Bittere pil! RIVM meldt plotselinge piek in nieuwe sterfgevallen door corona: gister nog 101, vandaag 234

Het RIVM kwam zojuist met teleurstellend nieuws: maar liefst 234 nieuwe meldingen van doden door het coronavirus. En dat is een flinke piek vergeleken met afgelopen dagen: zaterdag 164, zondag 112 en gisteren 101.

Heel vervelend, we gingen net zo lekker… Het RIVM geeft wel een verklaring voor deze piek. Veel sterfgevallen en ziekenhuisopnames op vrijdag, zaterdag en zondag, worden pas maandag verwerkt en/of gerapporteerd. Hierdoor wordt het ’s maandags of ’s dinsdags pas bij de officiële cijfers opgeteld.

Het gemiddelde over de afgelopen drie dagen is 125 nieuwe doden per dag. Met de 234 (rode X) van vandaag erbij (dus een gemiddelde van deze afgelopen vier dagen) staat dat op 152 (+27). Het gemiddelde van de afgelopen twaalf dagen (inclusief vandaag) ligt op 148. Er is dus eigenlijk zelfs sprake van een lichte stijging.

Dus ja, niet écht goed nieuws dat we nog steeds een stijging zien. Wat echter wél echt goed nieuws is, is dat de stijging echt minimaal is. We lijken dus te stagneren, wat waarschijnlijk betekent dat een daling volgt, zolang er geen sprake blijft van een mogelijke tweede golf.

Rationeel gezien lijkt enig optimisme wellicht op z’n plaats. Je zou haast vergeten dat ieder getal staat voor een overleden iemand. Een mens waar anderen van hebben gehouden en van wie ze nu afscheid hebben moeten nemen. Die emotionele klap, dat stille leed, daar mag ook wel even bij worden stilgestaan. Veel sterkte voor wie het betreft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  Dit zijn inderdaad zeer teleurstellende gegevens. We hoopten uiteraard dat de trend van de afgelopen dagen zich zou hebben voortgezet.

  We doen het overigens niet zo dramatisch slecht als de Belgen die vandaag 403 sterfgevallen moesten noteren. Het aantal slachtoffers is in dat kleinere land ongeveer net zo hoog als in Nederland.

  Spannend hoe het de komende dagen gaat lopen.

  1. Sleipnir

   Je juichte weer eens te voorbarig van de week zwetsnek.

   1. hans-e-pans

    Denk dat dit de invloed van het eerdere bericht van CBS is, die melde dat het waarschijnlijke aantal mensen die door Corona of Covid-19 zijn overleden ongeveer 80 % hoger ligt.

  2. Mario44

   schaamteloos varken

 2. Kim Verlouw

  Voortaan gewoon naar Baudet luisteren.

  Honderden minder doden.

   1. rory

    boudepummel,
    Goed zo, je kunt jezelf beter onthouden van antwoorden en repliek!
    Zelfbescherming!

 3. Kretoloog

  Lees mijn comment op de cijfers van gisteren, Wout. Dinsdag geeft steeds de weekendcijfers weer. Dus eigenlijk moet je maandag en dinsdag bij elkaar optellen. En dan door 2 delen. Dat heeft een beter beeld over het verloop.

  1. Kretoloog

   Waar nog weinig aandacht voor is geweest, is dat er ongeveer 2x zoveel mannen als vrouwen sterven aan Corona. In alle leeftijdscategorieën. (M.u.v. 95+, maar ja in die categorie zitten nauwelijks mannen). Een verklaring is nog niet gegeven. Maar het zou met de aanwezigheid van buikvet bij mannen te maken kunnen hebben, in combinatie met een slechte longfunctie door roken.

   1. Peetjoh

    Mannen werkten misschien. Die vrouwen van die leeftijd niet dat waren huisvrouwen.

  2. Mart89

   Weten jullie hoe het met de cijfers van IC toename is?
   Worden de patiënten die naar Duitsland vervoerd worden wel of niet meegeteld?

 4. ivanhoe

  Gaat helemaal goed, operatie geslaagd, het rechterbeen moet er ook af .

