Bijleveld zit klem! Amerikanen waarschuwden voor burgerdoden bombardement Hawija – Nederland: ‘Als het op papier maar nul is’

Minister van Defensie Ank Bijleveld zit door het Hawija-bombardement in een behoorlijk benarde positie. Na keer op keer te hebben gedraaid zodra ze werd weersproken, en slechts minimaal te hebben meebewogen zodra er nieuwe feiten boven water kwamen, lijkt ze inmiddels klem te zijn gezet. De Amerikanen zijn glashelder: ‘we hadden onze bedenkingen en hebben deze geuit. Nederland wist heel goed wat de risico’s waren en zette toch door’.

Bijleveld erfde dit probleem van toenmalig minister Hennis-Plasschaert in 2017 (twee jaar na het bombardement). Die wist heel goed hoe de vork in de steel zat, maar hield al die tijd haar mond. Pas in 2018 gaf Bijleveld aan dat er mogelijk burgerdoden waren gevallen bij het bombardement. Maar er was geen verder onderzoek nodig volgens het Openbaar Ministerie en het Amerikaanse Pentagon.

Vervolgens ontstonden er hevige debatten, want het begon er steeds meer op te lijken dat men wel degelijk afwist van de risico’s en het werkelijke aantal doden bij die aanval, maar dat men hier liever over zweeg.

Eerst was het daadwerkelijke aantal slachtoffers onbekend en dat zou het altijd blijven. Toen leek het, bij navraag aan de Amerikanen (CENTCOM), om 70 doden te gaan. Maar Bijleveld trok die bron, een CENTCOM-woordvoerder, in twijfel. De Amerikanen lieten toen een piek van 50-100 doden zien in de periode van dat bombardement, waardoor ook andere gezaghebbende CENTCOM-officieren het verhaal van de woordvoerder bevestigden (Maar ineens verdween die informatie en herinnerde niemand bij CENTCOM iets. Later werd toegegeven dat dit onder druk van NAVO-partners werd gedaan.).

Bijleveld (en Rutte) hielden toen in ieder geval vol dat het niet (perse) over Hawija ging. De Amerikanen lieten zien dat er rond die tijd verder praktisch geen bombardementen, laat staan in die regio, plaatsvonden. Het moest dus wel om Hawija gaan. De Amerikanen waren het volgens mij namelijk een beetje zat dat zij moesten meewerken aan het verhullen van zulke informatie, maar wel telkens shit over zich heen kregen als zij weer een fout maakten.

‘Nou, goed dan, het was wél Hawija! Maar alles verliep exact volgens de procedure, dus het is gewoon een incident’, gaf Bijleveld schoorvoetend toe. En ook hier vertelde ze niet het hele verhaal. Want aan die procedure is dus gewoon gesleuteld.

Door het Collateral Damage Estimation (CDE) model wordt de kans op (het aantal) burgerdoden bij een bombardement berekend. Daarbij wordt uitgegaan van scenario’s zoals aanvallen overdag of ’s nachts en in een centrum of een buitengebied. Volgens de Amerikanen waarschuwden zij de Nederlanders dus, omdat het model een flink risico aangaf. De Nederlanders vroegen om het model zo aan te passen dat het aantal burgerdoden ‘op papier nul is’. Want in het model maakt overdag/’s nachts bijvoorbeeld wel uit, maar in de realiteit niet: een bom op een bommenfabriek in een woonwijk gaat nu eenmaal burgerdoden opleveren. Of ze overdag nou op straat lopen of ’s nachts binnen liggen te slapen, je gaat nooit nul doden krijgen. Zo simpel is het en dat weet Bijleveld. Maar die heeft zichzelf helemaal vastgezet door keer op keer te liegen en te draaien, voor iets wat haar voorganger eigenlijk heeft gedaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Bullshit16

  Vroeg of laat komt de waarheid boven gebeurt straks ook met deze corona virus

 2. henkie

  Nederland en de EU; de firma’s List, Leugen, Oplichting en Bedrog. De nieuwe normen en waarden.

