog mee.

   1. Maks

    “Rutte is een nuttige idioot voor de elite.”

    En de meest achterbakse politieke leugenaar die ooit heeft rondgelopen in het Haagsche.

 3. -Bo-Realist

  De massale aandacht voor corona leidt ons af van belangrijke ontwikkelingen die de elite wil doorvoeren. Denk hierbij aan AI, Cashless society, genetisch gemodificeerd voedsel, 5g, verplichte vaccinaties en zelfsturend vervoer.

  Deze zaken vormen een bedreiging van onze vrijheid en moeten dus bestreden worden. Helaas kunnen we door een combinatie van lockdown en samenscholingsverbod niet protesteren.

  Dat heeft de elite slim gespeeld. Denk hierbij aan Soros, Musk, Gates. De politici en media zijn door hen als afleiding voor het volk gebruikt.

  1. golie

   ceta, ttip, privacy, met een beetje ongeluk ook even het cashgeld onder handen nemen…

   1. Maks

    En vergeet de staats-app niet Johnno!

    1. -Bo-Realist

     Maks
     Prima toevoeging.

 4. -Bo-Realist

  Als we nog terug willen naar de vrijheid van voor het corona-debacle, dan zullen we massaal naar Den Haag moeten en misschien is dan zelfs een machtsomwenteling noodzakelijk.

  1. Terminator

   Het oproepen tot een gewelddadige revolutie is niet bepaald “keurig rechts” te noemen.

   1. -Bo-Realist

    Het toepassen van lockdowns en samenscholingsverboden is ook niet keurig te noemen, ook roep ik niet op tot geweld. Een soort Alteratie van Amsterdam zou ook kunnen. Als in het uiterste geval geweld noodzakelijk is om onze vrijheden terug te winnen dan moet dat maar, maar inderdaad liever geen geweld.

 5. Boudewijn Hummelinck

  Ik hoorde zojuist een viroloog op de televisie uitleggen dat dit soort animaties helemaal nergens op slaan.

  1. -Bo-Realist

   Je kunt natuurlijk ook in je elleboog hoesten of mond en neusgaten bedekken.

 6. WouterW

  Wat is de luchtvochtigheid ten tijde van zo’n proef? En nog belangrijker, wat was dat ten tijde van een virusuitbraak? Bij gortdroge lucht dwarrelt ook stof lekker door de lucht. Sind januari j.l. was het hier in Nederland bijna 10 weken zeik en zeik nat. In maart werd het koud en zeer droog. Wanneer begon hier ook alweer die corona uitbraak?

  Daarom worden wij hier in de winter ziek met koude droge oosten wind en niet wanneer het warmer wordt met onze vochtige westen wind van zee. Warme lucht bevat veel meer vocht en dat is goed voor onze luchtwegen, zolang het niet meer is dan circa 70% relatief. Vocht hecht zich aan stof en virussen, waardoor ze vervolgens op de grond vallen.

  Dit vraagt om veel meer onderzoek, niet in het wilde weg maatregelen nemen en onzinnige filmpjes op Youtube. Ook het RIVM moet nog veel leren.

 7. yellow thread street

  Het is duidelijk fakenews om de bevolking blijkbaar bewust angst aan te jaren.

  Net zoals de viroloog zei, ik herken dit niet, een virus verspreid zich niet op deze manier.
  Dit is gewoon bedacht door snelle computerjongens die in hun eigen virtuele wereld leven, een soort van computeranimatie, ze hebben echter geen verstand van deze materie maar hebben wel het lef om zichzelf tot wetenschapper te benoemen.
  Een zeer gevaarlijke ontwikkeling volgens mij.

  Wat ik zelf op straat hoor van mensen die dicht bij de realiteit staan is dat in onze regio in elk verzorgings/verpleeghuis er al mensen overleden zijn waarbij Corona ter sprake kwam.
  Een gegeven is dat het mensen zijn die meestal al zeer oud zijn en al in de laatste fase van hun leven zijn omdat ze meerdere kwalen hebben en al aan het eind van hun leven zijn.
  Het is misschien hard om te zeggen, Corona is in dit geval de druppel.

  Zou je redelijkerwijs de conclusie kunnen trekken dat het virus zich inmiddels geheel onder de bevolking verspreid heeft en dat het ergste achter de rug is?

  Elk land heeft haar eigen maatregelen genomen, de ene doet het land volledig op slot, een ander deels, en een ander land doet niet en daar draait de economie gewoon door.
  Veel verschillen in besmettingen en dodenaantallen zie ik niet.
  Volgens mij is het virus toch niet tegen te houden, net als bij de griep, en iederéén komt aan de beurt, de ene merkt niets, de ander wordt juist flink ziek.
  En hoeveel ouderen sterven er jaarlijks aan griep i.c.m. een zwakke gezondheid.

  Ik hoop het, ik weet het niet zeker, maar het zou zomaar kunnen.

 8. Rud56

  Natuurlijk Wout houden mondkapjes meer tegen dan nu door dat faalinstituut, dat RIVM wordt beweerd! Als er voor een ieder genoeg zouden zijn was vrijwel zeker de verplichting opgelegd dat men voor het betreden van ruimtes een mondkapje op zou moeten hebben.
  Maar onze regering heeft bij de aanpak van dit virus willens en wetens compleet gefaald en om dat te verbloemen worden dus de adviezen van dat RIVM gevolgd in plaats van die van de échte deskundigen en specialisten!

  1. Maks

   Maar Rud56, hoe doe je dat dan? Houd je dan voor altijd een mondkapje op? Virussen zijn er immers altijd, zoals je weet!

 9. Rud56

  @Maks, zoals ik al in mij reactie probeerde duidelijk te maken, mondkapje op als je een ruimte zoals een winkel betreedt, de juiste kapjes houden wel degelijk virussen tegen.

  En in de buitenlucht méér dan de nu voorgeschreven regel van anderhalve meter afstand aanhouden.

  Maar ja Maks, dit had gekund, als de regering juist zou hebben gehandeld en zich door de juiste deskundigen had laten leiden! Had … ja!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.