 5. harte385

  Nog steeds paniek maken om de om de lockdown nog steeds geldig te laten lijken.

 6. perry

  Maurice de Kont heeft cijfers vergeleken, het blijkt dat 80% `linksen’ zijn gestorven, tegen 20% `rechtsen’!
  De cumulatieve en actuele cijfers van het totaal aan besmettingen in Europa, vertonen hetzelfde beeld!
  Er is behalve geestelijk, fysiek gezien ook het een en ander mis met dat linkse klootjesvolk!
  Het moeten de `genen’ zijn!

  1. inert

   perry/
   Dat is logisch, die lui hebben altijd hun viraal besmette klep openhangen, om onzin te spuien!

   1. rory

    inert,
    Klepzeikers worden vanzelf wel kortademig, ze stikken bijna in hun eigen ongeremde
    pauzeloos gebrabbel!

 7. Piet51

  Ik vind onze Wout briljant. Hij weet als geen ander bij elk nieuws, hoe zorgelijk het ook is, de lezers weer een glimlach of meer te ontlokken. Soms doet hij dat mket een verschrijving, of een onlogische conclusie. Maar wat vinden jullie van zijn voorlaatste alinea?

  Dus ja, niet écht goed nieuws dat we nog steeds een stijging zien. Wat echter wél echt goed nieuws is, is dat de stijging echt minimaal is. We lijken dus te stagneren, wat waarschijnlijk betekent dat een daling volgt, zolang er geen sprake blijft van een mogelijke tweede golf.

  In een hele alinea en met zoveel woorden toch helemaal niets zeggen, het helemaal niets. Het lijkt de woordvoerders in de corona-crisis wel. Je moet wat zeggen, maar wilt geen valse hoop wekken en eigenlijk je mond houden. Iets als in advocatentaal: “…..enerzijds sus….., maar anderzijds misschien ook wel zo ….. Ik vind het prachtig, pure taal, verder niets.
  Ik bedoel dit overigens niet negatief, cynisch of kritisch. Ik vind het echt humoristisch en ook om ellende mag soms gelachen worden.

  1. Rammstein

   Heb je gedronken, Piet51? Het lijkt wel of je behalve hyper, ook een beetje bezopen bent. Neem er nog eentje.

   1. Piet51

    @Rammstein
    Nee hoor, ik ben een heel matige drinker. Maar nu jij er over begint, misschien toch geen gek idee. Het zonnetje schijnt nog een tijdje over mijn landgoed. En een glaasje wit past daar perfect bij. Ik heb begrepen, dat jij in Duitsland woont. Ik koop nog wel eens wijn bij Weingut Wagner in Essenheim bij Frankfort. Voor vandaag lijkt me een Weisser Burgunder precies wat past, Die Alte Dame.
    Dank voor de tip!

    1. Rammstein

     De Weisser Burgunder is inderdaad zeer zuipenswaardig. Onze voorraadkelder is voor de helft gevuld met deze Duitse Pinot Blanc omdat mijn ega er een groot liefhebber van is.

     Zelf houd ik het bij de superioriteit van de Belgische en Duitse bieren. Een Duitse kleinbrouwer in de buurt brouwt een fantastische IPA voor 65 cent de halve liter.

     Proost! Op een mooie lente.

     1. Piet51

      @Rammstein
      Wij drinken ook graag Spätburgunder, maar ik vind dat meer een winterwijn.
      De laatste keer dat ik in de buurt van Frankfort was, heb ik een kratje Kuchlbauer Weisse meegenomen, de favoriet van onze gastheer. Ook zeer drinkbaar. Ik dacht trouwens, dat IPA bier uit Engeland kwam en dat Duitsers zich niet aan dergelijk buitenlands bier wagen. Fout blijkbaar en weer wat geleerd.