  1. AS210854

   Henkie,👍👍👍👍👍👍

 3. Neversaynever

  “Als het op papier maar 0 is” geldt ook voor de ziekenhuisopnames straks. Dan lijkt het alsof het kabinet de crisis bezworen heeft terwijl het aantal infecties en doden hoog blijven terwijl die laatste niet meer zijn te herleiden naar coronadoden omdat er bij grote groepen en vooral 65 plussers gewoonweg niet meer wordt getest.

 4. Sleipnir

  Waar hebben we het over, een paar dooie moslims…

 5. Cootje

  En onze demente premier wist nergens van ,

 6. Cootje

  Wij wonen in een gaaf land met als leider de grootste leugenaar die er bestaat. Hij moet onder ede gehoord worden , want met deze gegevens is het een pure moord partij . Verantwoordelijke moeten voor een rechter komen anders leven wij in een bananen republiek

  1. lotje

   Onder ede liegt deze landverrader nog en dat kan ook niet anders dan met rechters van D66 want die doen ook niet anders.

 7. Cootje

  Het leger is een organisatie en onderdeel van de overheid , maar als je de WODC affaire wetenschappers worden gedwongen om hun teksten aan te passen aan het beleid van een minister , als er in de dienstplicht tijd in afgesloten ruimtes werd gewerkt met kankerverwekkende wapen olie en men dat wel 15 onder het vloerkleed hield , als men wist van kankerverwekkende chroom6 in het onderhoud van tanks en vliegtuigen maar men laat er nog steeds mensen met werken , en de burnpit in Afghanistan die kankerverwekkende rook bloot stelde aan de soldaten geef men niet zo zeer om een burger doden ook al dienen die onder eigen vlag , dus kon me op zeker. 70 moslim doden onder het vloerkleed duwen , geen herinnering geen weet , en de partij DENK zei moordenaars . Als je op je verantwoordelijkheden van te vore wordt gewezen en je voert het toch uit , is de conclusie dat het voor die mensen een snelle dood was , die andere nalatigheden hier boven was een lijdensweg

 8. Cootje

  Als je zo met het leger personeel om gaat , wens ik verplegend personeel veel sterkte , maar volgens mij werken er in de zorg veel mensen die gewoon de vogel voor de kat zijn , in de hoop dat het goed afloopt , aanpak en beleid is onaanvaardbaar , maar in het old boys netwerk kunnen ze goed samen door één deur , en later is er geen herinnering aan

 9. Steiner

  Niet toegeven dat er een enorme fout is begaan,”we zijn soms net Russen”.

 10. fusilier

  Defensie is mannenwerk,je kunt daar wel een burgervrouwtje neerzetten om de boel te regelen, maar dat is vragen om problemen elke keer weer. En als je liegt,moet je goed kunnen onthouden.

 11. Stanly2000

  En meer dan twee uur later nog geen reactie van Ernst, Guus, Beukman en Pietje. Valt wel op!

 12. Alfred Bentinck

  Hier zijn door alle betrokken instanties gruwelijk veel fouten gemaakt.
  Het lijkt me onhoudbaar dat Bijleveld aanblijft. Ze had al eerder moeten opstappen.

  Dit is een schandvlek voor de Nederlandse regering.

  De oorzaak voor deze, niet goed te praten, fouten is de mistige toedeling van verantwoordelijkheden en de ruis in de communicatie in zo’n internationale operatie. Iedereen kan naar iedereen wijzen om stomme fouten op de militaire werkvloer af te dekken.

  Nog fundamenteler is het feit dat Nederland dolgraag wil meedraaien in ‘het hoogste geweldsspectrum’ van internationale militaire operaties. Deze stupide collaboratie in primair Amerikaanse militaire avonturen in landen als Afghanistan, Syrië en Irak, landen waar we niets hebben te zoeken leidt tot dit soort bloed aan de handen.

  Dom en fout.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.