     2. Rammstein

      Piet51: Imperial Pale Ale (IPA) komt inderdaad oorspronkelijk uit Great Britain. Aan het te verschepen bier naar India werd extra hop toegevoegd voor de houdbaarheid, wat het tevens zijn speciale smaak geeft. Nu wordt IPA over de hele wereld gebrouwen. Ook in Nederland: het prachtbier ‘Mooie Nel’ werd in 2015 gekozen tot beste jaarbier.

    2. Peetjoh

     Noem jij dat Amsterdamse balkonnetje een landgoed?

     1. Piet51

      @Peetjoh
      Nee hoor, ik was niet volledig. Dat Amsterdamse balkonnetje is van mijn woning, waar ik nu en dan bivakkeer als ik in Amsterdam wil zijn. Best wel handig en met zo’n uitzicht op de Prinsengracht ook wel mooi, maar geen natuurgebied.

  2. Sleipnir

   ‘en ook om ellende mag soms gelachen worden.’

   Dat is nu precies de reden dat men jouw bijdragen schaterlachend aanziet Piet!

  3. trollenvanger

   “Maar wat vinden jullie van zijn voorlaatste alinea?

   Dus ja, niet écht goed nieuws dat we nog steeds een stijging zien. Wat echter wél echt goed nieuws is, is dat de stijging echt minimaal is. We lijken dus te stagneren, wat waarschijnlijk betekent dat een daling volgt, zolang er geen sprake blijft van een mogelijke tweede golf.”

   Wout stelt dat een stagnatie (waarschijnlijk) de voorbode is van een daling. Dat is volstrekt juist. Iedereen die wat weet van technische analyse (zoals van beurskoersen) kan dat beamen.

   Als het echt zo is dat jij cursussen en adviezen aan onder andere de overheid geeft dan is het nog erger gesteld dan ik al dacht. Incompetentie alom.

   Tja, dat krijg je als het linkse gezwel jarenlang de toon zet in het onderwijs en op de burelen van de staat.

   1. Piet51

    @trollenvanger
    “… Als het echt zo is dat jij cursussen en adviezen aan onder andere de overheid geeft …”
    Goh, leuk dat je dat onthouden hebt. Het is overigens echt zo, maar de laatste weken gaat het wel heel relaxed. Ook wel eens lekker, want eerder liep het storm.

 8. AnnaKlaver

  Goed nieuws – 14 nieuwe patienten opgenomen op de IC.

 9. gargamel

  ” door corona” ???????????????????????????????????????????

  1. AnnaKlaver

   Ja, corona patienten

 10. Mastiffan

  In 2018 overleden 2.693 personen met diabetes als onderliggende doodsoorzaak
  De ziekte of de gebeurtenis die aan de basis ligt van een aaneenschakeling van gebeurtenissen die tot de dood leidt.” onderliggende doodsoorzaak. Het betrof 1.358 mannen (15,9 per 100.000 mannen) en 1.335 vrouwen (15,4 per 100.000 vrouwen). De sterfte aan diabetes neemt toe met de leeftijd.

 11. harte385

  Hoeveel van hen zijn echte corona doden zonder andere onderliggende ziekten? En hoe weten ze dat allemaal zo goed als er niemand getest wordt, lijkt mij meer op her rollen van dobbelstenen wat zullen we er van daag weer eens van maken om de mensen bang te maken en het land nog verder in het verderf te storten. Hier zit een heel ander strategie achter om ons burgers nog meer geld afhandig te maken omdat vervolgen gratis aan Italië te geven

 12. O.k.

  Ik heb echt 0,0 vertrouwen in het RIVM. Complete werkwijze die momenteel gebruikt wordt is lachwekkend,gegevens kloppen totaal niet, maar worden wel openbaar gemaakt,met de kanttekeningen erbij dat de gegevens niet kloppen. Klakkeloos wordt gezegd dat het de goede kant op gaat,een dag later is het excuus dat de cijfers soms verlaat zijn,enz enz. Van dissel is een beetje aandachtsgeil.

  1. Boudewijn Hummelinck

   En jij weet niet waarover je lult.

   Het blijft een pijnlijk feit dat onnozele toeschouwers die niets van het vakgebied weten een grote waffel menen te kunnen over het RIVM.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.